Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Manager Kinderopvang | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Manager Kinderopvang | Freelance | Interim | ZZP

Manager Kinderopvang | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Managers Kinderopvang:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Managers Kinderopvang.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

Managers van kinderdagverblijven coördineren de dagelijkse activiteiten op een kinderdagverblijf. Tot deze taken behoren het onderhoud van de faciliteit, de werving en opleiding van personeel, de naleving van de nationale wetten en regelgeving op de kinderopvang, de ontwikkeling van het leerplan, het bestellen van voorraden en het toezicht houden op de prestaties van het personeel.

1. Taken en verantwoordelijkheden van een manager kinderopvang

  • Zorgen voor een veilige, prettige en stimulerende omgeving voor kinderen.
  • Je beheert en coördineert het lesprogramma met het personeel, in overeenstemming met de nationale vereisten.
  • Ervoor zorgen dat de faciliteiten van het centrum veilig zijn voor de kinderen en voldoen aan de huidige wet- en regelgeving.
  • Je evalueert en koopt materialen, apparatuur en benodigdheden.
  • Je geeft leiding en ondersteuning aan het onderwijzend personeel en stimuleert hun professionele ontwikkeling.
  • Het interviewen, aannemen en opleiden van nieuwe personeelsleden en ervoor zorgen dat ze aan alle beleidsregels en wettelijke vereisten voldoen.
  • Je volgt voortdurend aanverwante opleidingen en cursussen om op de hoogte te blijven van de normen en procedures van de kinderopvang.
  • Je communiceert en overlegt met ouders over hun kinderen en het beleid van het kinderdagverblijf.
  • Je beheert en overziet het budget en de rekeningen en zorgt ervoor dat het kinderopvangcentrum winstgevend blijft.
  • Een marketing- en communicatieplan ontwikkelen en faciliteren.

2. Opleidingsvereisten en vaardigheden van een manager kinderopvang

  • Een universitaire graad of HBO diploma in pedagogiek.
  • Ervaring met voorschools onderwijs strekt tot aanbeveling.
  • Op de hoogte zijn van lokale en/of nationale wet- en regelgeving voor kinderdagverblijven.
  • Uitstekende schriftelijke en verbale communicatievaardigheden.
  • Sterke leiderschaps- en interpersoonlijke vaardigheden.
  • Uitstekende vaardigheden op het gebied van organisatie, probleemoplossing en tijdsbeheer.
  • Vriendelijke en ontvankelijke houding.
  • Je hebt altijd een professioneel voorkomen, een professionele houding en een professionele werkethiek.

3. Wat is het geheim van een uitmuntende manager in de kinderopvang?

Elke peuter en kleuter verdient een goed voorbeeld - een volwassene die nooit opgeeft, die de kracht van een goede verbintenis begrijpt en erop staat dat ze het beste uit hen gehaald wordt. We zijn het daar helemaal mee eens en sterker nog, we denken dat dit sentiment ook geldt voor hun leerkrachten. Een goede kinderdag juf verdient een top manager van de kinderopvang als leider!

Leidinggevenden in de kinderopvang ondersteunen en koesteren niet alleen de kinderen die ze onder hun hoede hebben, ze ondersteunen en bekrachtigen ook hun personeel.

Hoe doen ze dat?

4. Hieronder beschrijven we de 6 van de belangrijkste gewoonten van succesvolle managers van een kinderopvang

1. Zij stellen de behoeften van hun personeel op één lijn met de behoeften van de kinderen

Ervoor zorgen dat je team zich veilig voelt, dat er naar hen geluisterd wordt en dat ze gewaardeerd worden, met mogelijkheden om te groeien en zich professioneel te ontwikkelen, is het recept voor een succesvolle werkomgeving.

Het beste voor de kinderen is tevreden en gemotiveerd personeel; door het personeel gelijk te stellen met de kinderen, doe je het beste wat je kunt doen voor de kinderen. Elke manager van een kinderopvang die beweert dat hij of zij de kinderen altijd op de eerste plaats zet, heeft waarschijnlijk niet goed nagedacht over wat dat precies inhoudt.

2. Zij geven regelmatig oprechte lof

Een kinderopvang beheren vereist lof. Het geven van complimenten zorgt er niet alleen voor dat anderen zich gewaardeerd voelen, het zorgt ook voor goede werkgewoonten en gedrag. In plaats van alleen maar 'goed gedaan' te zeggen, geven goede managers van een kinderopvang specifieke, gedetailleerde lof om hun boodschap relevant en betekenisvol over te brengen.

Laat bijvoorbeeld persoonlijke bedankbriefjes achter voor het personeel in hun hokjes op het werk om ze te laten weten hoeveel je ze individueel waardeert. Omarm de kracht van positief taalgebruik in jouw kinderopvang en je zult er onmiddellijk de vruchten van plukken.

Een andere bron van lof voor medewerkers zijn de ouders. Creëer mogelijkheden voor jouw medewerkers om ouders te betrekken en ze zullen de liefde en waardering van ouders beginnen te voelen die hen zal ondersteunen. Het is een van de onverwachte voordelen van samen leren.

3. Ze behandelen hun teamleden als gelijken

Een effectieve manager van een kinderopvang dwingt respect af door het te geven. Ze staan niet toe dat hun gezagspositie hen het gevoel geeft dat ze boven anderen staan, en ze aarzelen niet om in te springen en hun handen vuil te maken als dat nodig is.

Machtsverhoudingen veranderen niet door wat je zegt, maar door wat je doet - en door hoe je zaken aanpakt. Als je het beste uit mensen wilt halen, moet je je ook echt met hen bezighouden. Dat betekent dat je hen als gelijken moet zien en dat je net zo bereid moet zijn om hen te dienen als zij jou.

4. Ze nemen tijd voor zichzelf om op te laden

Als je een energieke, langdurige, effectieve managementstijl wilt handhaven, moet je tijd uittrekken om jezelf in evenwicht te brengen en te vernieuwen. Hoe bevredigend dit werk ook is, het is niet vol te houden zonder pauzes.

Als manager en opvoeder is het goed om tijd vrij te maken voor reflectie, vernieuwing en heropvoeding. Het laat zien hoe belangrijk het is om een balans te hebben tussen werk en ontspanning, en het stelt je team in staat om ook de tijd te nemen om dat te doen.

5. Een goede manager kinderopvang communiceert openlijk en frequent

Communicatie is een fundamenteel element van het beheren van een kinderopvang ongeacht de omvang van het team. Succesvolle managers in de kinderopvang tonen leiderschapskwaliteiten die besluitvorming en open communicatie tussen medewerkers, kinderen en hun families ondersteunen.

Het creëren van een omgeving waar medewerkers zich comfortabel en veilig voelen bij het geven en ontvangen van feedback is cruciaal. Regelmatige supervisies, beoordelingsgesprekken en mentor mogelijkheden zijn een goede plek om te beginnen.

In het verleden hoefde de manager kinderopvang niet noodzakelijkerwijs elk stukje documentatie gezien te hebben dat de opvoeders produceren. Tegenwoordig moeten zij in staat zijn om alle uitgevoerde taken te kunnen zien. Dit leidt namelijk tot mogelijkheden om specifieke feedback te geven en te helpen met de voortdurende professionele ontwikkeling met betrekking tot documentatie en onderwijspraktijk.

Samen communiceren houdt in dat informatie in twee richtingen wordt gedeeld en helpt bij het ontwikkelen van een gemeenschappelijk begrip, wat betekent dat het voor ouders, verzorgers en het personeel gemakkelijker is om elkaar te ondersteunen. Effectieve communicatie helpt gezinnen en personeel ook om een vertrouwensrelatie op te bouwen en eerlijke en respectvolle relaties te ontwikkelen.

6. Ze zoeken naar manieren om door te bouwen op de sterke punten van anderen

Een goede manager kinderopvang weet dat ze door de sterke punten van hun team te combineren, doelen kunnen bereiken die niemand in zijn eentje had kunnen bereiken. Het is belangrijk om te weten wat de individuele sterke vaardigheden van je teamleden zijn, en te zoeken naar manieren om deze te koesteren en aan te moedigen.

Een succesvolle manager kinderopvang neemt de tijd om de sterke punten van een team te analyseren. Overweeg om persoonlijkheidsprofielen voor je team op te stellen. Iedereen heeft zijn eigen natuurlijke vaardigheden en talenten die zullen uitblinken in bepaalde rollen en taken, terwijl ze het soms moeilijk hebben op andere gebieden.

Het is daarom heel belangrijk om de inherente vaardigheden van elke werknemer te begrijpen en ervoor te zorgen dat ze het grootste deel van hun tijd die vaardigheden benutten. Als ze hun sterke punten benutten, zien ze meteen waar ze het verschil maken en zijn ze veel gemotiveerder en effectiever.


Ben jij die stimulerende freelance manager kinderopvang, interim manager kinderopvang of zzp manager kinderopvang die het verschil maakt? Stuur ons dan vandaag nog je cv, zodat we jou je de juiste werkomgeving te kunnen plaatsen.

Als je op zoek bent naar een manager kinderopvang die bovenstaande vaardigheden en kwaliteiten belichaamt, dan is Bureau Ad Interim de aangewezen bemiddelaar om de juiste kandidaat te presenteren.