Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Freelance grafisch ontwerper

 • Home
 • Freelance grafisch ontwerper

Freelance grafisch ontwerper

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Freelance grafisch ontwerpers:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Freelance grafisch ontwerpers
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

5 manieren om je talenten als grafisch ontwerper te verbeteren

Grafisch ontwerpers gebruiken computers of handgereedschap om posters, websites, logo's, brochures, tijdschriften en vele andere materialen te maken om ideeën en informatie visueel over te brengen. Ze worden ook wel grafisch kunstenaars genoemd.

Als grafisch ontwerper creëer je de meest uiteenlopende visuele concepten in digitale en offline media. Om in deze functie succesvol te zijn, ben je een self-starter, in staat om briljante creatieve ideeën te leveren en heb je oog voor detail.

Taken en verantwoordelijkheden van een Grafisch Ontwerper

 • Het plannen van concepten door het bestuderen van relevante informatie en materialen.
 • Illustreren van concepten door het ontwerpen van voorbeelden van kunst opstelling, grootte, lettergrootte en stijl en deze ter goedkeuring voor te leggen.
 • Het voorbereiden van afgewerkte kunst door het gebruiken van de benodigde apparatuur en software.
 • Coördineren met externe bureaus, webdesigners, marketing, drukkers en collega's waar nodig.
 • Bijdragen aan team inspanningen door het uitvoeren van taken waar nodig.
 • Je communiceert met klanten over lay-outs en ontwerpen.
 • Creëren van een breed scala aan afbeeldingen en lay-outs voor product illustraties, bedrijfslogo's en websites met software zoals Photoshop.
 • Het beoordelen van definitieve lay-outs en het voorstellen van verbeteringen waar nodig.

Opleidingsvereisten van een grafisch ontwerper

 • MBO / HBO diploma in grafisch ontwerp of aanverwante richting.
 • Ervaring als grafisch ontwerper of in aanverwante richting.
 • Aantoonbare grafische ontwerpvaardigheden met een sterk portfolio.
 • Vaardigheid met de vereiste desktop publishing tools, waaronder Photoshop, InDesign, Quark, en Illustrator.
 • Een sterk oog voor visuele compositie.
 • Je beschikt over effectieve vaardigheden op het gebied van tijdsmanagement en het behalen van deadlines.
 • Je bent in staat om opbouwende kritiek te geven en te ontvangen.
 • Inzicht in marketing, productie, webdesign, huisstijl, product verpakkingen, advertenties en multimedia ontwerp.
 • Ervaring met computerondersteunde ontwerpen.

Het verbeteren van je grafische ontwerptalent zou altijd het doel moeten zijn, maar ook de technologie, technieken en benaderingen veranderen voortdurend, en het is dus belangrijk om de ontwikkelingen bij te houden om niet achter te raken.

Als grafisch ontwerper is het vrij gemakkelijk om te stagneren, vooral als je bekend bent met een bepaalde stijl of niche waar je echt in uitblinkt. Al heel snel kun je een herkenbare stijl ontwikkelen, en dan begint je portfolio er een beetje hetzelfde uit te zien. Daar valt wat voor te zeggen als het een stijl is waar klanten naar op zoek zijn, maar trends komen en gaan en het gevaar is dat op een gegeven moment de vraag naar die stijl opdroogt en je achterblijft met een portfolio die niet breed genoeg is om andere klanten voor je te winnen.

Dus hoe kun je uit de mal breken en je grafisch ontwerp vaardigheden verbeteren? Hier zijn 5 praktische, haalbare manieren om dit te doen.

1. Theorie van de studieopzet

Als je zover bent gekomen, dan weet je al dat grafische ontwerptalent veel meer inhoudt dan alleen maar elementen samenvoegen en kijken wat er mooi uitziet. Toch kan het altijd nuttig zijn om terug te gaan naar de theorie - en er is bijna altijd meer te leren. Grafisch ontwerpen is een vak, en hoewel je veel kunt leren door het te doen, en er veel mogelijkheden zijn om de industrie in te gaan zonder een diploma te hebben, is een goed, diepgaand begrip van de basisprincipes de eerste stap om je vaardigheden te verbeteren.

Deze grondbeginselen omvatten concepten als raster theorie, kleurentheorie, typografie en de gouden ratio. Voor veel ontwerpers is een formele ontwerpopleiding dan ook echt waardevol. Er zijn tal van mogelijkheden, van volledige universitaire diploma's tot gerichte korte cursussen en afstandsonderwijs, en als je krap bij kas zit, zijn er zelfs een aantal fatsoenlijke gratis cursussen grafisch ontwerp. En als je niet in staat bent om een formele studie te volgen, kan een selectie van de beste grafisch design boeken je ook helpen om meer kennis op te doen.

2. Haal het meeste uit feedback

Feedback is essentieel voor een ontwerper, en toch is omgaan met kritiek ook een van de meest emotioneel slopende onderdelen van het werk. Het kan al te gemakkelijk zijn om feedback terzijde te schuiven en aan te nemen dat de klant niet weet waar hij het over heeft (wat zeker het geval kan zijn, maar vergeet niet dat zij de klant zijn). Hoe je met feedback omgaat is een vaardigheid die net zo belangrijk is - misschien zelfs belangrijker dan je eigenlijke ontwerpvaardigheden. Het kan een verschil maken in hoe lang projecten duren, en of een klant bij je terugkomt.

De kunst tot het ontvangen van de meest bruikbare feedback is om te overwegen hoe je erom vraagt. In plaats van een collega te vragen: "Wat vind je ervan?" (waarschijnlijk is het antwoord: "Het is geweldig"), stel je specifieke vragen, bijvoorbeeld: "Dit is de opdracht, denk je dat ik die heb uitgevoerd?" of "Welk gedeelte van het ontwerp vind je het meest opvallend?" Op die manier kunnen mensen je werk op een constructieve manier bekritiseren.

Het kan ook nuttig zijn om zelf feedback te geven op het werk van andere ontwerpers. Dit kan je helpen om je in te leven en de manier waarop je werk bekritiseert te verbeteren, zodat je dat vervolgens op je eigen projecten kunt toepassen.

3. Begin aan een nevenproject

Als je in je baan van negen tot vijf steeds dezelfde stukken ontwerpt, kan dat er snel toe leiden dat je vaardigheden in grafisch ontwerp verouderen, om nog maar te zwijgen van de impact op je eigen enthousiasme en passie voor het vak. Een manier om je drive om nieuwe dingen te leren hoog te houden is door je eigen nevenproject te beginnen.

Een nieuwe ontwerp vaardigheid aanleren is altijd veel gemakkelijker als je die nodig hebt om iets specifieks te creëren, vooral als dat iets persoonlijks is. Een persoonlijk project kan je dus nieuwe vaardigheden bijbrengen waar je nog nooit aan had gedacht, zonder dat je het soort zelfdiscipline nodig hebt dat bij een formele studie hoort.

4. Experiment

Door veel experimentele ontwerp ideeën uit te proberen en in de praktijk te brengen, kom je erachter wat het beste werkt en waar je goed in bent. Het is een aanpak waarvan grafisch ontwerpers kunnen leren als het gaat om het experimenteren met nieuwe media, vaardigheden en technieken om te voorkomen dat ze in een sleur terecht komen.

In plaats van altijd dezelfde lettertypes, kleuren, lay-outs of software te gebruiken voor elk ontwerp dat je aanpakt, moet je de dingen een beetje door elkaar gooien en iets nieuws proberen. Gebruik eens een gek nieuw lettertype. Probeer 3D in plaats van 2D. Schets met een balpen of houtskool in plaats van een potlood. Doorbreek de regels en kijk wat er gebeurt. Vraag jezelf af: hoe zou dit ontwerp zijn benaderd in een vervlogen tijdperk? Gebruik illustratie, geen fotografie. Verdubbel de hoeveelheid witruimte. Kortom, gooi de conventie in de lucht en kijk wat er landt.

Meestal zal wat er landt een onbruikbare puinhoop zijn. Maar heel af en toe, zul je goud vinden. En zelfs als dat niet zo is, zal het proces van experimenteren je helpen je geest vrij te maken, zodat je beter kunt zien welke van je creatieve vaardigheden voor verbetering vatbaar zijn en waarom.

5. Praat met andere ontwerpers

Een van de beste manieren om je als ontwerper te ontwikkelen is om met veel andere ontwerpers om te gaan. Maar soms kan dat moeilijk zijn. Misschien ben je de enige in een groot bedrijf of een freelance grafisch ontwerper die alleen vanuit huis werkt.

Maar eigenlijk zijn dit allemaal uitvluchten, want er zijn veel eenvoudige manieren om er op uit te gaan en met andere creatievelingen te praten. Ga naar ontmoetingen, evenementen en conferenties. Zoek mensen op social media. Bezoek forums. Maak vrienden. Praat over design. Bespreek problemen, uitdagingen, vragen. Werk samen aan een project. E-mail een ontwerper die je bewondert. Vraag hen om je mentor te zijn. Doe mee aan hun podcast, of begin je eigen podcast zodat je je idolen kunt interviewen. Kortom, dwing jezelf om er gewoon op uit te gaan. Je zult fascinerende mensen ontmoeten, en meer leren dan je ooit had kunnen denken.


Ben jij een professionele interim grafisch ontwerper, zzp grafisch ontwerper of freelance grafisch ontwerper die op zoek is naar een nieuwe baan? Stuur ons dan je portfolio en cv via de mail toe of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Grafisch ontwerper inhuren?

Wil jij graag een talentvolle grafisch ontwerper inhuren om jouw ideeën om te zetten in illustraties of andere vormen van digitale kunst? Neem dan vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim voor het vinden van de juiste kandidaat.