Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

QA Coordinator | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • QA Coordinator | Freelance | Interim | ZZP

QA Coördinator | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare QA Coördinators:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare QA Coördinators.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

4 grootste uitdagingen voor een QA coördinator

Een quality assurance (QA) coördinator, ook wel kwaliteitscoördinator genoemd, houdt zich bezig met het verbeteren en beheersen van de kwaliteit van diensten en/of producten. Hij of zij kan op diverse plekken en in allerlei sectoren aan de slag, en werkt samen met andere kwaliteitscoördinatoren, zoals de quality control (QC) coördinator. Het is belangrijk dat iemand in deze positie de juiste eigenschappen heeft om zijn of haar taken goed uit te voeren. Wat zijn daarnaast de belangrijkste uitdagingen voor een QA coördinator in het werkveld?

Wat is quality assurance en de rol van de QA coördinator?

Quality assurance gaat dus om het verzorgen van een optimale kwaliteit van geleverde diensten en/of producten, wat van toepassing kan zijn op allerlei concepten, goederen of objecten. Dit maakt het mogelijke werkveld van een QA coördinator ook erg groot, aangezien ieder bedrijf wel waarde hecht aan kwaliteitswaarborging, en ook veel bedrijven zich aan strenge kwaliteitseisen moeten houden. Een QA coördinator is dan vaak onderdeel van een grotere QA afdeling, die erop toeziet dat de ontwikkelde diensten en geproduceerde goederen de juiste kwaliteit hebben.

QA vs. QC: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Binnen het vakgebied van kwaliteitsmanagement wordt een onderscheid gemaakt tussen quality control en quality assurance. QC richt zich op het controleren van bepaalde productkenmerken, waarbij voornamelijk een checklist wordt afgewerkt van factoren die mogelijk van invloed zijn op de kwaliteit van een product of dienst als eindproduct. Zodoende toetst een QC coördinator het eindproduct aan de verwachtingen en normen, wat niet gaat over kwaliteitsverhoging. QA gaat daarentegen juist over de productieprocessen die invloed hebben op de kwaliteit van het eindproduct. Een QA coördinator is wel betrokken bij de analyse van processen om de kwaliteit te beheren en verbeteren.

Hoewel het dus verschillende vakgebieden zijn, lopen ze wel parallel aan elkaar. Immers helpt QC om problemen bij eindproducten te identificeren, terwijl QA zulk soort problemen juist helpt voorkomen door productieprocessen te verbeteren. Zo zorgen de vakgebieden samen voor een holistisch kwaliteitsmanagement.

Belangrijke taken van een QC coördinator

Diverse taken kenmerken de functie van een QC coördinator, waarbij een van de belangrijkste het opstellen van beleid is voor kwaliteitswaarborging. De kwaliteitscoördinator stelt onder andere beleidsdocumenten en richtlijnen op, met daarin punten waarop diensten en/of producten getest moeten worden, geldende kwaliteitsnormen, en op welke manier er aan de voorschriften voldaan kan worden. Vervolgens dient het kwaliteitsbeleid als rode draad bij alle werkzaamheden op de QA afdeling.

Andere taken van iemand in deze positie zijn het organiseren en uitvoeren van audits, oftewel testen of de diensten en/of producten aan de kwaliteitseisen voldoen, problemen en productafwijkingen analyseren, verbeterprojecten coördineren, en rapporteren aan het management. Overigens dient een QA coördinator ook leiding te geven aan medewerkers op de QA afdeling om ervoor te zorgen dat het beleid nageleefd wordt.

Belangrijke eigenschappen van een QA coördinator

Om deze taken adequaat uit te kunnen voeren, dient een kwaliteitscoördinator over een aantal essentiële eigenschappen te beschikken. Allereerst is duidelijke communicatie erg belangrijk, zowel in persoon als in schrift. QA coördinatoren zijn zichtbaar op de werkvloer, communiceren met allerlei betrokkenen, en zijn vaak het eerste aanspreekpunt binnen een organisatie. Bovendien moeten ze adviezen uitbrengen op diverse niveaus, waarvoor een bondige en heldere communicatie essentieel is.

Kwaliteitscoördinatoren zijn ook kritisch en hebben een goed oog voor detail door hun oplettende houding. Tevens werken ze op een georganiseerde manier, bijvoorbeeld door gestructureerd audits uit te voeren en het overzicht te bewaren. Dit is overigens ook een vakgebied met een onderzoekselement en een QA coördinator dient op de hoogte van recente en belangrijke ontwikkelingen te blijven. Verder is iemand in deze positie analytisch ingesteld en ziet niet alleen de details, maar ook het grotere plaatje.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor een kwaliteitscoördinator?

In hun werk krijgen QA coördinatoren ook te maken met een aantal uitdagingen. De volgende uitdagingen komen zij tegen bij het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van diensten en/of producten.

1. Meerdere kwaliteitssystemen beheren

Er zijn verschillende manieren en systemen om kwaliteit te beheren en analyseren, zoals via Excel, softwaresystemen en apps die partijen zelf hebben ontwikkeld. Controle rapporten kunnen daarnaast weer verstuurd worden via e-mail, en het archiveren van documenten gebeurt vervolgens handmatig in een klantdossier. Zo zijn er dus verschillende systemen en plekken waar documenten passeren, en het is belangrijk dat de QA coördinator hiermee om kan gaan.

2. Toenemende digitalisatie

Steeds meer processen vinden digitaal plaats en zo ook binnen QA, waarbij bijvoorbeeld een toename is van digitale klantcommunicatie, wat soms een andere benadering vergt. Daarnaast gaat QA steeds meer richting de implementatie van digitale kwaliteitssystemen, waarvoor aanvullende vaardigheden vereist zijn, zoals IT-skills. Ook de rest van de QA afdeling moet hier overigens in meegenomen worden om een succesvolle implementatie te waarborgen.

3. Draagvlak creëren voor verandering

Kwaliteit verbeteren kan betekenen dat er veranderingen doorgevoerd moeten worden in de werkzaamheden. Het is belangrijk dat een QA coördinator ervoor zorgt dat hier draagvlak voor gecreëerd wordt, waarbij hij of zij op weerstand kan stuiten. Dit betekent bijvoorbeeld communiceren over de aanpak, benodigde investeringen en meerwaarde van een veranderproject. Bovendien moeten er tijd en middelen voor een verandering vrijgemaakt worden, waarvoor soms wat overtuigingskracht nodig is.

4. Verandering van kwaliteitsnormen

Met de vernieuwing van de standaarden voor managementsystemen van de afgelopen jaren zijn ook de kwaliteitsnormen veranderd, waardoor ze beter aansluiten op de strategie van organisaties. Deze normen zijn toegankelijker, toepasbaarder en breder geworden voor veel organisaties. Kwaliteit krijgt zo een andere invulling. Echter, hier moeten QA coördinatoren rekening mee houden bij het opstellen van beleid, het analyseren van de kwaliteit, en het initiëren en implementeren van verbeterprojecten.

Ben jij een interim QA coördinator, freelance QA coördinator of zzp QA coördinator, of juist een opdrachtgever en op zoek naar zo'n zelfstandige professional voor kwaliteitswaarborging? Dan kun je bij Bureau Ad Interim terecht voor de ideale match. Stuur je cv op of doe een aanvraag en wij helpen je verder.