Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

IT Specialist | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • IT Specialist | Freelance | Interim | ZZP

IT Specialist | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare IT Specialisten:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare IT Specialisten
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

5 Belangrijke karaktereigenschappen van een succesvolle IT Specialist

Wat maakt een succesvolle IT professional? Hierover wordt al jaren gedebatteerd en nagedacht. Hoewel er veel technische vaardigheden zijn die verband houden met iemands succes - en ze zijn allemaal van vitaal belang - willen we ons concentreren op de algemene karaktereigenschappen die elke IT Specialist zou moeten hebben en op de dingen die elke IT professional zou moeten weten of doen.

Terwijl algemene karaktereigenschappen, zoals ethisch of nieuwsgierig zijn, moeilijker te leren en te ontwikkelen zijn, kunnen professionele vaardigheden, zoals weten wanneer je moet zeggen dat je iets niet weet of niet bang zijn om technische ondersteuning te bellen, worden geleerd en aangescherpt. Indien je overweegt een IT professional te worden, let dan vooral op de volgende karaktereigenschappen om te zien of ze met de jouwe overeenkomen.

Karaktertrekjes zijn over het algemeen dingen waarmee je geboren wordt of waar je een natuurlijke neiging toe hebt. Het is een feit dat deze talenten en neigingen kunnen worden verbeterd als je eraan werkt. Stel doelen op deze gebieden en deze vaardigheden zullen je goed van pas komen.

1. Flexibiliteit

Als je houdt van een vaste routine met weinig of geen onderbrekingen en een hoge mate van voorspelbaarheid, dan is IT misschien niets voor jou. Als IT'er moet je je zowel op micro- als op macroniveau kunnen aanpassen. Op microniveau verandert alles van minuut tot minuut gedurende de dag. De e-mailserver crasht, een schijf valt uit, of een senior lid van het bedrijf verwijdert een bestand en heeft jou nodig om het meteen terug te krijgen voor een grote vergadering. Deze dingen zijn normaal en gebeuren elke dag.

Hetzelfde geldt voor je uren. Je mag dan wel van 9 tot 5 werken, maar de kans is groot dat je wordt opgeroepen om over te werken om een probleem op te lossen. Misschien moet je tijdens het weekend of op een feestdag werken om een upgrade uit te voeren. Dat is de aard van IT en daarom wordt je hiervoor in vergelijking met veel andere loopbanen goed gecompenseerd.

Aanpassingsvermogen is ook essentieel op macroniveau. Standaardmethoden veranderen voortdurend. Pc's met mainframe toegang maakten plaats voor netwerkservers, wat leidde tot een wildgroei van servers, wat vervolgens leidde tot de opkomst van virtualisatie die zich ontwikkelt tot cloud computing. Je zult je sowieso moeten aanpassen en veranderen of je dreigt achter te blijven met vaardigheden uit het vorige tijdperk waar geen vraag meer naar is.

2. Leergierig en nieuwsgierig zijn

Vervolgens is de succesvolle IT professional leergierig en nieuwsgierig. Deze eigenschappen verklaren allebei hetzelfde, namelijk het onverzadigbare verlangen om nieuwe dingen te leren. Dit hangt nauw samen met het aanpassingsvermogen - om je aan te passen moet je voortdurend nieuwe dingen leren, trends in de sector opsporen en een oordeel vellen over welke gebieden je moet bestuderen en waar de "opkomende" gebieden zijn. Er is meer te leren dan ooit op IT gebied, dus bepaal waar je interesses liggen en bestudeer dat gebied. Leer het goed kennen en begrijp dan hoe het verband houdt met andere gebieden; wees je ook bewust van veranderingen in die verwante gebieden en de veranderingen die zij kunnen aanbrengen in het door jou gekozen gebied. Als jouw gebied achteruit lijkt te gaan, bepaal dan wat het volgende is en begin er nu over te leren terwijl je nog een baan hebt. Grijp elke gelegenheid aan die je wordt aangeboden om een training te volgen. Of het nu gaat om formele klassikale of online ICT trainingen en conferenties, het lezen van blogs en boeken of het volgen van een videotraining.

Wees altijd bereid te leren en observeren. Neem leiding, advies en correctie aan als je een fout maakt en leer van al die dingen. Nadat je enige vorm van opbouwende kritiek hebt ontvangen, denk er dan over na en beslis hoe je in de toekomst anders zult handelen. Wordt niet meteen defensief als je terecht gewezen wordt. Leer er juist van en verbeter, zodat je niet opnieuw dezelfde fout maakt. Hoewel deze lessen meestal niet leuk zijn om te leren, kunnen de ervaring en je latere reflectie erop van onschatbare waarde blijken en je van vele anderen onderscheiden.

3. Teamspeler

De noodzaak om een teamspeler te zijn is nog nooit zo groot geweest in de IT. In de jaren tachtig werd er niet veel in teamverband gewerkt, omdat er geen grote IT-infrastructuur was en het meeste werk bestond uit helpdesk werk. In de jaren 1990 en 2000 specialiseerde de IT zich sterk in silo's, zoals opslag, netwerken, serverbeheer (fysiek, e-mail, database, enz.).

Tegenwoordig worden deze silo's steeds meer afgebroken, door de toegenomen virtualisatie en de daaruit voortvloeiende noodzaak om over teams heen te werken, alsmede de overstap naar SDN, software-defined storage (SDS) - ja zelfs het software-defined datacenter (SDDC), als het bedrijf nog een datacenter heeft. Steeds meer bedrijven stappen over op de cloud - hoe pas jij je aan? Welke vaardigheden heeft het bedrijf nodig met betrekking tot cloud computing, enz. Deze veranderingen overschrijden de grenzen van de traditionele silo's en vereisen een veel grotere samenwerking tussen alle leden van de IT.

4. Betrouwbaarheid

Terwijl de andere eerder besproken eigenschappen gericht zijn op je vermogen om te veranderen, je aan te passen en met anderen samen te werken, is deze eigenschap van ethiek en vertrouwen een essentiële vaardigheid die nodig is om verder te komen dan de laagste rangen in de IT. IT heeft routinematig toegang tot gevoelige informatie (financieel, fiscaal, gezondheid, cijfers, enz.). Als je zelfs maar in de verleiding komt om toegang te krijgen tot gegevens die je niet nodig hebt, is dat een rode vlag.

Als je het eenmaal hebt gedaan, zul je in de verleiding komen om het opnieuw te doen en zul je betrapt worden - het is gewoon een kwestie van tijd. Eenmaal betrapt, is je carrière in de IT voorbij. Je ethische normen moeten te allen tijde onberispelijk zijn. Het is niet moeilijk om te begrijpen dat organisaties hun voortbestaan toevertrouwen aan de gegevens waarover de organisatie beschikt en die in handen zijn van de IT Specialist. Misbruik van dit vertrouwen kan financiële, juridische en andere gevolgen hebben, niet alleen voor jou als IT-vertegenwoordiger maar voor de organisatie als geheel.

5. Enthousiasme

Je kennis en vaardigheden zijn belangrijk, maar als ze op een boeiende, positieve manier worden overgebracht op andere medewerkers, het management en de klanten, kom je een heel eind. Niemand werkt graag met een negatief persoon die alleen maar "nee" zal zeggen op elk verzoek. Zoek manieren om uitdagingen op te lossen en leg ze voor aan de betrokkenen. Hoewel niet zo cruciaal als betrouwbaarheid, is enthousiasme tonen ook erg belangrijk als je wilt groeien in je carrière.

Tot Slot

Naast technische vaardigheden vereist succes in IT een interessante mix van karaktereigenschappen en dingen die je weet en doet. Bekijk jouw eigen karakter en aanleg om te zien of IT bij je past. Denk na over hoe je sommige van deze eigenschappen kunt verbeteren om verder te komen in je IT-carrière. Bekijk de lijst regelmatig om te zien waar er verbetering is aangebracht en om te bepalen aan welke gebieden je nog moet werken.


Aan de slag als IT Specialist?

Ben jij een betrouwbare freelance IT Specialist die een leuke nieuwe uitdaging zoekt en kun je daarbij onze hulp gebruiken? Stuur ons jouw cv toe en wij nemen contact met je op voor het bespreken van de mogelijkheden.

IT Specialist inhuren?

Heeft jouw bedrijf of organisatie behoefte aan een enthousiaste interim IT Specialist of zzp IT Specialist? Dan kunnen wij zeker helpen. Neem vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim en voor het vinden van de juiste kandidaat voor de job.