Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Conrector | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Conrector | Freelance | Interim | ZZP

Conrector | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Conrectors:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Conrectors
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

1. Hoe voer je de functie conrector goed uit?

Ben je als onderwijsinstelling op zoek naar een interim conrector? Dan zit je goed bij ons bemiddelingsbureau, want via ons kun je zzp conrectors inschakelen. Een nieuwe conrector kun je uiteraard om verschillende redenen nodig hebben. Misschien voert de huidige conrector zijn taken niet op een goede manier uit. Daarnaast kan het ook zijn dat de huidige conrector een tijdje met verlof is. Via ons bemiddelingsbureau kun je een conrector in ieder geval voor een onbepaalde tijd inhuren. Wij hebben conrectors met de juiste vaardigheden in ons bestand. Maar hoe wordt iemand dan een goede conrector? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

2. Werken aan een leiderschapsstijl

Een interim conrector maakt deel uit van de directie van een onderwijsinstelling en daarom moet die sowieso zijn voorzien van goede leiderschapskwaliteiten. Het geven van leiding is vrij algemeen en vrijwel iedereen hanteert een andere stijl. Het is dan ook van belang dat een leidinggevende voor een stijl kiest die bij hem of haar past. Om een persoonlijke leiderschapsstijl te ontwikkelen, is het van belang om na te gaan welke stijl het beste bij je persoonlijkheid past.

In de eerste plaats is het als interim conrector van belang om aan reflectie te doen. Op die manier weet je welke persoonlijkheid gekoppeld kan worden aan een specifieke stijl. Maar hoe weet je als zzp conrector nu welke persoonlijkheid je precies hebt? Daar kun je onder andere achter komen door verschillende persoonlijkheidstests te maken. Op internet vind je verschillende gratis tests die je kunt doen. Er zitten echter wel enkele nadelen aan deze testen verbonden. Ze zijn weliswaar gratis, maar de uitslagen zijn vaak niet heel uitgebreid. Daarom raden wij je aan om een betaalde test te gaan doen. Soms kan deze test ook vergoed worden. Dankzij een uitgebreide persoonlijkheidstest krijg je meer zicht op je specifieke leiderschapsstijl. Dit brengt ons gelijk bij de tweede stap.

3. Je persoonlijkheid koppelen aan je leiderschapsstijl

Na het maken van een uitgebreide test weet je doorgaans wat je persoonlijkheidstype is. Daarna is het van belang om deze te koppelen aan een leiderschapsstijl. Dit klinkt nu weliswaar wat abstract en om die reden zullen we enkele persoonlijkheidstypes bespreken.

A. Het extraverte denktype

Het extraverte denktype is in de eerste plaats zeer uitgesproken, maar tegelijkertijd altijd berekenend. Dat wil zeggen dat hij of zij nooit zomaar iets doet, maar er altijd goed over nadenkt. Dit type staat bijvoorbeeld tegenover het extraverte impulsieve type. Deze heeft ook een extravert karakter, maar denkt vanwege het impulsieve karakter minder over bepaalde zaken na. Maar welke leiderschapsstijl past nu bij het extraverte denktype?

Laten we eerst even op het 'extraverte' ingaan. Extraverte personen krijgen energie van andere mensen. Ze houden van interacties en zijn daar ook bijzonder goed in. Dit past natuurlijk perfect bij leiderschap. Als zzp conrector geef je namelijk ook leiding aan een afdeling en je hebt ook gesprekken met verschillende type mensen. Mensen met dit persoonlijkheidstype hebben dus al veel kwaliteiten in bezit.

Dan is het ook nog even relevant om in te gaan op het 'denktype'. Het denktype handelt op basis van verstand. Hij of zij vindt de ratio zeer belangrijk en probeert altijd zaken af te wegen alvorens er een beslissing wordt gemaakt. Dit kan in de eerste plaats een positieve eigenschap voor een leider zijn, maar tegelijkertijd kan het ook negatief zijn. Conrectors moet regelmatig moeilijke keuzes maken. Soms is een zzp conrector binnen een onderwijsinstelling bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. De interim conrector moet dan onder andere mensen aannemen en ontslaan. Daar moet uiteraard goed over worden nagedacht en dan komt het wel van pas om een 'denktype' te zijn.

B. Het introverte gevoelstype

Veel mensen denken dat een introvert persoon geen leiderschapskwaliteiten kan bezitten. Dit is echter een grove misvatting, want introvert en extravert zijn uiteraard algemene termen. Het gaat immers om een spectrum. Er bestaat niet zoiets als een volledig introvert of extravert persoon. Dit is voor een groot deel ook afhankelijk van de situatie. Komt er uit een persoonlijkheidstest dat je een introvert gevoelstype bent? In dat geval kun je daar als interim conrector ook echt wat aan hebben bij het uitoefenen van deze functie. Als leider is het immers niet alleen belangrijk om te delegeren, maar tegelijkertijd moet je ook empathisch ingesteld zijn.
Je krijgt tijdens het werk namelijk met verschillende soorten mensen te maken. Een goede leider weet een sociale kameleon te zijn. Hij weet zijn persoonlijkheid aan verschillende type personen aan te passen.

4. Verschillende soorten leiderschapsfuncties beheersen

Als freelance conrector kun je leiding geven aan verschillende afdelingen binnen een onderwijsorganisatie. Natuurlijk bestaat er zoiets als algemene leiderschapsfuncties, maar tegelijkertijd heb je voor elke functie ook weer specifieke vaardigheden nodig. Daarom is het als freelance conrector ook van groot belang om je leiderschapskwaliteiten te specificeren naar verschillende afdelingen.

A. Leiding geven aan de afdeling personeelszaken

In de eerste plaats kunnen zzp conrectors worden ingezet om leiding te geven aan personeelszaken. In deze afdeling ben je vooral in contact met andere mensen. Je moet als freelance conrector binnen deze functie dan ook zijn voorzien van verschillende communicatieve vaardigheden. Je moet bijvoorbeeld in staat kunnen zijn om te bemiddelen. Binnen een onderwijsorganisatie werken immers verschillende type mensen. Het kan soms lastig zijn om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Daarnaast kunnen er ook geschillen tussen personeelsleden ontstaan. De interim conrector moet zich in die gevallen dan positioneren als de eerlijke bemiddelaar.

B. Leiding geven aan de roosterafdeling

Een freelance conrector kan ook leiding geven aan de roosterafdeling. Binnen deze functie krijgt de zzp conrector weer te maken met hele andere leiderschapsuitdagingen. De interim conrector moet binnen deze functie in staat zijn om zaken goed te organiseren en te plannen. De roosters zijn namelijk het fundament voor het onderwijs. Wanneer de roosters niet goed zijn vormgegeven, dan heeft dit direct impact op de gang van zaken. Daarnaast moet je als freelance conrector ook flexibel zijn binnen deze functie.
Geen dag binnen het onderwijs is namelijk hetzelfde en je krijgt altijd met verrassingen te maken. Aan de ene kant heb je verassingen op de lange termijn, maar daarnaast kunnen er ook op de korte termijn verassingen ontstaan. Misschien valt er bijvoorbeeld een docent uit. Dan moet dit snel worden doorgegeven en flexibiliteit is dan ook zeer belangrijk bij het uitoefenen van deze functie.

C. Teamleider van een onderwijsafdeling

Een freelance conrector kan ook teamleider van een onderwijsafdeling zijn. In dat geval heb je te maken met docenten en leerlingen. Je moet dan zijn voorzien van verschillende communicatieve vaardigeden. Je moet ook om kunnen gaan met beginnende docenten die wat onzeker zijn. Beginnende docenten hebben vaak extra begeleiding nodig en jij kunt ze dit bieden als teamleider. Daarnaast hebben meer ervaren docenten juist extra motivatie nodig. Soms kunnen ze enigszins onverschillig worden, of ze vinden het lastig om zich aan te passen aan de huidige technologie. Als zzp conrector moet je dit allemaal in goede banen leiden.

Daarnaast heb je dan ook veel contact met leerlingen en dit vereist weer hele andere communicatietechnieken. Je hebt dan immers met kinderen te maken en niet met volwassenen. Voor veel leerlingen ben je als zzp conrector van een onderwijsafdeling het eerste aanspreekpunt bij problemen. Misschien heeft een leerling bijvoorbeeld te maken met een slechte thuissituatie. Daarnaast kan het ook zijn dat een leerling niet goed kan meekomen in de klas. Een conrector moet zich bij de gesprekken empathisch opstellen en gepaste acties ondernemen bij eventuele problemen.

5. Regelmatig trainingen volgen

Als zzp conrector ben je in principe nooit uitgeleerd. Je krijgt namelijk altijd weer te maken met nieuwe uitdagingen binnen je functie. Dit geldt zeker voor het onderwijs, want daar heb je om de zoveel tijd veranderingen. Dit heeft in de eerste plaats te maken met de nieuwe technologie, maar bijvoorbeeld ook met wijzigingen in het beleid.

Die kunnen van een onderwijsinstelling zelf komen, maar in sommige gevallen komen die ook van de overheid. Als interim conrector heb je direct met dergelijke veranderingen te maken en je moet dus ook regelmatig trainingen en dergelijke volgen. Mensen met een leidinggevende functie moeten namelijk altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen de instelling. Deze trainingen zijn niet alleen relevant om de functie goed uit te voeren, maar je hebt er als zzp conrector tegelijkertijd ook wat aan in je persoonlijke leven. Bovendien doe je veel ervaring op.


Interim conrector inhuren?

Wil je als onderwijsinstelling graag een interim conrector inhuren? In dat geval is het zeker aan te raden om eens contact op te nemen met ons bemiddelingsbureau. Wij hebben namelijk relaties met veel ervaren conrectors. Ze kunnen ook op verschillende afdelingen worden ingezet. Ze zijn leergierig en weten de functie van conrector goed uit te voeren. Via onze website kun je vrijblijvend contact opnemen. Als bemiddelingsbureau weten wij bijna altijd de juiste persoon voor de juiste functie te vinden. We hebben daar namelijk veel ervaring mee.