Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Projectmanager ICT | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Projectmanager ICT | Freelance | Interim | ZZP

Projectmanager ICT | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Projectmanagers ICT:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Projectmanagers ICT
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Een Projectmanager ICT is verantwoordelijk voor de planning, budgettering, uitvoering en oplevering van ICT projecten. Zij zorgen voor de succesvolle afronding en houden ook toezicht op de mensen die aan de projecten werken. De verantwoordelijkheden van de Projectmanager ICT omvatten niet alleen het overzien van software projecten van begin tot eind, maar ook het managen en motiveren van software ontwikkelaars en andere teamleden, het geven van presentaties aan klanten en het schrijven van projectvoorstellen.

Om succesvol te zijn in deze rol, moet je een goede kennis hebben van inschattingstechnieken voor project en het vermogen om teamleden te motiveren. Uiteindelijk moet een uitstekende Projectmanager ICT goede communicatie- en besluitvorming vaardigheden hebben.

Taken en verantwoordelijkheden van een Projectmanager ICT

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een Projectmanager ICT

 • HBO diploma ICT of een gerelateerd gebied.
 • Bewezen ervaring in projectbeheer en softwareontwikkeling.
 • Goede kennis van technieken voor het inschatten van projecten.
 • Uitstekende technische kennis.
 • Goede vaardigheden op het gebied van leiderschap, besluitvorming en organisatie.
 • Sterke aandacht voor detail en multitasking vaardigheden.

12 belangrijke stappen naar succesvol ICT project beheer

Een goed begrip van projectbeheer is een even belangrijke vaardigheid voor technische leiders als een kennis van software. ICT professionals die nieuw zijn in het leiderschapsteam van een bedrijf komen misschien uit een positie waarin ze alleen leiding hebben gegeven aan kleine groepen of projecten. Naarmate de reikwijdte van hun leiderschap toeneemt, worden projectmanagementvaardigheden een cruciaal onderdeel van het succesvol leiden van ICT-projecten.

Maar wat zijn de meest kritische factoren bij het managen van een ICT-project? Hieronder geven we inzicht in de cruciale stappen die ICT Projectmanagers moeten nemen om een ICT-project succesvol te begeleiden.

1. Moedig een cultuur aan waarbij snel leren een must is

Organisaties doen er goed aan een cultuur van "sneller leren" te cultiveren en aan te moedigen. Het is van cruciaal belang dat ICT Projectmanagers de ontmoedigende taak van belanghebbenden begrijpen: strategische beslissingen nemen in een steeds veranderende wereld. ICT Projectteams die innovatieve ideeën kunnen implementeren en sneller en beter dan de concurrentie echte waarde aan de markt kunnen leveren, boeken meer succes.

2. Versterk je prioriteringsvaardigheden

Er is meestal meer werk dan er middelen zijn. Het is belangrijk om heel goed te zijn in het stellen van prioriteiten. Een manier om prioriteiten te stellen is om vanuit een doelstelling terug te werken en de projecten op het kritieke pad te identificeren. Zodra deze kritieke projecten zijn geïdentificeerd, moeten ze adequaat worden gefinancierd en efficiënt worden uitgevoerd.

3. Focus op resultaatgerichte prestatie indicatoren

Richt je op belangrijke prestatie indicatoren die op resultaten zijn gebaseerd, zoals klantervaring, die de kosten van klantenwerving verlaagt en levenslange klantwaarde toevoegt. Deze zijn relevanter dan de typische project metriek die gericht is op tijd, kosten en omvang.

4. Bouw een noodplan in

Planning is cruciaal voor succesvol ICT-project management. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien is het hebben van een noodplanning. Een goed plan moet onvoorziene omstandigheden bevatten voor scenario's die de projectuitvoering kunnen belemmeren. Als het oorspronkelijke plan in duigen valt is het altijd prettig als je op “Plan B” kunt overstappen.

5. Onthoud de vier belangrijkste aspecten van management

ICT Projectmanagement moet, net als elk type management, vier aspecten omvatten: planning, organisatie, motivatie en controle. Het werkt alleen als alle vier de elementen aanwezig zijn. Je kunt niet zomaar beginnen met de uitvoering zonder een goed plan; maar tegelijkertijd zal je plan mislukken als je niet genoeg tijd besteedt aan het inwerken van het team en hen jouw volledige steun geeft.

6. Begrijp de probleemstelling

Begrijp allereerst de probleemstelling. Welk probleem probeer je op te lossen? Dit zal helpen bij het bepalen en bevestigen van de juiste succescriteria en je vertellen wanneer het project "af" is. Soms raken teams verstrikt in een moderne nieuwe oplossing of hebben ze verschillende redenen om iets gedaan te willen krijgen. Als het team zich kan vinden in een duidelijke en beknopte probleemstelling, helpt dit bij de afstemming en focus.

7. Schat de vereiste tijd en middelen goed in

Een van de sleutels tot succesvol ICT project beheer is het vermogen om een schatting te maken van de inspanning van elke taak en de tijd die daarin geïnvesteerd moet worden. Als je beter begrijpt hoe lang bepaalde taken zullen duren, kun je de middelen binnen jouw team beter toewijzen, wat de productiviteit vervolgens weer ten goede komt.

8. Herhaal en verbeter op basis van feedback

De sleutel is herhaling. Elke projectmanagement techniek kan effectief zijn als deze wordt herhaald en verbeterd op basis van de feedback. Methodes gebaseerd op boeken werken nooit ‘out of the box’; ze moeten worden aangepast aan de teamdynamiek en continu worden gevolgd.

9. Laat ook beslissingen nemen door degenen die dicht bij het werk staan

Managers in het algemeen, en projectmanagers in het bijzonder, worden beloond voor goed "leiding geven". De verleiding is dan groot om de besluitvorming ook naar boven toe te delegeren - maar hoe verder een beslissing afstaat van de persoon die het werk doet, hoe slechter die beslissing zal zijn.

10. Investeer in hulpmiddelen die samenwerking bevorderen

In de huidige ‘werken op afstand’ omgeving is het essentieel dat teams investeren in tools die een naadloze werknemerservaring creëren voor elk project. Door communicatie- en samenwerking silo's te doorbreken met oplossingen zoals een virtueel netwerk als operationeel centrum, kunnen teams projecten sneller, efficiënter en vanaf elke locatie ter wereld voltooien.

11. Vooruitstrevende planningsactiviteiten

ICT-projecten omvatten vaak planning voorbij het initiële niveau om een holistische langetermijnvisie te bieden op de investering en de stappen die nodig zijn om de visie te realiseren. ICT-teams moeten planningsactiviteiten en progressieve uitwerking gebruiken om prioriteiten, schattingen en verbintenissen aan te pakken op het niveau van visie, de roadmap en de lancering.

12. Pas je communicatiestijl zo nodig aan

De sleutel is het vermogen om helder te communiceren. Een ICT projectmanager zit midden in een georganiseerde chaos. Dit betekent dat jij je communicatiestijl moet kunnen aanpassen aan de stijl van elk segment (en soms elke persoon) in je publiek. Weten hoe je snel moet schakelen vereist een ongelooflijke hoeveelheid emotionele intelligentie en inzicht.


Aan de slag als Projectmanager ICT?

Ben jij een ervaren en professionele interim Projectmanager ICT die op zoek is naar een nieuwe uitdaging en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe en wij nemen contact met je op voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.

Projectmanager ICT inhuren?

Op zoek naar een freelance Projectmanager ICT of zzp Projectmanager ICT die de ICT projecten van jouw bedrijf of organisatie op een goed georganiseerde wijze kan beheren? Neem dan vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim en wij helpen je bij het vinden van een geschikte kandidaat.