Preventiemedewerker | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Preventiemedewerkers:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Preventiemedewerkers.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
De preventiemedewerker is wettelijk verplicht en onmisbaar in elke onderneming of organisatie. Samen met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners werk je aan gezond en veilig arbeiden binnen het bedrijf. Je neemt het voortouw bij het opzetten en verbeteren van het arbobeleid, en levert een essentiële bijdrage aan de veiligheid en gezondheid van de werknemers, patiënten, cliënten en alle andere bezoekers. Je bent dus verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen die de werkvloer betreed.
Goede preventiemedewerkers zijn resultaat- en oplossingsgericht en gewend om zelfstandig te werken. Je hebt kennis van een aantal communicatie- en adviestechnieken en bezit het vermogen om met veel verschillende mensen in de organisatie samen te werken.
Taken en verantwoordelijkheden van een preventiemedewerker
- Zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor alle medewerkers
- Opstellen van procedures en instructies, voorlichting en training
- Toezien op het naleven van de Risico Inventarisatie
- Bewaken voortgang van de uitvoering van het Plan van Aanpak Rl&E
- Het melden en onderzoeken van arbeidsongevallen en gevaarlijke situaties
- Het coördineren, formuleren en actualiseren van onderdelen van het arbobeleid
- Werkplekinspectie en advies
- Uitvoeren en implementeren van het arbobeleid
- Contactpersoon voor leveranciers en adviseurs
Opleidingsvereisten en vaardigheden van preventiemedewerkers
- HBO denk- en werkniveau en cursus of training Preventiemedewerker
- Kennis van de relevante wet en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden en Arbo maatregelen
- Vermogen om in teamverband te werken
- Omgevingsbewustzijn
- Plannen en organiseren
- Overtuigingskracht om anderen door middel van argumenten, overredingskracht. persoonlijk overwicht, leiderschap en tact een effectief arbobeleid te laten omarmen.
- Analytisch denkvermogen
10 Tips voor preventiemedewerkers om de veiligheid op de werkvloer te verhogen
Slechts één ernstig arbeidsongeval kan al catastrofale verwondingen of zelfs de dood tot gevolg hebben. Tezamen met de angst en vrees die een arbeidsongeval met zich mee kan brengen, kan het ook leiden tot:
- Aanzienlijke medische rekeningen
- Het verlies van productiviteit van de getroffen werknemers
- Papierwerk voor werknemerscompensatie
- Mogelijke inspecties van de Arbodienst
- Een verlaagd moreel
Preventiemedewerkers kunnen een bedrijf veel geld en tijd besparen door de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen en de naleving ervan consequent te controleren. Hieronder volgen enkele tips voor preventiemedewerkers om een ongeval op de werkplek te voorkomen en ervoor te zorgen dat werknemers veilig en beschermd blijven.
1. Veiligheid komt op de eerste plaats
Veiligheid moet altijd de eerste prioriteit van een bedrijf zijn. Van het topmanagement tot de werknemer die gisteren is aangenomen, elke werknemer moet begrijpen dat veiligheid op de werkplek een zeer hoge prioriteit heeft. Alle veiligheidsprocedures en -protocollen moeten worden opgeschreven, opgenomen in handboeken voor werknemers en waar nodig op de werkplek worden tentoongesteld.
Preventiemedewerkers kunnen ervoor zorgen dat alle werknemers documentatie ondertekenen waaruit blijkt dat zij op de hoogte zijn van de veiligheidsnormen van de werkgever en ermee instemmen zich altijd aan de verstrekte protocollen te houden.
2. Trainingen en voorlichting
Naast het opnemen van veiligheidsprotocollen in handboeken voor werknemers en het verstrekken van informatie aan nieuw aangenomen werknemers, moet voortdurende educatie en training worden aangeboden en aangemoedigd, om de werkplek veilig te houden. Werknemers moeten worden opgeleid in alle aspecten van hun werk en in het juiste gebruik van alle apparatuur en machines om ongevallen te voorkomen.
3. Gekwalificeerde werknemers in dienst nemen
Het is van cruciaal belang dat preventiemedewerkers werkgevers erop attent maken dat ze de tijd moeten nemen om gekwalificeerde werknemers in dienst te nemen. Er bestaan tal van veiligheidscertificaten die het algemene inzicht van het bedrijf in de manier waarop het terrein veilig moet worden gehouden, ten goede kunnen komen. Als een sollicitant opschept dat hij een bepaalde certificering heeft, moet het programma (evenals de werkervaring van de sollicitant) door de werkgever grondig worden onderzocht voordat hij wordt aangenomen.
Een andere manier om ervoor te zorgen dat werknemers gekwalificeerd zijn voor bepaalde functies is het uitvoeren van fysieke controles voorafgaand aan de plaatsing, indien dit van toepassing is. Dit screeningsproces kan zowel de nieuw aangeworven werknemer als de andere werknemers die van die werknemer afhankelijk zijn, beschermen en ervoor zorgen dat alle werknemers de taken krijgen die bij hun fysieke capaciteiten passen.
4. Zorgen dat werkgevers voldoende werknemers aangenomen hebben
Dikwijls gebeuren ongevallen door onderbezetting en overbelasting van de huidige werknemers. Als bedrijven niet voldoende personeel in dienst hebben, kunnen veel werknemers last krijgen van vermoeidheid of stress, wat weer kan leiden tot bedrijfsongevallen. Een manier om stress te voorkomen tijdens drukke werk seizoenen is de werkgever te attenderen op het inhuren van parttime of seizoensgebonden personeel.
5. Zorgen voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen
Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten altijd worden verstrekt aan elke werknemer voor alle passende taken, om de veiligheid te waarborgen en ongevallen te voorkomen. Elke werknemer moet worden opgeleid in de persoonlijke beschermingsmiddelen die hij of zij nodig heeft voor specifieke taken, en deze moeten altijd regelmatig worden onderhouden en getest om de doeltreffendheid en betrouwbaarheid te bepalen.
6. Zorgen voor routine onderhoud van apparatuur
In veel situaties gebeuren arbeidsongevallen als gevolg van een defect aan apparatuur, voertuigen of machines. Zorg ervoor dat een werkgever altijd een goed en passend routine onderhoud van machines en apparatuur verricht die door werknemers worden gebruikt.
Machines of apparatuur die defect zijn of gerepareerd moeten worden, moeten onmiddellijk worden gerepareerd of vervangen. Zorg er ook voor dat de werkgever zijn werknemers ook tijdig waarschuwt voor defecte of gebrekkige apparatuur en alle onderhoudsrapporten laat documenteren.
7. Veiligheidsinspecties uitvoeren
Naast het routineonderhoud van machines en apparatuur moet een preventiemedewerker ook regelmatig en consequent de gevaren op de hele werkplek inventariseren en beoordelen. Deze veiligheidsinspecties moeten werknemers aanmoedigen zich uit te spreken over mogelijke gevaren op de werkplek. Preventiemedewerkers moeten ook een inspectie uitvoeren van alle huidige veiligheidsmaatregelen in het bedrijf, om ervoor te zorgen dat de normen effectief en relevant zijn.
Veiligheidsmaatregelen moeten op deze momenten worden versterkt, en je kunt het bedrijf zelfs beloningen laten aanbieden aan werknemers die aan de veiligheidsnormen voldoen of deze overtreffen.
8. Handhaaf een veilige omgeving
Ervoor zorgen dat werknemers een veilige ruimte hebben om hun taken uit te voeren is een belangrijke verantwoordelijkheid van preventiemedewerkers. Maak het onderhoud van een veilige omgeving onderdeel van de dagelijkse activiteiten van de werknemers:
- Zorg ervoor dat het terrein van het bedrijf schoon wordt gehouden
- Zorg ervoor dat de werkgever apparatuur altijd regelmatig laat onderhouden
- Neem een welzijns- en veiligheidsplan op dat alle werknemers moeten volgen
- Houd puin weg van looppaden
- Zorg ervoor dat gemorste vloeistoffen tijdig worden opgeruimd
- Creëer een cultuur van veiligheid in het bedrijf
9. Onderzoek risico's
Als er bijna ongelukken (of kleine ongelukken) op de werkplek plaatsvinden (of ernstige ongelukken in het verleden hebben plaatsgevonden), neem dan de tijd om deze zorgvuldig te onderzoeken. Bepaal wat - als er al iets gedaan had kunnen worden, om deze ongevallen te voorkomen, en creëer nieuwe veiligheidsstrategieën om deze problemen in de toekomst aan te pakken.
10. Moedig opmerkingen van werknemers aan
Veel werknemers zijn bang om naar hun werkgever te stappen over veiligheidskwesties uit angst ontslagen te worden of represailles te ervaren. Preventiemedewerkers kunnen een ideeënbus organiseren of werknemers stimuleren om creatieve oplossingen te bedenken om de werkplek veilig te houden voor henzelf en hun collega's.
Preventiemedewerker inhuren?
Ben jij op zoek naar een freelance preventiemedewerker, zzp preventiemedewerker of interim preventiemedewerker? Neem dan vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim voor het vinden van een geschikte kandidaat.
Werken als preventiemedewerker?
Wil jij graag aan de slag als preventiemedewerker en beschik je over de juiste achtergrond en competenties voor het bekleden van deze functie? Dan kunnen wij je helpen om je volgende uitdaging te vinden. Stuur ons zo snel mogelijk jouw CV toe en we nemen contact met je op voor een kennismakingsgesprek.