Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Zelfstandigen werken gemiddeld een dag meer dan vaste werknemers

  • Home
  • Blogs
  • Zelfstandigen werken gemiddeld een dag meer dan vaste werknemers

31 juli 2024

Zelfstandig ondernemers werken gemiddeld per week een werkdag meer dan werknemers in loondienst, zoals uit onderzoek is gebleken.

Zelfstandigen werken gemiddeld een dag meer dan vaste werknemers

Zelfstandig ondernemers werken gemiddeld per week een werkdag meer dan werknemers in loondienst, zoals uit onderzoek is gebleken. Dit verschil is met name het grootst bij mannen. Zelfstandige professionals, zoals interim, freelance en zzp ondernemers, maken vooral meer uren door financiële zorgen, waarnaast ze niet wettelijk beschermd worden. Desalniettemin betekent meer uren werken bij deze groep niet dat ze vaker ziek zijn.

Zelfstandigen maken meer uren

De gemiddelde arbeidsduur van zelfstandigen was 35,7 uur per week in 2023, maar dit aantal is exclusief onbetaalde uren en overuren, zoals voor acquisitie en marketing. Gemiddeld werken zelfstandigen zodoende een stuk meer dan werknemers in loondienst, die gemiddeld 31 uur per week werken. Binnen de groep van zelfstandigen maken mannen de meeste uren, waarvan bijna 70 procent voltijds werkt. Daartegenover werken vrouwelijke zelfstandigen vaker deeltijds.

Ondernemen is veel werk en dat laten de cijfers ook zien. Wekelijks werkt een zelfstandig ondernemer namelijk meer dan 9 uur meer dan een werknemer in loondienst. Mannelijke zelfstandigen zorgen voor het grootste verschil, die gemiddelde werkweken van 46 uur maken. Een mannelijke werknemer in loondienst werkt dus ruim 13 uur minder per week dan een mannelijke zelfstandige. Toch zijn zowel mannen in loondienst als mannelijke zelfstandig ondernemers de afgelopen 10 jaar een uur minder gaan werken per week. Vrouwelijke werknemers en ondernemers gingen juist meer werken, bijna anderhalf uur meer per week.

Financiële zorgen als grootste oorzaak

Waarom werken zelfstandigen meer? Dit heeft deels te maken met het feit dat zij niet alle uren die ze stoppen in hun eigen onderneming uitbetaald krijgen. Het binnenhalen van nieuwe opdrachten, verzorgen van de marketing en doen van de administratie zijn voorbeelden van taken waar zij niet direct voor betaald krijgen. Desalniettemin zijn dit wel werkuren. Een van de belangrijkste redenen voor het maken van zoveel uren is de financiële zorgen van zelfstandigen. Ondernemen brengt veel druk met zich mee en het maken van meer uren zorgt ook voor het hebben van meer inkomsten en dus meer speelruimte.

De noodzaak van het maken van veel uren wordt benadrukt doordat uit onderzoek is gebleken dat ruim 25 procent van de zelfstandigen financiële zorgen ervaart. In veel sectoren is er ook werk in overvloed, zoals in de zorg. Waar extra uren maken in loondienst niet altijd tot extra loon leidt, is dit bij zelfstandigen wel een belangrijke stimulans om meer te werken.

Zelfstandigen wettelijk niet beschermd

Daarnaast zijn zelfstandigen niet wettelijk beschermd tegen het maken van te veel uren. Werknemers in loondienst mogen volgens de Arbeidstijdenwet maar 12 uur werken per dag, oftewel maximaal 60 uur per week. En dat mag ook niet elke week. Over een periode van 4 weken mogen werknemers slechts gemiddeld 55 uur werken per week en over een periode van 16 weken is dit maximaal 48 uur gemiddeld. De Arbeidstijdenwet is echter niet van toepassing op interim, freelance en zzp professionals. Een uitzondering hierop is als de veiligheid van anderen op het spel staat. Zelfstandige vrachtwagenchauffeurs moeten zich bijvoorbeeld wel aan bepaalde rust- en rijtijden houden.

Meer werken betekent niet vaker ziek zijn

Wat zijn de gevolgen van het maken van zoveel uren op de gezondheid van zelfstandigen? Uit de praktijk blijkt dat zelfstandigen niet vaker ziek zijn doordat zij meer werken. Integendeel, gemiddeld gezien is het ziekteverzuim bij zelfstandigen zelfs een stuk lager dan bij werknemers in loondienst. Zelfstandigen waarderen de mogelijkheden om extra werkzaamheden te verrichten, waar ze een waardevol bedrag voor terugkrijgen. Zodoende is de duurzame inzetbaarheid van zelfstandigen heel groot.

Tips om een gezonde balans te behouden tussen werk en privé

Zelfstandigen werken dus meer uren, maar dit heeft niet gelijk een negatieve impact op hun mentale en fysieke gezondheid. Desalniettemin is het belangrijk om als zelfstandig ondernemer een goede werk-privé balans te behouden. Met de volgende tips kun jij hiervoor zorgen

Maak een werkschema

Flexibiliteit is fijn, maar het is wel belangrijk om werkuren goed bij te houden, zodat je een duidelijk overzicht hebt van hoeveel je hebt gewerkt. Ook is het verstandig om een los werkschema te maken, waardoor je ook actief vrije uren kunt inplannen en voorkomt dat je meer werkt dan je aankunt. Dit schema kun je nog steeds naar je eigen wens invullen, maar zorgt ervoor dat je grenzen stelt voor jezelf.

Plan vrije tijd in

Gerelateerd aan de vorige tip is het belangrijk om vrije tijd in te plannen, zodat dit niet allemaal gaat naar administratie, financiën en marketing. Besteed deze vrije tijd aan de dingen die je echt leuk vindt, zoals een boek lezen, sporten of afspreken met vrienden en familie.

Zeg af en toe "nee"

Over grenzen gesproken, zeg ook af en toe "nee" tegen een klus als het niet uitkomt. Zo voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt en als gevolg daarvan deadlines mist en een slechte kwaliteit levert. Ook voorkom je op deze manier mentale en fysieke klachten. Je kunt ook taken uitbesteden aan andere professionals als het te veel wordt, waar je dan bijvoorbeeld commissie voor kunt rekenen. Op deze manier kun je tevens de minder leuke taken aan een ander overlaten.

Zorg voor een fijne werkplek

Als zelfstandige kun je vaak overal werken, maar je kunt jezelf makkelijker loskoppelen van je werk als je een aparte werkplek creëert, zoals een fijne kantoorruimte waar je productief blijft.

Creëer een vangnet

Financiële zorgen kun je tegengaan door een vangnet voor jezelf te creëren op momenten van nood. Dit zorgt voor gemoedsrust, wat vergroot wordt door je te verzekeren, bijvoorbeeld door middel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Communiceer afwezigheid goed

Een goede balans betekent dat je niet 24/7 beschikbaar kunt zijn. Hier zijn klanten en opdrachtgevers zich niet altijd automatisch bewust van, dus communiceer duidelijk wanneer je niet beschikbaar bent en stel automatische e-mailberichten op als je "out of office" bent. Je kunt ook een aparte werktelefoon aanschaffen die je uitzet als je niet werkt, waardoor je actief stopt met werken.

Bij Bureau Ad Interim koppelen we opdrachtgevers aan opdrachtnemers, dus meld je nu bij ons aan en wij maken snel en adequaat de perfecte match.