Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Hoofd Magazijn | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Hoofd Magazijn | Freelance | Interim | ZZP

Hoofd Magazijn | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Hoofden Magazijn:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Hoofden Magazijn
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

1. Wat is een hoofd magazijn?

Magazijnen moeten noodzakelijkerwijs goed geordend zijn om de verwerking van binnenkomende goederen en de bijbehorende administratie te stimuleren en vergemakkelijken. Dit is van belang om de stroom van verkochte en aangeleverde goederen in balans te houden en zo is het makkelijker voor medewerkers om in een evenwichtig team te werken.

Om dit te faciliteren, kan een hoofd magazijn aangesteld worden. Hij of zij geeft dagelijks aansturing en leiding aan een team van medewerkers die het magazijn beheren. Zelf werkt iemand in deze positie ook actief mee om voor een geordend magazijn en een goede doorstroom van bestellingen te zorgen.

Wat houdt deze baan allemaal in, welke taken moet een hoofd magazijn verrichten en welke vaardigheden zijn essentieel om het werk goed uit te kunnen voeren?


2. Wat houdt het beroep van een hoofd of chef magazijn in?

Een hoofd magazijn wordt ook wel chef magazijn, groepsleider magazijn of magazijn chef genoemd. Het is iemand die de leiding heeft over het personeel dat werkzaam is in een magazijn en als manager moet optreden om het overzicht te bewaren. Een magazijn moet immers ordelijk gehouden worden om het verwerken van de administratie en de binnenkomende en uitgaande goederen goed bij te kunnen houden. Iemand in deze positie moet ook bestellingen plaatsen indien een voorraad opraakt en hij of zij is verantwoordelijk voor het aansturen van magazijn medewerkers. Zelf dient hij of zij ook actief een bijdrage te leveren, waardoor diegene een onderdeel van het team is.

Doordat de chef van een magazijn zorgt voor een optimale organisatie van het logistieke proces dat zich afspeelt in en magazijn kunnen goederen op tijd en in de juiste hoeveelheid afgeleverd worden bij de klant. Kwantiteit is hierbij een logistiek kernpunt en het is belangrijk om te zorgen voor klanttevredenheid door bestellingen naar hun wens te verzorgen. Als magazijn chef moet je het initiatief kunnen nemen op het gebied van logistiek beleid. Zo kunnen de algemene zaken en de planning binnen logistieke processen optimaal verlopen.

Zodoende is een hoofd magazijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van alle taken bij de distributie en opslag van goederen, waarnaast de veiligheidsregels te alle tijden in acht genomen moeten worden. Overigens heeft iemand in deze positie nauw contact met zowel interne als externe relaties en medewerkers van allerlei afdelingen. Door een goede communicatie kan de verwerking van bestellingen goed verlopen.

3. Tijdelijke functie

Het is mogelijk om in een vast verband aan de slag te gaan als manager van een magazijn, maar je kunt ook een tijdelijke functie aannemen. Hierdoor ben je flexibel voor verschillende opdrachtgevers en zo kun je bij diverse bedrijven projecten uitvoeren. Als gevolg bouw je een uiteenlopend pakket aan kennis en ervaring op. Vormen van een tijdelijk dienstverband zijn als interim hoofd magazijn, freelance hoofd magazijn en zzp hoofd magazijn.

4. Een hoofd magazijn: welke taken moet iemand in deze positie uitvoeren?

De taken die een hoofd magazijn moet uitvoeren, of dit nou als interim hoofd magazijn, freelance hoofd magazijn, zzp hoofd magazijn of als vaste medewerker is, kunnen verdeeld worden in een aantal categorieën.

A. Advies en representatie

Ten eerste moeten het magazijn en de medewerkers van het magazijn goed verzorgd zijn om representatief te zijn voor de kernwaarden van een bedrijf. Er moet inzet en motivatie getoond worden en balieverkopen dienen verricht te worden.

B. Afstemmen en overleggen

Hoofden van een magazijn zijn verantwoordelijk voor het afstemmen met, overdragen aan en samenwerken met anderen, zoals leidinggevenden en andere afdelingen. Echter, ook moet er contact zijn met leveranciers en klanten. Hierbij moeten zij ook deelnemen aan werkoverleggen en vergaderingen en informeren naar de voortgang van bepaalde processen. Collega's moeten adequaat over de spelende ontwikkelingen ingelicht worden en er moet een hechte samenwerking bestaan om de voorop gestelde doelen te behalen.

C. Evaluatie en ontwikkeling

Binnen deze categorie is het ten eerste van belang om actuele product- en vakkennis bij te houden en uit te breiden door middel van trainingen en cursussen. De vakkennis die is vergaard, moet ook overgedragen kunnen worden aan collega's, zodat iedereen de huidige gang van zaken begrijpt en volgt. Vervolgens moet de administratie van de eigen werkzaamheden en de urenverantwoording goed bijgehouden worden. Ook moet een magazijn chef het eigen werk en het werk van andere magazijn medewerkers controleren en meten.

Werkinstructies en opdrachten moeten intensief gelezen en geïnterpreteerd worden, waarnaast ook collega's deze instructies moeten begrijpen en opvolgen. Technische tekeningen moet een chef magazijn ook kunnen lezen en tevens moet de werkplek opgeruimd en schoongemaakt zijn. Alleen door zelf geordend te werken, kan immers ook de rest van het magazijn op orde blijven. Tot slot behoort tot deze categorie het plannen van de eigen werkzaamheden, zodat duidelijk is wanneer welke acties ondernomen moeten worden.

D. Financiële administratie

Het volgende punt op de takenlijst van een hoofd magazijn is het af- en bijboeken van artikelen in de voorraad wanneer deze leeg raakt. De inkoopfacturen en magazijnbonnen moeten goed gecontroleerd worden en de aanwezige voorraad moet vergeleken worden met de boekhoudkundige voorraad om eventuele discrepanties hiertussen te ontdekken.

E. In het magazijn

In het magazijn moeten de voorraad, materialen, gereedschappen en instrumenten beheerd worden, waarnaast de ontvangen goederen en de producten voor verzending gecontroleerd moeten worden. Immers is het ook belangrijk dat goederen zorgvuldig ontvangen en opgeslagen worden, waarnaast emballage, retourmateriaal of restmateriaal verwerkt dient te worden. Ook moet een chef magazijn materiaal en goederen verzamelen en klaarzetten. Dit moet allemaal gebeuren in een goed verzorgd magazijn, waardoor het transport van de producten vlekkeloos kan verlopen. Wanneer gereedschappen en materialen aan vervanging toe zijn, ben je hier overigens tijdig bij.

Als manager van het magazijn moet je zorgvuldig gevaarlijke stoffen beheren en registreren en ook afvalstoffen en -materialen moeten nauwkeurig afgevoerd worden. Immers ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer, waarbij je de wettelijke en werkvoorschriften moet aanhouden. Ook afwijkingen en storingen moeten tijdig gemeld worden.

F. Inkoop

In deze functie vraag je offertes aan, beoordeel en kies je met welke leveranciers in zee gegaan zal worden en je bepaalt welke producten ingekocht moeten worden. Ook moet je zelfstandig diensten, producten en materialen bestellen en de inkoopprijzen hiervan in de gaten houden.

G. Transport

Als magazijn chef heb je ook te maken met het transport van goederen, waarbij je heftrucks en reachtrucks moet kunnen bedienen om goederen gereed te maken voor transport. Tevens is dit belangrijk om intern producten en gereedschap te kunnen vervoeren. Vervolgens is het essentieel dat je (vracht-)auto's kunt laden en lossen en dat je kunt werken met hijsapparatuur en andere soorten transportmiddelen.

5. Welke competenties moet een hoofd magazijn hebben?

De volgende eigenschappen zijn belangrijk voor een ervaren chef magazijn om zijn of haar werk goed te kunnen doen:

  • Medewerkers kunnen coachen;
  • Inzicht hebben in de omgeving;
  • Kunnen organiseren en plannen;
  • Samenwerken met interne en externe betrokkenen;
  • Financieel, administratieve vaardigheden beheersen;
  • Kunnen formuleren, presenteren en rapporteren;
  • Anderen overtuigen van je standpunt en in de juiste richting beïnvloeden;
  • Ontwikkelingen en werkzaamheden analyseren;
  • Situaties probleemoplossend benaderen;
  • Kennis hebben van calculatie software en belangrijke materialen;
  • Fysiek in vorm zijn;
  • Kennis hebben van wettelijke verplichtingen en kwaliteitsnormen;
  • Normen voor gezondheid, milieu, veiligheid en welzijn naleven;
  • Kennis hebben van magazijn en logistiek;
  • Gedreven en ambitieus zijn;
  • Zorgvuldig en klantgericht te werk gaan.