Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Kwaliteitscoordinator | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Kwaliteitscoordinator | Freelance | Interim | ZZP

Kwaliteitscoordinator | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Kwaliteitscoordinators:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Kwaliteitscoordinators
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

1. Hoe word je een onmisbare kwaliteitscoördinator?

Een kwaliteitscoördinator zorgt ervoor dat werknemers zich houden aan de normen en procedures voor kwaliteitsborging die door het bedrijf zijn vastgesteld. Als kwaliteitscoördinator analyseer je gegevens, evalueer je beleidslijnen en stel je procesverbeteringen voor. Je stelt rapporten op en traint medewerkers met betrekking tot de verwachtingen van kwaliteitsdoelen.

Afhankelijk van de bedrijfstak kan het werk bestaan uit het testen van producten, audits van de klantenservice, of het beoordelen van operationele gegevens en handboeken up to date houden. Om kwaliteitscoördinator te worden, moet je enkele jaren productie ervaring hebben in de sector waarin je wilt werken.

2. Hoe word je een kwaliteitscoördinator?

De minimale kwalificaties voor een carrière als kwaliteitscoördinator zijn een bachelorsdiploma in een verwant vakgebied en twee tot vijf jaar productie-ervaring. Je kunt een baan vinden als kwaliteitscoördinator in verschillende industrieën, waaronder de medische, financiële, voedsel en drank, verzekeringen, consulting, en horeca sector. Hoewel het afhankelijk is van de industrie, kan het behalen van een certificaat helpen bij het zoeken naar een baan.

Ter voorbereiding op een carrière als kwaliteitscoördinator, omvatten de taken en verantwoordelijkheden het analyseren van gegevens, het evalueren van processen, het voorstellen van procesverbeteringen, het implementeren van kwaliteitsmanagement en -verbeteringsprogramma's, het afstemmen van beleid en procedures op de wettelijke vereisten en updates, en het assisteren bij compliance-functies. Uitstekende vaardigheden op het gebied van besluitvorming, organisatie, communicatie en spreken in het openbaar zijn vereist voor een functie als kwaliteitscoördinator.

3. De taken en verantwoordelijkheden van een kwaliteitscoördinator

 • Zorgen voor de naleving van de huidige regelgeving.
 • Monitoren en rapporteren van alle activiteiten, processen en procedures.
 • Ontwikkelen van interne controle hulpmiddelen en het uitvoeren van interne audits en rapportages.
 • Het bepalen van data gestuurde oplossingen en implementeren van kwaliteitsverbeteringsplannen.
 • Het uitvoeren van regelmatige inspecties en beoordelingen om ervoor te zorgen dat werknemers zich houden aan het kwaliteits- en veiligheidsbeleid.
 • Helpen bij de ontwikkeling van bedrijfsbeleid, -processen en -procedures.
 • Afdelingen voorzien van kwaliteitsplanning en -ondersteuning.
 • Uitvoeren van of assisteren bij trainingen op het gebied van regelgeving en kwaliteit.
 • Voorbereiden en onderhouden van kwaliteitsmanagement documentatie/ handboeken.

Bekijk voor een nog uitgebreidere uitleg van de functieomschrijving voor dit beroep de nationale beroepengids.

4. Opleidingsvereisten voor een kwaliteitscoördinator

 • Diploma in een aanverwante richting.
 • Meer dan 2 jaar ervaring met kwaliteitssystemen.
 • Vaardigheid in Microsoft Office en kwaliteitsmanagementsystemen.
 • Uitstekende vaardigheden op het gebied van communicatie, intermenselijke relaties en spreken in het openbaar.
 • Uitstekende besluitvormings- en probleemoplossingsvaardigheden.
 • Sterke organisatorische vaardigheden.

5. Zes kenmerken van een goede kwaliteitscoordinator

Bepaalde vakgebieden vereisen bepaalde kwaliteiten. Als je deze kwaliteiten niet bezit, is het belangrijk ze te cultiveren. De onderstaande kwaliteiten zijn essentieel om het te maken in de kwaliteitsmanagement industrie.

Of je nu kwaliteitscoördinator bent in de farmaceutica, biotechnologie, medische hulpmiddelen of massaconsumptiegoederen, elke deskundige wil zijn vaardigheden ontwikkelen en succesvol zijn in zijn baan.

Maar wat onderscheidt een goede kwaliteitscoordinator van een uitmuntende? En welke tools heb je nodig om jezelf te ontwikkelen op het gebied van kwaliteitsmanagement?

In deze sector wordt veel nadruk gelegd op personen met uitstekende communicatieve en andere algemene vaardigheden. Dit impliceert dat er de laatste tijd een gebrek is aan communicatieve en taalkundige vaardigheden.

Wij hebben een lijst samengesteld met de meest kritische vaardigheden die bedrijven zoeken bij het inhuren van een werknemer voor kwaliteitsmanagement.

1. Je kunt je verbaal en schriftelijk duidelijk en beknopt uitdrukken

De beste kwaliteitscoördinatoren kunnen perfect communiceren. Ze zijn altijd aanwezig en weten hoe ze zich moeten uitdrukken tegenover verschillende doelgroepen - van de werknemer tot de algemeen directeur. Als kwaliteitscoördinator ben je vaak het eerste aanspreekpunt van het bedrijf en fungeer je dus als adviespartner op allerlei gebieden. Daarom zal het verbeteren van je sociale vaardigheden en het openhouden van je oor voor anderen je enorm helpen tijdens je carrière.

Als kwaliteitscoordinator is het van cruciaal belang dat je instructies, eisen en verwachtingen duidelijk en bondig kunt overbrengen. Deze industrie gebruikt een unieke taal, en je zult je voortdurend taalkundig moeten aanpassen aan deze trends. Werk er altijd aan om je communicatievaardigheden regelmatig te verbeteren en uit te breiden.

2. Wees georganiseerd

Kwaliteitscoördinatoren voeren regelmatig controles uit, dus het is van vitaal belang om georganiseerd te blijven wanneer je gestructureerde processen implementeert. Management methoden zoals Lean Six Sigma helpen je om processen te beheersen. Natuurlijk kun je ook andere principes toepassen om je productiviteit te verhogen. Vergeet alleen niet om processen in de loop van de tijd te blijven bijwerken en verbeteren.

3. Niets ontsnapt aan jouw kritische blik

Ik let op elk klein detail! Je hebt deze zin waarschijnlijk al vaker gezegd - en niet zonder reden. Laser gerichte aandacht is een essentieel onderdeel voor een kwaliteitscoördinator. Het is ook een kwestie van persoonlijkheid, maar gerichte oefeningen, zoals actief luisteren, aantekeningen maken, of zelfs je werk tot drie keer toe controleren, kunnen je observatievaardigheden versterken.

4. Je bent een analist en blijft objectief

Kleine foutjes kunnen soms ernstige gevolgen hebben. Als kwaliteitscoördinator moet je de gevolgen van je beslissingen kunnen afwegen. Op basis van je opleiding en ervaring weet je precies wat er moet gebeuren, dus neem je de nodige tijd en analyseer je alles met een kritisch oog voordat het officieel wordt ondertekend.

5. Je houdt van onderzoek en bent goed op de hoogte van de laatste richtlijnen

Een essentieel onderdeel van elke goede kwaliteitscoördinator is voortdurend onderzoek doen en op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitswaarborging.

Google speelt tegenwoordig een zeer essentiële rol in onderzoek. Zorg er echter wel voor dat je bij het doen van onderzoek alleen naar kredietwaardige bronnen verwijst. Goed onderzoek, analyse en toepassing van informatie zijn een hoge prioriteit in de industrie.

Tip! Creëer een bibliotheek van materialen voor kwaliteitswaarborging (boeken, video's, podcasts, afleveringen, enz.) om te gebruiken als referenties gedurende je hele carrière.

6. Goede kwaliteitscoördinatoren maken het verschil binnen een organisatie

Als kwaliteitscoordinator bewaak je niet alleen het productieproces; je stuurt resultaten aan die essentieel zijn voor de ontwikkeling van een product of dienst. Jouw rol is de sleutel tot het veranderingsproces. Zorg ervoor dat je de resultaten aan je werkgever of klant laat zien met behulp van degelijke feiten en cijfers. Dit is een geweldige manier om te laten zien welke impact jouw functie heeft op de organisatie.

6. Overwegingen die elke kwaliteitsmanagement expert moet maken

De beste kwaliteitscoordinator word je niet zomaar; het kost tijd om je vaardigheden te ontwikkelen. Overweeg om regelmatig gesprekken te voeren met je leidinggevenden, teamleden en collega's om feedback te krijgen en op de hoogte te blijven van je prestaties. Wat doe je goed? Waar zijn er verbeterpunten? Welke vaardigheden moet je ontwikkelen om de beste kwaliteitscoördinator te zijn in jouw sector?

A. Luistervaardigheden

Actief luisteren is de eerste stap naar effectieve probleemoplossing. Wanneer de leden van een team zich op hun gemak voelen om inzichten vanuit hun gezichtspunt over te brengen, krijgt de kwaliteitscoordinator een ander perspectief op het probleem dat kan leiden tot een effectievere team strategie of uitvoeringsproces.

B. Zelfvertrouwen

Kwaliteitscoördinatoren moeten altijd zelfvertrouwen hebben. Je moet zeker zijn van wat je doet. Als deze eigenschap niet wordt ontwikkeld, dan zou er bij het tegenkomen van een probleem altijd de angst zijn om een risico te nemen of moeilijke beslissingen te nemen.

C. Geduld

Dit is een zeer belangrijke leiderschapskwaliteit. Een kwaliteitsprofessional moet geduldig zijn met de mensen en processen waarmee hij of zij te maken heeft. De tijd nemen om met de leidinggevenden te communiceren over de komende processen en producten resulteert in betere klantenbeoordelingen, wat op zijn beurt resulteert in een verhoogde productiviteit van het team. Communicatie en geduld zijn eigenschappen die hand in hand gaan als je een succesvolle freelance kwaliteitscoordinator, interim kwaliteitscoordinator of zzp kwaliteitscoordinator wenst te te worden.

De Kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en coördineren van kwaliteitsprogramma's en -processen binnen een organisatie. De Kwaliteitscoördinator werkt samen met verschillende afdelingen en is verantwoordelijk voor het coördineren van activiteiten die gericht zijn op het waarborgen van kwaliteit in de organisatie. De Kwaliteitscoördinator rapporteert aan de Kwaliteitsmanager.

Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden

 1. Ontwikkelen en implementeren van kwaliteitsprogramma's en -processen: De Kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van kwaliteitsprogramma's en -processen binnen de organisatie. Dit omvat het identificeren van kwaliteitsdoelen en het ontwikkelen van actieplannen om deze doelen te bereiken.
 2. Beheer van kwaliteitsdocumentatie: De Kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor het beheer van kwaliteitsdocumentatie, waaronder beleidsdocumenten, procedures, instructies en formulieren. Dit omvat het bijwerken van documentatie en het toezicht houden op het gebruik van documenten.
 3. Uitvoeren van interne audits: De Kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor het uitvoeren van interne audits om de conformiteit van de organisatie met kwaliteitsnormen en -certificeringen te evalueren. Dit omvat het ontwikkelen van auditplannen, het uitvoeren van audits en het rapporteren van auditresultaten aan de Kwaliteitsmanager.
 4. Coördinatie van externe audits: De Kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor het coördineren van externe audits van kwaliteitsnormen en -certificeringen. Dit omvat het voorbereiden van documentatie, het faciliteren van de audit en het rapporteren van auditresultaten aan de Kwaliteitsmanager.
 5. Continu verbeteren van kwaliteitsprocessen: De Kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor het identificeren van kansen voor verbetering van kwaliteitsprocessen en het ontwikkelen en implementeren van verbeteringsinitiatieven.
 6. Training en ondersteuning van medewerkers: De Kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor het trainen en ondersteunen van medewerkers op het gebied van kwaliteitsbeheer en -processen.
 7. Communicatie en rapportage: De Kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor het communiceren van kwaliteitsresultaten en -prestaties aan het management en andere belanghebbenden. Dit omvat het opstellen en presenteren van rapporten en presentaties.
 8. Samenwerking met andere afdelingen: De Kwaliteitscoördinator werkt samen met andere afdelingen om ervoor te zorgen dat kwaliteitsprocessen worden geïntegreerd en gecoördineerd binnen de organisatie. Dit omvat het opzetten van communicatielijnen en het beheren van relaties met andere afdelingen om kwaliteitsdoelen te bereiken.