Ik ben een interim docent Duits
Herzlich willkommen bei Bureau Ad Interim. Wilt u graag als interim docent Duits aan de slag? Primair liggen de taken bij het lesgeven op het gebied van de Duitse taal en cultuur, secundair bent u ook bezig met individuele begeleiding van leerlingen, vergaderingen bijwonen en het bijhouden van de leerlingen administratie.
Bent u op zoek naar een opdracht als interim docent Duits en bent u als zelfstandige ingeschreven bij de KvK? U kunt zich hier inschrijven als u op zoek bent naar een uitdagende opdracht.
Wilt u ook een nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan aan via het aanmeldformulier aan de rechterkant van deze pagina.
Ik zoek een interim docent Duits
Bent u op zoek naar een interim docent Duits? Wij hebben verschillende door de wol geverfde interim docenten Duits die jarenlange ervaring hebben in het Voortgezet Onderwijs (VO).
Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
Interesse? Neem nu contact met ons op! Ook kunt u hier de opdrachtomschrijving invullen als u een concrete interim opdracht / vraag voor ons hebt.
Meer informatie over onze dienstverlening? Bekijk hier onze bedrijfsanimatie video

Persoonlijke ontwikkeling docent Duits
Wil je meer inzicht in jezelf?
Wil jij jezelf en anderen beter leren begrijpen? Wil jij betere resultaten op het werk en in jouw dagelijks leven? Wil jij succesvoller zijn? Krijg meer inzicht in jouw persoonlijkheidsprofiel. Meer informatie.
Ik wil meer informatie over assessments
1. Wat houdt het vak van een docent Duits in?
De Duitse taal wordt op diverse plaatsen gesproken, waaronder in Duitsland zelf, maar ook in omliggende landen, zoals Oostenrijk en Zwitserland. Daarnaast zijn er delen van België, Italië, Liechtenstein en Luxemburg die Duits sprekend zijn. Duits is dus een belangrijke taal in Europa en zodoende wordt het ook aangeboden op middelbare scholen.
Om Duits op de juiste manier in een educatief programma op scholen op te nemen, moet een goede docent Duits aangesteld worden, wie de taal kan aanleren aan leerlingen van het voortgezet onderwijs. Iemand in deze positie geeft les aan jongeren tussen de twaalf en achttien jaar oud. Welke soorten docenten in het geven van Duits zijn er, wat zijn belangrijke competenties en welke taken moet je op je nemen?
2. Welke soorten docenten Duits zijn er allemaal?
Een leraar Duits is iemand die op een school het vak Duits geeft. Meestal wordt dit vak op een middelbare school gegeven, waardoor je zult werken met jongeren tussen de twaalf en achttien jaar. Dit kan op verschillende niveaus, wat ligt aan je opleidingsachtergrond. Je dient jouw leerlingen de Duitse taal op een effectieve manier aan te leren, waarnaast zij ook een stukje cultuur bijgebracht moeten worden. Je kunt dit op een speelse manier uitleggen en vindt het zelf ook leuk om kennis van de Duitse taal op anderen over te brengen.
Over het algemeen omvat het vakgebied van een Duits docent het voorbereiden van lessen, het uitleggen van de Duitse grammatica en spelling, het maken van proefwerken en deze vervolgens nakijken. Ook kun je als mentor aan de slag, waardoor je voor een bepaalde klas de vertrouwenspersoon bent. Er zijn verschillende soorten opties in het geven van les in de Duitse taal, namelijk:
- Tweedegraads. Tweedegraads docent in de Duitse taal betekent dat je in de vreemde taal lesgeeft op het VMBO, MBO, praktijkonderwijs of volwassenenonderwijs. Je kunt in deze positie terechtkomen met een HBO opleiding tot Duits docent.
- Eerstegraads. Wanneer je eerstegraads Duits docent bent, heb je een master gevolgd en mag je lesgeven op plekken waar een tweedegraads docent ook mag werken, de bovenstaande plekken dus. In aanvulling hierop mag je ook voor de klas staan in de bovenbouw van de havo en het vwo.
- HBO. Wil je liever lesgeven aan studenten? Dan kun je op zoek gaan naar een baan op een hogeschool, waarvoor je niet verplicht een onderwijsbevoegdheid nodig hebt. Je moet wel voorzien zijn van een Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid.
- Universiteit. Nog een stapje verder is Duits docent worden op een universiteit, waardoor je bijdraagt aan de wetenschappelijke ontwikkeling van studenten. Om colleges te mogen geven, moet je zelf ook een WO diploma hebben behaald en een PhD.
In bovenstaande functies kun je als vaste werknemer aan de slag gaan, maar het is ook mogelijk om als tijdelijke werknemer aan de slag te gaan. Dit kan bijvoorbeeld als interim docent Duits, freelance docent Duits of zzp docent Duits. Een tijdelijk contract maakt je flexibel inzetbaar voor verschillende werkzaamheden, wat door het huidige personeelstekort in de onderwijswereld een uitstekende, aantrekkelijke positie is.
3. Welke belangrijke eigenschappen moet een ervaren docent Duits hebben?
Er zijn diverse eigenschappen die een Duits docent gaandeweg ontwikkelt om goed les te geven aan zijn of haar leerlingen. Lesgeven is hierbij de belangrijkste, waarnaast een goed niveau van enthousiasme en de juiste opleidingsachtergrond essentieel zijn. Zo kun je immers goed de aandacht van alle leerlingen in de klas vasthouden. De volgende drie eigenschappen zijn daarnaast ook belangrijk om je werk goed te kunnen doen.
A. Geduld
Allereerst moet je veel geduld hebben, aangezien je vaak met jongeren aan de slag gaat die niet altijd openstaan voor de lessen die jij ze wilt bijbrengen. De Duitse taal is voor jou altijd heel duidelijk, maar dit geldt niet voor iedereen en sommige leerlingen kunnen dan ook heel veel moeite hebben om de grammatica en spelling van deze vreemde taal onder de knie te krijgen. Je moet altijd openstaan voor vragen en geduldig kijken naar hoe je een individuele leerling verder kunt helpen.
B. Pedagogische kennis
Daarnaast moet je vaak goed met kinderen om kunnen gaan, aangezien je veelal lesgeeft aan kinderen tussen de twaalf en achttien jaar oud. Elke leeftijd is weer anders en je moet weten hoe je op de doelgroep van jouw klas in moet spelen om ze de lesstof zo goed mogelijk bij te kunnen brengen. Je moet weten hoe ze denken en je inleven in hun wereld. Indien je niet met kinderen werkt, is het net zo belangrijk dat je je goed kunt inleven in hun behoeften en situatie.
C. Presenteren
Tot slot moet je sterke presentatie vaardigheden bezitten, aangezien je elke werkdag voor de klas staat en een duidelijk, interessant verhaal moet houden. Aan de hand van jouw uitleg moeten leerlingen de lesstof begrijpen, waardoor ze goede resultaten halen. Je moet met veel zelfvertrouwen voor de klas staan en de aandacht van je leerlingen vast weten te houden.
4. Wat zijn de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van een docent Duits?
Als docent Duits kun je als de beste de Duitse taal op leerlingen overbrengen, waarbij je het volgende takenpakket uitvoert:
A. Lessen voorbereiden
Je moet lessen goed voorbereiden, zodat je zelfverzekerd voor de klas staat en een duidelijk plan en schema hebt om te volgen. Door middel van lesboeken stel jij zo'n schema samen, maar je krijgt vaak ook de vrijheid om zelf activiteiten toe te voegen. Denk hierbij aan het kijken van een Duitse film in de les of het lezen van Duitstalige boeken, waar een bepaalde opdracht aan vastzit. Soms krijg je ook een eigen budget om een schoolreisje te organiseren, naar het land achter de taal zelf bijvoorbeeld.
Door lessen goed voor te bereiden, weet jij goed wat er behandeld gaat worden en zo kun je het ook beter uitleggen aan je leerlingen. Maak bijvoorbeeld interessante presentaties of hand-outs om structuur aan je lessen aan te brengen.
B. Toetsen maken en nakijken
Na een bepaalde periode een hoeveelheid leerstof te hebben behandeld, dien je toetsen af te nemen om de kennis van je leerlingen te testen. Je maakt deze toetsen zelf of in samenspraak met collega's, surveilleert tijdens de afname en kijkt de antwoorden vervolgens na. Nadat je alles nagekeken hebt, kun je de cijfers uitdelen en weet je welke leerlingen er nog extra hulp nodig hebben.
C. Oudergesprekken houden
Ouders zijn vaak nauw betrokken bij de voortgang van hun kinderen op de middelbare school en zodoende worden er regelmatig oudergesprekken georganiseerd. Wanneer een leerling bijvoorbeeld een lager resultaat heeft gehaald dan verwacht, kun jij met een ouder hierover praten. Tijdens deze gesprekken kunnen beide partijen op de hoogte gebracht worden van de situatie, waarbij zowel goede als slechte punten naar boven kunnen komen.
D. Met collega's vergaderen
Gedurende een heel schooljaar houd je samen met je collega's de voortang van individuele leerlingen in de gaten, waarvoor vergaderingen gehouden worden. Hier kunnen ook probleemgevallen besproken worden.
E. Leerlingen ondersteunen
Tot slot bouw je een band op met de leerlingen in je klas en kun je als vertrouwenspersoon gezien worden. Je moet daarom ook om kunnen gaan met problemen die leerlingen ervaren en met je delen. Of misschien willen zij juist graag even een praatje maken. Zowel luchtige als zware gesprekken moet je kunnen voeren en je moet ook goed kunnen inschatten wanneer je ergens een melding van moet maken.