Financial Administrator | Freelance | Interim | ZZP
Kies uit zeer ervaren en beschikbare Financial Administrators:
- Dit op interim, freelance of ZZP basis
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Financial Administrators
- Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
- No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
- Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.
7 kenmerken van een financial administrator
Een financial administrator, ook wel een financieel administratief medewerker of financieel administrateur genoemd, kan binnen allerlei sectoren aan de slag met het bijhouden van de financiële administratie. Om een typische werkdag als duizendpoot door te komen, moet hij of zij communicatief sterk, digitaal vaardig en georganiseerd zijn. Verder is het ook belangrijk dat een financieel administrateur de trends binnen financieel management bijhoudt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken van een baan als financial administrator.
1. Houdt de financiële administratie bij
Een financieel administrateur houdt zich dagelijks bezig met het bijhouden van de financiële administratie voor een organisatie. Deze administratie wordt gevormd door alle financiële gegevens van een bedrijf, wat een vitaal onderdeel is van de algemene bedrijfsadministratie. Immers geven de financiën inzicht in de productiviteit, levensvatbaarheid en voortgang van een onderneming, en ze zijn de basis voor bedrijfsactiviteiten. Wat valt er allemaal onder de financiële administratie?
Belastingaangiften
Ieder bedrijf moet belastingaangifte doen van hun boekjaar, waarvoor de financiële administratie gebruikt wordt en op orde moet zijn. Zo komen er ook geen fouten terecht in de belastingaangifte en worden boetes van de Belastingdienst voorkomen.
Debiteuren- en crediteurenadministratie
Debiteuren zijn klanten die nog moeten betalen voor geleverde diensten of producten, waarnaast crediteuren klanten zijn die nog betaald moeten worden, zoals leveranciers. In beide gevallen is het belangrijk dat er een overzicht is van de lopende betalingen, wat allemaal terug te vinden moet zijn in het boekhoudprogramma van de financiële administratie.
Grootboekadministratie
De grootboekadministratie bevat alle bewijzen van inkomsten en uitgaven. Bedrijven hebben een bewaarplicht van zeven jaar voor deze grootboekadministratie. Samen met een rekenschema vormt het grootboek de basis van alle boekhouding, waarbij vaak veel geautomatiseerd wordt.
In- en verkoopadministratie
Dit onderdeel van de financiële administratie bestaat uit de facturen die verstuurd worden naar klanten. Hierbij wordt vaak een online boekhoudprogramma gebruikt om facturen automatisch op te maken en te versturen. Daarnaast bestaat het uit alle administratie en contracten omtrent inkoop, zoals afspraken met leveranciers. Ook hierbij kan een boekhoudprogramma een duidelijk overzicht bieden.
Salarisadministratie
Als een bedrijf medewerkers in dienst heeft, krijgen financieel administrateurs ook te maken met salarisadministratie. Dit is vaak een van de grootste kostenposten, waardoor het belangrijk is dat het nauwkeurig verloopt, bijvoorbeeld met behulp van speciale software. De loonadministratie wordt overigens soms ook helemaal uitbesteed.
Voorraadadministratie
Ten slotte is de voorraadadministratie belangrijk voor bedrijven die producten of goederen verkopen. De voorraad heeft hierbij een bepaalde waarde, die verandert wanneer producten verkocht worden of de voorraad wordt aangevuld.
2. Heeft geen typische werkdag
Het werk van een financieel administrateur is erg divers. Hij of zij is een echte duizendpoot en houdt zich bezig met allerlei soorten administratie, waarnaast collega's ook geholpen worden met allerlei zaken. Een werkdag begint bijvoorbeeld met het doorvoeren van de salarisverhogingen, waarnaast het jaarverslag bijgewerkt of opgesteld moet worden. Na de lunch moeten vragen van collega's beantwoord worden, waarna er een vergadering plaatsvindt met de hele financiële afdeling. Vervolgens wordt de aangifte omzetbelasting gedaan en als laatste voert de administrateur de declaraties door.
3. Is werkzaam binnen het financieel management
Financial administrators werken binnen het financieel management van een bedrijf, dat als doel heeft om bedrijfsprocessen te ondersteunen door de financiën in te richten, te onderhouden en te bewaken. Het financieel management omvat allerlei activiteiten, zoals boekhouding, jaarrekeningen, loonkosten, omzet, rendement en accountantscontrole. Ook wordt er aandacht besteed aan het ondersteunen en verbeteren van de concurrentiekracht. Dit gebeurt bijvoorbeeld door regelmatig feedback te verzamelen van de resultaten en dit te gebruiken voor verbeteringen.
Binnen het financieel management valt een financial administrator onder een financieel manager. Hier rapporteert hij of zij ook aan, waardoor de manager een goed overzicht heeft van de situatie.
4. Is communicatief, georganiseerd en digitaal vaardig
Om een goede financieel administrateur te zijn, zijn een aantal eigenschappen essentieel. Allereerst dient iemand met deze functie goed te kunnen communiceren, zowel met collega's binnen het bedrijf als met leveranciers en klanten buiten het bedrijf. Daarnaast is een georganiseerde instelling belangrijk om de administratie goed op orde te houden zonder fouten. Een financieel administrateur dient overigens ook goed te zijn met cijfers en veel rekenwerk, waar hij of zij veel plezier uithaalt. Als laatste kunnen digitale vaardigheden niet ontbreken voor deze functie, zeker omdat er veel met software gewerkt wordt.
5. Heeft minstens een MBO-diploma op zak
Om financieel administratief medewerker te worden, is een MBO-opleiding voldoende, zoals de opleiding Financieel Administratief Medewerker. Daarnaast zijn er nog meer geschikte MBO-opleidingen voor deze functie. Voor doorgroeimogelijkheden zijn er overigens ook nog diverse HBO-opleidingen in deze richting te volgen, zoals Boekhoudkunde en Bedrijfsadministratie. Daarnaast zijn er diverse cursussen en trainingen beschikbaar.
6. Kan in elke sector werkzaam zijn
Veel financial administrators zijn werkzaam bij een administratiekantoor, maar de functie komt in verschillende soorten bedrijven en sectoren voor. Zo kan iemand met deze functie terecht bij Achmea en KPN, maar ook bij een huisartsenpraktijk, overheidsinstelling of advocatenkantoor.
7. Houdt belangrijke financiële trends bij
Een financieel administrateur dient ook belangrijke financiële trends bij te houden. Onder andere de volgende ontwikkelingen zijn op dit moment belangrijk in de financiële wereld:
- Automatisering: De digitale transformatie is al diep geworteld in de financiële wereld, waardoor veel data-analyse geautomatiseerd wordt. Bovendien kunnen financiële software en AI-tools fouten minimaliseren en de efficiëntie verhogen.
- ESG-reporting: Dit staat voor "Environment, Social and Governance" en gaat over maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid in het bedrijfsleven. Door middel van ESG-reporting kunnen duurzaamheidsdoelstellingen geïntegreerd worden in financiële doelstellingen.
- Gegevensbeveiliging: Door de toename van digitale transacties is het ook belangrijk dat bedrijven werken aan een goede cybersecurity. Er moeten zodoende maatregelen getroffen worden om financiële gegevens te beschermen tegen datalekken en cyberaanvallen.
- Blockchain: Blockchain-technologie kan financiële transacties veiliger, efficiënter en betrouwbaarder maken.
- Data-analyse: Data-analyse is belangrijk voor financiële besluitvorming en kan waardevolle inzichten opleveren. Het is wel belangrijk dat analytische vaardigheden aanwezig zijn om de beschikbare gegevens goed te gebruiken.
Bij Bureau Ad Interim maken we matches tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Meld je dus aan of stuur je cv op als interim financial administrator, freelance financial administrator of zzp financial administrator en wij helpen je verder.