Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Ervaren interim CFO

 • Home
 • Ervaren interim CFO

Ervaren interim CFO | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Ervaren interim CFO:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Ervaren interim CFO
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Een aantal profielen van onze ervaren interim CFO's

Energiek en enthousiast (vrouw)

In een nieuwe organisatie wil ik graag mijn ervaring, kennis en enthousiasme gebruiken om deze te helpen naar hogere doelen te streven. Winstgevendheid door optimalisatie van processen zijn hierbij mijn drijfveren, waarbij realisme en een pragmatische aanpak bij mij de basis zijn. Als CFO heb ik altijd een sterke verbinding gehad met de operatie en binnen het MT ook sturing gegeven aan operationele processen, die verder gingen dan mijn financiële verantwoordelijkheid. Binnen een MT/directie kan ik een aanvulling zijn op vele facetten die binnen een bedrijf spelen.

Persoonlijke kenmerken en eigenschappen

 • Goede mix van strategisch denken en hands-on mentaliteit.
 • Doelgericht en snelle denker.
 • Energiek en enthousiast.
 • In staat veel werk te verzetten met behoud van nauwkeurigheid.
 • Gezond hoog ambitie niveau en doorzettingsvermogen.
 • Sociaal en ruimte gevend naar medewerkers.
 • Proactieve werkwijze.
 • Pragmatische en directe no-nonsens aanpak.
 • Zeer brede kennis op het gebied van financiën door mijn groeipad van financieel medewerker, hoofdadministratie, groepscontroller naar CFO.
 • In staat zeer snel analyse te maken en te doorgronden waar mogelijke besparingen of onvolkomenheden zitten.
 • Internationale ervaring door buitenlandse vestigingen en buitenlandse handels partners.

Meer info


Een CFO, of Chief Financial Officer, beheert de financiën van het bedrijf of de organisatie en is verantwoordelijk voor de financiële verslaglegging. Hij beoordeelt financiële risico's en kansen en houdt toezicht op en geeft leiding aan ondergeschikte financiële managers. Hij helpt ook bij het vaststellen en volgen van financiële doelen, doelstellingen en budgetten.

De Chief Financial Officer, ook wel Financieel Directeur genoemd, werkt samen met andere leidinggevenden teamleden en is verantwoordelijk voor alle fiscale en regelgevende zaken van het bedrijf. Om goed te presteren in deze functie moet je ervaring hebben als Financieel Directeur in een bedrijf met complexe financiën en een uitgebreide balans.

Taken en verantwoordelijkheden van een Chief Financial Officer

 • Assisteren bij beslissingen op hoog niveau over beleid en strategie.
 • Helpen bij het werven van nieuw personeel indien nodig.
 • Toezicht houden op de fiscale activiteiten van het bedrijf, inclusief budgettering, rapportage en accountantscontrole.
 • Ervoor zorgen dat wettelijke en reglementaire documenten worden ingediend en toezien op de naleving van wetten en reglementen.
 • Het identificeren en aanpakken van financiële risico's en kansen voor het bedrijf.
 • Toezicht houden op het financiële rapportage- en budgetteringsteam.
 • Het beoordelen van financiële rapportages op mogelijkheden om kosten te reduceren.
 • Goed samenwerken met de CMO, CEO, en COO om het strategisch plan te ontwikkelen.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een Chief Financial Officer

 • HBO/WO diploma Bedrijfseconomie.
 • Ervaring in een senior management positie.
 • Sterke financiële en boekhoudkundige achtergrond, met inbegrip van inzicht in winst en verlies, balans- en geldstroom beheer, en algemene financiën en budgettering.
 • Ervaring met bedrijfsbestuur.
 • Bewezen onderhandelingsvaardigheden.
 • Ervaring met budgetbeheer, overheidsboekhouding en geldstroom.
 • Het vermogen om nieuwe vraagstukken snel te doorgronden en verstandige beslissingen te nemen.
 • Vermogen om vertrouwen in te boezemen.
 • Vermogen om onder druk te werken, de eigen werklast effectief te plannen en te delegeren.

De traditionele definitie van een Chief Financial Officer is dat hij of zij de senior manager is van alle financiële zaken voor een bedrijf of onderneming. De CFO houdt de geldstroom van het bedrijf in de gaten, analyseert de financiële gezondheid en stelt mogelijke verbeteringen voor. De Financieel Directeur houdt ook toezicht op de financiële boekhouding van het bedrijf, met inbegrip van tijdige en nauwkeurige rapportage. Een belangrijk punt in deze definitie is het woord "traditioneel".

Hoewel het nog steeds uiterst belangrijk is dat een Financieel Directeur een solide basiskennis heeft van financiën, is de rol uitgebreid met betrokkenheid bij zowel de strategie als de activiteiten.

Een goede Financieel Directeur onderscheidt zich door zijn of haar ervaring in het vak. Een Financieel Directeur heeft zowel operationele als financiële ervaring op hoog niveau. Hij of zij heeft ook fijn afgestemde vaardigheden in toekomstgerichte strategieën, modellering, leiderschap, en meer.

Hieronder vind je 9 topkwaliteiten van een goede CFO

1. Toekomstgerichte strategie

Een van de belangrijkste kwaliteiten van een goede Chief Financial Officer is een toekomstgerichte strategie. Accountants, boekhouders en controleurs zijn belast met het bijhouden van de boekhouding. Zij houden de boeken netjes en accuraat en produceren rapporten die de prestaties laten zien. Ze kunnen ook helpen budgetten op te stellen op basis van historische gegevens, maar het is belangrijk te begrijpen dat hun rol naar het verleden gericht is.

Omgekeerd is een Chief Financial Officer bedreven in toekomstgerichte strategie. Een van de belangrijkste instrumenten van een Chief Financial Officer is een prognose. Een prognose maakt gebruik van historische cijfers, trends in de sector, analyse van concurrenten en strategische modellering om een blauwdruk te ontwerpen waarmee een bedrijf zijn financiële doelen kan bereiken. Een prognose is bij uitstek toekomstgericht en heeft tot doel een onderneming actief en strategisch vooruit te helpen in haar doelstellingen in plaats van die vooruitgang alleen maar te voorspellen en/of te documenteren.

2. Handelen als een strategische partner

Meer dan welke kwaliteit dan ook, zal een goede Financieel Directeur het vermogen hebben om op te treden als een strategische partner. Dit betekent niet alleen het verstrekken van financiële gegevens en rapportage, maar ook in staat zijn om acties te adviseren die koers bepalen in de vooruitgang van een bedrijf in de richting van haar doelstellingen.

Een goede Financieel Directeur heeft een veelzijdige kijk op het bedrijf, met controle, inzichten en strategie die reiken van verkoop tot klantenservice en van relaties met leveranciers. Ze zijn een integraal onderdeel van elke tak van het bedrijf, helpen de prestaties te optimaliseren en strategische aanpassingen te maken om groei en optimale winstgevendheid te bereiken.

Een Financieel Directeur zal bijvoorbeeld helpen bij het uitvoeren van een grondige analyse van de productlijn. Voor slecht presterende producten kan hij bepalen of een aanpassing van de overeenkomsten met leveranciers, de prijsstelling of de verkoop en marketing de prestaties kan verbeteren, of dat het product helemaal moet worden geschrapt.

3. Reële operationele ervaring

In tegenstelling tot veel financiële professionals heeft een goede Financieel Directeur operationele ervaring in de echte wereld. Dit kan zijn in een rol als COO of in een rol als mentor van een Financieel Directeur. Dit is een belangrijk onderscheid tussen onervaren en ervaren CFO's, omdat het hem/haar in staat stelt realistisch strategisch advies te geven dat verder gaat dan budgettering en kostenbesparingen.

4. Aanzienlijke financiële ervaring op hoog niveau

Veel CFO's bemachtigen deze functie na te zijn gepromoveerd van Controleur tot Chief Financial Officer in een vorig bedrijf. In veel gevallen gaat deze promotie echter niet gepaard met een verandering in expertise, coaching of mentorschap. Als een Chief Financial Officer deze overstap lang geleden heeft gemaakt, heeft hij of zij deze financiële ervaring op hoog niveau waarschijnlijk in de loop der tijd ontwikkeld. Als een Financieel Directeur echter relatief nieuw is in de financiële sector, pas onlangs tot Chief Financial Officer is gepromoveerd, of - nog erger - als je een vorige controller tot Financieel Directeur hebt gepromoveerd, loop je mogelijk de broodnodige ervaring mis.

Niet alle CFO's zijn met elkaar te vergelijken. Als je een nieuwe of onervaren Chief Financial Officer hebt, kan mentorschap van een hooggekwalificeerde CFO de nieuwe Chief Financial Officer helpen zijn competenties te vergroten. Als je echter moet kiezen tussen een onervaren fulltime Financieel Directeur en een zeer ervaren parttime Chief Financial Officer, is het in bijna alle gevallen voordeliger om op de laatste te vertrouwen.

5. Geavanceerde hulpmiddelen voor modellering

Er zijn veel financiële tools die gebruikt worden door financiële experts, waaronder balansen, resultatenrekeningen, geldstroom en winstmarges. De meeste omvatten ook budget-tot-actuele rapportage. Een goede Financieel Directeur heeft echter nog veel meer modelleringsinstrumenten om te gebruiken. Dit omvat korte termijn (3 maanden), middellange termijn (12 maanden voortschrijdend) en lange termijn (5 jaar) prognoses. Deze documenten helpen bij het adviseren van meer geavanceerde financiële strategieën.

6. Hoogwaardige relaties

Een andere kwaliteit die grote CFO's meebrengen is een netwerk van hoogwaardige relaties. In de financiële wereld kunnen relaties een grote impact hebben op het succes van het bedrijf. Dit geldt in situaties zoals leningen, investeringen, verbetering van relaties met leveranciers en contracten, enz.

Een goed netwerk is een teken van een ervaren Chief Financial Officer, terwijl een zwak of niet-bestaand netwerk vaak een teken is van eentje die minder ervaren is.

7. Sterk leiderschap

Een goede Chief Financial Officer beschikt niet alleen over sterke financiële vaardigheden, maar ook over uitstekende leiderschapskwaliteiten. Veel financiële professionals hebben de reputatie zachtaardig te zijn. Een CFO moet echter in staat zijn om zowel zijn financiële team te leiden als het operationele team te begeleiden. Een goede Chief Financial Officer moet in staat zijn om op gegevens gebaseerde strategische suggesties te doen en in staat zijn om die strategieën uit te voeren.

8. Goed onderbouwde industrie inzichten

Hoewel het niet noodzakelijk is dat een Chief Financial Officer directe ervaring heeft in jouw sector, is het zeker nuttig. Dit zorgt voor een referentiekader bij het vergelijken van analyses. Het betekent ook vaak dat hij of zij meer kans heeft op contacten in de industrie, concurrentie analyses en meer.

9. Deskundig financieel team

Een van de laatste belangrijke kwaliteiten van een goede Chief Financial Officer is dat hij of zij wordt ondersteund door een deskundig financieel team. CFO's kosten nogal wat, en dat is niet voor niets. Ze zouden geen taken op lager niveau moeten uitvoeren, zoals de salarisadministratie, de maandafsluiting of het opstellen van financiële overzichten. Als ze dat wel doen, verspilt het bedrijf tijd en geld.

Een goede Chief Financial Officer moet een deskundig financieel team achter zich hebben. Dit team moet onder zijn of haar toezicht, op tijd en accuraat financiële rapporten produceren. De Financieel Directeur kan deze rapporten gebruiken als basis voor het ontwikkelen van financiële strategieën, het inschatten van risico's en het toewerken naar de doelstellingen van het bedrijf.


CFO inhuren?

Op zoek naar een ervaren interim CFO, zzp CFO of freelance CFO voor jouw bedrijf of organisatie? Neem dan vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim voor het vinden van de juiste kandidaat.

Werken als CFO?

Ben jij een ervaren en strategische CFO die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe voor een kennismakingsgesprek.