Personeelsadviseur | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Personeelsadviseurs:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Personeelsadviseurs.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
1. Wat is een personeelsadviseur?
Vroeger viel deze functie binnen de afdeling van Personeel en Organisatie, wat tegenwoordig Human Resources wordt genoemd. De personeelsadviseur houdt zich bezig met personeelszaken en zet zich in op de strategische kant van een bedrijf. Het is de taak van deze adviseur om alle afdelingen die een arbeidsrelatie tussen werknemer en werkgever ondersteunen binnen een organisatie te coördineren.
In deze functie dien je advies te geven aan managers en de directie omtrent de organisatie van het personeel, maar ook aan medewerkers op de werkvloer. Hierbij houdt je je onder andere bezig met het opstellen van het personeelsbeleid, het verzamelen van informatie en het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.
Welke taken en verantwoordelijkheden heeft een personeelsadviseur nog meer, wat houdt het beroep verder in en welke eigenschappen zijn vereist voor een ervaren adviseur op het gebied van personeelszaken?
2. Wat houdt de functie van personeelsadviseur precies in?
Personeelsadviseurs, ook wel P&O-adviseurs genoemd, adviseren en ondersteunen in de eerste plaats de directie en managers van een organisatie over het personeel en de organisatie ervan. Ook kunnen werknemers zelf geadviseerd worden over gerelateerde zaken. Hierbij ben je verantwoordelijk voor het opstellen van beleid voor het personeel, het verzamelen van belangrijke informatie en het onderhandelen met het personeel over specifieke arbeidsvoorwaarden van een organisatie.
Je moet in deze positie goed een luisterend oor kunnen bieden en kunnen bemiddelen bij conflicten tussen medewerkers en managers. Zodoende ben je bezig met contacten onderhouden tussen verschillende partijen, waarnaast je zaken op papier afhandelt. Dit zorgt er ook voor dat het een afwisselende baan is, met veel verschillende taken en verantwoordelijkheden.
De taken die je als P&O-adviseur uitvoert, hangen onder andere af van de grootte van het bedrijf. In grotere ondernemingen maak je vaak onderdeel uit van een team, waarbij je onderling de taken verdeelt. Zo ben je in dit soort situaties vaak gespecialiseerd op een bepaald onderwerp en per taak is er een specifiek gebied van expertise. Een voorbeeld van een specifieke taak is het aannemen van nieuw personeel. In kleinere ondernemingen kun je verantwoordelijk zijn voor meerdere, uiteenlopende taken.
3. Werkgebied personeelsadviseur
Een P&O-adviseur wordt vaak ingeschakeld bij bedrijven met vijftien medewerkers of meer. Dit kan in allerlei branches en sectoren het geval zijn, zoals bij banken, de gemeente, goede doelen, fabrieken, scholen en telecombedrijven. Het beroep beslaat dus zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties en non-profit organisaties. In een fabriek motiveren P&O-adviseurs bijvoorbeeld het personeel door een rol te spelen in het management.
In deze functie werk je veel met anderen samen, zowel binnen als buiten een organisatie. Intern begeleid en adviseer je de directie, de afdeling van financiën, managers, werknemers en de salarisadministratie. Extern kom je veel in contact met bedrijfsartsen, consultants, opleidingsinstituten en het UWV.
Deze positie wordt vaak bekleed door tijdelijk personeel, zoals een interim personeelsadviseur, een freelance personeelsadviseur of een zzp personeelsadviseur.
4. Welke taken en verantwoordelijkheden heeft een personeelsadviseur?
A. Het personeels- en organisatiebeleid opstellen
Allereerst dienen personeelsadviseurs het beleid rondom werknemers en de organisatie daarvan op te stellen, waardoor ze functioneren als beleidsmedewerker. Het is de bedoeling dat je de plannen van het topmanagement vertaald voor de medewerkers van de organisatie en hoe het impact heeft op bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden.
Je verzamelt ten eerste gegevens over de huidige stand van zaken en kijkt naar de verschillen ten opzichte van de gewenste situatie. Met verschillende partijen wordt er vervolgens overlegd, waarbij je rekening houdt met het haalbare. Vervolgens schrijf je een plan voor verbetering wat je voorlegt aan het management en wat daarna tot uitvoering kan worden gebracht. Na verloop van tijd moet het plan ook geëvalueerd worden om te kijken of er aanpassingen moeten worden gemaakt.
B. Het management adviseren
Een P&O-adviseur houdt zich ook bezig met het aansturen en ontwikkelen van de medewerkers van een bedrijf. Managers betrekken de adviseur bij problemen op het gebied van het personeel, waarbij om advies gevraagd kan worden. Je kunt ook zelf geconstateerde problemen op een afdeling aankaarten, of het nu gaat om loopbaanafspraken, opleidingen of een slecht functionerende werknemer.
C. Ondersteuning bieden bij aanname en ontslag
Binnen elke organisatie is er sprake van een instroom en uitstroom van werknemers. Onder instroom vallen nieuwe medewerkers die via werving en selectie onderdeel worden van een organisatie. Een P&O-adviseur dient hierbij advies te geven over het profiel van een potentiële nieuwe werknemer en je bent ook aanwezig bij de gesprekken. Je kunt daarnaast onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden en je stelt als alles rond is het arbeidscontract op.
Onder uitstroom worden activiteiten verstaan die te maken hebben met personeel dat een organisatie verlaat. Je kunt als P&O-adviseur hierbij gesprekken voeren met personeelsleden die het team moeten verlaten en je bent verantwoordelijk voor een reorganisatie. Daarbij is het belangrijk dat je trends kunt herkennen en communiceren naar het management.
D. Advies geven over beoordelingen, opleidingen en salarissen
Op de vierde plaats hoor je je ook bezig te houden met beoordelingsgesprekken en beloningen, ook wel personeelsinstrumenten genoemd. Zo voer je onderzoek uit naar de werkzaamheden die onder een bepaalde functie vallen, waaraan je een passende salarisschaal kunt koppelen.
Daarnaast ontwikkelen P&O-adviseurs formulieren voor de functioneringsgesprekken, waar je eveneens aanwezig bij bent. Ook beheer je in deze functie de personeelsdossiers en voeg je er verslagen aan toe. Tot slot kun je werknemers en managers advies geven over aansluitende cursussen en opleidingen.
E. Het verzorgen van administratieve personeelsinformatie
Als laatste moet je het overzicht kunnen bewaren over het personeel in termen van uitgaven, hoeveel mensen er in dienst zijn, wat het ziekteverzuim is en de geschiedenis van medewerkers bij het bedrijf. Je moet dus veel administreren en bijhouden in diverse soorten systemen en met behulp van tabellen en grafieken tot expressie kunnen brengen. Op deze manier kun je conclusies trekken uit de resultaten die benodigd zijn voor het jaarplan en -verslag van een organisatie.
5. Wat zijn belangrijke capaciteiten van een ervaren personeelsadviseur?
Het is ten eerste essentieel om strategisch te kunnen nadenken en plannen om ervoor te zorgen dat nieuw beleid succesvol uitpakt. Immers heeft jouw advies impact op alle medewerkers van een organisatie en daarmee de productiviteit ervan. Daarnaast moet je kunnen optreden als bemiddelaar en vertrouwenspersoon, waarbij mensen hun verhaal bij je kwijt kunnen en hun (on)tevredenheid over het werk kunnen uiten. Overigens moet je bij conflicten ook goed kunnen bemiddelen tussen de betrokken partijen.
Daarnaast komen mensen met allerlei vragen naar je toe die bijvoorbeeld betrekking hebben op salarissen, opleidingen of promoties. In dit geval moet je een adequaat antwoord kunnen geven of je moet ze doorverwijzen naar de juiste persoon om antwoord te krijgen. Als regelaar ben je druk bezig met het doorgeven van gegevens over salarissen. Tevens moet je bijeenkomsten organiseren en andere activiteiten. Ook dien je een actielijst bij te houden van de taken die jij of iemand anders nog moet uitvoeren.
Als laatste ben je een coach die opmerkt wat er wel en niet wordt gezegd onder het personeel. Je kunt allerlei mensen uit een organisatie een spiegel voorhouden en je helpt anderen om hun problemen zo veel mogelijk zelf op te lossen. Op deze manier draag je bij aan een soepel verloop van de processen in een organisatie, wat een direct effect heeft op de productiviteit.