Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Register Controller | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Register Controller | Freelance | Interim | ZZP

Register Controller | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Register Controllers:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Register Controllers.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

8 Wetenswaardigheden over de Register Controller: de controller met een titel én een missie

Met alle respect voor alle andere controllers: je wordt niet zomaar Register Controller. Als je een financiële opleiding tot controller hebt gevolgd, dan mag je je controller noemen. Als je geen specifieke opleiding hebt gevolgd maar wel werkt als controller, dan geldt natuurlijk hetzelfde. De Register Controller is echter iemand die een gerichte, academische opleiding tot het beroep van Controller heeft gevolgd én staat ingeschreven in het register van Register Controllers van de gelijknamige vereniging voor deze beroepsgroep.

1. Geen wettelijke titel

Goed om meteen te vermelden: de titel van RC is feitelijk geen officiële, wettelijk erkende titel, zoals dat bijvoorbeeld wel geldt voor bijvoorbeeld drs. en mr. Het een dienstmerk van de Nederlandse Vereniging van Registercontrollers. Maar het geeft dus wel garantie voor een hoog opleidingsniveau.

2. Een academische Business Controller

Vaak is het voor een bedrijf voldoende als een Business Controller een financiële opleiding heeft gedaan, met daarnaast vele jaren concrete ervaring. Heb je als organisatie echter behoefte aan een academisch opgeleide Controller die ook nog eens ingeschreven staat in een officieel register van controllers? Kies dan voor een Business Controller met die academische titel in het vakgebied van Controlling. Een interim Register Controller heeft hier ook een flinke streep voor op een ‘doorsnee’ Business Controller, en mag dat best in zijn tarief zichtbaar maken.

3. Planning & Control cyclus

De Business Controller heeft de Planning & Control cyclus hoog op zijn agenda staan. Dagelijks monitort hij hoe het bedrijf er op financieel gebied voor staat. Waar de ene groep financials vooral bezig is met het registreren van gegevens, en de andere groep met rapportages opstellen, houdt de Register Business Controller zich bezig met het plannen, controleren en analyseren van alles wat er op zijn bureau wordt aangeleverd. Hij kan niets zonder alle andere financiële medewerkers, maar hij is wel degene die onderaan de streep echt volledig onderbouwd kan toelichten of de organisatie nog op koers ligt. Door een strakke planning houdt hij de control in handen. En hij bewaakt continu of de rest van de organisatie hier aan mee werkt. Indien nodig spreekt hij mensen aan. Want als er elders in het bedrijf vertraging ontstaat of zelfs deadlines niet worden gehaald, wordt het voor hem heel lastig om zijn doelen te bereiken. Uiteraard kan hij altijd met aannames werken, maar die probeert hij zoveel mogelijk te voorkomen.

4. Investeringsanalyses

De Register Controller is ook degene die grote investeringen van het bedrijf voorbereidt en bewaakt. Wat zijn de verschillende scenario’s als de directie besluit deze investering door te laten gaan? Wat is de invloed op het marktaandeel van het bedrijf? Wat zijn de verwachtingen qua omzetstijging in het eerste jaar? En de jaren daarna? Uiteraard is ook de terugverdientijd hierin een belangrijke factor. Daarnaast wordt er ook gerekend met de gevolgen van het niet doen van de investering. Hoeveel omzet laat de onderneming dan liggen? Wat is eventueel een alternatief voor deze investering? Uiteraard worden ook allerlei financieringsmogelijkheden onder de loep genomen. Al met al verzamelt de Register Business Controller enorm veel informatie, spreekt veel mensen en doet allerlei analyses, alvorens hij een degelijk onderbouwd voorstel op het bureau van de directie deponeert. Die moet daarop blind kunnen vertrouwen en varen, en op basis daarvan deze grote beslissing te nemen. Heeft een onderneming hele grote plannen, zoals een overname, dan kan een freelance Register Controller hier ook een grote rol van betekenis in spelen. Omdat dit processen van maanden (soms jaren) zijn, en hier heel veel geld mee is gemoeid. Een overname kan een bedrijf enorm vooruit stuwen, en concurrenten het nakijken geven. Maar in het ergste geval kan het ook de ondergang betekenen. Een zzp Register Controller kan bijvoorbeeld samen met een extern bureau het over te nemen bedrijf van alle kanten belichten, en een gedegen advies presenteren. En uiteraard komt de CFO hier ook al eerder in beeld.

5. Beleidsbepalende adviezen

Behalve met investeringen bemoeit de Register Controller zich ook met alle andere grote financiële bewegingen binnen het bedrijf. De directie kan prachtige toekomstplannen hebben, maar zijn ze haalbaar? Want elk goed plan zal weliswaar op termijn extra omzet en extra resultaat genereren, maar op korte termijn eerst geld kosten. Vaak hebben deze stappen ook fiscale gevolgen, zeker als de onderneming bijvoorbeeld uitbreidt over de grens. Daar zal een gespecialiseerde fiscalist naar moeten kijken. Maar de Register Business Controller is degene die deze plannen onderbouwt, of aantoont dat ze niet haalbaar zijn. Uiteraard is het aan de directie om er wel of niet mee door te gaan. Hier gaat dus heel veel doorrekenen door de controller aan vooraf, die daarvoor diverse modellen gebruikt. In het verlengde hiervan liggen ook de meerjarenplannen van het bedrijf op zijn bord. Welke koers wil de directie gaan varen? Groeien? En zo ja: hoe snel en naar welke grootte? Misschien is er de uitdrukkelijke wens om marktleider te worden, of eindelijk ook te scoren in dat andere segment. Ook hiervoor draagt de Register Controller de onderbouwing aan. De conclusie daaruit kan ook heel anders uitpakken: bijvoorbeeld het advies om te stoppen met bepaalde activiteiten. Al met al heeft hij dus een flinke financiële vinger in de bedrijfspap, zeker als de onderneming geen CFO heeft. De zzp Register Controller die hier vrij onverwacht wordt ingevlogen, moet zeer ruime ervaring hebben met dit soort taken bij soortgelijke bedrijven. Er is geen tijd voor een uitgebreid rondje langs de velden en inwerken. Hij moet snel door hebben wat en wie hij nodig heeft om dat eerstvolgende belangrijke, toekomstgerichte advies aan de directie voor te leggen.

6. Het systeem en processen als basis

De controller is hiervoor wel afhankelijk, niet alleen van zijn financiële medewerkers, maar vooral ook van het systeem en de processen die er voor zorgen dat hij die broodnodige getallen ook beschikbaar heeft. En natuurlijk moeten ze betrouwbaar zijn. Dus steekt hij ook veel tijd in het neerzetten en onderhouden van een goed managementinformatiesysteem. Tevens bewaakt hij continu alle interne processen. Waar nodig voert hij verbeteringen of optimalisaties door. Dat begint aan de voorkant met de input, en eindigt met wat hij krijgt als hij aan het eind van al die processen op de knop drukt: de output. Een bekend gezegde luidt: ‘garbage in is garbage out’. Anders gezegd: als de input niet klopt, hoef je niet te verwachten dat je de perfecte output krijgt. Hij zal dus ook continu de managers en financiële medewerkers onder hem aansturen op juiste en tijdige invoer, en op het volgen van de afgesproken procedures.

De Register Controller moet hoe dan ook kunnen vertrouwen op wat er door het systeem aangeleverd wordt, maar is daar ook altijd kritisch op. Ontdekt hij dat er iets niet klopt, dan haalt hij desnoods de onderste steen boven en laat deze ‘bug’ corrigeren. Het gaat hier ook over de communicatie tussen afdelingen. Waar nodig, bijvoorbeeld als een systeem zichtbaar verouderd is, doet hij voorstellen voor een nieuw systeem, en laat dit implementeren. In dat opzicht zal hij ook regelmatig schakelen met het hoofd van de ICT-afdeling. Voor een freelance Register Controller ligt hier vaak een geweldige uitdaging, zeker als processen en lijnen vertraagd, via een omweg en/of gewoon niet goed verlopen. Het betekent dat hij zich als het ware in moet graven in het systeem om te zien waar de hick-ups zitten. Hij slaagt in zijn missie als men bovenin merkt dat men sneller de juiste getallen aangeleverd krijgt, en dat die niet continu aangepast hoeven te worden.

7. Leidinggeven

Het staat dan ook buiten kijf dat de Register Controller leidinggevende capaciteiten moet hebben. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf stuurt hij een klein groepje of een groot team aan. In besprekingen met andere functionarissen moet hij op zijn strepen durven staan. Hij weet anderen dusdanig te overtuigen van het belang van het halen van deadlines, dat ze na korte tijd al aan één woord genoeg hebben. Het vraagt echter ook van hem dat hij met diverse typen mensen kan samenwerken, waarin hij altijd het financiële belang van het bedrijf voorop laat staan. Heeft hij een direct leidinggevende onder zich, dan stuurt hij diegene aan. Uiteraard doet hij dat op een dusdanige manier dat diegene op een dusdanige manier leiding geeft aan de mensen onder hem, die bijdraagt aan het bereiken van de doelen van de Register Business Controller. Deze wordt daar immers op afgerekend door de directie. Een interim Register Controller heeft hier geen makkelijke klus aan. Hij moet in korte tijd zien door te krijgen hoe de lijnen lopen en wie precies wat doet. Waar zitten de ‘zwakke schakels’ in de ketting waarvan hij afhankelijk is? Waar nodig stuurt hij dan bij.

8. De jaarrekening

Natuurlijk is de Register Business Controller ook betrokken bij het samenstellen van de jaarrekening. Het grote voorwerk gebeurt in de schakels vóór hem, maar hij zorgt samen met de CFO voor de uiteindelijke samenstelling van balans, resultatenrekening en toelichting. Het behoeft geen verdere uitleg dat dit zeer belangrijke rapportages zijn, bij het afsluiten van het oude boekjaar. In die hoedanigheid heeft hij ook veel contact en overleg met de externe accountant.