Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

CAD tekenaar | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • CAD tekenaar | Freelance | Interim | ZZP

CAD tekenaar | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare CAD tekenaars:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare CAD tekenaars
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

CAD tekenaars / Autocad tekenaars zijn gespecialiseerd in het maken van CAD modellen (Computer-Aided Design) met behulp van Autodesk's Autocad software. Deze hoogopgeleide tekenaars werken samen met architecten en ingenieurs om 2D- en 3D-computermodellen van gebouwen en machineonderdelen te ontwerpen en te maken op basis van blauwdrukken of naar eigen inzicht.

CAD is een belangrijke vaardigheid in onze moderne wereld, vanwege de vele toepassingen zoals het ontwerpen van auto's tot het modelleren van bouwlocaties. CAD biedt dan ook een goed verdienende loopbaan met een aantrekkelijke beloning en biedt tegelijkertijd de kans op artistieke expressie. Een goede CAD tekenaar leert en verbetert voortdurend zijn vaardigheden en zal altijd manieren vinden om zichzelf uit te dagen.

Een CAD systeem speelt een grote rol in de manier waarop producten worden ontworpen. Hoe goed je als tekenaar in staat bent je eigen CAD systeem te beheren en te implementeren heeft een grote invloed op de algehele productiviteit en het succes van een bedrijf. Dus wat maakt een goede CAD ontwerper en waarom is deze rol belangrijk?

Enkele van de vragen die een goede CAD professional zichzelf kan stellen is hoe belangrijk nauwkeurigheid is? Moeten alle tekeningen correct zijn? Moeten alle tekeningen volgens een bepaalde standaard worden gemaakt? Of is het belangrijker dat je tekeningen op tijd en volgens je eigen standaard worden gemaakt?

1. Taken en verantwoordelijkheden van CAD tekenaars

 • Vergaderen met architecten, ontwerpers en ingenieurs om ontwerpideeën te bespreken.
 • Ontwikkelen van productontwerpen vanuit het niets.
 • Presenteren van ruwe ontwerpschetsen voor goedkeuring van de klant.
 • Ervoor zorgen dat productontwerpen voldoen aan de vereiste veiligheids- en constructienormen.
 • Genereren van Solid en Surface CAD modellen met behulp van Autocad software.
 • Vermenging van techniek en esthetiek om tot definitieve ontwerpen te komen.
 • Presenteren van verschillende ontwerp perspectieven voor constructieverbeteringen en -aanpassingen.
 • Afwerken van Autocad modellen.
 • Presenteren van modellen aan klanten.
 • Invullen van werkrapporten.

2. Opleidingsvereisten en vaardigheden van CAD tekenaars

 • MBO opleiding Techniek / Elektrotechniek, informatica, of architectuurwetenschappen.
 • Eerdere werkervaring als CAD tekenaar.
 • Gevorderde kennis van CAD- en Autocad-software.
 • Gevorderde kennis van wiskunde, natuurwetenschappen, techniek en architectuur.
 • Kennis van nationale veiligheids- en bouwvoorschriften.
 • Uitstekende technische ontwerpvaardigheden.
 • Goede communicatieve vaardigheden.
 • Een scherp oog voor esthetiek en detail.
 • Vermogen tot projectmanagement.

3. Wat zijn de kenmerkende eigenschappen van goede CAD tekenaars?

CAD design is een zeer technisch en esthetisch aantrekkelijk vakgebied. Als CAD professional is het niet moeilijk om succes te behalen en het is een bijzonder winstgevende carrière optie. Om succes en erkenning te krijgen als een goede CAD tekenaar zul je de volgende eigenschappen moeten bezitten:

A. Creativiteit

Ontwerpen in CAD is het moderne kunstenaarschap voor computer georiënteerde personen. Je neemt een idee en creëert een representatie op een ander medium, een computer. Om een goede CAD professional te zijn, moet je zeer creatief en innovatief zijn.
Secuur werken - Als CAD professional zal je oog voor detail in al je ontwerpen te zien zijn. Zelfs de kleinste hoeveelheid tijd die je in elk ontwerp steekt zal in de toekomst enorme voordelen opleveren. Om een goede CAD ontwerper te zijn moet je bereid zijn extra tijd in al je ontwerpen te steken.

B. Sta open voor ideeën

Je eigen idee over hoe je een ontwerp moet maken kan vaak totaal anders zijn dan de visie van je managers en collega's. Vanwege de creativiteit die met CAD gepaard gaat, heeft iedereen zijn eigen perceptie over hoe dingen gemaakt moeten worden. In die zin is er dus geen sprake van goed of fout als het op ontwerpen aankomt. Je moet dus open staan voor en bereid zijn om advies te aanvaarden van degenen die meer ervaring hebben en van iedereen met goede ideeën. Zonder advies zal je vermogen om een goede CAD tekenaar te zijn ernstig beperkt worden.

C. Leer anderen wat je weet

Een geweldige manier om je eigen vaardigheden te verbeteren is om anderen te leren wat je al weet. Deel je tips met je collega's, train nieuwe tekenaars of schrijf zelfs je eigen blog. Wanneer je anderen leert wat je al weet, krijg je veel meer vertrouwen in wat je kunt en als gevolg daarvan verbeter je je prestaties als CAD professional.

D. Wees gepassioneerd

Een goede CAD tekenaar moet plezier hebben in CAD. Leer nieuwe technieken en deel je ontwerpen met iedereen om je heen om van te genieten.

E. Oefening baart kunst

Je moet je best doen om ook aan je eigen persoonlijke projecten te werken. Misschien ben je niet altijd even enthousiast over het werk dat je beroepsmatig doet om je brood te verdienen, dus maak tijd vrij om aan projecten te werken die je wel interesseren. Deze persoonlijke projecten zullen je in staat stellen nieuwe ideeën en technieken te verkennen.

4. Wat zijn de kwaliteiten die werkgevers en projectmanagers zoeken in een CAD tekenaar?

In plaats van het herschrijven van een vacature voor een Autocad tekenaar zullen we hier een aantal kwaliteiten en vaardigheden delen die zich goed vertalen in jouw werkomgeving als tekenaar.

A. Vermogen en bereidheid om te leren

Er is geen twijfel over mogelijk dat je als tekenaar elke werkplaats ook moet ervaren als een leeromgeving. Een moderne stimulerende werkomgeving zullen alle teamleden regelmatig nieuwe vaardigheden aanleren en hun capaciteiten verder ontwikkelen, zo ook CAD tekenaars. Naast on-site veiligheidstrainingen, worden CAD tekenaars vaak getraind in en uitgerust met de meest up-to-date software programma's.

Je leert in veel gevallen ook van achter een bureau en op de bouwlocatie zelfs. Als projectmanagers bijvoorbeeld een achtergrond hebben in elektrotechniek, betekent het dat zij je kunnen helpen jouw vaardigheden en capaciteiten uit te breiden.

B. Sterke communicatieve vaardigheden

Als CAD tekenaar werk je het nauwst samen met projectmanagers en bouwmanagers, en het is belangrijk om te onthouden dat elk lid van je team werkt aan een gemeenschappelijk doel. Om te leren en te groeien is het stellen van vragen en het uiten van zorgen een must.

Wanneer je met een nieuwe baan begint wordt uiteraard nooit verwacht dat je alles moet weten en om een project tot een goed einde te brengen, zal goede communicatie met je team altijd een vereiste zijn.

C. Zelfstandig kunnen werken

Hoewel de meeste projecten in teamverband worden uitgevoerd, is een groot deel van de tijd die je aan ontwerpen zult besteden zelfstandig werk. Ook Autocad tekenaars hebben altijd mensen op wie ze een beroep kunnen doen als er vragen opkomen, maar het grootste deel van het werk wordt zelfstandig gedaan.

D. Werkethiek en zelfdiscipline

Ook al staat er niemand boven je die je continue vertelt wat hij wil en wanneer hij dat wil en is er een grote mate van vrijheid in hoe ze je werktijd inricht, zul je als tekenaar je dagen goed moeten plannen om de deadlines van je projecten te halen. Als je een sterke werkethiek hebt waarbij je de vrijheid geniet om je werklast in te plannen en te structureren, dan zal je in elke werkomgeving kunnen aarden.

5. Carrièreverloop voor CAD tekenaars

Een goede CAD professional zal over het algemeen beginnen in een startersfunctie onder supervisie en zal dan doorgroeien naar posities met meer verantwoordelijkheid en autoriteit. Degenen die cursussen en permanente educatie nastreven kunnen betere doorgroeimogelijkheden krijgen. Sommige goede CAD ontwerpers kunnen zo verder groeien naar een beroep zoals architect, ingenieur of andere gerelateerde beroepen.


Wil jij graag werken als freelance CAD tekenaar, interim CAD tekenaar of zzp CAD tekenaar? Stuur ons vandaag nog je cv om naar deze functie te solliciteren. Heb je een professionele CAD tekenaar nodig die over de hierboven genoemde kwaliteiten beschikt? Dan zorgt Bureau Ad Interim voor een geschikte kandidaat die de perfecte aanvulling voor jouw team zal zijn.