• darkblurbg

Projectleider zorg | Freelance | Interim | ZZP

Ik zoek een Projectleider zorg     Ik ben een Projectleider zorg

Kies uit zeer ervaren en direct beschikbare Projectleiders zorg:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Projectleiders zorg
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Projectleiders werken in elke industrie, maar van alle sectoren is de gezondheidszorg een van de meest kritische sectoren voor het projectmanagement domein. De gezondheidszorg is de meest gecompliceerde en uitgebreide sector, waarin projectleiders een reeks nieuwe vaardigheden en vereisten moeten aanleren.

Als projectleider zorg in een ziekenhuis of een zorginstelling houd jij toezicht op de meest uiteenlopende projecten binnen een organisatie. Dit kan gaan over het bouwen van een nieuwe vleugel, het inhuren van artsen voor een nieuw medisch specialisme, tot het initiëren van een plan om de noodhulp met 10% te verhogen.

Projectleiders zorg moeten problemen kunnen identificeren, oplossingen aandragen, taken delegeren en de voortgang bewaken om op schema en binnen budget te blijven. Het werk omvat ook frequente communicatie over projecten met verschillende afdelingen, een ziekenhuisbestuur of het bestuur van een zorginstelling die beslissingen ten aanzien van budgetten controleren.

Een typische dag voor een projectleider in de gezondheidszorg verloopt op hoog tempo met constante deadlines. Je zult meerdere projecten en verschillende persoonlijkheden binnen de organisatie moeten managen.

1. Taken en verantwoordelijkheden van een projectleider zorg

 • Samenwerken met zorgverleners om de efficiëntie en kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren.
 • Wijzigingen in nieuwe wet- en regelgeving voorblijven om ervoor te zorgen dat de zorginstellingen voldoen aan de regels en voorschriften.
 • Het budget van een zorginstelling beheren, zoals het beheer van patiënt vergoedingen en facturering of overheadkosten.
 • De werk- en ploegenroosters maken voor directe zorgverleners en beheerders.
 • Regelmatig communiceren met afdelingshoofden en personeel.

2. Opleidingsvereisten en vaardigheden van een projectleider zorg

 • HBO opleiding zorgmanagement
 • Relevante werkervaring in de zorgsector

De meeste projectleiders in de gezondheidszorg hebben een bachelordiploma in kerndomeinen zoals bedrijfskunde, volksgezondheid administratie, zorgmanagement, verpleegkunde en zorgadministratie.

Aan de andere kant, het hebben van een hogere graad het voordeel leveren dat je zal je opvallen tussen de andere kandidaten. Zorginstellingen zijn in toenemende mate op zoek naar specifieke gecertificeerde deskundigen die hun efficiëntie kunnen verbeteren in verband met met de toename van de vraag.

Het hebben van een formeel project management diploma in deze sector zal je ook een voorsprong geven op je concurrenten. Er zijn veel geaccrediteerde opleidingsinstituten die Project Management cursussen aanbieden; dus is het aan te raden grondig onderzoek te doen om degene te vinden die aan jouw behoeften voldoet.

3. Praktijkvoorbeelden van kwaliteitsverbetering in de gezondheidszorg

Hier volgen enkele voorbeelden van projecten in de gezondheidszorg met betrekking tot de verbetering van zorgactiviteiten waarmee projectleiders zorg belast kunnen worden.

 • Verbetering van de administratieve efficiëntie: Dit omvat de verwerking van zorgverzekeringsgegevens.
 • Verbetering van de efficiëntie van de betaling van tijdelijke gezondheidsmedewerkers: Een organisatie in de gezondheidszorg ontdekt bijvoorbeeld dat de meeste van haar facturen van uitzendkrachten op de een of andere manier onjuist zijn en routinematig herzien moeten worden. Een projectleider in de zorg kan helpen bij het ontwerpen van een standaardfactuur en -factuurproces dat fouten verminderd.
 • Efficiënter gebruik van de operatiekamer en meer consistentie in de starttijden van de operatiekamer: Een ziekenhuis ontdekt dat het dagelijks gebruik van de operatiekamers te laat startte, bijvoorbeeld 30 minuten of meer na de geplande starttijd van 8 uur 's ochtends. Het ziekenhuis start dan een project dat processen opzet om de verschillende redenen voor de vertragingen aan te pakken - inclusief de manier waarop de organisatie patiënten voorbereid, de operatiekamers bemand en chirurgen op de hoogte houdt van de de operatie schema's.
 • Onderhoud van een ziekenhuis faciliteit: Middels een project kan worden onderzocht hoe een ziekenhuis zijn onderhoudsafdeling informeert over mechanische storingen en hoe die afdeling op die storingen reageert.

4. Taken in de gezondheidszorg die een projectleider zorg efficiënter laat verlopen

Projectleiders zorg kunnen helpen bij het verbeteren van processen in brede categorieën van werkzaamheden in organisaties in de gezondheidszorg. Goed uitgevoerde projecten kunnen helpen sommige van die dagelijkse processen te verbeteren. Gebieden waar ze kunnen helpen zijn onder andere de volgende:

 • Taken beheren: Het werk van veel specialisten in de gezondheidszorg is afhankelijk van het werk van anderen. Sommige taken moeten worden voltooid voordat andere taken kunnen beginnen. Projectleiders zorg kunnen helpen systemen en processen te verbeteren om ervoor te zorgen dat ze zo efficiënt en effectief mogelijk werken.
 • De agenda van het personeel beheren: Het is van essentieel belang dat het juiste personeel in de gezondheidszorg op het juiste moment beschikbaar is om kwaliteitszorg te kunnen leveren. Projectleiders zorg kunnen helpen bij het maken van de juiste planning en het beheren van de tijd van alle personeelsleden.
 • Middelen beheren: Een projectleider zorg kan ervoor zorgen dat een zorgorganisatie effectief en efficiënt de middelen toewijst die zij nodig heeft om haar werk te doen.
 • Veranderingen soepel laten verlopen: Werknemers in veel bedrijfstakken - waaronder de gezondheidszorg - verzetten zich vaak tegen verandering. Een projectleider in de zorg kan helpen bij het communiceren en implementeren van veranderingen op een manier die leidt tot minder weerstand bij het personeel.

5. Wat zijn de kenmerkende eigenschappen van een succesvolle projectleider zorg?

De vaardigheden van een projectleider in de gezondheidszorg verschillen niet veel van de vaardigheden van een doorsnee projectmanager. Je zult deze vaardigheden echter wel moeten aanpassen aan de unieke uitdagingen die de werkomgeving van de gezondheidszorg biedt.

A. Interpersoonlijke vaardigheden

In de gezondheidszorg zijn er vaak veel uitvoerende niveaus om mee te praten, en je moet in staat zijn om actief te luisteren en effectief te communiceren met elk van hen. Er doen zich ook unieke situaties voor, zoals het naleven van medische regelgeving en protocollen. In deze situaties kan er een meer formele manier zijn om met mensen om te gaan en daar moet je vertrouwd mee raken.

B. Leiderschapsvaardigheden

Bij het beheren van een project draait alles om leiderschap. Je moet je team motiveren en inspireren, zorgen dat ze zich in het project kunnen vinden en met je samenwerken om taken tot een goed einde te brengen. Maar je moet ook relaties en vertrouwen opbouwen met de leidinggevenden die aan wie je verantwoording moet afleggen. Je moet dus leiding kunnen geven aan zowel het team als aan degenen die de touwtjes in handen hebben.

C. Vaardigheden om problemen op te lossen

De problemen die zich voordoen in een gezondheidszorg zullen soms overeenkomen met andere algemene problemen die normaal zijn voor elk project, zoals teamleden die niet optimaal presteren, budgettekorten en gevallen van overmacht. Maar de gezondheidszorg zal ook risico's inhouden die eigen zijn aan de sector, zoals wijzigingen in het beleid inzake gezondheidszorg en de mogelijkheid van stijgende kosten in de medische wetenschapstechnologie.

D. Flexibiliteit

Dit is misschien wel de belangrijkste van alle vaardigheden. Hoe goed je project ook voorbereid is, er zullen zich altijd onverwachte situaties of problemen voordoen, en je zult flexibel genoeg moeten zijn om adequaat op die problemen te reageren. Een starre projectleider zorg zal een falend project als gevolg hebben. Projecten in de gezondheidszorg zijn vaak groot en gestructureerd, maar dat wil niet zeggen dat ze probleemloos verlopen. Wendbaar zijn en het vermogen hebben om snel te reageren is wat de goede projectleiders zorg onderscheidt van de uitmuntende.

6. Handige hulpmiddelen voor projectleiders in de gezondheidszorg

Voordat je een baan bemachtigd als projectleider in de gezondheidszorg, moet je jezelf eerst vertrouwd maken met de tools die je dagelijks zult gebruiken. Gantt-grafieken, de kanban methode, andere hulpmiddelen voor taakbeheer, dashboards en rapportage tools zijn de meest gebruikte hulpmiddelen voor projectleiders in elke bedrijfstak.

Zoek uit welke tools het beste werken voor jou en raak vertrouwd met de terminologie. Omarm ze, want dergelijke projectmanagement tools helpen elke projectleider hun werk efficiënter en productiever uit te voeren.


Lijkt een baan als freelance projectleider zorg, interim projectleider zorg of zzp projectleider zorg jou op het lijf geschreven te zijn en voldoe jij aan de boven gestelde eisen? Aarzel dan niet en stuur ons vandaag nog je cv om voor deze functie in aanmerking te komen. Heeft jouw organisatie dringend behoefte aan een gekwalificeerde projectleider zorg? Neem dan contact op met Bureau Ad Interim om de beste kandidaat voor jouw projectbeheer in te huren.