Financieel Administrateur | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Financieel Administrateurs:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Financieel Administrateurs.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
1. Hoe wordt je een financieel administrateur?
Elk financieel team heeft een goed werkend kantoorsysteem nodig om alles up-to-date te houden voor bedrijven en klanten als het gaat om het bijhouden van de administratie en de boekhouding. Als je het verschil kent tussen rijksdaalders en dubbeltjes en in het bezit bent van middelbare opleiding of een equivalent daarvan, kun je eigenlijk al aan de slag in de wereld van de financiën in een administratieve functie, bijvoorbeeld als administratief medewerker of als financieel administrateur.
Je zult verbaasd zijn hoeveel je in deze functie kunt leren, en je kunt er ook nog een indrukwekkend CV mee op de kop tikken! Het opbouwen van vaardigheden en ervaring is een slimme investering in je carrière.
2. Welke kwalificaties en opleidingen heb je nodig voor deze functie?
Normaal gesproken kom je in een financieel-administratieve functie aan de slag met een MBO opleiding of gelijkwaardige scholing, inclusief wiskunde en Nederlands. Een diploma hoger onderwijs in bedrijfskunde, economie of wiskunde of een overeenkomstige opleiding daarvan kan ook nuttig zijn. In sommige gevallen kan een werkgever eisen dat je over relevante boekhoudkundige kwalificaties beschikt.
3. Volg een cursus financiële administratie
Een cursus volgen is de eerste stap als je een alternatieve route wilt nemen in jouw loopbaan in de financiële sector. Er zijn tegenwoordig veel financiële cursussen beschikbaar. Schoolverlaters en niet-afgestudeerden zijn vaak welkom om zich aan te melden voor een dergelijke (online) cursussen, die veelal inclusief wiskunde en Nederlands gegeven worden.
De kwalificaties die je als cursist in de financiële sector kunt behalen variëren, maar het zijn in de sector erkende kwalificaties. Een cursus van 18 maanden volgen voor gevorderde boekhouders bijvoorbeeld, kan er al toe leiden dat je een baan als financieel accountant in de wacht kunt slepen.
4. Carrière voortgang en verdere kwalificaties
Behalve het bekleden van deze functie kun je een senior financieel medewerker, supervisor, teamleider of financieel manager worden. Je kunt ook een opleiding volgen tot gediplomeerd accountant of boekhoudkundig technicus.
Je kunt je ook op verschillende terreinen van de financiële wereld begeven en je specialiseren in bijvoorbeeld krediet controle of salarisadministratie. De financiële wereld is vanzelfsprekend ‘big business’ in het bedrijfsleven. Er zijn tal van manieren om aan de slag te gaan en er zijn tal van mogelijkheden om carrière te maken.
5. Welke ervaring heb je nodig voor een baan als financieel administrateur?
Het is nuttig om eerdere werkervaring te hebben opgedaan in een kantooromgeving als je deze functie wilt bekleden. Het helpt ook als je kunt aantonen dat je over IT-vaardigheden beschikt en Office-software zoals Word en Excel kunt gebruiken, want spreadsheets zijn uiteraard erg handig om geld en rekeningen bij te houden in de financiële wereld. Een voorbeeld van relevante werkervaring is een jaar lang stage lopen in een industrie tijdens het volgen van een corresponderende opleiding (al is dit maar voor enkele dagen).
6. Welke vaardigheden heb je nodig voor deze baan?
Nuttige vaardigheden die je aan je werkgever kunt laten zien als je solliciteert naar een baan als financieel administrateur, administratief medewerker of stagiair, zijn onder meer:
- Sterke rekenvaardigheden
- Digitale vaardigheden voor het gebruik van Office-software
- Een goed oog voor detail
- Goede communicatieve vaardigheden en vaardigheden op het gebied van klantenservice
- Goede vaardigheden op het gebied van teamwork en zelfmanagement (je kunt de enige financieel administrateur zijn of in een team werken)
- Goede organisatorische en planningsvaardigheden
Dankzij beroepskwalificaties en werkervaring kun je deze vaardigheden in de loop van de tijd ontwikkelen.
7. Wat doet een financieel administrateur?
Als je iets meer weet over financiën en boekhouding, kun je werkgevers laten zien dat je begrijpt wat deze baan inhoudt. Het kan je ook helpen bij de beslissing of deze baan echt iets voor jou is. Omdat elk bedrijf zijn financiën moet beheren, kun je je carrière in de financiële wereld op veel verschillende manieren beginnen. Je kunt bijvoorbeeld gekwalificeerde accountants ondersteunen, op een financiële of boekhoudafdeling werken, of andere onderdelen van het bedrijf ondersteunen, zoals verkoop of marketing. Enkele gebieden waarin je je kunt specialiseren zijn:
- Kas- en bankzaken
- Krediet controle
- Loonlijst/inkoop
Je kunt alleen werken, maar waarschijnlijk maak je deel uit van een financieel of boekhoudkundig team - vooral als je al doende leert via een cursus of een stageplaats. Je werkt waarschijnlijk tijdens kantooruren van maandag tot vrijdag. Soms moet je deadlines halen, bijvoorbeeld als het druk wordt aan het einde van het boekjaar.
Enkele van de dagelijkse taken zijn:
- Het bijhouden van een accurate financiële administratie met behulp van kantoorsoftware en meewerken aan het opstellen en controleren (of het controleren en onderzoeken) van rekeningen.
- Opstellen van budget rapporten die maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks kunnen zijn.
- Werkzaamheden voor de salarisadministratie (lonen van het personeel), facturen, onkosten en BTW. Het kan in dit geval dus gaan om het berekenen van lonen of het invullen van Btw-aangiften.
- Bankrekeningen en betalingen controleren.
- Afgeven en controleren van kassabonnen en facturen.
- Volgen en bewaken van prestaties en verkoopbudgetten.
- Krediet controle (follow-up van klanten voor verschuldigde bedragen).
- Algemene administratieve taken, zoals het archiveren van bankafschriften.
- Gebruik van kantoor- en boekhoudsoftware zoals Microsoft Word, Microsoft Excel en eventueel meer gespecialiseerde boekhoudsoftware zoals Sage Line 50.
8. Je eerste stappen op weg naar een baan als financieel administrateur
Om werk voor nieuwelingen in deze functie te vinden, kun je in vacaturebanken op zoek gaan naar administratieve functies in de financiële sector met deze woorden in de titel:
- Financiële Stagiaire
- Stagiaire financiën
- Boekhoudkundig/financieel medewerker
- Junior boekhoudkundig medewerker
- Junior financieel assistent
- Junior boekhoudkundig beheerder
9. Hoe voeg ik vaardigheden toe aan mijn cv?
A. Bekijk de vacature nauwkeurig
Neem de vacature waarop je wilt solliciteren uitgebreid door en bekijk de kernvaardigheden waar het bedrijf naar op zoek is. Vaardigheden van een Financieel Accountant en voor Debiteurenadministratie zijn hier goede voorbeelden van. Dit zijn dan ook de vaardigheden die je in je cv moet proberen op te nemen, indien je hierover beschikt.
B. Voeg vaardigheden uit de sector toe, zoals Boekhouden en Financiële analyse
Voeg andere veel voorkomende vaardigheden uit je bedrijfstak - zoals accountbeheer of financiële rapportage toe aan je cv als deze relevant zijn.
C. Voeg extra skills toe aan je werkervaring
Voeg complementaire vaardigheden - zoals bijvoorbeeld Quick Books - ook toe aan je werkervaring. Zo laat je aanwervende managers zien dat je praktische ervaring hebt met deze tools, technieken en vaardigheden.
D. Benadruk specifieke financiële ervaring
In het cv voor deze functie moet je voorbeelden opnemen waaruit blijkt dat je goed overweg kunt met een reeks financiële verantwoordelijkheden, van rapportages tot het automatiseren van taken.
E. Benadruk je boekhoudkundige vaardigheden
Zoals de functietitel al doet vermoeden, is boekhouden een veelgebruikte vaardigheid voor Financieel Administrateurs. Bedenk relevante voorbeelden van hoe je jouw boekhoudkundige ervaring kunt laten zien.
F. Gebruik de exacte functietitel
Probeer de exacte functietitel ‘Financieel Administrateur’ ergens in je cv te plaatsen om voorbij cv-screeners te komen.
Ongeacht hun vooropleiding bereiken financiële administrateurs zelden hun functie onmiddellijk na het verlaten van een opleiding of de universiteit. In plaats daarvan hebben zij meer dan vijf jaar ervaring in een technisch financieel beroep nodig om praktische kennis op te doen. De verplichtingen op dit niveau verschillen per functie. Zo kopen en verkopen sommige financiële administrateurs diensten aan personen en bedrijven, terwijl accountants financiële transacties verwerken en registreren.
Diploma's voor deze functie vereisen gewoonlijk een geaccrediteerde opleiding, werkervaring en het afleggen van een examen. Tegen de tijd dat zij hun uiteindelijke positie bereiken, hebben financieel administrateurs leiding over de fondsen van hun organisatie. Zij helpen afdelingshoofden bij het opstellen van begrotingen, het vinden van manieren om kosten te besparen en de winst te verhogen en zorgen ervoor dat hun bedrijven aan alle industrie- en overheid normen voldoen.
Financieel administrateurs kunnen onder meer de volgende functies bekleden: controllers die de vereiste rapporten opstellen waarin de financiële posities van hun organisatie worden uiteengezet, de financial officer die budgetten beheert, risicomanagers die investeringsstrategieën toepassen om financieel verlies te voorkomen, en verzekeringsmanagers die afspraken maken over de soorten bescherming die nodig zijn om zich tegen calamiteiten te wapenen. Met deze tips om je CV en opleidingsniveau bij te schaven ben je echter goed op weg om een baan als interim financieel administrateur, zzp financieel administrateur of freelance financieel administrateur te bemachtigen.
Een Financieel Administrateur is dus verantwoordelijk voor het uitvoeren van financiële administratieve taken binnen een organisatie.
De Financieel Administrateur rapporteert meestal aan een Financieel Manager of Controller en werkt nauw samen met andere afdelingen binnen de organisatie.
Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden
- Factuurverwerking: verwerken van inkomende facturen, controleren op juistheid en volledigheid, en zorgen voor tijdige betaling.
- Boekhouding: ondersteunen van de financiële administratie door financiële transacties te boeken in het grootboek.
- Debiteuren- en crediteurenbeheer: onderhouden van de debiteuren- en crediteurenadministratie, inclusief het beheren van openstaande facturen en het afstemmen van betalingen.
- Rapportage: voorbereiden van financiële rapporten, zoals balansen, winst- en verliesrekeningen en kasstroomoverzichten.
- Belastingaangifte: voorbereiden van belastingaangiften en onderhouden van contacten met Belastingdienst.
- Budgettering: ondersteunen van de Financieel Manager bij het opstellen van budgetten en het bewaken van de uitgaven.
- Archivering: archiveren van financiële documenten en zorgen voor een efficiënt archiveringssysteem.
Belangrijke vaardigheden en kwalificaties
- MBO- of HBO-diploma in een relevante discipline, zoals Financiële Administratie, Bedrijfskunde of Accountancy.
- Ervaring als Financieel Administrateur of in een vergelijkbare functie.
- Uitstekende kennis van financiële administratie, boekhouding en belastingwetgeving.
- Sterke analytische vaardigheden en het vermogen om financiële informatie te interpreteren en te rapporteren.
- Kennis van boekhoudsoftware, zoals Exact, AFAS of SAP.
- Uitstekende communicatieve vaardigheden en het vermogen om effectief te communiceren met belanghebbenden binnen en buiten de organisatie.
- Sterke organisatorische vaardigheden en het vermogen om meerdere taken tegelijk uit te voeren en prioriteiten te stellen.
- Accuratesse en oog voor detail.
- Kennis van Excel en andere Microsoft Office-toepassingen.