Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Export manager | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Export manager | Freelance | Interim | ZZP

Export manager | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Export managers:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Export managers
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Export managers houden zich bezig met verschillende gebieden van het internationale zakenleven zoals verkoop, logistiek en naleving van wet- en regelgeving in deze sector. Ze zijn verantwoordelijk voor de logistiek als het gaat om transport van de goederen naar een ander land en moeten ervoor zorgen dat de goederen aan de vereiste normen van het importerende land voldoen. Export managers kunnen ook verantwoordelijk zijn voor de verkoop en promotie van de goederen van hun bedrijf in het buitenland. De export manager geeft doorgaans leiding aan een team van verscheidene export professionals.

Elke manager moet, ongeacht de aard van de functie, over uitstekende interpersoonlijke vaardigheden beschikken om zijn werk naar behoren uit te kunnen voeren, maar voor een export manager is dit absoluut cruciaal. Export managers werken namelijk met mensen uit verschillende culturen, omdat export van nature een internationale functie is. Zij moeten blijk geven van leiderschap om teams te leiden, en van klantgerichtheid om klanten te behouden en het klantenbestand uit te breiden. Een hoge mate van aanpassingsvermogen is essentieel bij het werken met mogelijk onbekende gewoonten en de situaties die zich kunnen voordoen bij het verplaatsen van goederen over de hele wereld.

Taken en verantwoordelijkheden van een export manager

 • Advies geven met betrekking tot verzekeringen, heffingen en belastingen
 • Monitoring van de zendingen om de naleving van de voorschriften te waarborgen
 • Zoeken naar mogelijkheden om belastingen te verlagen
 • Onderhouden van klantenrelaties en deelname aan de verkoopactiviteiten van de organisatie
 • Beoordeling van nieuwe marketing- en verkoopmogelijkheden en presentatie van deze ramingen aan de respectievelijke leidinggevenden
 • Zorgen voor de efficiëntie en effectiviteit van de export

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een export manager

 • HBO/WO bedrijfskunde, International Business, commerciële economie
 • Een graad Logistiek & Economie kan je een voorsprong geven op andere kandidaten
 • Praktische ervaring in een soortgelijke functie
 • Goed inzicht in verkoop- en marketingstrategieën
 • Goed ontwikkelde communicatieve vaardigheden en een klantgerichte instelling
 • Kennis van budgetbeheer, internationale handel en belastingen
 • Vermogen om verzendingsprocessen gemakkelijk te begrijpen en te organiseren

4 vaardigheden om de uitdagingen van een export manager aan te kunnen gaan

De taak van een export manager zal waar ook ter wereld een enorme uitdaging zijn, vooral als je werkt met kleine en middelgrote ondernemingen, omdat deze organisaties vaak te kampen hebben met een gebrek aan middelen. Zo moeten export managers vaak jongleren met een toenemend aantal taken per dag: zendingen inplannen en coördineren en toezicht houden op de levering, klanten en personeel beheren en ervoor zorgen dat de zendingen voldoen aan de binnenlandse wetgeving en aan de internationale export-, handels- en financiële wetgeving.

Net als bij elke andere baan is het beheersen van de juiste vaardigheden niet alleen belangrijk om het werk efficiënt af te ronden, maar zorgt het er ook voor dat je professioneel kunt groeien. We hebben daarom 9 vaardigheden op een rij gezet- variërend van financiële en technologische vaardigheden tot communicatie- en interpersoonlijke vaardigheden - waarover export managers moeten beschikken of die ze moeten ontwikkelen om beter te worden in hun werk. Hoewel sommige van deze vaardigheden specifiek zijn voor export managers, zijn er ook enkele vaardigheden bij die iedereen die in een professionele ruimte werkt, kan gebruiken.

1. Begrip van financiën en budgetten

Iedereen in het bedrijfsleven moet financieel onderlegd zijn, want dat is de sleutel tot financieel succes, en dat geldt dus ook voor export managers. Naast andere financiële vaardigheden moeten export managers boekhoudsystemen kunnen begrijpen en kunnen bijdragen aan het budgetteringsproces.

Budgetten zijn in wezen uitgaven plannen die bedrijven helpen doelen en prioriteiten voor het financiële jaar vast te stellen. Export managers zijn onder meer verantwoordelijk voor het opstellen van uitgaven rapporten, het helpen vaststellen van budgetten en ervoor zorgen dat teams zich aan de goedgekeurde budgetten houden.

Financiële vaardigheden zijn om deze reden dan ook bijzonder waardevol voor export managers die met kleine bedrijven werken, omdat dergelijke organisaties vaak met kleine budgetten werken, en afwijkingen van goedgekeurde budgetten het bedrijf kunnen schaden.

2. Technologisch inzicht

Tenzij je de afgelopen twee decennia onder een steen hebt geleefd, maak je gebruik van basistechnologie, zoals laptops en desktops, smartphones, cloud platforms en webgebaseerde toepassingen. Technologie heeft kleine bedrijven onder meer geholpen om kapitaal efficiënt te gebruiken, de klantenservice te verbeteren, de kosten te minimaliseren door routinetaken te automatiseren, documentatie online te plaatsen en toegang te krijgen tot wereldwijde markten. Het heeft deze organisaties geholpen efficiënter en concurrerender te worden.

Nu de door de recente verstoringen van de pandemie het bedrijfsleven wereldwijd dwingen om technologie te omarmen of hun digitale transformatie te versnellen om te overleven, is het des te belangrijker dat MKB bedrijven weten hoe ze technologie kunnen inzetten om relevant en concurrerend te blijven in een snel veranderende wereld.

Export managers moeten met name vertrouwd zijn met de volgende technologische hulpmiddelen:

 • Software voor voorraadbeheer: Met deze software kunnen bedrijven voorraden bijhouden, productie, inkoop en verkoopplannen en zelfs stock-outs of overtollige voorraden voorkomen. Dit helpt de productiviteit en efficiëntie te verhogen, verbetert de geldstroom en leidt vervolgens tot kostenbesparingen.
 • Project management tools: Deze tools helpen bij het voorbereiden en inplannen van uit te voeren taken, samenwerking met collega's en probleemloze documentatie en evaluatie.

3. Inzicht in de naleving van internationale handelsvoorschriften

De in- en uitvoer van goederen tussen landen is aan ingewikkelde regels onderworpen. Trade compliance is het proces van begrip en naleving van de exportwetten en -voorschriften van een land en van alle handelsovereenkomsten die het heeft ondertekend.

In de meeste organisaties valt trade compliance onder de verantwoordelijkheid van de export manager. Deze managers moeten ervoor zorgen dat zij en andere werknemers van de organisatie op de hoogte zijn van de bijgewerkte wet- en regelgeving van het land op het gebied van in- en uitvoer. Doet men dit niet, dan kan dit leiden tot belastingcontroles, boetes en inspecties van zendingen aan de grens, wat het bedrijf op meerdere manieren duur kan komen te staan. Wanneer zendingen bijvoorbeeld in de haven worden aangehouden voor inspectie wegens problemen met de documentatie of vermoedelijke overtreding van de wetten op de naleving van de handelswetgeving, kunnen deze vertraging, naast het risico van boetes, je relatie met de klant negatief beïnvloeden, wat het bedrijf op lange termijn schaadt.

Om een voorbeeld te geven: land A kan besluiten geen defensiematerieel te exporteren naar land Z. Wanneer bedrijven in land A die dit materieel vervaardigen, toch aan land Z verkopen omdat ze niet op de hoogte zijn van deze beperkingen, kunnen ze zware boetes opgelegd krijgen.

4. Netwerkvaardigheden

Een van de verantwoordelijkheden van export managers is de interactie met meerdere belanghebbenden, zoals klanten, verkopers zoals expediteurs en transport dienstverleners, en vertegenwoordigers van overheidsinstanties zoals douanebeambten. Deze relaties moeten worden onderhouden en gekoesterd.

Het is gemakkelijk om met klanten in contact te komen via social media platforms. Op de meeste van deze platformen kun je eenvoudig een bedrijfsprofiel aanmaken dat je kunt gebruiken om met klanten te communiceren. Een andere effectieve manier om netwerken op te bouwen met belanghebbenden in de sector en overheidsinstanties is het bijwonen van evenementen zoals conferenties en beurzen die deze instanties organiseren.

Het koesteren van dergelijke relaties heeft verschillende voordelen. Ten eerste bouwt het klantvertrouwen op en is het een goede manier om nieuwe klanten aan te trekken. Ten tweede kunnen dienstverleners en overheidsambtenaren die je persoonlijk kent, beter inspelen op je behoeften wanneer je tijdens het exportproces op problemen stuit. Ten derde neem je deze relaties overal met je mee, wat je uiteindelijk weer helpt om je carrière en reputatie als expert in export op te bouwen.


Wil jij graag aan het werk als permanente of tijdelijk e export manager en kun je de bovengenoemde vaardigheden feilloos inzetten tijdens het uitvoeren van deze functie? Dan kun je ons jouw CV toesturen via de mail of contact opnemen voor een kenningsmakingsgesprek.

Export manager inhuren?

Ben je op zoek naar een freelance export manager, interim export manager of zzp export manager die de juiste aanvulling is voor jouw team? Neem dan vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim en wij helpen je met het vinden van de beste kandidaat.