Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Finance Consultant | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Finance Consultant | Freelance | Interim | ZZP

Finance Consultant | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Finance Consultants:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Finance Consultants
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

8 aspecten van de functie finance consultant

Veel bedrijven maken gebruik van consultants om op het gebied van financiën de beste beslissingen te maken. Immers kan een organisatie op deze manier financiële voordelen behalen met een zo hoog mogelijk rendement als gevolg. Niet alleen kunnen finance consultants advies geven over beleggen en fiscale planningen, maar ook over pensioenen en verzekeringen. Dit beroep wordt steeds belangrijker en kan het verschil maken bij het behalen van financiële doelstellingen. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende aspecten van een finance consultant.

1. Wat houdt het beroep finance consultant in?

Een financieel consultant is een professional die bedrijven en organisaties helpt bij het beheren van de financiële zaken en het maken van optimale financiële beslissingen. Ze geven advies over onder andere beleggen, fiscale planningen, pensioenen en verzekeren en leveren zo een bijdrage aan het behalen van financiële doelen. Dit is essentieel voor de financiële zekerheid van een bedrijf, wat toekomstperspectief biedt.

Financieel consultants geven advies aan allerlei soorten organisaties, maar ook aan particulieren. Ze stellen zich hierbij vaak beschikbaar als interim finance consultant, freelance finance consultant of zzp finance consultant. Als experts in de financiële wereld weten ze precies hoe ze klanten kunnen helpen bij het efficiënt inzetten van hun financiële middelen om het hoogste rendement te behalen. Overigens werken consultants van de financiën ook vaak voor banken, verzekeraars en beleggers. Veel finance consultants hebben een specialisatie waar ze zich voornamelijk op richten, zoals beleggen, hypotheken of verzekeringen.

2. Wat zijn de precieze taken en werkzaamheden van een finance consultant?

Een financieel consultant is dus een expert op financieel gebied en geeft voornamelijk advies aan klanten om de financiële situatie te verbeteren en optimaliseren. Het is belangrijk dat iemand in deze positie zich gemakkelijk kan bewegen binnen verschillende organisaties en snel gewend is aan verschillende manieren van werken. Immers krijgt hij of zij meestal te maken met verschillende organisatiestructuren, waardoor een goed aanpassingsvermogen onmisbaar is. Finance consultants komen hierbij met plannen en ideeën om de financiële processen te optimaliseren.

Daarnaast dient iemand met deze functie de uitvoering te overzien van veranderingen en financiële processen. Hij of zij controleert zodoende of het systeem nog naar behoren werkt en of de feiten kloppen. Overigens kan een financieel consultant ook verantwoordelijk zijn voor het trainen en opleiden van eindgebruikers, waardoor een systeem op de juiste manier wordt gebruikt. Een ander onderdeel van deze baan is leidinggeven aan een team en als sparringpartner fungeren voor de finance manager.

3. Welke verschillende soorten financieel consultants zijn er?

De volgende typen financieel consultants worden doorgaans onderscheiden:

  • Online financieel consultant: Dit betreft een adviseur die de portefeuille van een klant beheert en daarnaast advies geeft over de financiële situatie. Tevens houdt hij of zij zich bezig met het investeringsbeheer.
  • Robo-consultant: Deze consultant verzamelt allerlei informatie over een klant en neemt op basis hiervan beslissingen voor de klant met betrekking tot investeringen. Soms worden hierbij ook hulpmiddelen aangeboden om de financiële planning te optimaliseren.
  • Persoonlijke consultant: Een persoonlijke adviseur biedt een breed scala aan hulpmiddelen aan aan bedrijven. Daarnaast ontwikkelt hij of zij diensten en strategieën voor klanten om de financiële situatie te verbeteren. Meestal helpen persoonlijke consultants bij het maken van financiële beslissingen.

4. Waar werken finance consultants doorgaans?

Finance consultants kunnen werkzaam zijn binnen een organisatie, zoals een bank of belegger, waarbij ze andere bedrijven helpen bij het financieren van activiteiten, het beheren van investeringen en het nemen van boekhoudkundige beslissingen. Ook is het mogelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan of bij een adviesbureau te werken. Tevens zijn mensen met deze functietitel werkzaam bij accountantskantoren. Waar een finance consultant aan de slag gaat, hangt af van de gekozen specialisatie.

5. Wat zijn belangrijke eigenschappen voor deze functie?

Analytisch vermogen

Een financieel consultant moet allereerst over een goed analytisch vermogen en een uitstekend cijfermatig inzicht beschikken. Ze moeten rekening houden met allerlei zaken, zoals economische trends, de wet- en regelgeving, de tolerantie van klanten en mogelijke financiële risico's. Deze zijn belangrijk bij de ontwikkeling van effectieve financiële strategieën en het oplossen van problemen op een creatieve manier. Daarnaast is kennis van wiskunde onmisbaar om berekeningen uit te voeren en statistieken overzichtelijk in kaart te brengen. Hierdoor is de verwachte groei van investeringen bijvoorbeeld veel inzichtelijker.

Communicatieve vaardigheden

Het is ook belangrijk voor iemand in deze positie om goed met anderen te communiceren, zoals met een klant, maar ook met teamleden en de finance manager. Hiervoor zijn interpersoonlijke vaardigheden van belang. Hiermee kunnen klantrelaties goed beheerd worden en zo zijn consultants gevoelig voor de behoeften van anderen. Tevens komen een goede overtuigingskracht en sterk ontwikkelde adviesvaardigheden van pas.

Luistervermogen

Samenwerken en het delen van kennis kan alleen goed verlopen als een consultant goed naar alle partijen luistert. Op basis hiervan kunnen de juiste besluiten genomen worden. Ook worden doelen zo effectief behaald en wordt het vertrouwen tussen een klant en consultant vergroot.

Doorzettingsvermogen en ondernemend karakter

Een consultant wil niet alleen bedrijven helpen ontwikkelen op financieel gebied, maar werkt ook aan zelfontwikkeling. Dit kan door interesses te ontdekken en naar nieuwe mogelijkheden te blijven zoeken. Een financieel consultant is uitermate ondernemend, waardoor een klant echt verder geholpen wordt. Hij of zij stopt niet tot de uitdagende financiële doelen behaald zijn.

6. Wat is de vereiste opleiding en kennis?

Een financieel consultant moet minimaal een opleiding op MBO-niveau afgerond hebben, maar veelal is een HBO-opleiding vereist. Geschikte opleidingen voor deze functie zijn bijvoorbeeld Accountancy, Bedrijfseconomie, Economie en Recht. Naast een HBO-diploma wordt er vaak gevraagd naar een Wft-diploma, wat staat voor Wet op financieel toezicht. Hiermee bewijst een consultant aan klanten dat hij of zij voldoende kennis en verstand heeft van de financiële wetgeving. Om dit diploma te behouden, moet er regelmatig opnieuw examen gedaan worden. Zo wordt de kennis up-to-date gehouden. Tevens is het verstandig om regelmatig vakbladen en blogs te lezen over het vakgebied.

7. Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?

Er zijn allerlei carrièreperspectieven voor finance consultants op het gebied van financiën en IT, afhankelijk van de ambities van iemand. Het is mogelijk om allerlei trainingen te volgen om de vakinhoudelijke kennis te verbeteren of nieuwe vaardigheden op te doen. Voorbeelden hiervan zijn trainingen voor Hyperion Financial Management, Personal Empowerment en Monkey Management. Finance consultants kunnen zich ook in meerdere zaken specialiseren, waardoor allerlei doorgroeimogelijkheden ontstaan. Tevens kunnen consultants doorgroeien tot een managementfunctie.

8. Hoe verschilt een financieel consultant van een adviseur?

Financieel consultants en financieel adviseurs zijn vergelijkbare beroepen die allebei in het teken staan van het helpen van klanten met financiële doelen. Toch zijn er een aantal verschillen op diverse gebieden:

  • Specialisatie: Consultants werken vaak onafhankelijk van een derde partij bij het assisteren van bedrijven. Daarentegen werken financieel adviseurs meestal direct voor een organisatie en maken op basis van vergaarde informatie beslissingen over allerlei zaken.
  • Klanten: Financieel adviseurs bieden allerlei extra diensten met betrekking tot de financiële planning en zijn daardoor minder gespecialiseerd in één aspect van financiën. Daarom richten zij zich vaak op een lange termijnsrelatie met klanten, teerwijl consultants met hun specifieke kennis juist vaker een korte termijnsrelatie aangaan.
  • Aanpak: Door het verschil in specialisatie is er ook een verschil in aanpak. Consultants kunnen kiezen voor een indirectere aanpak en kunnen besluiten maken voor een klant, terwijl een adviseur vaak een strategie voorlegt en deze samen met de klant verder ontwikkelt over een langere periode.

Zoek jij als opdrachtgever naar een geschikte finance consultant? Of bied jij je als interim finance consultant, freelance finance consultant of zzp finance consultant aan? Dan kun je bij ons terecht voor een geschikte match door een aanvraag te doen of je cv naar ons op te sturen.