Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Crediteurenadministrateur | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Crediteurenadministrateur | Freelance | Interim | ZZP

Crediteurenadministrateur | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Crediteurenadministrateurs:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als medewerker bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Crediteurenadministrateurs.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

1. Wat is een crediteurenadministrateur?

Het voeren van een vlekkeloze administratie en boekhouding is voor ieder bedrijf essentieel en omvat diverse taken. Hieronder valt ook het bijhouden van de crediteurenadministratie. Deze tak van de financiële wereld houdt zich bezig met de binnenkomende facturen van een organisatie. Zodoende worden hier betalingen afgehandeld aan leveranciers en andere schuldeisers.

Een medewerker op de afdeling van de crediteurenadministratie heeft hierover de verantwoordelijkheid en dient zich dus te ontfermen over binnenkomende facturen. Je moet een organisatie hiervoor goed kennen en begrijpen wat er binnen kan komen qua facturen. Het is namelijk belangrijk dat de schuldeisers van een organisatie op tijd betaald worden om verdere problemen te voorkomen.

In dit artikel kom je erachter wat deze functie allemaal inhoudt, welke taken en werkzaamheden een crediteurenadministrateur uit moet voeren en welke eigenschappen essentieel zijn in deze positie.


2. Wat is de inhoud van het beroep van een crediteurenadministrateur?

Een crediteurenadministrateur wordt ook wel een administratief medewerker crediteuren, crediteurenmedewerker of financieel medewerker crediteuren genoemd. Dit beroep omvat het dragen van de verantwoordelijkheid over het registreren, verwerken en voorbereiden van binnenkomende facturen van een bedrijf. Er worden binnen dit vakgebied betalingen afgehandeld die voldaan moeten worden aan leveranciers en andere schuldeisers. Op deze manier wordt de financiële balans behouden in een organisatie.

Als medewerker op de afdeling van crediteurenadministratie ontferm je je dus over de inkoopfacturen en daarom dien je de bonnen bij te houden. Je bent betrokken vanaf het moment van de binnenkomst, registratie en verwerking van een factuur in de administratie en boekhouding tot aan de betaling ervan. Gedurende dit hele proces ben jij een actieve speler en bewaak je het overzicht. Op deze manier wordt een overzicht gecreëerd van welke kosten eraan komen en wat er betaald moet worden op de zowel de korte als de lange termijn.

3. Werkveld crediteurenadministrateur

Als crediteurenadministrateur kun je bij diverse, uiteenlopende bedrijven aan de slag op de financiële afdeling om de binnenkomende kosten bij te houden. Je houdt hierbij veel contact met externen, zoals leveranciers, maar je hebt ook continu te maken met accountants, andere administratieve medewerkers, data entry medewerkers, financiële medewerkers, financieel directeurs, incassomedewerkers en inkopers van het bedrijf zelf. Een voorbeeld van een veel voorkomende werkplek is in de groothandel.

Je kunt zowel een vaste als een tijdelijke aanstelling krijgen in deze functie. Vormen van een tijdelijk verband zijn werken als interim crediteurenadministrateur, freelance crediteurenadministrateur en zzp crediteurenadministrateur. Door een tijdelijk verband aan te gaan, stel je je flexibel op voor potentiële opdrachtgevers. Daarnaast doe je zo veel en diverse ervaring op, wat van pas kan komen bij toekomstige projecten of opdrachten.

4. Opleiding en ervaring van een crediteurenadministrateur

Om medewerker binnen de afdeling van de crediteurenadministratie te worden, moet je een administratieve of financiële opleiding afgerond hebben op ten minste MBO niveau. Relevante opleidingen in deze richting zijn bijvoorbeeld de MBO opleidingen Bedrijfsadministrateur, Bedrijfsadministratief medewerker, Boekhoudkundig medewerker en Financieel administratief medewerker.

Ook zijn er allerlei aanvullende opleidingen, cursussen en trainingen te volgen voor mensen die in deze richting werkzaam zijn op het gebied van de administratie en financiën van bedrijven. Je kunt bijvoorbeeld Basiskennis Boekhouden BKB, Creditmanagement of MBA Moderne Bedrijfsadministratie volgen om meer kennis op te doen van dit vakgebied. Je hoeft overigens nog niet perse veel ervaring te hebben naast de basiservaring op administratief gebied en een goed samenwerkingsvermogen. Wel moet je ervaring hebben met het werken met administratieve programma's, zoals AFAS Profit en Pro-Active, en specifiek dien je ervaring te hebben opgedaan met het werken op een crediteurenadministratie.

5. Welke werkzaamheden voert een crediteurenadministrateur precies uit?

De werkzaamheden die onder dit beroep vallen kunnen uiteraard verschillen per aanstelling en bedrijf. Echter, de volgende taken moeten zowel een vaste als een interim crediteurenadministrateur, freelance crediteurenadministrateur en zzp crediteurenadministrateur voor een organisatie uitvoeren op het gebied van het beheren van de crediteuren:

  • Het beantwoorden van zowel interne als externe vragen rondom het beheer van de crediteuren. Mensen van binnen en buiten de organisatie moeten bij jou terechtkunnen en antwoord krijgen op complexe vraagstukken.
  • Het bewaken van de voortgang van lopende betalingsprocessen. Immers moeten deze betalingen op tijd voldaan worden om conflicten te voorkomen.
  • Het bijdragen aan het samenstellen van rapportages op een periodieke termijn. Deze rapportages moeten allerlei belangrijke informatie bevatten om de financiële gezondheid van een organisatie in kaart te brengen.
  • Het bijdragen aan het optimaliseren van de huidige werkprocessen binnen het beheer van de crediteuren. Door een optimale werkomgeving te creëren, kunnen de crediteuren goed bijgehouden worden.
  • Het onderhouden van alle contacten die lopen met leveranciers rondom facturering en betalingstermijnen. Een goede, gezonde relatie dient behouden te worden.
  • Het opschonen van de lijsten met crediteuren. Deze moet uiteraard up-to-date blijven om het overzicht te kunnen bewaren.
  • Het opstellen van overzichten van betalingen waaraan binnen een bepaalde periode voldaan moet worden en voorstellen van betalingen maken.
  • Het signaleren en bijhouden van betalingstermijnen die naderen en op de korte termijn voldaan moeten worden.
  • Het verrichten van ondersteunende taken bij financiële audits. Dit omvat het doen van onderzoek naar een organisatie en de processen die hierbinnen plaatsvinden en het controleren van de strategie, waaronder het controleren van een jaarrekening en interne rapporten. Zo wordt zekerheid gegenereerd.
  • Het verwerken van gegevens in onder andere de administratie van het grootboek en de kostenplaat. Dit moet te alle tijden goed op orde zijn en verantwoord kunnen worden naar leidinggevenden en andere belanghebbenden.
  • Het verzorgen van het archief met alle documenten die hierin aanwezig en beschikbaar moeten zijn voor verschillende partijen.
  • Het voorbereiden, verwerken, coderen, boeken en invoeren van alle bankafschriften, inkoopfacturen en kasafschriften binnen een organisatie.
  • Het voorbereiden van opdrachten omtrent betalingen voor externen.

6. Een crediteurenadministrateur: welke eigenschappen moet hij of zij hebben?

Binnen deze baan moet je beschikken over een aantal onmisbare kwaliteiten om je werk goed te kunnen uitvoeren en het overzicht over de inkoopfacturen te bewaren. Je moet zodoende ten eerste communicatief vaardig zijn. Dit houdt in dat je zowel mondeling als schriftelijk sterk in je schoenen staat, duidelijk een punt kunt maken en een visie kunt voorleggen. Je kunt hiervoor verschillende communicatiekanalen gebruiken en weet mensen te overtuigen van jouw plannen.

Daarnaast kun je in een gesprek uitstekend de hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, waardoor je gemakkelijk prioriteiten kunt stellen. Tevens kun je zowel interne als externe relaties goed onderhouden, waardoor een goed overzicht gecreëerd wordt van de situatie omtrent facturen en betalingen. Sociale kwaliteiten zijn dus erg belangrijk als crediteurenadministrateur, aangezien je het vertrouwen moet hebben van verschillende belanghebbenden.

Vervolgens is het voor iemand in deze positie ook belangrijk om resultaatgericht te werken. Te alle tijden houd jij het resultaat voor ogen, waarbij je processen snel en adequaat kunt doorgronden en actief op zoek gaat naar de beste oplossing voor problemen of onvoorziene situaties. Op deze manier kun je op de meest efficiënte en effectieve manier de opgestelde doelen bereiken en oplossingen vinden voor eventuele problemen.

In deze functie moet je ook erg nauwkeurig te werk gaan. Je hebt een goed oog voor details en kunt uitstekend, foutloos werk leveren door jouw perfectionistische eigenschappen. Zo blijven alle betrokken partijen tevreden over het eindresultaat. Immers ben je indirect ook verantwoordelijk voor het behouden van een goede reputatie van een bedrijf door jouw positie. Door jouw doorzettingsvermogen pak je opdrachten met beide handen aan en rust je niet tot het juiste resultaat behaald is.

Crediteurenadministrateurs kunnen dus goed communiceren door een hele organisatie en daarbuiten en gaan nauwkeurig aan de slag met de binnenkomende facturen.

Een Crediteurenadministrateur is een belangrijke schakel in de financiële afdeling van een organisatie. Deze professional is verantwoordelijk voor het beheer van de crediteurenadministratie en het waarborgen van de tijdige en nauwkeurige betaling van crediteuren. Hieronder vindt u een voorbeeld van een uitgebreide functieomschrijving van een Crediteurenadministrateur:

Crediteurenbeheer

De Crediteurenadministrateur is verantwoordelijk voor het beheren van de crediteurenadministratie van de organisatie. Dit omvat het beoordelen, registreren en verwerken van facturen en betalingen in overeenstemming met de financiële procedures en richtlijnen van de organisatie.

Factuurverwerking

De Crediteurenadministrateur zorgt voor een tijdige en nauwkeurige verwerking van facturen, zodat crediteuren op tijd betaald worden. Dit omvat het controleren van facturen op juistheid, het boeken van facturen in het financiële systeem en het opstellen van betalingen.

Betalingsproces

De Crediteurenadministrateur is verantwoordelijk voor het verwerken van betalingen aan crediteuren in overeenstemming met de betalingsvoorwaarden en -procedures van de organisatie. Dit omvat het opstellen van betalingen, het goedkeuren van betalingen en het uitvoeren van betalingen.

Reconciliatie

De Crediteurenadministrateur zorgt voor een nauwkeurige reconciliatie van de crediteurenadministratie met de financiële administratie van de organisatie. Dit omvat het oplossen van eventuele verschillen tussen de crediteurenadministratie en de financiële administratie.

Rapportages

De Crediteurenadministrateur zorgt voor nauwkeurige rapportages over crediteurenactiviteiten, inclusief de status van facturen en betalingen. Dit omvat het opstellen van rapportages voor de financiële afdeling en andere belanghebbenden binnen de organisatie.

Communicatie

De Crediteurenadministrateur communiceert effectief met interne en externe belanghebbenden, zoals crediteuren en andere afdelingen binnen de organisatie, om een tijdige en nauwkeurige crediteurenadministratie te waarborgen.

Systeembeheer

De Crediteurenadministrateur zorgt voor het juiste beheer van het financiële systeem voor de crediteurenadministratie. Dit omvat het instellen van het systeem, het beheren van de gegevens en het oplossen van eventuele technische problemen.

Kostenbeheer

De Crediteurenadministrateur zorgt voor het beheer van de kosten van de crediteurenadministratie en zorgt voor een efficiënte en effectieve werking van het proces.

Het is belangrijk dat deze professional effectief communiceert met interne en externe belanghebbenden en zorgt voor een efficiënte en effectieve werking van het proces om de crediteurenadministratie van de organisatie optimaal te beheren.