QA Medewerker | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare QA Medewerkers:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare QA Medewerkers.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
1. Wat is een QA medewerker?
Binnen de kwaliteitsafdeling van een bedrijf wordt er door kwaliteitsmedewerkers hard gewerkt aan de "quality assurance". Dit vakgebied richt zich op het beheersen en tegelijkertijd verbeteren van de kwaliteit van geleverde diensten of producten binnen een bedrijf. Het beroep kan op allerlei ondernemingen en bedrijven worden toegepast en hecht waarde aan het waarborgen van de kwaliteit, aan de hand van strenge kwaliteitseisen die worden gesteld voor een branche of sector.
Een quality assurance medewerker dient deze idealen te waarborgen, zodat een bedrijf op een optimale manier waarde creëert voor haar klanten. Waar houdt een medewerker in de quality assurance zich allemaal mee bezig, wat is het verschil tussen een QA medewerker en een QC medewerker binnen kwaliteitsmanagement en welke eigenschappen zijn hiervoor essentieel?
2. Wat houdt het vak van een QA medewerker precies in?
Quality assurance, afgekort met QA, draait om de beheersing en verbetering van de kwaliteit van geleverde diensten en/of geproduceerde producten. De QA afdeling ziet erop toe dat wat er geproduceerd wordt door een onderneming de juiste en optimale kwaliteit bezit. Dit concept kan op ieder object toegepast worden en dit maakt het potentiële werkgebied van QA medewerkers erg groot. Immers wil elk bedrijf iets van waarde produceren voor haar klanten, waarbij de geldende kwaliteitseisen in acht genomen worden. Dit betekent ook dat veel bedrijven investeren in goed kwaliteitsmanagement. Zodoende is het aantrekkelijk om binnen dit beroep als interim QA medewerker, freelance QA medewerker of zzp QA medewerker aan de slag te gaan. Zo ben je immers flexibel inzetbaar en raak je bekend met veel verschillende situaties. De opgedane kennis kun je weer inzetten in een nieuwe situatie.
De precieze werkzaamheden die QA medewerkers dienen uit te voeren zijn overigens ook erg divers en hangen af van de werkgever en de branche of sector waarin men werkzaam is. Per bedrijf, zelfs wanneer deze in dezelfde branche of sector operatief zijn, kunnen er ook verschillen zijn. Sommige QA medewerkers houden zich bijvoorbeeld meer bezig met kwaliteitsvraagstukken, waar andere werknemers op dit gebied weer betrokken zijn bij het optimaliseren en waarborgen van de klantervaring.
3. Taken en verantwoordelijkheden van een QA medewerker
De volgende lijst met taken kunnen van een QA medewerker verwacht worden:
- Beleid opstellen. Allereerst ben je verantwoordelijk voor het bijdragen aan de beleidsvorming rondom kwaliteit. Je helpt bijvoorbeeld bij het vormen van richtlijnen en beleidsdocumenten op basis van onderzoek en inventarisatie. Hierin stel je vast waar producten en diensten op gecontroleerd moeten worden en hoe aan de voorschriften voldaan kan worden. Vervolgens zal het kwaliteitsbeleid als rode draad door de werkzaamheden heen lopen. Het beleid moet ook weleens aangepast worden, indien de wetgeving verandert of bij een hogere kwaliteit bij de concurrentie.
- Audits organiseren en uitvoeren. Ook moet je regelmatig de diensten en producten testen op hun kwaliteit aan de hand van audits. Zo worden alle elementen die de kwaliteit kunnen beïnvloeden grondig onderzocht.
Klachten afhandelen. Als onderdeel van de QA afdeling verzamel en beoordeel je ook feedback en klachten van de klanten en interne werknemers. Deze feedback wordt bestudeerd en vervolgens verwerkt om de kwaliteit continu te blijven optimaliseren. - Problemen onderzoeken. QA medewerkers houden zich ook veel bezig met probleemanalyses, waardoor fouten in een proces of afwijkingen bij producten of diensten geanalyseerd en mogelijk verholpen kunnen worden. Op deze manier wordt de kwaliteit van producten of diensten geoptimaliseerd en gewaarborgd.
- Verbeterprojecten begeleiden. Wanneer er fouten zijn ontdekt in het huidige productieproces en mogelijke oplossingen zijn aangedragen, is het aan jou de taak om de implementatie van deze oplossingen te begeleiden. Je bent bijvoorbeeld betrokken bij het analyseren en meten van de impact van een verbetering op de kwaliteit van een product of dienst.
- Rapportages opstellen. Tot slot hoort het bundelen van de bevindingen in rapporten ook bij deze functie, welke vervolgens met het management en andere afdelingen gedeeld moeten worden. Je moet hierbij ook goed om kunnen gaan met kritiek, wat jij objectief beoordeelt en meeneemt in het ontwikkelingsproces.
4. Verschil tussen QA en QC
Binnen de kwaliteitsafdeling van een bedrijf is er een onderscheid tussen quality assurance en quality control. Dit laatste, afgekort met QC, richt zich op het controleren van bepaalde kenmerken van producten of diensten. Hierbij wordt een opgestelde checklist gevolgd van zaken die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit. Bij QA wordt er juist gekeken naar de processen die de uiteindelijke kwaliteit kunnen beïnvloeden. Samengevat kijkt een QC werknemer dus naar de eindstatus, aan de hand van normen en verwachtingen, terwijl een QA medewerker zich richt op het analyseren van het productieproces dat hieraan vooraf gaat om mogelijke verbeteringen te ontwerpen. Uiteindelijk zorgen deze twee functies samen voor een optimaal kwaliteitsmanagement over het eindproduct.
5. Welke 7 kwaliteiten zijn vereist voor een QA medewerker?
A. Communicatieve vaardigheden
Zowel schriftelijk als mondeling kun je goed communiceren, waarbij je goed zichtbaar bent op de werkvloer en met diverse betrokkenen converseert, van medewerker tot directeur en klant. het is hierbij van belang dat je bondig en helder communiceert, zodat men gelijk op de hoogte is van de stand van zaken.
B. Organiseren en plannen
Je baan draait om organisatie en planning en je moet met regelmaat audits uitvoeren om op een gestructureerde manier het proces in kaart te brengen. Op deze manier kun je de kwaliteit van een proces overzichtelijk vastleggen, waarnaast je ook bijdraagt aan het verhogen van de productiviteit.
C. Kritisch en gedetailleerd
Je gaat oplettend te werk en hebt oog voor details, aangezien elk klein onderdeel van een proces geanalyseerd moet worden op de bijdrage aan de kwaliteit van het eindproduct. Zodoende is het belangrijk dat je processen goed en volledig kunt observeren en vastleggen, waarnaast je een kritische beoordeling kunt formuleren.
D. Analytisch vermogen
Kleine gebreken kunnen gepaard gaan met grote gevolgen en daarom moet je in staat zijn om het grotere plaatje in een situatie te zien. Hiervoor is een goed analytisch vermogen erg belangrijk. Zo kun jij de impact van beslissingen en verbeteringen incalculeren, waardoor uiteindelijk de kwaliteit geoptimaliseerd wordt. Hiervoor moet je uitvoerig onderzoek doen naar de regulaties en richtlijnen die gelden voor jouw branche of sector, zodat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen.
E. Standaard verhogen
Daarnaast draag jij actief bij aan het doorgroeien van een product of dienst door het productieproces uitvoerig te bewaken. De QA afdeling is immers de sleutel tot het ondergaan van succesvolle transformatie binnen een bedrijf.
F. Opleiding
Om als QA medewerker te werken, of dat nou als interim QA medewerker, freelance QA medewerker of zzp QA medewerker is, moet je sowieso een MBO opleiding hebben afgerond in de richting van kwaliteitsmanagement. Sommige bedrijven verwachten ook van hun QA medewerkers dat er een korte, interne cursus gevolgd wordt. Hierin leer je meer over de aspecten van kwaliteitsmanagement binnen een bepaald bedrijf en een bepaalde branche. Je kunt ook doorstromen naar QA manager, waarvoor je minimaal over HBO denkniveau moet beschikken en dus een HBO opleiding gevolgd moet hebben.
G. Ervaring
Als laatste wordt er vaak van quality assurance medewerkers verwacht dat ze een goed inzicht hebben in de processen die de kwaliteit van producten of diensten kunnen beïnvloeden. Dit betekent vaak dat bedrijven relevante ervaring als eis stellen, bijvoorbeeld opgedaan tijdens praktijkstages. Meestal is een jaar aan relevante ervaring voldoende om je in te zetten voor de continue optimalisatie van de kwaliteit van het eindproduct binnen een bedrijf.