Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Declarant | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Declarant | Freelance | Interim | ZZP

Declarant | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Declaranten:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Declaranten
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Een declarant of douane-declarant is een tussenpersoon die importeurs en exporteurs helpt bij de inklaring van goederen door de douane. Zij helpen klanten hun verantwoordelijkheden krachtens de Nederlandse douane wet- en regelgeving te begrijpen en helpen hen aan deze verplichtingen te voldoen.

Declaranten kunnen ook andere diensten verlenen aan importeurs en exporteurs, zoals informatie verstrekken over buitenlandse handelszones, assisteren bij het indienen van documenten voor tarief vrijstellingen of restituties, en advies geven over de beste manier om goederen over internationale grenzen te vervoeren.

Taken en verantwoordelijkheden van een Declarant

 • Onderhandelen met overheidsinstanties om douane kwesties met betrekking tot vertragingen en boetes op te lossen.
 • Het voorbereiden van douaneformulieren en het indienen van papierwerk bij overheidsinstanties.
 • Communiceren met klanten om ervoor te zorgen dat zij het importproces begrijpen en op de hoogte zijn van eventuele overheidsvoorschriften of beperkingen.
 • Controleren of contracten voldoen aan de wettelijke vereisten, zoals het opnemen van alle relevante informatie over tarieven, heffingen, belastingen en vergoedingen.
 • Het verkrijgen van exportvergunningen en andere door buitenlandse overheden vereiste documenten om ervoor te zorgen dat de vracht zonder vertraging of incidenten overzee kan worden vervoerd.
 • Planning van inspecties door douanebeambten in havens van binnenkomst om ervoor te zorgen dat de douane voorschriften worden nageleefd.
 • Coördinatie van het vervoer van vracht van de haven van binnenkomst naar de eindbestemming met behulp van vervoerders zoals vrachtwagenbedrijven of scheepvaartmaatschappijen.
 • Communiceren met buitenlandse douanebeambten om ervoor te zorgen dat de invoerprocedures correct worden gevolgd.
 • Communiceren met vervoerders om ervoor te zorgen dat aan alle verzending vereisten wordt voldaan, inclusief documentatievereisten zoals vrachtbrieven of paklijsten.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een Declarant

 • Basisopleiding douane-declarant, vakopleiding in deze richting is een pré.
 • Financieel bewust.
 • Gedetailleerd en nauwkeurig kunnen werken.
 • Uitstekende organisatorische- en planningsvaardigheden.
 • Accuraat en analytisch denkvermogen.
 • Uitstekende onderhandelingsvaardigheden.

De 6 voordelen van het inhuren van een douane-declarant

Voor zowel nieuwe als gevestigde bedrijven is het idee van importeren of exporteren aantrekkelijk, omdat het de verkoop kan verhogen en de kosten kan verlagen. De wereldwijde interconnectiviteit heeft in- en uitvoer veel toegankelijker gemaakt dan voorheen, maar er zijn nog steeds een aantal zaken die een uitdaging kunnen vormen.

Het belangrijkste obstakel voor import-export bedrijven is het inklaringsproces. Door de voortdurend veranderende regels die moeten worden gevolgd, de verschillende belastingen en heffingen die moeten worden betaald en de bergen papierwerk die moeten worden ingediend, vereisen douaneprocedures een zekere deskundigheid. Daarom kiezen veel bedrijven die importeren of exporteren voor een douane-declarant.

Natuurlijk zijn er ook bedrijven die ervoor kiezen zichzelf door de zee van voorschriften te worstelen. De meeste bedrijven zullen besluiten in een douane-declarant te investeren omdat zij niet de tijd of de middelen hebben om ervoor te zorgen dat alles goed wordt gedaan. Het is meestal veel eenvoudiger om een declarant te zoeken om de douane details af te handelen, zodat je je kunt concentreren op de groei van je omzet en verkoop.

Het inhuren van een douane-expediteur heeft enorm veel voordelen, waarvan jij je misschien niet bewust bent. Neem een kijkje naar onderstaande lijst en bepaal of het voor jou de moeite waard is om een douane-declarant in te huren voor je bedrijf.

1. Comfort

Wat is het belangrijkste verschil tussen het inhuren van een boekhouder om je belastingen te doen en het zelf doen? Het is handiger om de accountant te betalen...en waarschijnlijker ook prettig dat je later geen problemen met de belastingdienst krijgt. Wanneer je ervoor kiest iemand te betalen voor een taak die je ook zelf zou kunnen doen (zij het zonder de relevante deskundigheid), hecht je meer waarde aan je tijd en energie. Bij de douaneprocedure kun je in theorie alles zelf doen, maar dat kost veel tijd en energie die je waarschijnlijk niet over hebt.

We zouden graag denken het doorlopen van de douaneprocedures een fluitje van een cent is, maar dat is echter niet het geval. Hoewel bepaalde handelsovereenkomsten tussen landen de zaken zeker gemakkelijker maken, zijn er nog steeds veel voorschriften die moeten worden nageleefd.

2. Veiligheid

Stel dat je huidverzorgingsproducten uit Korea invoert naar Nederland. Je stelt zorgvuldig alle vereiste papieren op, maar je deelt de goederen per ongeluk verkeerd in. Dan krijg je al snel een boete van 20.000 euro voor het plegen van douanefraude. Deze dure fout had voorkomen kunnen worden als je een douane-declarant had ingehuurd.

Een declarant inhuren die verantwoordelijk is voor alle douanezaken verlaagt dergelijke risico's aanzienlijk. Na het afsluiten van een import-export verzekering is het inschakelen van een douane-declarant ongetwijfeld de veiligste keuze die je voor je bedrijf kunt maken. Het is moeilijk voor een bedrijf om te herstellen na beschuldigd te zijn van fraude en het betalen van de daaropvolgende boetes.

3. Aanpassingsvermogen

Internationale voorschriften veranderen voortdurend, en COVID-19 heeft de zaken nog onvoorspelbaarder gemaakt. Declaranten bevinden zich in een unieke positie om op de hoogte te blijven van de nieuwste regels en voorschriften. Zij zijn immers deskundigen op dit gebied.

Als jouw bedrijf voor de lange termijn gaat, is een douane-declarant een noodzaak. Het is zinloos om tijd en geld te besteden aan het leren van de invoerregels voor een bepaald land om vervolgens het jaar daarop de regels te veranderen. Het hebben van een vaste douane-declarant geeft je bedrijf het aanpassingsvermogen dat het nodig heeft om op wereldwijde schaal te opereren.

4. Hulp bij papierwerk

Niets is ontmoedigender dan staren naar een stapel belangrijk papierwerk waarvan je niet weet hoe je het moet invullen. Omdat documentatie zo cruciaal is voor het douaneproces, kan dit het beste worden afgehandeld door deskundigen. Helaas kan één klein foutje je duur komen te staan.

Wanneer je een douane-declarant inhuurt, hebben zij de belangen van je bedrijf voor ogen. Zij staan klaar om voor je op te komen bij elke stap. Dat is meer dan je kunt zeggen van de gemiddelde douanebeambte die er niet echt om geeft of je zendingen nu vertraging oplopen of niet.

5. Kostenbeheer

De belangrijkste reden voor bedrijven om geen douane-declarant in te huren zijn de bemiddelingskosten. Maar dat is een nogal kortzichtige kijk op winstgevendheid. Beschouw het inhuren van een douane-declarant niet als een kostenpost, maar als een investering in de toekomst van je bedrijf.

Hij helpt je niet alleen hoge kosten als gevolg van douanefraude en andere sancties te voorkomen, maar is ook in een ideale positie om de meest betaalbare tarieven voor je zendingen te vinden en kan je helpen een goed budget op te stellen. Zo voorkom je dat je onderweg voor verrassingen komt te staan.

6. Efficiëntie

Stel je eens voor dat je het gevoel krijgt dat een zending vastzit aan de grens. Je ontvangt talloze klachten van klanten die je eraan herinneren dat je je beloften aan hen hebt gebroken. Je begint de douane meerdere keren per dag te bellen om uit te zoeken waar de goederen zijn en hoe je ze terug kunt krijgen. Deze nachtmerrie kan gemakkelijk worden vermeden met een douane-declarant aan boord.

Zelfs als jouw goederen aan de grens niet in beslag worden genomen, is er nog steeds kans op enorme vertragingen die je bedrijfsresultaten kunnen beïnvloeden. Hoe sneller je zendingen door de douane zijn, hoe winstgevender je bedrijf immers wordt. Aangezien declaranten het systeem beter kennen dan wie dan ook, kunnen zij er sneller en efficiënter doorheen navigeren.

Declarant inhuren?

Ben jij op zoek naar een ervaren en professionele freelance declarant die op de hoogte is van alle wet-en regelgeving op het gebied van import en export? Dan kunnen wij helpen! Neem vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim en wij ondersteunen je bij het vinden van de juiste kandidaat.

Werken als douane-declarant?

Ben jij een efficiënte interim declarant of zzp declarant die op zoek is naar een nieuwe uitdaging en voldoe je aan bovengenoemde vereisten? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe en wij helpen je bij het vinden van een leuke baan.

Een Declarant is dus verantwoordelijk voor het invullen en indienen van douaneaangiften voor in- en uitvoerzendingen. De Declarant werkt samen met klanten, transporteurs en douanebeambten om ervoor te zorgen dat de zendingen aan alle regelgeving en wettelijke vereisten voldoen. De Declarant rapporteert aan de douaneafdeling van het bedrijf waar hij of zij werkt.

Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden

 1. Douaneaangiften opstellen: De Declarant stelt douaneaangiften op voor in- en uitvoerzendingen en zorgt ervoor dat de aangiften aan alle regelgeving en wettelijke vereisten voldoen.
 2. Communicatie met klanten en transporteurs: De Declarant communiceert met klanten en transporteurs om ervoor te zorgen dat alle benodigde informatie voor de douaneaangiften correct en tijdig wordt verstrekt.
 3. Onderhouden van contact met douanebeambten: De Declarant onderhoudt contact met douanebeambten om vragen te beantwoorden, informatie te verstrekken en problemen op te lossen.
 4. Douanevoorschriften bijhouden: De Declarant houdt de douanevoorschriften bij en past deze toe op alle in- en uitvoerzendingen.
 5. Tariefindelingen bepalen: bepalen van de tariefindelingen voor producten en ervoor zorgen dat de juiste douanerechten en -belastingen worden betaald.
 6. Controleren van douanedocumenten: De Declarant controleert alle douanedocumenten en zorgt ervoor dat deze correct zijn ingevuld en ingediend.
 7. Oplossen van douanegerelateerde problemen: De Declarant lost douanegerelateerde problemen op, zoals vertragingen in de douaneafhandeling of afwijzingen van douaneaangiften.
 8. Bijhouden van administratie: De Declarant houdt administratieve taken bij, zoals het bijhouden van douaneaangiften, het verzamelen van facturen en het archiveren van documenten.

Belangrijke vaardigheden en kwalificaties

 1. MBO-diploma in de richting van logistiek, transport of douane.
 2. Kennis van douanewetgeving en -procedures.
 3. Ervaring in het opstellen van douaneaangiften.
 4. Goede communicatieve vaardigheden en het vermogen om effectief te communiceren met klanten, transporteurs en douanebeambten.
 5. Kennis van transport- en logistieke processen.
 6. Nauwkeurigheid en aandacht voor detail.
 7. Analytische vaardigheden en het vermogen om problemen op te lossen.
 8. Goede organisatorische vaardigheden en het vermogen om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren.
 9. Kennis van relevante softwareprogramma's voor douaneaangiften.
 10. Overtuiging van het belang van het naleven van douanewetgeving en -procedures en het vermogen om te werken in overeenstemming met de normen en waarden van het bedrijf.