Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Omgevingsmanager

  • Home
  • Omgevingsmanager

Omgevingsmanager | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Omgevingsmanagers:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Omgevingsmanagers.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

Welke 7 uitdagingen komt de omgevingsmanager tegen op zijn werkpad?

De functie van omgevingsmanager is een wat onbekende, maar wel eentje die je in bepaalde branches veel tegen komt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de overheid en wat meer concreet (bouw)projecten waarbij Rijkswaterstaat betrokken is. Een interim job als freelance Omgevingsmanager is er in ieder geval eentje waarin je veel moet schakelen tussen stakeholders, een moderne term voor belanghebbenden. Denk je hierbij meteen aan communicatie? Juist!

Een handreiking omgevingsmanagement

De universiteit van Twente publiceerde een onderzoek over het begrip omgevingsmanagement. Dit geeft een aardig overzicht van wat er zoal bij deze rol komt kijken.

We richten ons nu op de praktijk van een opdracht als zzp Omgevingsmanager.

1. Relatieman (of –vrouw)

Als freelance Omgevingsmanager zorg je er voor dat relaties goed blijven. We hebben het hier uiteraard niet over liefdesrelaties, maar over relaties tussen stakeholders. En waar veel functionarissen in organisaties vooral of alleen contact hebben met interne collega’s en medewerkers van andere organisaties, daar heeft de zzp Omgevingsmanager juist ook veel contact met particulieren. Denk hierbij aan (huidige of nieuwe) bewoners en omwonenden van een groot project dat veel invloed heeft op de omgeving. Ook kan je op enorme tegenstand en zelfs protestacties stuiten. Dit speelt bijvoorbeeld als een projectontwikkelaar een stuk natuur nodig heeft voor zijn projectplannen of wanneer er een enorm project uit de grond schiet vlakbij die natuur. Je moet daarin als interim Omgevingsmanager dus ook op de juiste manier om kunnen gaan met verschillende emoties.

2. Recht door zee en onpartijdig

Maar met goed communiceren en veel schakelen tussen de diverse stakeholders ben je er nog lang niet. Je behartigt namelijk ook en bewaakt de belangen van al die verschillende partijen. Denk je dat dat onmogelijk is, dan ben je zeker niet geschikt om te werken als zzp Omgevingsmanager. Natuurlijk is het af en toe een hele pittige uitdaging om iedereen tevreden te houden en vaak is niet iedereen even blij. Maar het gaat om de juiste balans vinden en vooral helder communiceren. Openheid is heel belangrijk, maar soms moet je ook de kunst verstaan van niet alles vertellen. Diplomatiek kunnen handelen is een grote pre. Het ene moment moet je keihard door durven pakken, het andere je empathie tonen. Het is niet altijd even makkelijk voor mensen om te accepteren wat er gebeurt, maar op een juiste, eerlijke en directe manier handelen voorkomt ruis op de lijn.

Van de ene kant moet je vertrouwen uitstralen en begrip tonen, van de andere kant ook doortastend kunnen handelen. Want hoe zeer je ook wil meewerken aan zoveel mogelijk wensen van stakeholders: het gaat om het einddoel, bijvoorbeeld van die genoemde projectontwikkelaar. Geen enkele opdrachtgever wordt blij van een freelance Omgevingsmanager die veel betrokkenen tevreden heeft gehouden, maar het eindproduct komt niet eens in de buurt van het beoogde doel.

3. Vergadertijger

Ook als je niet van vergaderen houdt, moet je zeker niet kiezen voor het vak van interim Omgevingsmanager. Want vergaderen en doorlopend de stand van zaken bespreken beslaat een groot deel van jouw werkdag. Sterker nog: jij bent het vaak zelf die die vergaderingen initieert. En dit zijn absoluut geen vergaderingen zoals je ze hier en daar wel eens tegenkomt: vergaderen om te vergaderen, want het staat immers in de agenda. Nee, het zijn besprekingen met een zeer duidelijk doel: de neuzen in de juiste richting houden of weer krijgen. Iedereen het gevoel geven dat hij serieus genomen en gehoord wordt. Ongenoegen en frustratie wegnemen. Een goede vergadering kan er toe bijdragen dat er weer wat ‘rust in de tent’ is, tot het volgende moment dat mensen jou en anderen willen spreken.

4. Onderhandelingsvaardigheden

Niet iedereen verwacht het in het beroep van interim Omgevingsmanager, maar het is absoluut noodzakelijk dat je goed kunt onderhandelen. Met al die (soms tegengestelde) belangen is het niet makkelijk maar moet je ze goed kunnen afwegen en beslissingen nemen. Vaak kan dat pas na diverse gesprekken waarin ook jouw onderhandelingsvaardigheden goed van pas komen. Soms moet je dan bijvoorbeeld iemand iets toezeggen op het moment dat je hem iets wil ‘afnemen’. Je kunt de boosheid van iemand die niet krijgt wat hij wil immers kleiner maken door hem te beloven dat je juist de volgende keer meer aan zijn wensen zal meewerken. Soms is het alsof je een kind belooft dat het iets krijgt als het nu doet wat jij (of iemand anders) wil. Zo simpel kan het leven van de freelance Omgevingsmanager inderdaad soms ook zijn. Maar niet altijd.

5. Verantwoording kunnen dragen

Je moet de rol van omgevingsmanager ook absoluut niet onderschatten. Hoe vaak hoor je niet in het nieuws dat er onvrede is onder groep A van belanghebbenden bij het ene project en zelfs woede en protestacties onder groep B van stakeholders bij het andere project. Je moet dus stevig in je schoenen staan, verantwoording kunnen dragen én afleggen.

6. Wensen en eisen kunnen vertalen

Als omgevingsmanager bevindt je je als het ware in een web van diverse belanghebbenden. Jij bevindt je in het midden, je bent als interim Omgevingsmanager dus als het ware de spin die alles in de gaten houdt. Terwijl sommige stakeholders nauwelijks oog hebben voor de belangen van anderen weeg jij ze allemaal en steeds opnieuw weer af. Af en toe kruip je in het web naar diegene die even wat extra aandacht nodig heeft, maar je verliest de anderen niet uit het oog. Steeds keer je weer terug naar het centrum van jouw project, het midden van jouw web. Als er iets gebeurt wat het project in gevaar kan brengen, kom je in actie. En uiteraard vertaal jij alles wat jij hoort en ziet op de juiste manier aan bijvoorbeeld de projectmanager. Jij spreekt de taal van elke stakeholder.

7. Goed opgeleid

De rol van zzp Omgevingsmanager is er eentje waarin je meteen beslagen ten ijs moet komen, zowel qua opleiding als ervaring. Vaak is er nauwelijks ruimte om het beroep even on-the-job te leren. Een passende hbo-opleiding is zeer gewenst, bij voorkeur op het gebied van projectmanagement. Veel mensen die kiezen voor het mooie vak van omgevingsmanager hebben al enige ervaring in het aansturen van grotere projecten. Denk hierbij aan (nieuw)bouw en grote infrastructurele projecten. Het gaat er in het beroep van omgevingsmanager immers o.a. om dat je mensen samenbrengt, ondanks verschillen en uiteenlopende belangen. Dit kan je alleen theoretisch in de schoolbanken leren, de rest doe je echt op in de dagelijkse praktijk.

Ben je nog niet werkzaam (geweest) als projectmanager maar wel als technisch uitvoerder? Ook dan weet je hoe het werk in de projectenwereld, waarin veel samenkomt op één plek en er rekening moet worden gehouden met verschillende wensen en andere factoren. Ook het beroep van uitvoerder kan een mooie basis zijn om later als freelance Omgevingsmanager aan de slag te gaan.

Wil je een opleiding omgevingsmanagement volgen? Die zijn er volop en worden meerdere malen per jaar op verschillende locaties door het hele land aangeboden. Behalve dat je hier het vak nog beter in de vingers leert krijgen, spar je ook met andere omgevingsmanagers in opleiding. Zo biedt de HAN een interessante mogelijkheid voor verdieping in omgevingsmanagement.

Start jouw zoektocht bij Bureau Ad Interim

Heb je al veel ervaring als zzp Omgevingsmanager of ben je nieuw op de interim markt en op zoek naar jouw eerste klus als omgevingsmanager? Bureau Ad Interim kan waarschijnlijk iets voor je betekenen. Bureau Ad Interim is een bureau dat meer kansen biedt dan de website jou mogelijk als eerste indruk geeft. De beste kandidaten kunnen we immers matchen met de mooiste opdrachten die we al in portefeuille hebben.