Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

CDD Analist | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • CDD Analist | Freelance | Interim | ZZP

CDD Analist | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare CDD Analisten:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare CDD Analisten
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Geen enkel bedrijf zal een nieuwe werknemer aannemen zonder er zeker van te zijn dat hij of zij geschikt is voor de functie. En net zoals werkgevers kandidaten grondig doorlichten, zo ook moeten financiële dienstverleners hun huidige en potentiële klanten goed onder de loep nemen voordat ze een rekening openen of faciliteren, om het risico op fraude en witwaspraktijken te beperken. Dit is waar customer due diligence (CDD) om de hoek komt kijken. Customer due diligence is een belangrijk onderdeel van het voldoen aan de Know Your Customer (KYC) normen. Deze verschillen sterk van land tot land, of van markt tot markt.

CDD analisten voeren verschillende administratieve taken uit die een grote nauwkeurigheid en diepgaande analytische vaardigheden vereisen. Het team waar je deel van uitmaakt, is verantwoordelijk voor het uitvoeren van adequate ‘customer due diligence’ maatregelen, in termen van toetsing en beoordeling van nieuwe en bestaande klanten, zodat jouw werkgever goede klanten kennis behoudt en het witwassen van geld tegengaat.

Als CDD analist bij een bank of financiële instelling ben jij dan ook verantwoordelijk voor het verzamelen van relevante informatie over een cliënt of potentiële cliënt en het evalueren hiervan. Dit heeft tot doel elk potentieel risico voor de financiële instelling om zaken te doen met een specifieke organisatie of persoon, aan het licht te brengen door informatie uit verschillende bronnen te analyseren. Dit kan bepaalde informatie zijn die de klant zelf moet verstrekken om zaken te kunnen doen met de financiële instelling. Hiervoor zul je diverse bronnen raadplegen zoals:

 • Sanctielijsten die door regeringen of grondgebieden zijn gepubliceerd
 • Openbare gegevensbronnen, zoals lijsten van bedrijven
 • Particuliere gegevensbronnen van derden

Taken en verantwoordelijkheden van een CDD analist

 • De identiteit van een klant verifiëren - van hun bedrijfs- of woonadres tot de namen van hun individuele leidinggevenden
 • De activiteiten van een klant en de markten waarin hij actief is
 • De andere entiteiten waarmee een klant zaken doet in kaart brengen
 • Het risicoprofiel van de cliënt opstellen - hoe waarschijnlijk het is dat hij betrokken is bij activiteiten die de financiële instellingen aan risico's blootstellen.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een CDD analist

 • WO/HBO diploma bedrijfseconomie, Rechten of Criminologie
 • WWFT (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) certificering
 • Ervaring met het verrichten van onderzoek en analyse met betrekking tot due diligence vereisten van cliënten
 • Uitstekende onderzoeks- en analytische vaardigheden
 • Uitstekende schriftelijke, mondelinge, presentatie- en interpersoonlijke vaardigheden
 • Vaardigheid in MS Suite met gevorderde kennis van MS Excel en PowerPoint
 • Uitstekende vaardigheden op het gebied van archivering, organisatie en aandacht voor details
 • Zelf gemotiveerd en bedreven in het zelfstandig of in teamverband werken aan meerdere en gevarieerde taken
 • Vermogen om onder druk te presteren en in staat zijn om samen te werken met medewerkers in het hele bedrijf.

7 tips voor de CDD analist om hun analytisch denkvermogen aan te scherpen

Het is de bedoeling om hoogwaardige analyses uit te voeren met betrekking tot klanten met een hoog risico, door gegevens uit externe en interne bronnen te verzamelen en te analyseren en door de geschiedenis, het gedrag en de kenmerken van de klant te beoordelen. Je moet in staat zijn om op basis van de verzamelde gegevens op effectieve wijze een goed overzicht en een holistisch beeld te verkrijgen en op basis van het risicomodel van de financiële instelling zelfstandig te beoordelen of zij voldoende klantkennis hebben verkregen om het risico te beheersen.

Tot je taken behoort ook het voorbereiden van beslissingsgrondslagen voor de klanten commissie. Soms zul je klantcases moeten presenteren aan senior managers die deel uitmaken van de klachtencommissie. Hiervoor zijn de analytische vaardigheden de belangrijkste eigenschap die je als CDD analist kunt bezitten. Als je denkt dat je analytisch denkvermogen wat bijgespijkerd moet worden of je wilt het gewoon verbeteren, dan zijn hier wat simpele strategieën die je kunt gebruiken om deze vaardigheid op te vijzelen.

A. Wees opmerkzaam

Bij het beoordelen van klantgegevens moet je als CDD analist zeer opmerkzaam zijn en alle details goed onder de loep nemen om het risico op adequate wijze te kunnen inschatten. Belangrijke onregelmatigheden, hoe klein dan ook kunnen als gevolg hebben dat jouw werkgever juridisch gezien tegen problemen aanloopt. Je opmerkzaamheid verscherpen door middel van kleine alledaagse oefeningen kan hierbij helpen. Maak een wandeling buiten of observeer mensen op kantoor. Gebruik zoveel mogelijk van je zintuigen, kijk goed wat er om je heen gebeurt. Vergeet niet dat je je geest actief moet betrekken bij deze oefening.

B. Blijf belezen en op de hoogte

Nogmaals, de sleutel tot het verbeteren van je analytisch denkvermogen is om je geest actief te houden. Lees boeken of aanverwante artikelen op het gebied van jouw functie en en probeer te werken aan een actieve leesstrategie: proactief lezen, deze onderwerpen verteren en jezelf vragen stellen tijdens het lezen. Zijn er bijvoorbeeld wijziging binnen de WWFT waar jouw werkgever nog niet op de hoogte van is? Zijn er andere manieren om je onderzoeksvaardigheden te verbeteren? Je kunt hierbij zinnen markeren, vragen opstellen, hardop lezen of voorspellingen doen om betrokken te blijven bij het leesmateriaal.

C. Leer hoe dingen werken

Zoek niet alleen de oplossing, maar weet ook hoe bepaalde dingen precies werken. Door te onderzoeken hoe CDD processen precies in elkaar zitten, krijg je een beter begrip van het proces, wat van vitaal belang is voor het stimuleren van je analytische vaardigheden.

D. Stel vragen

Wist je dat nieuwsgierigheid ons slimmer maakt? Hoe nieuwsgieriger we zijn naar een onderwerp, hoe meer het onze cognitieve functies aanspreekt, zoals onze concentratie en ons geheugen. Dat gezegd hebbende, meer vragen stellen kan helpen bij het ontwikkelen van betere probleemoplossende vaardigheden, retentie, en het onthouden van details over een bepaald onderwerp. Wees dus niet bang om vragen te stellen, vooral als je vraag steekhoudend is.

E. Speel hersenspelletjes

Het klinkt frivool, maar als je je analytisch denkvermogen wilt verbeteren, is het misschien tijd om Sudoku te spelen of andere hersenspelletjes zoals puzzels, schaken of kruiswoordraadsels. Het beste deel van het werken aan hersenspelletjes om je analytische vaardigheden te ontwikkelen is dat het leuk is en niet veel motivatie vereist om mee te beginnen.

F. Oefen probleemoplossende vaardigheden

Onthoud dat er voor elk probleem een oplossing is. Visualiseer een bepaald concept en wees duidelijk in de presentatie ervan. Bereid twee, drie of zelfs meer oplossingen voor een probleem voor. En doe indien mogelijk, verschillende testen om de effectiviteit van die oplossingen te meten. Kijk daarna welke oplossing de beste en de meest logische is.

G. Denk na over je beslissingen

Voor een CDD analist is het nemen van belangrijke beslissingen op het werk heel gewoon. Denk dus goed na en rationaliseer deze beslissingen. Wat zijn de voor- en nadelen van uw beslissing? Vraag indien nodig een deskundige om advies of doe uitgebreider onderzoek. Vraag jezelf af of dit de beste oplossing is voor dit probleem. Neem een stap terug om er nog eens goed over na te denken en daarna kun je een uiteindelijk beslissing nemen.

Aan het eind van de dag moet je, zoals bij elke vaardigheidsontwikkeling veel oefenen en toepassen. Leer van je dagelijkse ervaringen en oefen vervolgens je analytische vaardigheden totdat het vanzelf gaat.


Ben je op zoek naar een baan als freelance CDD analist, interim CDD analist of zzp CDD analist en kun je jezelf terugvinden in bovenstaande? Stuur ons dan vandaag nog je cv toe en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Heeft jouw organisatie baat bij het inhuren van een gekwalificeerde CDD analist? Dan kunnen wij van Bureau Ad Interim de meest geschikte kandidaten voor jouw financiële instelling aandragen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.