Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Concern Controller | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Concern Controller | Freelance | Interim | ZZP

Concern Controller | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Concern Controllers:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Concern Controllers
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Concern Controllers houden toezicht op alle boekhoudkundige en financiële functies bij bedrijven. Zij stellen financieel beleid vast en voeren dit uit, beoordelen financiële risico's en stellen jaarlijkse begrotingen en prognoses op. Een resultaatgerichte Concern Controller dient dus toezicht te houden op financiële activiteiten. Je zult de financiële planning uitvoeren, financiële processen optimaliseren en budgetten en rapporten opstellen.

Om in deze functie succesvol te zijn, moet je blijk geven van een grondige kennis van financiële managementprincipes en uitgebreide ervaring in een soortgelijke rol. Een Concern Controller wordt ook wel een Financieel Directeur genoemd en is iemand wiens expertise zich vertaalt in geoptimaliseerde financiële operaties en verhoogde winstgevendheid.

Taken en verantwoordelijkheden van een Concern Controller

 • Het begeleiden van financiële beslissingen door het ontwikkelen en controleren van beleid en procedures.
 • Evalueren en verbeteren van financiële controles en belastingaangifte procedures.
 • Analyseren en interpreteren van balansen, winst- en verliesrekeningen, kasstromen en schulden.
 • Het uitvoeren van interne audits en financiële risicobeoordelingen, alsmede het faciliteren van interventiestrategieën.
 • Opstellen van jaarlijkse begrotingen, prognoses en verslagen, alsmede beoordelen van journaalposten en afstemming van rekeningen.
 • Toezicht houden op afsluitingsprocessen, facturering, uitgaven, vergoedingen en salarisadministratie.
 • Het maximaliseren van het rendement op overtollige kassaldi en verbeteren van afsluitings- en rapportagecycli.
 • Coördineren en vastleggen van investeringen en bijhouden van de administratie van vaste activa.
 • Toezicht houden op financieel en boekhoudkundig personeel en analyseren van prestatiecijfers van het winstcentrum.
 • Documenteren van processen en zorgen voor naleving van financieel management en boekhoudkundige regelgeving.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een Concern Controller

 • WO diploma Bedrijfskunde of Economie.
 • Een postdoctorale opleiding controller is een pré.
 • Ten minste vijf jaar ervaring als financieel administrateur of vergelijkbaar.
 • Geavanceerde kennis van software voor financieel beheer en boekhouding.
 • Diepgaande kennis van boekhoudkundige normen en industriële regelgeving.
 • Ruime ervaring met bedrijfsfinanciën, audits en prestatiebeheer.
 • Uitstekende vaardigheden op het gebied van organisatie en tijdbeheer.
 • Uitstekende vaardigheden op het gebied van leiderschap, communicatie en samenwerking.

Hoe vindt je de juiste Concern Controller voor jouw bedrijf? 11 Punten

Het vinden van de juiste Concern Controller voor de omvang en groeifase van je organisatie is cruciaal. Als je bedrijf een kleine, snelgroeiende organisatie is, kan het zijn dat een controller van een "groot bedrijf" niet in staat of niet bereid is om de mouwen op te stropen en de belangrijkste problemen te helpen aanpakken. Als je organisatie iets meer substantie heeft, kan een uitstekende, praktische controller voor een klein bedrijf er moeite mee hebben om een sterk team te ontwikkelen en strategisch te denken en handelen.

De beste controller heeft de juiste mix van vaardigheden en interesses die aansluiten op jouw huidige uitdagingen, en het vermogen om het bedrijf op korte tot middellange termijn op te schalen. Naarmate een organisatie groter wordt, is het niet ongebruikelijk dat de controller wordt opgewaardeerd of dat er een chief accounting officer in zijn plaats wordt aangenomen om de gaten te dichten.

Of je nu een flexibele, praktische controller nodig hebt of een strategische controller met een grotere visie, hier zijn enkele gemeenschappelijke kenmerken waarmee je rekening moet houden bij het selectie- en evaluatieproces.

1. Een goede controller kan een sterk boekhoudkundig team opbouwen en leiden. Hij of zij neemt de juiste mensen aan voor de baan en voor het team en de bedrijfscultuur. Een slechte controller wordt op dit gebied uitgedaagd - hij of zij neemt de verkeerde mensen aan en doet uiteindelijk al het werk zelf, en klaagt hierover bij iedereen die maar wil luisteren.

2. Een goede controller plant voor succes. Hij of zij ontwerpt zijn of haar organisatie op een manier die het bedrijf nu optimaal ondersteunt en die flexibel kan zijn om tegemoet te komen aan veranderende behoeften op korte tot middellange termijn. Een slechte controller huurt instanties in om "de klus te klaren" en heeft geen tijd om na te denken over wat daarna komt.

3. Een goede controller gebruikt zijn aangeboren begrip van de ambities en beperkingen van elk teamlid om het beste uit hen te halen. Een slechte controller kan het verschil niet zien tussen goed en slecht talent. Hij of zij is bang om het team te upgraden vanwege het extra werk dat ze tijdens de overgangsperiode zullen moeten doen.

4. Een goede controller stelt duidelijke verwachtingen van het team en volgt die op. Hij of zij stelt doelen voor zichzelf en zijn team gericht op voortdurende procesverbetering. Hij of zij stelt veel open vragen en leert van de antwoorden. Een slechte controller doet de dingen zoals de vorige controller ze deed zonder zich ooit af te vragen waarom. Slechte controllers hoeven geen vragen te stellen omdat ze alle antwoorden al kennen.

5. In een kleiner bedrijf houdt een goede controleur ervan praktijkgericht te zijn en is hij er tevreden mee dat het een voortdurend onderdeel van zijn werk, waarbij hij gemakkelijk als voorbereider en beoordelaar kan werken. Een slechte controller in zo’n klein bedrijf vind het vervelend dat hij het detailwerk zelf moet doen en neemt niet eens de moeite om het werk van ondergeschikten te beoordelen.

6. Een goede controller "heeft het". Hij of zij is bereid alles te doen wat nodig is om de klus te klaren en werkt schouder aan schouder met het team tijdens die lange afsluitings- of pre-audit avonden. De slechte controller vertrekt na zijn 8 uur, ongeacht wat er op kantoor gebeurt, en laat het team in zijn eentje achter.

7. Een goede controller is snel in het uitspreken van lof en langzaam in het maken van beschuldigingen. Hij of zij is trots op de successen van het team en neem de verantwoordelijkheid voor hun mislukkingen. Dezelfde fout komt niet meer voor omdat het een leermoment wordt en er een les wordt geleerd. Een slechte controleur strijkt de eer op voor de successen van anderen en geeft anderen de schuld als het fout gaat. Er wordt niet geleerd en dezelfde fouten blijven zich steeds opnieuw herhalen.

8. Een goede controller is ontzettend servicegericht en zorgt ervoor dat het financiële team uitstekende service levert aan zijn klanten (de rest van de onderneming). Een slechte controller gelooft niet dat finance klanten heeft en negeert de behoeften van de andere afdelingen.

9. Een goede controller communiceert goed, zowel binnen finance als naar de bredere organisatie, in de wetenschap dat hij of zij deel uitmaakt van een collectief team dat alleen samen succesvol is. Een slechte controller zit op een eiland en moedigt samenwerking niet aan.

10. Een goede controller begrijpt processen, systemen en de onderliggende gegevens en werkt nauw samen met engineering- en IT-partners om het beste uit hun technologische hulpmiddelen te halen. Een slechte controller implementeert geen systeemprojecten omdat hij of zij er geen tijd voor maakt/heeft. Slechte controllers houden de migratie vanuit QuickBooks tegen omdat ze graag de flexibiliteit willen hebben om terug te kunnen gaan om afgesloten periodes te bewerken.

11. Een goede controller gaat op zoek naar een mentor en/of begeleiding en is gericht op zelfverbetering. Een slechte controleur "doet gewoon zijn werk" omdat hij of zij niet de het verlangen heeft om meer dan dat te doen.


Concern Controller inhuren?

Heeft jouw bedrijf behoefte aan een goede freelance Concern Controller of interim Concern Controller die bereid is alles op alles te zetten zodat de onderneming op financieel gebied kan groeien? Dan kunnen wij helpen! Neem vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim en wij helpen je bij het vinden van de juiste controller voor de job.

Werken als Concern Controller?

Ben jij een ervaren en professionele zzp Concern Controller die op zoek is naar een nieuwe uitdaging en beschik je over bovengenoemde vaardigheden en vereisten? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe en wij nemen snel contact op voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.