Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Functioneel beheerder | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Functioneel beheerder | Freelance | Interim | ZZP

Functioneel beheerder | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Functioneel beheerders:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Functioneel beheerders
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Functioneel beheerders implementeren en beheren softwaretoepassingen en upgrades van software en systemen. Zij plannen welke softwaretoepassingen nodig zijn voor een soepele bedrijfsvoering en houden toezicht op de installatie en het dagelijks onderhoud van die toepassingen, alsmede op de bijbehorende netwerk- en hardware-installaties.

Functioneel beheer is bedoeld om een IT-afdeling te versterken en toezicht te houden op het netwerk en de softwaretoepassingen. Jouw verantwoordelijkheden omvatten niet alleen het identificeren van de beste applicaties voor de behoeften van het bedrijf, het installeren van de software, en het upgraden en repareren van de software indien nodig. Je zult ook de medewerkers in het bedrijf moeten ondersteunen bij het gebruik van deze applicaties en trainingen geven op dit gebied.

Om succesvol te zijn in deze rol moet je een goede kennis hebben van computernetwerken en -administratie, en moet je ervaring hebben met het oplossen van computerproblemen. Uiteindelijk moet een top Functioneel Beheerder beschikken over uitstekende technische en interpersoonlijke vaardigheden, aandacht voor detail en het vermogen zich aan deadlines te houden.

Taken en verantwoordelijkheden van een Functioneel Beheerder

 • Analyseren van de bedrijfsvoering en de computersystemen van het bedrijf en bepalen welke softwaretoepassingen de efficiëntie zouden kunnen verbeteren.
 • Het doen van aanbevelingen over het upgraden van de bestaande systemen of het installeren van nieuwe.
 • Leiding geven aan teams van IT-specialisten bij de implementatie en upgrading van netwerkhardware en -software.
 • Toezicht houden op de uitrol van nieuwe softwaretoepassingen om ervoor te zorgen dat er geen problemen optreden.
 • Oplossen van problemen met software voor bedrijfsapplicaties.
 • Opstellen van en toezien op protocollen en procedures voor het gebruik van nieuwe softwaretoepassingen.
 • Het trainen en ondersteunen van medewerkers in het gebruik van nieuwe softwaretoepassingen en het behouden van een goede werksfeer.
 • Het beheren van lokale netwerken, het installeren en onderhouden van routers, het genereren van e-mailadressen en het maken van wachtwoorden en back-ups.
 • Opzetten, uitvoeren en onderhouden van bedrijfsdatabases.
 • Het op de hoogte blijven van de laatste software ontwikkelingen.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een Functioneel Beheerder

 • Een HBO diploma functioneel beheer, programmeren, computertechniek, computerwetenschappen, of een aanverwant gebied.
 • Ervaring als junior IT-specialist is een pré.
 • Brede praktische kennis van computernetwerken, installatie en beheer.
 • Ervaring met database beheer en projectbeheer.
 • Uitstekende technische vaardigheden.
 • Ervaring met het oplossen van virussen en andere computerproblemen.
 • Het vermogen om up-to-date te blijven met de nieuwste software ontwikkelingen.
 • Sterke leiderschaps-, management- en klantenservice vaardigheden.
 • Uitstekende analytische, probleemoplossende en communicatieve vaardigheden.
 • Het vermogen om te gaan met stressvolle situaties.

4 Redenen waarom jouw onderneming of organisatie een Functioneel Beheerder zou kunnen inhuren

De lancering van een nieuwe applicatie is altijd een leuke gebeurtenis voor een projectteam. Maar het succes van de applicatie wordt mede bepaald na de implementatie. Tijdens deze opvolging is de rol van de functioneel beheerder een belangrijke. Maar wat zijn nu precies de voordelen van functioneel beheerders op de werkvloer hebben?

Alle functioneel beheerders weten dat je doel bereiken evenzeer wordt bepaald door de inrichting van de applicatie als door de opvolging van de implementatie. Een voorbeeld: een IT-afdeling koopt een hulpmiddel met een self-service portal om de klanttevredenheid te verbeteren. Maar door tijdgebrek wordt de implementatie van het portaal uitgesteld tot fase 2 - die nooit zal starten.

Het kan ook dat allerlei gegevens netjes geregistreerd worden, maar nooit gebruikt om de belangrijke rapporten te maken. In beide gevallen worden de oorspronkelijke doelstellingen niet bereikt door gebrek aan aandacht voor de opvolging van de implementatie. Hier zijn de 4 belangrijkste voordelen van het uitbesteden van het functioneel beheer van jouw bedrijf.

1. Het bespaart tijd en geld

Functioneel applicatiebeheer is een inherent proactieve benadering om er uiteindelijk voor te zorgen dat de applicaties voor jouw organisatie het bedrijf helpen zijn doelstellingen snel en efficiënt te bereiken.

Door verzoeken (bijvoorbeeld database query's), logs en het gebruik van resources te analyseren, krijg je een duidelijk beeld van wat nodig is om de applicatie naadloos te laten presteren en kun je potentiële problemen aanpakken voordat ze merkbare gevolgen hebben. Gebruikers vergeten vaak dat er een wereld van complexiteit schuilgaat achter de oppervlakkige eenvoud van moderne apps. Functioneel applicatiebeheer optimaliseert proactief de infrastructuur die deze eenvoud ondersteunt.

Ongeacht het aantal softwaretoepassingen binnen een organisatie, kan het werk om deze applicaties effectief te gebruiken en beheren verrassend tijdrovend zijn. Een kwalitatieve functioneel beheerder vereenvoudigt de werklast en neemt het IT team taken uit handen. Door werknemers te ondersteunen tijdens het gebruik en overbodige of dubbele toepassingen op te sporen, kunnen zij je ook helpen software te stroomlijnen en geld te besparen.

2. Verbetert productiviteit en bedrijfsgroei

Elk bedrijf gedijt bij innovatie. Een nieuw proces introduceren, een bestaand proces vervangen door een beter proces, of nieuwe ideeën bedenken voor producten en diensten hebben allemaal het vermogen om het resultaat te verbeteren. Deze gevolgen voor het resultaat zijn onder meer inkomstenverhogingen, aanzienlijke kostenverlagingen of productiviteitsverbeteringen.

Het vermogen om te innoveren hangt evenzeer af van het technologische ecosysteem van de organisatie als van de denkkracht van de medewerkers. Wanneer applicaties slecht of helemaal niet worden beheerd, ontbreken vitale bedrijfsfuncties of worden ze een bron van frustratie. De IT afdelingen raken overbelast en het platform voor het bedenken van ideeën ontbreekt.

De aandacht voor de gebruikerservaring van functioneel beheer en de toevoeging van nieuwe functies helpen nieuwe ideeën aan te wakkeren door de interactie tussen eindgebruikers en bedrijfsapps naadloos te laten verlopen. Dankzij proactief onderhoud, monitoren en updates komt er tijd vrij die in vergaderingen wordt besteed aan het oplossen van problemen met applicaties, zodat de aandacht kan worden gericht op innovatie en groei.

Door de administratieve rompslomp van functioneel beheer uit te besteden, komt er dus meer tijd vrij voor meer strategisch werk. Door applicaties soepel te laten draaien, lopen medewerkers bovendien minder kans op downtime tijdens app-crashes of onhandig getimede updates.

3. Toegang tot IT specialisten

Het uitbesteden van functioneel applicatiebeheer aan een ervaren ICT expert betekent dat jouw software in veilige handen is. Gespecialiseerde functioneel beheerders begrijpen de finesses van applicatieonderhoud en beschikken waarschijnlijk over diepgaande kennis van beste praktijken waarmee het interne team wellicht niet vertrouwd is. Dit leidt tot meer efficiëntie, inzicht en veiligheid.

4. Het ondersteunt succes op lange termijn, niet alleen onmiddellijke prestaties

Proactieve aanpak van prestatieproblemen op korte termijn voor een consistente gebruikerservaring is mooi, maar hoe zit het met de lange termijn? Bedrijfsbehoeften en gebruikers verwachtingen evolueren in de loop der tijd. Als zich technologische of culturele veranderingen voordoen, moeten toepassingen relevant blijven om de bedrijfsprocessen te kunnen blijven ondersteunen.

Toepassingen kunnen relevant blijven door ze te verfijnen, bij te werken en technische integratieproblemen met nieuwe systemen of processen op te lossen. Dit is de andere kant van functioneel applicatiebeheer: het zoeken naar verbeterpunten om ze te moderniseren in het licht van zakelijke ontwikkelingen. Functioneel applicatiebeheer zorgt voor een langere levensduur van de apps die jouw gebruikers nodig hebben.

Kortom, het huidige software landschap betekent dat de winstgevendheid van een bedrijf in hoge mate afhankelijk is van het vermogen om de bedrijfsapplicaties die gebruikers bedienen, of dat nu klanten of werknemers zijn, efficiënt te beheren. Het vergemakkelijken van voortdurende productiviteit, het verminderen van downtime, het optimaliseren van prestaties en ervoor zorgen dat applicaties gelijke tred houden met bredere bedrijfs- of branche veranderingen zijn allemaal belangrijke uitdagingen voor functioneel applicatiebeheer.


Functioneel Beheerder inhuren?

Heeft jouw bedrijf baat bij het inhuren van een freelance Functioneel Beheerder, interim Functioneel Beheerder of zzp Functioneel Beheerder voor het verbeteren van de productiviteit en kostenbesparing? Dan kunnen wij helpen. Neem vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim voor meer informatie of het vinden van een geschikte kandidaat voor deze functie.

Werken als Functioneel Beheerder?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan in deze rol en beschik je over bovenstaande opleidingsvereisten en vaardigheden? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe en wij nemen contact met je op voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.