Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Manager ICT | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Manager ICT | Freelance | Interim | ZZP

Manager ICT | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Managers ICT:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Managers ICT
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

6 belangrijke trends voor de manager ICT in 2024

Samen met een team van ICT'ers is de manager ICT verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van het ICT-beleid binnen een organisatie. Er komen diverse taken kijken bij deze leidinggevende functie, zoals onderzoek doen en planningen maken, waarvoor diverse eigenschappen van pas komen. Verder is het belangrijk voor een ICT manager om trends en ontwikkelingen bij te houden. Ook in 2024 krijgt deze manager met allerlei trends te maken.

Wat is ICT beheer?

ICT beheer omvat het beheren, beveiligen en onderhouden van geautomatiseerde informatiesystemen. Denk hierbij aan hardware en software, maar ook aan procedures en personen die worden ingezet bij het verzamelen, opslaan en verwerken van data en informatie. ICT management is tegenwoordig niet meer weg te denken, omdat veel processen binnen organisaties online verlopen en er veel gebruik wordt gemaakt van hardware, software en operationele netwerken. Om problemen en storingen met deze systemen en netwerken te voorkomen, is ICT beheer onmisbaar, met name omdat de consequenties van storingen vaak groot zijn.

ICT beheer onderhoudt hierbij alle ICT applicaties, waardoor deze optimaal beschikbaar blijven. Hierbij wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen applicatiebeheer, functioneel beheer en technisch beheer. Met de groei van digitalisering en automatisering groeit ook de rol van ICT management. Immers is ICT management de tolk tussen de bedrijfsvoering en informatietechnologie. Hierdoor is het ook een aantrekkelijke sector voor interim, freelance en zzp managers ICT.

Wat doet een manager ICT?

De manager ICT speelt een belangrijke rol binnen veel organisaties als hoofd van de ICT afdeling. Deze manager schakelt hierbij tussen de werkvloer en de directie of het managementteam, en hij of zij weet het nodige af van ICT techniek. De ICT manager richt zich met name op beleidsontwikkeling en de toepassing hiervan binnen de ICT afdeling. Hij of zij adviseert als onderdeel van het management ook de directie over mogelijkheden en veranderingen omtrent ICT en de impact hiervan op het ICT beleid.

Een belangrijke taak die bij deze functie hoort is het aansturen van een team van ICT monteurs, systeembeheerders en programmeurs. Daarnaast richt iemand in deze functie zich op het behalen van projectdoelen, daarmee rekening houdend met deadlines en beschikbare budgetten. Een manager ICT onderzoekt ook ICT problemen en bedenkt hier passende oplossingen voor. Verder moeten er soms ICT projecten ingepland worden, waarna de uitvoering ervan wordt bewaakt. Het is tevens belangrijk dat een ICT manager bijdraagt aan de optimalisatie van ICT infrastructuren, bijvoorbeeld door upgrades en systeemupdates. Ten slotte ontwikkelt en organiseert de manager trainingen ter bevordering van de vaardigheden van het team.

Wat zijn belangrijke vaardigheden voor een ICT manager?

Om bovenstaande taken goed uit te kunnen voeren zijn leidinggevende vaardigheden onmisbaar voor een goede ICT manager. Immers dient deze manager ervoor te zorgen dat zijn of haar team optimaal kan presteren en werkt in een prettige werksfeer. Communicatieve vaardigheden zijn hier ook belangrijk voor, waarbij een manager goed luistert en problemen proactief aanpakt. De manager ICT kan ook goed strategisch denken om ervoor te zorgen dat projecten zo efficiënt mogelijk uitgevoerd worden.

Een interim, zzp of freelance manager ICT moet tevens het financieel beheer in de gaten houden door balansen op te maken en te kijken of alle doelen zijn behaald. Verder is besluitvaardigheid belangrijk voor deze functie, oftewel knopen kunnen doorhakken en ook soms moeilijke beslissingen nemen. Deze beslissingen kan een manager vervolgens ook goed verdedigen bij het ICT team en de directie of het management. Ten slotte is veel kennis van en ervaring met computernetwerken en -systemen, installatiebeheer en netwerkbeheer essentieel.

Wat zijn belangrijke trends binnen ICT management?

In zijn of haar functie krijgt een ICT manager met diverse trends en ontwikkelingen te maken, die een effect hebben op de werkzaamheden en vertaald moeten worden naar effectief ICT beleid. In 2024 heeft de manager ICT onder andere met de volgende trends te maken.

1. ICT talent vinden en behouden

Er is een groot tekort aan ICT professionals en dit brengt uitdagingen met zich mee. Om talent aan te trekken zijn arbeidsvoorwaarden erg belangrijk, zoals een goed salaris, maar ook een goede bedrijfscultuur, zakelijke tools en manier van werken tellen steeds meer mee. Ook het behouden van talent krijgt veel aandacht, waarbij aandacht gegeven moet worden aan generatieverschillen, transparantie van besluitvorming en arbeidsvooruitzichten.

2. Ontwikkelingen en investeringen

Diverse macro-economische ontwikkelingen, zoals stijgende energieprijzen en rentes, oorlogen, grondstoftekorten en de krappe arbeidsmarkt, hebben een directe impact op de ICT wereld. Dit beïnvloedt ook waarin geïnvesteerd moet worden. Investeringen moeten namelijk de behoeften van een ICT team en andere medewerkers binnen een bedrijf weerspiegelen. Hierbij is het vooral belangrijk om te blijven kijken naar wat de eindgebruikers in een organisatie nodig hebben.

3. Toename in cybercriminaliteit

Een andere belangrijke ontwikkeling is de toename van cybercriminaliteit, zoals datalekken, hacking en phishing. Cybersecurity is daarom een hoge prioriteit voor veel bedrijven om securityproblemen en daarmee imagoschade en financiële gevolgen te voorkomen. Dit betekent niet alleen het beveiligen van de ICT omgeving, maar ook het trainen van medewerkers om menselijke fouten te voorkomen.

4. Artificial Intelligence (AI)

De wereld, en daarmee ook het bedrijfsleven, is in de ban van AI, waardoor de bedrijfsvoering en processen naar een steeds geavanceerder niveau worden getild. AI producten worden steeds meer ingezet en geïntegreerd in werkzaamheden. Het is echter wel belangrijk om te blijven nadenken over de beste manier van integratie, met behoud van de veiligheid van gegevens.

5. Hybride werken

Het is ook belangrijk dat bedrijven en de ICT afdeling hybride werken ondersteunen, wat sinds de coronacrisis niet meer weg te denken is. Thuiswerken is een gewoonte geworden en dat zal blijven toenemen, waarvoor ICT omgevingen ingericht moeten worden.

6. Online platformen

Door de toename van werken op afstand groeit ook het belang van online platformen, zoals Microsoft Teams, SharePoint en OneDrive. Dit bevordert samenwerking met klanten en tussen collega's en verhoogt de efficiëntie van informatiedeling.

Ben jij een opdrachtgever of freelance, zzp of interim manager ICT? Meld je dan aan bij Bureau Ad Interim en wij maken de ideale match tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.