Milieucoördinator | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Milieucoördinatoren:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Milieucoördinatoren.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
Stel je eens voor dat je een workshop leidt voor de managers van een bedrijf of organisatie over hoe de energie efficiëntie op kantoor kan worden verbeterd. Op basis van de informatie die je hebt ontvangen uit een recente energierapportage, heb je tal van strategieën bedacht die het bedrijf kan implementeren om efficiënter met energie om te gaan; een onderwerp waarover iedereen momenteel aan het discussiëren is.
Als milieucoördinator voor deze grote organisatie ben jij de schakel tussen het bedrijf en milieubewustzijn. Een centraal aandachtspunt voor jou als is het op de hoogte blijven van nieuwe groene initiatieven die het bedrijf kan implementeren op kantoor en in de algemene bedrijfsvoering. Je moet ook rekening houden met de kosteneffectiviteit. Met welk plan bespaart het bedrijf het meest op energiekosten? En welk plan is het goedkoopst te implementeren? Je weet dat niet elk plan dat je voorstelt door de organisatie zal worden gekozen.
Buiten het kantoor zorg je ervoor dat het bedrijf het milieu op een zakelijk niveau respecteert. Een van je taken is bijvoorbeeld om rapporten te schrijven over het afvalbeheer en de recycling praktijken van het bedrijf bij de productie van hun artikelen. In deze functie moet je ook met verschillende groepen mensen omgaan, omdat jij ervoor zorgt dat de activiteiten van een bedrijf in overeenstemming zijn met de regelgeving van de overheid, het huidige milieuonderzoek en de belangen van de verschillende groepen in de gemeenschap.
1. Taken en verantwoordelijkheden van een milieucoördinator
- Ontwikkelen, toepassen en controleren van milieuprogramma's en -beleid.
- Advies geven aan de directie over milieuzaken die verband houden met het werk van een organisatie of een bedrijf.
- Personeel opleiden volgens deze programma's en beleidslijnen.
- Bevorderen van milieubewustzijn en -educatie bij het publiek.
- Evalueren en voltooien van milieu rapportages en het vaststellen van de gebieden die voor verbetering vatbaar zijn.
- Bijhouden van gegevens om ervoor te zorgen dat een organisatie de milieuwetgeving naleeft.
- Budgetten voor milieuprogramma's bijhouden.
2. Opleidingsvereisten en vaardigheden van een milieucoördinator
In de meeste gevallen is de minimale opleidingseis voor milieucoördinatoren een technisch diploma in een milieuprogramma. Een universitair bachelorsdiploma zal je een grote voorsprong op andere kandidaten geven. De volgende postsecundaire programma's zijn het meest van toepassing op een carrière in dit veld:
- Biologie
- Milieukunde
- Milieu-engineering
Het is niet nodig om gecertificeerd te zijn, maar een professionele bioloog of ingenieurstitel wordt sterk aanbevolen. Als je een middelbare scholier bent die deze loopbaan als carrière overweegt, moet je een sterke belangstelling hebben voor Biologie, Scheikunde, Wis- en Natuurkunde, Aardrijkskunde en Nederlands. Je kunt ook een speciale opleiding op maat volgen.
3. De verschillende werkomgevingen van milieucoördinatoren
Milieucoördinatoren ontwikkelen en voeren ook vaak milieuprogramma's uit voor bedrijven en organisaties die zelf niet noodzakelijk milieu gericht zijn. Coördinatoren zijn verantwoordelijk voor het toezicht op deze programma's en voor de rapportage aan het hogere management over de voortgang ervan.
Milieucoördinatoren kunnen bijvoorbeeld voor een groot productiebedrijf werken om nabijgelegen land en water op verontreinigende stoffen te testen en ervoor te zorgen dat apparatuur veilig werkt. Milieucoördinatoren werken voor particuliere bedrijven, overheidsdiensten, onderwijsinstellingen, onderzoeksorganisaties en adviesbureaus. Het kan ook een freelance milieucoördinator, interim milieucoördinator of zzp milieucoördinator zijn.
Een veel voorkomende werk omgeving voor milieucoördinatoren is een overheidskantoor. Milieucoördinatoren kunnen werken voor lokale en regionale overheden, helpen bij het vaststellen van milieudoelstellingen en ervoor zorgen dat die doelstellingen worden gehaald. Voor overheidsmedewerkers is het doel verbeteringen te genereren en te werken aan het behoud van het milieu voor toekomstige generaties. Milieucoördinatoren bij de overheid kunnen zich bezighouden met zaken als vervuiling, zwerfvuil, waterbeheer, stadsplanning, energiegebruik, bescherming van natuurlijke hulpbronnen, uitroeiing van invasieve plant- en diersoorten en publieksvoorlichting.
Milieuhygiëne kan ook een aandachtspunt zijn voor een milieucoördinator. Hij of zij kan toezicht houden op lopende bouwprojecten, samenwerken met de volksgezondheidsdienst om gezondheidsproblemen zoals onzuiver water aan te pakken, en het milieu beschermen door bedrijven te inspecteren om na te gaan of zij geen schadelijke stoffen in het milieu lozen. Landgebruik kan ook een punt van zorg zijn, of het gebied nu wordt gebruikt voor biologische landbouw of wordt ontwikkeld tot appartementencomplexen.
Sommige non-profit bedrijven nemen ook milieucoördinatoren in dienst. Deze medewerkers werken op universiteitscampussen, in grote kantoorgebouwen, en voor organisaties zoals zoölogische parken en milieugroepen. In dit geval werken milieucoördinatoren eraan om de organisatie milieuvriendelijk te houden, en kan een verscheidenheid aan protocollen ontwikkelen om hierbij te helpen. Deze milieucoördinatoren zijn vaak nauw betrokken bij voorlichting en onderwijs, waarbij zij mensen in de organisatie onderwijzen over zaken als het verhogen van de energie efficiëntie, het minimaliseren van afval, enzovoort.
4. Welke eigenschappen maken je tot een goede milieucoördinator?
A. Communicatieve vaardigheden
Werkzaam zijn in deze functie vereist over het algemeen uitstekende sociale vaardigheden en het vermogen om met verschillende mensen en organisaties samen te werken. Milieucoördinatoren communiceren regelmatig met andere bureaus en organisaties om hun doel te bereiken, en als het gezicht van het milieubeleid, hebben zij regelmatig contact met het publiek.
Communicatievaardigheden zijn daarom ook van cruciaal belang, of een coördinator nu een schriftelijk memorandum over nieuw beleid voorbereidt voor leden van een bureau, of een persconferentie houdt om milieu trends te bespreken die op verzoek van de regering door zijn of haar bureau worden gevolgd.
B. Technische vaardigheden
Technische vaardigheden zijn de vaardigheden om hulpmiddelen en technologie te gebruiken om taken te voltooien. Milieucoördinatoren gebruiken technische vaardigheden om databanken aan te leggen en te beheren, onderzoek te verrichten en presentaties weer te geven.
C. Leiderschapsvaardigheden
Leiderschapsvaardigheden kunnen een belangrijke troef zijn voor milieucoördinatoren. Dit komt omdat zij vaak toezicht houden op het werk van andere professionals en hen wellicht moeten motiveren om hun taken op tijd af te ronden. Het kan ook zijn dat ze nieuwe medewerkers moeten opleiden en wegwijs maken in hun werk.
D. Probleemoplossend vermogen
Probleemoplossende vaardigheden zijn ook belangrijk voor milieucoördinatoren. Zij kunnen deze vaardigheden gebruiken om oplossingen te vinden voor milieuproblemen, bijvoorbeeld hoe de hoeveelheid afval van een bedrijf kan worden verminderd of hoe de vervuiling van een nabijgelegen rivier kan worden teruggedrongen. Zij kunnen ook hun probleemoplossend vermogen gebruiken om oplossingen te vinden voor uitdagingen die zich voordoen tijdens de planning en uitvoering van een milieuproject.
E. Organisatorische vaardigheden
Organisatorische vaardigheden kunnen je helpen om meerdere taken en projecten tegelijk te beheren. Milieucoördinatoren kunnen verantwoordelijk zijn voor het beheren van de milieudoelstellingen van een project, ervoor zorgen dat het project aan de milieuvoorschriften voldoet en rapporteren over de milieueffecten van het project. Organisatorische vaardigheden kunnen je helpen al deze verantwoordelijkheden effectief te beheren.
Tot Slot
Een carrière als milieucoördinator kan op vele manieren lonend zijn. Het biedt de mogelijkheid om een verschil te maken in de wereld, om samen te werken met mensen die je passie voor milieubescherming delen, en om elke dag nieuwe dingen te leren.
Om op dit gebied succesvol te zijn, is het belangrijk dat je een goed inzicht hebt in milieuwetenschappen en -beleid, en uitstekende communicatieve vaardigheden hebt. Je moet ook zelfstandig kunnen werken en je comfortabel voelen bij het werken met gegevens.
Als je een milieucoördinator wilt worden, begin dan met het opdoen van ervaring in het veld door vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen bij lokale natuurbeschermingsorganisaties. Je kunt ook online cursussen volgen in milieuwetenschappen en -beleid om je kennisbasis te vergroten.
Zou jij graag de functie milieucoördinator bekleden en beschik je over de gewenste opleidingsvereisten en vaardigheden? Neem dan vandaag nog contact op en stuur ons je cv om naar deze functie te solliciteren. Ben je op zoek naar een milieucoördinator die over de hierboven genoemde kwaliteiten beschikt? Dan kun je bij Bureau Ad Interim terecht voor de juiste kandidaat om jouw team te versterken.