Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Projectbegeleider | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Projectbegeleider | Freelance | Interim | ZZP

Projectbegeleider | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Projectbegeleiders:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Projectbegeleiders.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

6 wetenswaardigheden over een projectbegeleider

Een projectbegeleider is verantwoordelijk voor het begeleiden en realiseren van projecten en zorgt hierbij voor een goede voorbereiding en uitvoering. Het gaat om een diverse rol die in verschillende sectoren en bedrijven aanwezig is. De begeleider van projecten vervult verschillende rollen bij projecten en heeft daarnaast een aantal cruciale taken en verantwoordelijkheden. Verder gaan we in dit artikel in op de mogelijke werkplekken en opleidingen en belangrijke competenties van een projectbegeleider.

1. Rollen bij een project

Een projectbegeleider, ook wel projectleider genoemd, houdt zich bezig met de geslaagde afronding van projecten. Dit begint allemaal bij het maken van een ontwerp zodra er een opdracht is binnengekomen. Vervolgens gaat de projectleider aan de slag met het samenstellen van een geschikt team en het opstellen van de begroting. Vervolgens vinden er allerlei voorbereidende werkzaamheden plaats, zoals het maken van een planning en het verdelen van taken onder de teamleden. Gedurende het hele proces bewaakt de begeleider de voortgang, samenwerking en communicatie. Daarnaast dienen afspraken gemaakt te worden met leveranciers en moeten de kosten bijgehouden worden.

Zo managen projectleiders een groot deel van projecten of zelfs hele projecten, wat afhangt van de duur en omvang van het project. Hierbij vervullen ze de volgende cruciale rollen:

  • Ontwerper: Hij of zij ontwerpt een projectplan en plant allerlei specifieke taken die binnen het beschikbare budget vallen.
  • Vertegenwoordiger: De begeleider dient het project te vertegenwoordigen en activiteiten te verklaren. Hierbij worden ook vergaderingen en presentaties gegeven, bijvoorbeeld aan het management.
  • Expert: Iemand met deze functie is een deskundige in het vakgebied van het project en kan vragen van teamleden adequaat beantwoorden en bijspringen indien nodig.
  • Controleur: Het is belangrijk dat de projectleider goed in de gaten houdt of de planning gehaald wordt door middel van tussentijdse evaluaties.
  • Risicomanager: Risico's worden ook in de gaten gehouden en zoveel mogelijk geminimaliseerd. Tevens worden er alternatieve oplossingen bedacht als zaken niet volgens plan verlopen.
  • Coach: De projectleider motiveert zijn of haar teamleden en geeft ze tips om taken zo optimaal mogelijk uit te voeren.

2. Taken en verantwoordelijkheden

Deze functie kan qua invulling erg variëren, afhankelijk van het project, het bedrijf en de sector. Echter, over het algemeen gaat het gepaard met een aantal standaardtaken en -verantwoordelijkheden, zoals het bijhouden van de projectplanning en het aansturen van het projectteam. Ook moeten de voortgang en risico's nauwlettend in de gaten gehouden worden en is de begeleider verantwoordelijk voor de financiële planning. Andere belangrijke taken van een projectleider zijn het verzorgen van de informatievoorziening en overzien van de communicatie tussen teamleden. Zo kunnen werkzaamheden soepel verlopen en is iedereen op de hoogte van de voortgang en mogelijke veranderingen en ontwikkelingen.

De projectbegeleider is tevens verantwoordelijk voor het creëren van draagvlak bij de interne en externe partijen die betrokken zijn bij het project. Ze rapporteren regelmatig aan de manager of het managementteam en managen tegelijkertijd hun verwachtingen. Het uiteindelijke doel van het project is het behalen van operationele doelstellingen en het afronden van het project, waar de projectleider altijd naar blijft streven. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door actielijsten voor te bereiden en geleidelijk aan af te ronden.

Een andere taak die hoort bij deze functie heeft betrekking op de standaarden rondom de kwaliteit, productiviteit en service, waar altijd aandacht naar uit moet gaan. Hier draagt een projectbegeleider onder andere aan bij door regelmatig controles uit te voeren en waar nodig problemen op te lossen en verbeteringsmogelijkheden voor te stellen. Tevens is het belangrijk om afwijkingen en risico's te managen en analyseren, waarover weer gerapporteerd wordt aan het management. Tot slot richt de projectleider zich op de persoonlijke ontwikkeling van elk teamlid door cursussen en trainingen aan te bieden.

3. Verschil met een projectmanager

Hoewel een projectbegeleider en projectmanager allebei projecten begeleiden en overzien, zijn deze functies verschillend van elkaar. Er is namelijk sprake van een hiërarchisch onderscheid. Bij grote organisaties en projecten stuurt een projectmanager namelijk meerdere projectleiders aan, waarbij elke projectleider weer verantwoordelijk is voor de aansturing van zijn of haar eigen team. De projectleider rapporteert dus aan de manager en heeft een lagere hiërarchische positie.

4. Mogelijke werkplekken

Projectbegeleiders kunnen in veel sectoren en bij allerlei organisaties aan de slag. Ze zijn onder andere werkzaam in de bouw, industrie, informatie- en communicatietechnologie (ICT) en civiele techniek. Voor een projectleider is het bijvoorbeeld mogelijk om te werken bij een aannemer, overheidsinstantie of ingenieursbureau. Dit kan zowel in loondienst als als zelfstandige ondernemer in de vorm van een interim projectbegeleider, freelance projectbegeleider of zzp projectbegeleider.

5. Opleiding en ervaring

Er bestaan geen specifieke studies die tot projectleider opleiden. In de meeste gevallen groeien mensen door vanuit een andere functie, zoals een functie als projectcoördinator. Hierbij wordt er vaak een cursus of training voor projectmanagement aangeboden, wat voldoende is om de functie te bekleden. Wel is een HBO-werk- en denkniveau meestal vereist door de grote verantwoordelijkheid en complexiteit van projectbegeleiding. Iemand met deze functie moet sterk in zijn of haar schoenen staan en veel ervaring hebben met de verschillende fasen van projecten om optimale begeleiding te geven.

6. Belangrijke competenties

Een goede projectleider is klantgericht en kan goed communiceren met alle betrokken partijen, zoals leveranciers, managers en teamleden. Immers staat iemand met deze functie met allerlei mensen in contact. Een projectleider is een echte teamspeler en geboren leider en kan uitstekend schakelen tussen de verschillende stakeholders. In een project zit vaak veel geld en er is veel belang bij, waardoor een groot verantwoordelijkheidsgevoel ook belangrijk is.

De begeleider van projecten beschikt ook over overtuigingskracht en hij of zij weet de leden van het team continu te blijven motiveren. Daarnaast is iemand in deze positie zelfstandig en goed in organiseren en plannen. Tot slot bevindt de projectleider zich vaak in stressvolle situaties, waar hij of zij goed mee kan omgaan. Een projectleider houdt van uitdagingen en kan uitstekend multitasken.

Ben jij op zoek naar een interim projectbegeleider, freelance projectbegeleider of zzp projectbegeleider of ben jij zelf zo'n zelfstandige professional? Wij helpen je met de perfecte match. Stuur hiervoor je cv op of doe een aanvraag.