Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Maatschappelijk Dienstverlener | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Maatschappelijk Dienstverlener | Freelance | Interim | ZZP

Maatschappelijk Dienstverlener | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Maatschappelijk Dienstverleners:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Maatschappelijk Dienstverleners
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Maatschappelijk Dienstverleners ook wel maatschappelijk werkers genoemd, helpen cliënten met moeilijke situaties in het dagelijks leven. Zij helpen vaak mensen die problemen hebben als gevolg van verwaarlozing, mishandeling, huiselijk geweld, geestelijke gezondheidsproblemen en drugsmisbruik door de ouders. Klinisch Maatschappelijk Dienstverleners kunnen ook geestelijke, gedrags- en emotionele problemen diagnosticeren en behandelen.

Als Maatschappelijk Dienstverlener ben je vaak werkzaam in de ouderenzorg, jongerenadviescentra, thuiszorg of vrijwilligersorganisaties ter ondersteuning van cliënten die te maken hebben met verschillende problemen. De zaken worden zowel telefonisch als persoonlijk behandeld. Je draagt de verantwoording voor het beoordelen van cliënten en verzamelt belangrijke informatie over hun zaken, zorgt voor crisisinterventie, en regelt het contact en doorverwijzing naar andere instanties en diensten.

Een belangrijke sleutel tot succes in deze functie is het vermogen om kalm te kunnen blijven en je in te leven in cliënten als ze overstuur zijn. Je moet je ook in staat zijn hun reacties te kunnen peilen en begrijpen waarom ze op een bepaalde manier reageren.

Taken en verantwoordelijkheden van een Maatschappelijk Dienstverlener

  • Het assisteren van cliënten via de telefoon en in persoon.
  • Cliënten betrekken bij nuttige activiteiten.
  • Het beoordelen van cliënten en het vergaren van relevante informatie.
  • Voorlichting geven en cliënten en hun familie ondersteunen.
  • Contact opnemen met en doorverwijzen naar relevante instanties en diensten.
  • Bijhouden van een nauwkeurige administratie en opstellen van verslagen.
  • Deelnemen aan opleidingen, supervisie en vergaderingen.
  • Letten op tekenen van kindermishandeling.
  • Crisisinterventie bieden.

Opleidingsvereisten van een Maatschappelijk Dienstverlener

  • HBO / WO diploma in psychologie, maatschappelijk werk, of aanverwante gebieden.
  • Ervaring met het werken met cliënten die te maken hebben met zaken als huiselijk geweld, kindermishandeling, verwaarlozing, geestelijke gezondheid en alcohol- en drugsgebruik bij ouders.
  • Het vermogen om actief te luisteren naar wat cliënten vinden van de sociale dienstverlening, hun argumenten te begrijpen, niet ongepast te onderbreken en gericht vragen te stellen.
  • In staat zijn de relatieve kosten en voordelen van mogelijke acties op het gebied van gezondheidszorg en sociale dienstverlening in te schatten en daarna de passende oplossing bieden.
  • Met gemak gebruik kunnen maken van een computer voor diverse werkzaamheden.
  • Vaardig in het gebruik van Microsoft Office.
  • In staat zijn om de rust te bewaren en empathie te tonen wanneer cliënten van streek zijn.
  • In staat om een behandelplan te ontwikkelen.
  • Kennis van crisisinterventie.
  • In bezit zijn van een geldig rijbewijs.

6 sollicitatietips voor beginnende Maatschappelijk Dienstverleners

Voordat je kunt beginnen met solliciteren naar vacatures voor maatschappelijk werker, moet je je CV voor maatschappelijk werker op het hoogste niveau brengen. Aangezien dit document het eerste is wat iemand zal zien, moet je ervoor zorgen dat het helemaal perfect is.

1. Ruim je CV op

Het ergste wat kan gebeuren is dat een werkgever je CV opent en een blok tekst ziet dat bezaaid is met fouten. Zo kom je onprofessioneel en slecht voorbereid over. Je kunt beginnen met het bewerken van je CV tot een sjabloon dat goed ontworpen en duidelijk is. Plaats de belangrijkste informatie bovenaan en leidt de lezer stapsgewijs door de pagina. Je kunt ervoor kiezen om een foto toe te voegen, maar het is niet noodzakelijk. Het belangrijkste is dat je ervaring verband houdt met de baan waarnaar je solliciteert.

2. Laat zien dat je leiding kunt geven

Over ervaring gesproken, het is essentieel dat je niet alleen je kwalificaties opsomt als je solliciteert naar banen voor Maatschappelijk Dienstverleners. Je kunt er zeker van zijn dat je concurrentie ook indrukwekkende kennis en kwalificaties voor de functie heeft. Daarom moet je laten zien dat je leiding kunt geven en initiatief kunt nemen. Om dit te doen, kun je een evenement organiseren voor een plaatselijke liefdadigheidsinstelling of een buurthuis. Zo laat je zien dat je betrokken wilt zijn bij je gemeenschap en graag met mensen werkt.

3. Sluit vriendschappen tijdens maatschappelijke werkzaamheden

Er is niets beter dan afspreken met een paar vrienden, maar wat dacht je van het opbouwen van een netwerk van professionele vrienden, waar je in staat bent om op je kennis te bouwen en samen te delen en te groeien. Het opbouwen van professionele relaties met mensen in dezelfde branche als jij is essentieel. Deze mensen zullen degenen zijn die je kunnen helpen bij het sollicitatieproces en kunnen je zelfs in de juiste richting sturen naar banen binnen de maatschappelijk sector.

4. Maak gebruik van het internet

Het internet is een geweldige plek om meer informatie te vinden over instellingen en wie ze leidt. Als je een nieuwe baan zoekt, moet je waarschijnlijk door een heleboel vacatures voor maatschappelijk werk scrollen. Maar als je er een vindt die je aanspreekt en je wilt die baan echt hebben, probeer dan zoveel mogelijk te weten te komen over het hoofd van de organisatie. Hebben ze bijvoorbeeld een bepaald personeelsethos? Wat zijn hun waarden? Elk stukje informatie dat je kunt gebruiken om te laten zien dat je specifiek geïnteresseerd bent in de baan, zal je helpen memorabel te zijn in het sollicitatieproces.

5. Zoek een mentor

Het vinden van een mentor kan ideaal zijn voor mensen die net zijn afgestudeerd of problemen ondervinden bij het solliciteren naar een baan als pas afgestudeerd maatschappelijk dienstverlener. Als je iemand hebt bij wie je terecht kunt voor professioneel advies, zal het proces minder overweldigend aanvoelen en heb je een plek om je vragen over de sollicitatie te delen.

De beste manier om mentoren te vinden is via de instelling waar je al bij aangesloten bent, zoals een school of hogeschool. Je kunt echter ook een mentor vinden op een conferentie of online workshop. Daarom is het belangrijk om uit te kijken naar netwerkevenementen met andere maatschappelijk dienstverleners met wie je in contact kunt komen.

6. Neem de tijd en wees geduldig

Uiteindelijk kan het vinden van de perfecte baan tijd kosten. Het kan zijn dat je op verschillende functies solliciteert voordat je de droombaan vindt die je in gedachten had. Ook al kan het vermoeiend zijn om verschillende sollicitatieformulieren in te vullen en te zoeken, het is een noodzakelijk onderdeel van het sociaal werk. Een goede manier om jezelf af te leiden is het vinden van een parttime baan terwijl je solliciteert naar posities. Als je kunt laten zien dat je geduldig bent en geen haast hebt om op elke baan af te gaan die je wordt aangeboden, kan dat je meer gewild maken voor een werkgever.

Normaal gesproken zijn werkgevers op zoek naar mensen die vertrouwen hebben in hun capaciteiten. Hoewel het dus goed is om enthousiast te zijn, is het ook goed om te wachten tot de juiste baan zich aandient. Blijf jezelf eraan herinneren dat goede dingen tijd nodig hebben. En vergeet niet waarom je in de eerste plaats maatschappelijk werker wilt worden.

Een carrière als deze is een bijzondere manier om een impact te hebben op het leven van mensen. Het stelt je in staat een beter inzicht te krijgen in de worstelingen en obstakels waarmee mensen in hun leven te maken krijgen. Door te leren over de verschillende dingen die mensen moeten overwinnen, kun je empathischer worden en mensen helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren. Raak daarom niet ontmoedigd als er geen einde lijkt te komen aan de aanvragen.


Werken als Maatschappelijk Dienstverlener?

Wil jij graag aan de slag als Maatschappelijk Dienstverlener en kun je daarbij wat extra hulp gebruiken? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe en wij helpen je bij het vinden van een baan die past bij jouw kwaliteiten.

Maatschappelijk Dienstverlener inhuren?

Is jouw organisatie op zoek naar een empathische freelance Maatschappelijk Dienstverlener, interim Maatschappelijk Dienstverlener of zzp Maatschappelijk Dienstverlener? Neem dan vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim voor het vinden van een geschikte kandidaat.