Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Data analist | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Data analist | Freelance | Interim | ZZP

Data analist | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Data analisten:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Data analisten
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Wat maakt iemand een goede data-analist? 8 Aandachtspunten die een goede Data Analist moet nastreven

Wat maakt je tot een goede Data Analist? Denk jij dat je een "goede" analist bent? Of zijn er bepaalde eigenschappen, kenmerken en kwaliteiten die je met kop en schouders doen uitsteken over andere Data Analisten in jouw vakgebied? En zo ja, hoe kunnen je deze persoonlijke vaardigheden omzetten in de praktijk om ervoor te zorgen dat ze succes genereren in wat je doet? Er zijn een aantal gewoonten die men zich eigen kan maken om grotere voordelen te behalen en dit artikel is rechtstreeks geschreven voor analisten die ernaar streven een kampioen te worden in hun vak. Maar ook als je nu of in de toekomst een team van data analisten gaat leiden, kan dit artikel veel managers helpen bij het letten op de eigenschappen die zij binnen hun eigen team van toppers willen ontwikkelen.

Veel organisaties hebben geld geïnvesteerd in hulpmiddelen. Het hebben van de juiste tools is natuurlijk absoluut noodzakelijk, maar niet voldoende. Investeren in de mensen die deze tools moeten gebruiken is namelijk veel belangrijker. Het probleem is echter dat goede data analisten moeilijk te vinden zijn.

Hier zijn daarom 8 zaken die elke Data Analist zou moeten nastreven

1. Een verhaal kunnen vertellen, maar het toch eenvoudig houden

"Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg" - Albert Einstein.

Waarom moet je een goede verhalenverteller zijn? Omdat mensen goed reageren op informatie die wordt verteld als een verhaal. Ze kunnen misschien niet het hele verhaal onthouden, maar jouw gegevens hebben iemand nodig die ze verduidelijkt en vereenvoudigt op een manier die de directeuren, de projectmanagers en het projectteam zullen begrijpen. Een goede Data Analist moet dus in staat zijn om ideeën duidelijk en zelfverzekerd over te brengen of te presenteren, zodat een niet-technisch publiek de materie gemakkelijk kan begrijpen en ook kan helpen om besluitvormers in de richting van de juiste beslissingen te sturen. Besteed iets minder tijd aan het voorbereiden van gegevens en iets meer tijd aan het vereenvoudigen van het verhaal.

2. Besteed aandacht aan details

Een goede analist moet aandacht besteden aan details, dit kan hem of haar helpen om verdachte gebeurtenissen tijdens een gegevensanalyse project in vraag te stellen of te beheren om te voorkomen dat er later dure fouten worden gemaakt. Zoals het gezegde luidt: "De duivel zit in de details".

3. Wees commercieel ingesteld

Een uitstekende analist moet een goed begrip hebben van de bedrijfsvoering. In elke organisatie moet de analist commercieel inzicht hebben in de klant, de mensen binnen zijn of haar team, de verschillende afdelingen en de branche. De analist moet de werkelijke impact van zijn analyse herkennen en onderscheiden, en hoe deze de beslissingen van de organisatie commercieel kan beïnvloeden. Er is een verschil tussen "inzicht" en "bruikbaar inzicht". Inzicht is een nauwkeurig en diepgaand begrip, terwijl bruikbaar inzicht informatie is waarop gereageerd kan worden, met de verdere implicatie dat er acties ondernomen moeten worden. Inzicht waarop actie kan worden ondernomen leidt tot tastbare prestatieverbetering die zal resulteren in hogere inkomsten en/of meer efficiëntie. Een goede analist is dan ook een voorstander van verandering.

4. Wees creatief met gegevens

Een goede analist moet de vaardigheid, flair en beheersing bezitten om gegevens te manipuleren teneinde vragen van organisaties op te lossen of te beantwoorden. Deze kwaliteit helpt de analist het vermogen te ontwikkelen om zaken of gegevens kwesties op te sporen die niet kloppen. Het gebeurt weleens dat een analist een analyse maakt en aanbevelingen doet op basis van foutief geïnterpreteerde gegevens. De analist moet vertrouwd zijn met grote hoeveelheden gegevens uit verschillende gegevensbronnen en in staat zijn relevante patronen en trends te herkennen. Het is daarom belangrijk om tijdens het maken van een analyse de rust in een chaos van gegevens te bewaren.

Het is belangrijk te kunnen kijken naar onsamenhangende gedachten of acties, patronen te zien die gewone mensen zullen negeren en ook die minder voor de hand liggende patronen te vertalen naar zakelijke betekenissen. Het gebeurt maar zelden dat mensen met deze vaardigheid geboren worden, maar het kan wel worden ontwikkeld.

5. Wees sociaal

Communicatie- en samenwerkingsvaardigheden zijn essentieel voor Data Analisten om succesvol te zijn. Een goede analist moet comfortabel zijn in netwerken en het leggen van contacten met een hele reeks mensen uit verschillende branches. Een goede analist moet ook vriendelijk zijn omdat hij of zij de tussenpersoon is tussen mensen en de branche. Dit zal zijn of haar betrokkenheid bij mensen vergroten, zodat hij of zij de zakelijke vereisten gemakkelijk kan begrijpen en een uitstekend data analyse project kan afleveren.

6. Blijf nieuwe instrumenten en vaardigheden leren

Een intelligent mens is iemand die veel successen heeft behaald en toch bereid is meer te leren. Een goede analist mag nooit op zijn lauweren rusten; hij of zij moet ernaar streven steeds beter te worden, hetzij in gegevens, hulpmiddelen, presentatie- en communicatiestijlen enz. De hele wereld van gegevensanalyse is zeer dynamisch en verandert vaak. Om je te onderscheiden van anderen moet je jezelf blijven ontwikkelen en capaciteit opbouwen op het gebied van technische vaardigheden.

Een goede analist mag er nooit genoegen mee nemen om steeds dezelfde dingen op dezelfde manier te doen. Je moet ernaar streven het juiste gereedschap voor de taak te kiezen in plaats van te vertrouwen op je standaard gereedschap en het voor elke situatie in te zetten.

7. Wees niet bang om fouten te maken, maar leer ervan

Een goede analist moet nooit bang zijn om fouten te maken. Zodra je fouten maakt, geef deze toe en leer ervan. Ervaring krijg je pas als je het de eerste keer niet goed doet. Als je niet bang bent om fouten te maken, zal het je helpen om een nieuwe methode of nieuwe uitdaging te willen uitproberen, die dan deel zal uitmaken van je ervaring. Vergeet niet dat deze gewoonte kan worden ontwikkeld voor een analist die beter wil worden in zijn vakgebied of voor een bedrijfsleider die op zoek is naar een aantal goede Data Analisten in zijn of haar team.

8. Weet wanneer je moet stoppen

Uiteindelijk moet een goede analist kunnen onderscheiden wanneer goed, goed genoeg is bij het opleveren van een data analyse project. Dit is bijvoorbeeld het geval als tijdens een project de geleverde oplossing al voor 80% voldoet. Als het proberen toe te voegen van de resterende 20% je extra 50% van je tijd of energie en middelen kost, moet een goede Data Analist in staat zijn om een beslissing te nemen over het gewoon leveren van de 80% omdat het goed genoeg is, en dus eventuele extra of tijdsbesparingen herinvesteren in andere project prioriteiten.

Bedenk na het lezen van dit artikel, of als analist of als je een team van analisten leidt, hoeveel van deze punten op jou of jouw Data Analisten van toepassing zijn? Zo kun je gebieden aanwijzen die voor verbetering vatbaar zijn en de vraag beantwoorden: Ben ik een goede Data Analist?


Aan de slag als Data Analist?

Ben jij een ervaren freelance Data Analist die op zoek is naar een nieuwe uitdaging en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe en wij nemen contact met je op voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.

Data Analist inhuren?

Heeft jouw onderneming of organisatie dringend behoefte aan een professionele interim Data Analist of zzp Data Analist die complexe gegevens op eenvoudige wijze kan overbrengen? Dan kunnen wij helpen! Neem vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim voor informatie en het vinden van een geschikte kandidaat voor de job.