Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Finance Assistant | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Finance Assistant | Freelance | Interim | ZZP

Finance Assistant | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Finance Assistants:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Finance Assistants.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

6 vragen beantwoord over de functie finance assistant

Op de financiële afdeling van een organisatie werkt een finance assistant, die een belangrijke bijdrage levert aan de financiële administratie. Deze assistent is nauwkeurig en werkt graag met cijfers. Immers draait een groot deel van de werkzaamheden om berekeningen doen en de boekhouding bijhouden. Daarnaast heeft een finance assistant met een aantal uitdagingen te maken. In dit artikel beantwoorden we zes vragen over de finance assistant.

1. Wat is een financieel assistent?

Een finance assistent, oftewel financieel assistent, is werkzaam op de financiële afdeling van een organisatie en houdt zich bezig met de administratie en boekhouding. Hij of zij maakt veel berekeningen, waarbij onder andere btw, balansen, het grootboek en eigen vermogen belangrijke termen zijn. Aan de hand van deze berekeningen worden vervolgens overzichtelijke rapportages opgesteld om de cijfers aan collega's en managers te kunnen presenteren. Zo krijgen zij een beter inzicht in de bedrijfsvoering en kansrijke strategische beslissingen.

2. Wat zijn belangrijke taken bij deze functie?

Een financieel assistent, zoals een interim finance assistant, houdt zich bezig met het beheren en verwerken van financiële gegevens en het naleven van de regelgeving. Dit omvat financiële controle en verslaggeving, maar ook boekhouding en bedrijfsadministratie. Daarnaast is iemand in deze rol verantwoordelijk voor de operationele ondersteuning van bijvoorbeeld een accountant of manager. Dit omvat een breed aantal taken, waarbij de volgende de belangrijkste zijn.

Boekhouding en facturering

De belangrijkste taak van een financieel assistent is het waarborgen van een nauwkeurige administratie. Hieronder vallen bijvoorbeeld financiële transacties archiveren in boekhoudsoftware, en binnenkomende facturen controleren, verwerken en betalen. Daarnaast moet de assistent ook helpen met het op tijd en correct versturen van uitgaande facturen, zodat een tijdige betaling en gezonde cashflow gewaarborgd worden.

Belastingaangiftes en financiële rapportages

Soms zijn mensen in deze rol ook verantwoordelijk voor het doen van belastingaangifte, waardoor een bedrijf de fiscale vereisten naleeft. Verder ondersteunen zij managers en accountants vaak bij het opstellen van maand-, kwartaal- en jaarrapportages. Deze rapportages brengen de financiële prestaties van een bedrijf in kaart en vormen zo de financiële basis voor strategische beslissingen.

Crediteuren- en debiteurenbeheer

Een ander belangrijk onderwerp binnen de financiële afdeling is het crediteuren- en debiteurenbeheer. Hieronder valt onder andere het bijhouden van openstaande facturen en versturen van herinneringen aan klanten. Bovendien moet een financieel assistent contact onderhouden met leveranciers en klanten.

Salarisadministratie

Samen met de Human Resources (HR) afdeling doet de assistent ook de salarisadministratie. Dit omvat allerlei activiteiten, waaronder het documenteren van gegevens over werknemers, zoals arbeidscontracten, belastinginformatie en persoonlijke gegevens. Hierdoor kunnen belastingen, salarissen en sociale premies correct berekend worden. Het is tevens belangrijk dat deze gegevens up-to-date blijven om aan de wettelijke voorschriften te voldoen.

3. Welke opleiding heeft een finance assistant gevolgd?

Diverse opleidingen kunnen leiden tot een baan als finance assistant, waarbij een goede basis de mbo-opleiding Financieel Assistent is of Financieel Administratief Medewerker. Er zijn ook hbo-opleidingen die een goede voorbereiding geven, zoals Bedrijfskunde, Boekhoudkunde en Financiële Administratie. Verder is het handig om aanvullende cursussen en opleidingen te volgen om kennis en vaardigheden te blijven uitbreiden, bijvoorbeeld over specifieke boekhoudsoftware. Ook praktijkervaring helpt om verder te groeien op professioneel en persoonlijk niveau.

4. Welke vaardigheden zijn van belang?

Een financieel assistent moet allereerst over voldoende kennis beschikken over boekhouding, boekhoudsoftware en programma's voor het opslaan van financiële informatie. Sterke analytische en rekenkundige vaardigheden zijn tevens van belang om op een nauwkeurige, analytische manier te werken en denken, en financiële berekeningen correct uit te voeren. Verder dient de assistent goed te kunnen communiceren met alle belanghebbenden en goede organisatorische vaardigheden te hebben. Hij of zij is daarnaast ook erg stressbestendig en betrouwbaar, omdat sommige informatie vertrouwelijk is en niet zomaar gedeeld mag worden.

5. Waar werken financieel assistenten?

Financieel assistenten kunnen in vrijwel elke branche en sector terecht voor een baan en bij kleine, maar ook grote organisaties. Hier werken ze op de financiële afdeling aan het onderhouden van een transparant, goedlopend financieel proces. Deze baan kan onder andere vervuld worden bij de Rijksoverheid, gemeenten, uitzendbureaus, universiteiten en accountancybureaus. Dit kan overigens als vaste werknemer, maar ook als interim finance assistant, freelance finance assistant of zzp finance assistant.

6. Met welke uitdagingen heeft een financieel assistent te maken?

De financiële administratie op orde hebben is essentieel voor elke organisatie om strategische plannen te maken voor de toekomst en een goed inzicht te hebben in de financiële situatie. Dit is echter geen vanzelfsprekendheid voor iedere organisatie en financieel assistenten krijgen met diverse uitdagingen te maken. Onder andere de volgende uitdagingen zijn op dit moment belangrijk in de financiële wereld:

  • Grotere rol: De financiële afdeling krijgt steeds meer verantwoordelijkheden en is een belangrijke informatiebron, bijvoorbeeld voor het doen van de juiste investeringen en het opsporen van knelpunten in de supply chain. Dit zorgt ook voor meer druk op de financiële afdeling.
  • Data-analyse: Om vragen van interne en externe belanghebbenden te kunnen beantwoorden, moeten grote hoeveelheden data verzameld en geanalyseerd worden, waarvoor de juiste vaardigheden nodig zijn. Bovendien moeten veel verschillende bronnen geraadpleegd worden.
  • Automatisering: Dit thema is verbonden aan de vorige uitdaging, omdat veel administratieve taken nog handmatig uitgevoerd worden door een gebrek aan software. Hierdoor hebben financiële teams minder tijd voor strategische taken.
  • Integratie van systemen: Om tijdverlies tegen te gaan, is het belangrijk voor bedrijven om systemen te integreren en met elkaar te laten communiceren, bijvoorbeeld door over te gaan op een ERP-systeem.
  • Kostenoptimalisatie: Een andere uitdaging is het optimaliseren van uitgaven door kosten te besparen in personeelsbezetting, in technologie te investeren, en productlijnen te optimaliseren en automatiseren.
  • Thuiswerken: De trend van thuiswerken beïnvloedt financiële prestaties van organisaties, bijvoorbeeld als er onvoldoende automatisering is, waardoor orders en betalingen vertraagd worden. Het is dus belangrijk om een soepel proces te blijven garanderen, ook als mensen niet meer dagelijks op kantoor zijn.

Ben jij een opdrachtgever of een interim finance assistant, freelance finance assistant of zzp finance assistant? Meld je aan bij ons en wij maken de ideale match tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.