Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

GIS Specialist | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • GIS Specialist | Freelance | Interim | ZZP

GIS Specialist | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare GIS Specialisten:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare GIS Specialisten
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

GIS specialisten (geografische informatie systemen) werken op het kruispunt van gegevensanalyse, programmering en cartografie. Hun voornaamste taken omvatten het analyseren van ruimtelijke gegevens via cartografische software en het ontwerpen van digitale kaarten met geografische gegevens en diverse andere datasets.

GIS Specialisten zijn multi-geschoolde kandidaten met een rekenkundige achtergrond, die verantwoordelijk zijn voor het ontdekken van patronen en trends door middel van ruimtelijke kartering, het ontwikkelen van karteringstoepassingen en -hulpmiddelen en het beheren van een digitale bibliotheek van geografische kaarten in verschillende bestandstypen. GIS specialisten moeten geografische trends en bevindingen van hun analyses uitleggen aan klanten, waarvoor uitstekende schriftelijke en mondelinge communicatie vereist is.

Taken en verantwoordelijkheden van een GIS Specialist

 • Analyseren van ruimtelijke gegevens door het gebruik van mapping software.
 • Het ontdekken van patronen en trends door het ruimtelijk in kaart brengen van gegevens.
 • Ontwerpen van digitale kaarten met geografische gegevens en andere gegevensbronnen.
 • Het maken van "shapefiles" om topografische gegevens samen te voegen met externe gegevens door externe gegevens over een topografische kaart te leggen.
 • Kaarten maken die de ruimtelijke verdeling van verschillende soorten gegevens tonen, waaronder bijvoorbeeld misdaadstatistieken en ziekenhuislocaties.
 • Het ontwikkelen van cartografische toepassingen en instrumenten.
 • Fysieke kaarten omzetten in een digitale vorm voor computergebruik.
 • Gegevens verzamelen en opschonen om ze in de gewenste vorm om te zetten.
 • Rapporten maken over geografische gegevens met behulp van datavisualisaties.
 • Beheren van een digitale bibliotheek van geografische kaarten in verschillende bestandstypes.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een GIS Specialist

 • Diploma in informatica, geografie, landmeetkunde, techniek of aanverwant gebied.
 • Vaardigheid met database programmeertalen zoals SQL, R of Python.
 • Vaardigheid met front-end ontwerp talen zoals HTML, CSS, JavaScript en diverse mapping talen.
 • Ervaring met cartografische tools zoals ArcGis, GeoVisia, QGIS en Carto.
 • Ervaring met GPS meetinstrumenten.
 • Uitstekende rekenvaardigheden.
 • Aandacht voor detail en goede probleemoplossende vaardigheden.
 • Analytische instelling.
 • Uitstekende schriftelijke en verbale communicatie.
 • Goede interpersoonlijke vaardigheden.

Hoe wordt je een uitstekende GIS Specialist? 5 Punten

Data science is een snel groeiend vakgebied met vele toepassingen, en met het toenemende volume van geospatiale gegevens worden GIS vaardigheden steeds vaker vereist voor data scientists.

Zowel GIS specialisten als data wetenschappers werken met grote datasets om kwantitatieve en causale ontdekkingen te doen. Zij verwerken grote hoeveelheden gegevens om vragen efficiënt te kunnen beantwoorden en geografische patronen en relaties bloot te leggen. Als je graag je vaardigheden in geospatiale analyse en datawetenschappen van recreatief naar professioneel wil brengen, dan is deze informatie voor jou. Hier volgen vijf tips om je vaardigheden optimaal te benutten.

1. Wees data georiënteerd

Een van de belangrijkste stappen voor je succes is het vertrouwd raken met gegevens - zo vertrouwd dat het wel uit je poriën lijkt te komen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar sommige nieuwe data wetenschappers ervaren een cultuurschok wanneer ze voor het eerst worden geconfronteerd met de enorme hoeveelheid gegevens die ze moeten beheren.

Wen er van meet af aan om gegevens te schrijven en te lezen, zodat je er tijdens het analyseproces vertrouwd mee bent. Hoe meer je vertrouwd bent met gegevens, hoe gemakkelijker het zal zijn om ze te manipuleren, rapporten te maken en conclusies te trekken.
Neem het geval van twee mensen die geïnteresseerd zijn in data science. De een houdt een dagboek bij, de ander een spreadsheet.

Beide mensen houden vergelijkbare dingen bij. Hun respectieve verslagen zijn echter totaal verschillend. Het dagboek registreert de dagelijkse activiteiten op papier, terwijl de spreadsheet de gebeurtenissen en bijbehorende gegevens registreert. Door deze twee soorten dossiers te gebruiken, bereid degene met de spreadsheet zichzelf voor op meer succes. Wees een “spreadsheet type”. Voor nog meer ervaring kun je overwegen om krachtige visualisaties in de cloud te maken met je gegevens, waardoor deze tot leven komen.

2. Doe goed onderzoek

Als je net begint als data scientist, is het belangrijk om zoveel mogelijk te leren over het vakgebied, zodat je je horizon kunt verbreden en de mogelijkheden beter kunt begrijpen. De beste manier om dit te doen is om te gaan kijken op plaatsen waar andere professionals naartoe gaan. Je zult verrast zijn hoeveel opties om data science te leren online beschikbaar zijn als je je zoektocht verbreedt. Er zijn veel online databanken, forums en gemeenschappen waar je je ideeën kunt delen en vragen kunt stellen en beantwoorden van collega data wetenschappers. Je kunt ook de code van open source data projecten bekijken.

3. Netwerk, netwerk, netwerk

Als je net begint, is het belangrijk om zoveel mogelijk connecties op te bouwen. Maak nieuwe vrienden, leer van anderen en houd je ogen open voor mogelijkheden om collega wetenschappers te helpen. Wanneer je werkt aan een geavanceerd project met een groot team, zul je moeten samenwerken met andere specialisten, zoals software engineers, statistici en anderen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je je op je gemak voelt om openhartig problemen te bespreken met een verscheidenheid aan specialisten.

De beste data scientists zijn degenen die gemakkelijk om hulp vragen, en die hun vaardigheden ten volle kunnen benutten. Een van de beste data science communities om deze vaardigheden te oefenen is Kaggle. Deze community, gericht op codering, heeft meer dan 3 miljoen gebruikers en biedt wedstrijden aan om je vaardigheden aan te scherpen.

4. Wees niet bang om te experimenteren

Als het om gegevensanalyse gaat, bestaat er niet zoiets als "alles hebben". Digitale gegevens analisten moeten bereid zijn te experimenteren, nieuwe technieken uit te proberen en van hun fouten te leren. Dit betekent niet dat je altijd van de norm moet afwijken, maar wel dat je bereid moet zijn het pad van de gegevens te volgen waarheen ze je ook leiden. Wees niet bang om te experimenteren. Wees ook niet bang om andere data wetenschappers om hulp te vragen. Je zult waarschijnlijk verrast zijn hoe behulpzaam mensen kunnen zijn. Ze kunnen zelfs suggesties opperen over waar je je data science reis kunt beginnen.

5. Wees eerst een probleemoplosser

De beste data wetenschappers zijn probleemoplossers. Ze proberen nieuwe technieken uit, leren van hun fouten en zijn flexibel genoeg om dingen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Gegevensanalyse is een essentieel onderdeel van data science, maar data science gaat niet alleen over het analyseren van gegevens. Het gaat ook om het trekken van conclusies uit niet-ruimtelijke of geospatiale gegevens. GIS kan een krachtig hulpmiddel zijn voor gegevens wetenschappers, die het kunnen gebruiken om gegevens op verschillende manieren te analyseren en te visualiseren.

In veel gevallen zal een van je eerste taken als nieuwbakken datawetenschapper het creëren van een dataset zijn om deze te visualiseren, te analyseren en een probleem op te lossen, dus concentreer je op het ontwikkelen van je probleemoplossende vaardigheden.

Tot Slot

Data science is een snel groeiend vakgebied met toepassingen in veel verschillende sectoren. Met de toenemende hoeveelheid geospatiale gegevens wordt de grens tussen GIS specialisten en data wetenschappers steeds vager. Of je nu een cartograaf bent die gegevens wil gebruiken om zakelijke beslissingen te sturen, of een datawetenschapper, er is waarschijnlijk een kans om je GIS-vaardigheden te gebruiken in de steeds meer gedigitaliseerde wereld van vandaag. Gebruik deze vijf tips dus om het beste uit je vaardigheden te halen, je volledige potentieel te benutten en een sterke portfolio op te bouwen om je stempel op de sector te drukken.


Aan de slag als GIS Specialist?

Ben je een detail- en data georiënteerde interim GIS Specialist of freelance GIS Specialist die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Stuur ons dan zo snel mogelijk je cv toe en wij nemen contact met je op voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.

GIS Specialist inhuren?

Heeft jouw organisatie behoefte aan een ervaren en professionele zzp GIS Specialist? Dan kunnen wij helpen. Neem vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim en wij helpen je bij het vinden van de juiste kandidaat voor deze job.