Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Management consultant | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Management consultant | Freelance | Interim | ZZP

Management consultant | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Management consultants:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Management consultants
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Wat is een management consultant?

Management consultants, ook wel managementanalisten genoemd, analyseren en evalueren de dagelijkse bedrijfsvoering en de taken van medewerkers binnen verschillende bedrijven om manieren te vinden om de winstgevendheid en efficiëntie van de organisatie te verbeteren.

Adviesbureaus en grote bedrijven huren management consultants in voor fulltime uren, maar management consultants kunnen ook voor zichzelf werken als onafhankelijke contractanten. Management consultants werken voornamelijk in kantooromgevingen, vaak als tijdelijke professional binnen bedrijven die hun diensten hebben ingehuurd, maar kunnen ook dienen als in-house consultants voor grote organisaties.

Mogelijk heb je iemand nodig die toezicht houdt op het projectmanagement of een heel ander type managementadvies of management expertise. Onthoud dat het zinvol is om hulp van buitenaf in te huren als je geconfronteerd wordt met een probleem dat je nog niet eerder hebt behandeld.

In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, moet je tijdelijk iemand inhuren die jouw specifieke problemen al meerdere malen heeft aangepakt. Je zult een enorm investeringsrendement zien als je de juiste adviseur krijgt om jouw huidige situatie aan te pakken. Bureau ad Interim kan je daarin ondersteunen.

Heb ik een management consultant nodig?

Je weet dat je hulp nodig hebt om jouw groeiende organisatie (opnieuw) in beweging te brengen. Maar je wilt uiteraard wel waar voor jouw geld. Misschien vraag je je wel af wat een management consultant doet waardoor hij of zij een investering is welke we gaan terugverdienen. Heeft mijn organisatie er niet meer belang bij als we deze financiële middelen (kosten van een management consultant) in onze dagelijkse activiteiten stoppen?

Management consultants faciliteren niet alleen in geval van projecten; ze pakken een breed scala aan zakelijke uitdagingen aan.

Je kunt bijvoorbeeld een managementconsultant zoeken die ervaring heeft met het herstructureren van bedrijven wanneer het tijd is voor een grote verandering. Je kunt een IT-adviseur bellen als je wilt investeren in een enorme upgrade van jouw ICT-systeem voor het hele bedrijf. Je kunt rekenen op een bedrijfsadviseur met juridische, PR- en HR-vaardigheden om de managementstructuren na een groot schandaal te vernieuwen.

Management consultants bieden waardevolle vaardigheden die zijn opgedaan in andere organisaties. Ze kunnen je kennis laten maken met de nieuwste technische oplossingen.

Management consultants hebben krachtige analytische tools en ervaring om problemen te diagnosticeren en je door veranderingen heen te begeleiden, maar ze zullen op een gegeven moment ook verder gaan. Als je langdurige ondersteuning nodig hebt op bepaalde gebieden van jouw managementteam, overweeg dan om een ​​geschikt lid toe te voegen aan het directieteam.

Taken en verantwoordelijkheden van een management consultant

De verantwoordelijkheden voor een management consultant kunnen per organisatie verschillen, maar vaak zijn onderstaande verantwoordelijkheden van toepassing:

 • Het identificeren van problemen. Management consultants brengen bestaande problemen binnen een bedrijf in kaart die een negatieve invloed kunnen hebben op de winstgevendheid of het merkimago van het bedrijf kunnen schaden.
 • Het analyseren van de bedrijfsstructuur. Management consultants analyseren bedrijfsstructuren om inefficiënties te zoeken die van invloed kunnen zijn op de bedrijfsresultaten.
 • Het evalueren van het managementteam. Management consultants evalueren de leden van het management team (MT) binnen een bedrijf en werken nauw met hen samen om hun gedrag en dagelijkse taken te bewaken en om gedrag / patronen te vinden dat kan worden veranderd om de winstgevendheid van het bedrijf te vergroten.
 • Interviewen en observeren van medewerkers. Management consultants interviewen en observeren werknemers binnen een bedrijf om probleemgebieden te lokaliseren en manieren te vinden om personeelsfuncties te verbeteren.
 • Het maken en geven van presentaties. Management consultants maken en geven presentaties waarin verbeterpunten voor de organisatie worden getoond.
 • Analyseren van financiële gegevens. Management consultants analyseren de financiële gegevens van het bedrijf om overbodige uitgaven te vinden en budgetverbeteringen te lokaliseren die de inkomsten van het bedrijf kunnen verhogen.
 • Organiseren van trainingen. Management consultants organiseren werknemers- en managementworkshops om de productiviteit van het personeel te verhogen.

Competenties van een management consultant

 • Analytisch vermogen. Management consultants evalueren en analyseren bedrijfsactiviteiten, financiën en werknemers, wat sterke analytische vaardigheden vereist.
 • Verkopen. Omdat management consultants zoeken naar manieren om de winstgevendheid van de organisatie te vergroten, zoeken werkgevers voor deze baan naar professionals met sterke verkoopvaardigheden en een goed begrip van verkoop.
 • Management. Management consultants analyseren managementstructuren en werknemers binnen een bedrijf, wat sterke managementvaardigheden vereist.
 • Communicatieve vaardigheden. Management consultants gebruiken verbale communicatieve vaardigheden om nauw samen te werken met managers en personeelsleden binnen een bedrijf en hen mogelijkheden te laten zien waarop ze hun efficiëntie en werkvaardigheden kunnen verbeteren om de bedrijfsactiviteiten te verbeteren.
 • Aandacht voor detail. Management consultants voeren uitgebreide evaluaties uit van het gedrag van medewerkers, managementactiviteiten en andere aspecten van organisaties, wat veel aandacht voor detail vereist.
 • Wiskundig inzicht. Aangezien management consultants financiële gegevens voor bedrijven bestuderen, zijn sommige wiskundige vaardigheden essentieel voor deze functie.
 • Probleemoplossend vermogen. Management consultants zoeken naar problemen binnen bedrijven en vinden er oplossingen voor, wat uitstekende probleemoplossende vaardigheden vereist.

Wat is een management consultant?

Binnen een bedrijf dient goed leiderschap getoond te worden om ervoor te zorgen dat de opgestelde doeleinden bereikt worden. Besluitvormers in de vorm van leidinggevenden en managers moeten immers een voorbeeld kunnen bieden voor hun werknemers om hen een richting en een visie mee te geven. Op deze manier zullen medewerkers weten en doen wat er van hen verwacht wordt en zo wordt een optimaal resultaat bereikt.

Om dit effect te realiseren, wordt er door besluitvormers weleens aangeklopt bij management consultants. Dit zijn mensen die advies kunnen geven over organisatie- en strategievraagstukken. Niet alleen kunnen ze een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van strategische plannen, maar ze zetten zich ook in voor het realiseren van groei.

Wat houdt deze baan precies in, welke taken en werkzaamheden vallen eronder en welke competenties dient een management consultant allemaal te hebben om zijn of haar werk goed te kunnen doen?


Een management consultant: wat houdt deze functie allemaal in?

Een consultant van het management van een bedrijf wordt ingehuurd door de leidinggevenden of managers van het desbetreffende bedrijf om hen van advies te voorzien over vraagstukken gerelateerd aan de organisatie en strategie van werkzaamheden. Ze kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw, strategisch plan of het realiseren van groei binnen een bedrijf. Ook worden ze gevraagd om hun visie bij het implementeren van innovaties en het doorvoeren van kostenverlagingen.

Management consultants zijn dus breed inzetbaar en hebben kennis van verschillende onderdelen van een bedrijf om het beste advies te geven. Ze dienen bovenal goed te weten hoe voorgestelde oplossingen geïmplementeerd kunnen worden. Op deze manier kan een bedrijf op een optimalere manier opereren, waardoor de productiviteit ook omhoog gaat. Opdrachten die mensen in deze positie krijgen kunnen sterk variëren, van het verhogen van de efficiëntie van bedrijfsprocessen tot aan de implementatie van nieuwe IT systemen, het optimaliseren van de supply chain en het uitbesteden van bepaalde taken aan externe partijen.

Mensen met dit beroep worden ook wel organisatieadviseurs genoemd en ze blijven vaak actief binnen een organisatie tot de geïmplementeerde veranderingen zijn verankerd in de dagelijkse bezigheden van het bedrijf. Zodra een succesvolle internalisering heeft plaatsgevonden, kunnen zij een volgend project oppakken.

Bij elk bedrijf werkt een andere strategie en daarom is het aan de management consultant om de motieven van verschillende partijen compleet in kaart te brengen. Aan de hand hiervan kan een plan opgezet worden om een oplossing te vinden voor de geschillen en problemen, zodat het personeel en het management weer op één lijn zitten. Dit omvat vaak een grote uitdaging, aangezien strategieën soms erg geïnstitutionaliseerd kunnen zijn.

Drie focusgebieden van een management consultant

Binnen dit vakgebied zijn er globaal gezien drie gebieden waarop de focus ligt:

 • Strategie consultancy. Ten eerste kijkt een consultant van het management naar de strategie die aangehouden wordt in een bedrijf. Hij of zij analyseert onder andere het economische beleid, de fusies en overnames, de organisatiestrategie en de digitale operatie.
 • Activiteit consultancy. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop een bedrijf opereert. Hieronder vallen afdelingen als de sales en marketing, de financiering, het onderzoek en ontwikkeling en de uitbesteding.
 • Human Resources consultancy. Tot slot worden de menselijke hulpbronnen bekeken. Een consultant kijkt hierbij naar de compensatie- en voordeelstrategie, de HR analytics, het talent management en het leer- en ontwikkelingstraject.

Werkveld van een management consultant

In deze functie kun je vrijwel bij elk bedrijf een opdracht uitvoeren. Vaak werken consultants vanuit een bureau, waar opdrachten worden binnengehaald en waarbij voor een bepaalde periode onderzoek gedaan wordt naar de werkvorm. Aan de hand hiervan wordt een advies opgesteld over mogelijke verbeteringen. Vaste functies binnen een bepaald bedrijf komen minder voor. Vormen van een tijdelijk dienstverband kunnen zijn als interim management consultant, freelance management consultant of zzp management consultant.

Welke werkzaamheden dienen management consultants uit te voeren?

Als management consultant moet je een aantal werkzaamheden uitvoeren, waarbij vier hoofdtaken onderscheiden kunnen worden.

1. Onderzoek doen

Allereerst moet onderzoek verricht worden naar de huidige stand van zaken in een organisatie. Hierbij verzamel je al het materiaal dat nodig is om een beeld te krijgen van de situatie, waardoor je een advies kan opstellen en onderbouwen. Tijdens de onderzoeksfase spreek je veel mensen door de hele organisatie en je leest daarnaast belangrijke stukken door.

2. Creatieve oplossingen en adviezen ontwikkelen

Vervolgens kun je aan de hand van het onderzoek een diagnose stellen en een projectplan voor verbeteringen ontwikkelen. De verschillende scenario's en de voorgestelde aanpak bespreek je ook met de opdrachtgever, waarbij je concrete doelen en een uitvoeringsplan voorlegt.

3. Advies in praktijk brengen

Naast het bedenken van een oplossing moet het uitvoeringsplan ook in praktijk worden gebracht. De implementatiefase is vaak het lastigst en je kunt dit op diverse manieren aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld een bijeenkomst organiseren om een nieuwe werkwijze te verspreiden en uit te leggen. Het is belangrijk om de mate van weerstand bij werknemers in de gaten te houden, aangezien jij dit moet kunnen ombuigen naar een positieve houding ten opzichte van de beoogde verandering.

Daarnaast moet je ook managers en medewerkers begeleiden om de nieuwe werkwijze eigen te maken. Het management moet medewerkers weten te overtuigen en leiden, waarbij zij het goede voorbeeld moeten nemen bij een verandering.

4. Verder ontwikkelen

Zodra de verandering geïnternaliseerd is, stopt de begeleiding van een management consultant niet. Het is immers ook belangrijk dat het management het oog op de toekomst blijft houden om toekomstige veranderingen vroegtijdig te herkennen en er adequaat op te acteren. Stilstand is immers achteruitgang en ontwikkeling blijft in elke fase en voor ieder bedrijf essentieel om te blijven bestaan. Producten, processen en kennis dienen steeds verder ontwikkeld te blijven om voor te blijven op de concurrentie. Zodoende dien je ook hier advies over te geven in deze functie. Het management moet altijd inspirerend en overtuigend blijven voor het personeel, zodat zij hun altijd blijven volgen.

Wat zijn belangrijke eigenschappen van een management consultant?

Om zijn of haar werk goed te kunnen doen, moet een management consultant van de volgende eigenschappen voorzien zijn. Dit geldt overigens voor zowel een vaste als een interim management consultant, freelance management consultant en zzp management consultant:

 • Creatief. Je moet met creatieve ideeën en oplossingen komen voor problemen om veranderingen te realiseren.
 • Flexibel. Je bent flexibel doordat je je buigt over diverse, uiteenlopende vraagstukken van verschillende opdrachtgevers.
 • Innovatief. Je dient met veranderingen te komen voor een bedrijf om efficiënter werk te leveren.
 • Inzicht. Je bent je bewust van je omgeving en hebt inzicht in de situatie rondom een bedrijf. Dit is belangrijk om met een passende oplossing voor problemen te komen.
 • Luisteren. Je luistert naar de mening van alle verschillende belanghebbenden en kan weerstand weerleggen. Door je objectief op te stellen, kun je een goed overzichtelijk beeld krijgen van de situatie.
 • Onderhandelen. Je moet ervoor zorgen dat de oplossing voor elke partij voordelig is, wat soms ook betekent dat je moet kunnen onderhandelen over voorwaarden.
 • Sociaal. Immers heb je met veel verschillende partijen te maken met wie je allemaal goed moet kunnen communiceren. Tijdens alle stappen van de werkzaamheden van een consultant is het belangrijk dat je sociaal bent.
 • Visie. Je moet goed een visie voor ogen hebben voor een bepaald bedrijf. Deze visie moet je ook goed kunnen onderbouwen om anderen binnen de organisatie van de noodzaak van veranderingen te overtuigen.

Rollen van een management consultant

Management consultants treden in hun functie op in een aantal rollen. Een eerste rol is die van de expert en kennisbron. Je moet een breed expertisegebied hebben en zodoende veel kennis hebben vergaard van verschillende, uiteenlopende situaties. Hiermee kun je het gat opvullen waar bij organisaties de kennis en ervaring mist over nieuwe ontwikkelingen en hoe deze het beste aangepakt kunnen worden. Het management wordt veelal begeleidt door het geven van seminars en workshops, waar de kennis en expertise gedeeld wordt.

Vervolgens treedt je in deze positie op als inspirator, waarbij je een positieve sfeer creëert rondom een verandering. Je straalt niet alleen veel energie uit, maar kan ook een duidelijke visie overbrengen aan anderen door je sterke persoonlijkheid. Zo zijn mensen bereid om je advies op te volgen. Als probleemoplosser moet jij de uitdaging aangaan bij opdrachtgevers om een complex probleem op de best mogelijke manier op te lossen.

Je bent ook een onderzoeker die een probleem geheel tot de kern analyseert om er een passende oplossing voor te ontwerpen. Hiervoor kun je intern onderzoek uitvoeren, maar ook kijken naar de omgeving. Vervolgens kun je optreden als een manager en tevens medewerker van projecten, waarbij je projecten opzet en tot uitvoering brengt. Tot slot dien je de rol van coach, opleider en trainer te vervullen. Je moet immers mensen begeleiden bij het ondergaan van verandering. Mensen laat je kennismaken met andere soorten werkwijzen, je brengt hen de nodige vaardigheden bij en je fungeert als een aanspreekpunt.