Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Ervaren operationeel directeur

 • Home
 • Ervaren operationeel directeur

Ervaren operationeel directeur | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Ervaren operationeel directeuren:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Ervaren operationeel directeuren
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

5 tips om een onvervangbare operationeel directeur te worden

Operationeel directeuren leiden de dagelijkse activiteiten van een organisatie. Ze hebben een sturende rol bij het creëren van en toezicht houden op initiatieven van organisaties op het gebied van klantenbinding en de succesvolle groei van een bedrijf. Aan de ene kant zullen zij de effectiviteit en efficiëntie van het team te verstevigen. En anderzijds is het niet meer dan normaal dat je als operationeel directeur onderweg enkele hobbels zult tegenkomen omdat processen geherstructureerd moeten worden, culturele verschuivingen zullen plaatsvinden en nieuwe bedrijfsmodellen moeten worden opgezet.

Het maakt niet uit in welke sector je werkzaam bent, als je een operationeel directeur bent, valt er altijd veel van anderen te leren. In feite beginnen degenen de meeste operationele directeurs vaak in een ‘minder-dan-ideale’ toestand. Daarom hebben we deze tips samengesteld met waardevolle aanbevelingen om jou te helpen slagen in deze enerverende rol.

Taken en verantwoordelijkheden van een operationeel directeur

 • Een leidinggevende rol vervullen bij het samenstellen van bedrijfsbudget en groeistrategie.
 • Uitvoeren van strategieën om de groei van het bedrijf en de activa te optimaliseren.
 • Zorgen voor expertise en effectiviteit van alle operationele platformen.
 • Het creëren van strategieën om diefstal en voorraadverlies tegen te gaan, en het implementeren van initiatieven om de kosten van het bedrijf te verlagen.
 • Opstellen van financiële rapporten.
 • Beheren van financiële transacties, boekhouding en bankprocessen.
 • Het aansturen van medewerkers en het leiden van functioneringsgesprekken, om te zorgen voor een betrokken en vakkundig personeelsbestand.
 • Initiëren van betere bedrijfspraktijken.
 • Samenwerken met het leidinggevenden of afdelingshoofden om een omgeving van collectieve verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op te bouwen.
 • Het waarborgen van de naleving van de belangrijkste prestatiedoelstellingen om te voldoen aan de verwachtingen van het bedrijf en de klant.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een operationeel directeur

 • HBO opleiding bestuurs- of bedrijfskunde.
 • Meer dan 5 jaar ervaring in het beheren van human resources, financiën, operaties of strategieën van een complexe onderneming.
 • Bewezen vermogen om budgetten te beheren in een vergelijkbare rol.
 • Een gedreven operationeel en financieel inzicht.
 • Sterke ethische leiderschapscapaciteiten.
 • Uitstekende schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden.
 • Sterke sociale vaardigheden.
 • Uitstekende organisatorische vaardigheden.
 • Vermogen om projecties te maken die minimaal drie jaar vooruit anticiperen.

De 5 belangrijkste voorwaarden om een succesvolle operationeel directeur te zijn

Veel nieuwe operationeel directeuren worden op korte termijn voor deze functie aangetrokken of krijgen de baan via een interne promotie. Niemand vindt het leuk om onvoorbereid te zijn op iets dat zo belangrijk is als de functietitel impliceert, maar met onze lijst van must-haves hieronder, ben je een stuk sneller voorbereid op je nieuwe baan.

1. Een onderzoekende en leergierige geest

Operationeel directeuren moeten op de hoogte zijn van wat iedereen in een functioneel team doet, hoe ze hun werk doen, en hoe ze communiceren met anderen om hen heen. Inzicht in deze aspecten is erg belangrijk om te kunnen begrijpen hoe de ene afdeling met de andere samenwerkt. Er kan veel bedrijfspolitiek bij betrokken zijn, dus zie deze factor niet over het hoofd wanneer je evalueert of je deze positie wel of niet wilt bekleden. Het belangrijkste advies dat operationeel directeuren vooraf zouden moeten krijgen, is dat ze een onderzoekende en leergierige geest moeten hebben en tegelijkertijd een algemene denkwijze voor de hele organisatie mogelijk moeten maken.

Het vermogen om alle invalshoeken die van invloed zijn op het succes van een organisatie in overweging te nemen, zal jouw leidende denkrichting moeten zijn. Deze mentaliteit kan helpen bij de strategische planning en je langetermijnvisie voor de organisatie, terwijl ook een aantal van de belangrijkste problemen die obstakels veroorzaken binnen een organisatie kunnen worden beperkt. Een nieuwsgierige geest zal je helpen om de 'brandjes' op te merken en ze te blussen zodra ze zich voordoen.

2. Een goed begrip van de volledige waardeketen

Om effectief te kunnen werken, moet de operationeel directeur alles in kaart brengen - van werknemersrelaties tot levering. Succesvolle operationeel directeuren hebben een verfijnd begrip van hoe systemen in elkaar passen en zijn in staat om sterk gefocust te blijven op kernwaarden en tegelijkertijd open te blijven staan voor verandering. Ze begrijpen de verbanden tussen mensen, bedrijfsprocessen en technologie en zijn in staat om over elk van deze gebieden te communiceren.

Deze rol is uitdagend omdat je de brug bent tussen verschillende functionele teams in de waardeketen. Dit omvat marketing, inkoop en verkoop aan de eindklanten. Je moet een goed begrip hebben van de industrie en de business waarin je werkt om uit te vinden hoe je dat moet doen.

3. Het vermogen om in de loopgraven te leven met het team

Voor operationeel directeuren, ongeacht de sector, begint een succesvol eerste kwartaal met het helpen van het team met hun dagelijkse taken vanaf de eerste dag, dus wees bereid om veel petten op te zetten en in staat te zijn om veel rollen te vervullen!

Om een effectieve operations director te zijn moet je bereid zijn om elke taak op je te nemen - hoe groot of hoe dan klein ook. Wees een leider geweest die veel waarde hecht aan jouw team en ga tot het uiterste om hen te laten zien dat ze gewaardeerd worden.

Het is misschien niet cruciaal dat operationeel directeuren uit een specifieke branche komt, maar ze moeten wel bereid zijn om de kleine klusjes die ze aankunnen zelf te doen, zoals intake papieren afhandelen met een klant, een lekkage opruimen (conciërge taken), een printer of kopieermachine repareren. Aan de andere kant kan diezelfde persoon toezicht houden op projecten, de loonlijst bijhouden, personeelszaken regelen of de begroting opstellen. Om de juiste sfeer in het bedrijf te krijgen, moet de leider het goede voorbeeld geven.

4. Uitzonderlijke communicatieve vaardigheden

Het spreekt voor zich dat operationeel directeuren niet kunnen slagen in hun rol zonder meesterlijk te kunnen communiceren. Om een succesvolle operationeel directeur te zijn, moet je met veel verschillende mensen communiceren om verschillende zakelijke doelstellingen te bereiken. Je moet bijvoorbeeld medewerkers bij elkaar brengen, een betere integratie tussen twee teams bevorderen of je collega's aanmoedigen om nieuwe processen toe te passen.

In beide gevallen zal je werk ernstig worden gehinderd als je niet goed kunt communiceren. Maar alleen verbale communicatie gebruiken is niet genoeg in deze functie, want er komt ook veel papierwerk bij kijken: van het uitbrengen van rapporten tot regelmatige schriftelijke communicatie met de leiding. Het is essentieel dat je er gewend aan raakt om zowel schriftelijk als persoonlijk effectief te communiceren. Je boodschap op de best mogelijke manier overbrengen kan jaren van oefening vergen, maar het moet wel een van de top prioriteiten op je lijstje zijn.

5. Eén centrale locatie voor het beheer van projectactiviteiten

Succesvolle operationeel directeuren hebben altijd één ding gemeen - ze weten hoe ze de gezondheid en prestaties van het bedrijf in een oogwenk kunnen visualiseren. Dit kan alleen worden bereikt met één enkele locatie waar je alles wat er gebeurt in de gaten kunt houden. Je hoeft niet veel tools te upgraden om deze prestatie te leveren - gewoon één plek waar je heen gaat voor informatie over elk aspect van het bedrijf.

Steeds meer operationeel directeuren maken gebruik van automatiseringssoftware voor professionele diensten die projecten, hulpmiddelen en budgetten samenbrengt in één compleet overzicht en op administratief werk bezuinigt. Op die manier hoeven ze niet van tool naar tool te gaan om inzicht te krijgen in de huidige situatie van het bedrijf.


Ben jij een (aankomende) freelance operationeel directeur, interim operationeel directeur of zzp operationeel directeur die alle bovenstaande tips moeiteloos kan toepassen tijdens het vervullen je dagelijkse werkzaamheden die op zoek is naar een nieuwe baan? Solliciteer dan zo snel mogelijk door ons je cv toe te sturen.

Is jouw bedrijf of organisatie op zoek naar een operationeel directeur die de juiste aanvulling kan zijn voor het team? Dan zijn via Bureau Ad Interim de perfecte kandidaten voor jouw onderneming of organisatie slechts een klik of telefoontje verwijderd.