Relatiebeheerder | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Relatiebeheerders:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Relatiebeheerders.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
Relatiebeheerders of accountmanagers treden op als pleitbezorgers van de klant en werken samen met interne afdelingen om ervoor te zorgen dat de behoeften van de klant worden begrepen en vervuld. Zij kunnen helpen bij de verkoop, de behandeling van klachten van klanten, het verzamelen en analyseren van gegevens en het verbeteren van de algehele klantervaring.
De beste kandidaten zijn communicatief, proactief en hebben een passie voor de producten van het bedrijf en de klanten die zij bedienen. Relatiebeheerders fungeren als het belangrijkste aanspreekpunt voor hun klanten. Ze bouwen langdurige relaties op die voor beide partijen voordelig zijn, waarbij ze altijd op zoek zijn naar de producten die het beste passen bij de individuele behoeften van de klant. Zij helpen ook interne afdelingen door informatie te verzamelen, zoals verkoopleads of product beoordelingen, door te helpen bij de verwerking en analyse van klantgegevens en klachten, en door trends in de sector te signaleren.
Om in deze functie te slagen, moeten kandidaten over uitzonderlijke communicatieve, computer- en probleemoplossende vaardigheden beschikken. Je bent vindingrijk, analytisch, hebt een groot aanpassingsvermogen en bent goed georganiseerd.
Taken en verantwoordelijkheden van een Relatiebeheerder
- Communiceren met klanten om hun behoeften te begrijpen en de productwaarde uit te leggen.
- Het opbouwen van relaties met klanten op basis van vertrouwen en respect.
- Samenwerken met interne afdelingen om het vervullen van klantbehoeften te vergemakkelijken.
- Verzamelen en analyseren van gegevens om meer te leren over consumentengedrag.
- Het bijhouden van een nauwkeurige administratie met betrekking tot inventaris en account notities.
- Bijhouden van kennis van producten en diensten van het bedrijf.
- Het oplossen van klachten en het voorkomen van bijkomende problemen door het verbeteren van processen.
- Het signaleren van trends in de branche.
- Optreden als pleitbezorger van de klant met een focus op het verbeteren van de kopers ervaring.
Opleidingsvereisten en vaardigheden van een Relatiebeheerder
- HBO diploma in sales, communicatie, of aanverwante gebieden.
- Enkele jaren ervaring in deze rol kan de voorkeur hebben.
- Uitzonderlijke mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden.
- Het vermogen om grote hoeveelheden gegevens te verzamelen, bij te houden en te analyseren.
- Aanpassingsvermogen en een sterk probleemoplossend vermogen.
- Uitstekende actieve luistervaardigheden.
- Het vermogen om een goede verstandhouding op te bouwen en samen te werken met anderen binnen en buiten het bedrijf.
- Inzicht in consumentengedrag en trends in de sector.
- Uitgebreide, nauwkeurige productkennis.
3 belangrijke tips voor succesvol relatiebeheer en het inhuren van een uitstekende accountmanager
Wanneer je een account opent, begint je met het proces van het opbouwen van dit account. Het is dan fijn als je enkele nuttige tips kunt raadplegen voor het beheren van het proces.
Jouw strategie voor relatiebeheer dicteert hoe je de top accounts binnen het bedrijf behandelt en door deze accounts prioriteit te geven, houd je het bedrijf op koers. Elke topklant kan verschillende persoonlijkheidsvoorkeuren hebben. Een vaste strategie voor kan worden onderverdeeld in drie stappen: cultiveren, raadplegen en onderhouden. Door deze richtlijnen te volgen, bereik je beste resultaten binnen je portefeuille.
Het belang van een account managementstrategie
Een account managementstrategie in dat je de belangrijkste accounts van het bedrijf beheert en laat groeien en dit betekent het identificeren van de topklanten en de benaderingen die het beste voor hen werken. Het einddoel is om langdurige relaties op te bouwen die voor beide partijen voordelig zijn. Zowel de doelstellingen van de klanten als die van het bedrijf kunnen alleen worden bereikt wanneer een strategie voor relatiebeheer effectief is. Brainstorm daarom over welk type strategie je voor elke topklant wilt gebruiken en welke collega's hierbij betrokken kunnen worden. Een strategie voor relatiebeheer houdt in dat je de beste praktijken ontwikkelt voor het omgaan met jouw klanten.
Een relatiebeheer strategie ontwikkelen is een proces met vele facetten. Wat voor de ene klant werkt, werkt misschien niet voor de andere. In alle gevallen moet je echter een systeem ontwikkelen om de belangrijkste klanten te kunnen identificeren. De gebruikelijke manier om dit te doen is de relaties te evalueren die de meeste inkomsten opleveren. Als het verliezen van een klant een deuk in de verkoopcijfers zou slaan, dan moet je prioriteit geven aan hun account. Klanten met een hoog toekomstig potentieel kunnen ook tot VIP status worden verheven.
Zodra je weet welke klanten de VIP's zijn voor een bedrijf, moet je kiezen wie hun accounts beheert. De relatiebeheerder die je kiest zal een groot verschil maken in de vraag of klanten gebruik blijven maken van het bedrijf. De accountmanager moet een strategie hebben die de specifieke klant aanspreekt. Sommige klanten worden bijvoorbeeld afgeschrikt door agressieve tactieken die overkomen als pesterig. De manager moet de huidige en toekomstige behoeften van de klant kunnen inschatten en relevante producten en diensten kunnen voorstellen. Vermijd indien mogelijk het doorschuiven van accounts van persoon naar persoon. Je wilt dat de accountmanager een band opbouwt met elke klant waaraan prioriteit wordt gegeven, naarmate ze in de loop van de tijd communiceren.
De beste praktijken op het gebied van relatiebeheer moeten altijd inhouden dat je iets waardevols voorstelt aan de topklanten. De accountmanager moet consequent op zoek zijn naar oplossingen om de klant te helpen. Het primaire doel moet niet zijn om simpelweg, op welke manier dan ook, de verkoop deal te sluiten. Prestaties moeten worden gemeten voor alle leden van een relatiebeheer strategie team. Binnen de metrieken moet je in staat zijn om de winstpercentages, prijsstelling en contractwaarden van teamleden te evalueren.
Verkopers vergeten vaak dat wanneer je de verkoop sluit, jij in de meeste verkoop beroepen het account opent. Hier zijn drie eenvoudige tips om te onthouden voor effectief relatiebeheer.
1. Cultiveer
Je moet bouwen aan de relatie door te zaaien. Wanneer je ‘de grond’ van je klantrelatie cultiveert, investeer je tijd, moeite en goede zaden. Voor optimale groei bemest je de grond en houdt je hem gevoed met water. Om te cultiveren, moet je het groeiende geheel voeden.
Relatiebeheerders zijn vaak alleen geïnteresseerd in wat zij van een account kunnen krijgen, in plaats van wat ze eraan kunnen bijdragen. Je moet echter eerst investeren en voeden. Wees beschikbaar; wees dienstbaar. Bied extra hulp of word een verbindingspersoon naar andere diensten. Maak de klanten ervan bewust dat ze je kunnen bellen voor andere zaken dan wat je verkoopt. Vraag jezelf af, hoe vaak neem je contact op met een relatie zonder te proberen om hen iets te verkopen?
2. Raadpleeg
Tijdens het verkoopproces heb je je hopelijk kunnen profileren als een adviseur of een consultant voor de klant. Je moet je imago ver boven dat van de typische verkoper verheffen tot dat van een leverancier van oplossingen en een vertrouwde adviseur. Blijf je klanten dus adviseren, zelfs over zaken die niet direct met de productlijn te maken hebben. Wees een expert in de sector, neem contact op met je klanten, geef ze advies en houd ze op de hoogte. Hier is een voorbeeld:
"Hallo, Jacob. Ik weet niet of je op de hoogte bent van de vakbeurs volgende maand, maar een van de breakout-sessies gaat over ondernemingsbrede boekhoudsystemen. Ik denk dat het een goed idee is om een paar van jouw mensen te sturen. Laat het me weten als je geïnteresseerd bent, dan kan ik een paar vrijkaarten voor je regelen."
3. Onderhouden
De beste manier om klantenloyaliteit en sterke accounts op te bouwen is de klanten te laten weten dat je om hen of hun bedrijf geeft, en de beste manier om dat te bereiken is door daadwerkelijk om hen te geven. Om een echte verkoopprofessional te worden, moet je op het punt komen waarbij je voorbij de commissies kijkt en begrijpt dat het jouw taak is om te helpen.
Betekent dit dat het verkeerd is om te verlangen naar rijkdom en de ongelooflijke financiële beloningen die mogelijk zijn op het gebied van verkoop? Natuurlijk niet. Onthoud echter wel dat meer krijgen van wat je wilt en nodig hebt, het resultaat is van anderen helpen meer te krijgen van wat zij willen en nodig hebben.
Relatiebeheerder inhuren?
Kan jouw organisatie een professionele freelance Relatiebeheerder, interim Relatiebeheerder of zzp Relatiebeheerder gebruiken? Neem dan vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim voor het vinden van een passende kandidaat.
Werken als Relatiebeheerder?
Wil je graag aan de slag in deze rol en beschik je over bovenstaande kwaliteiten? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe en we helpen je bij het vinden van een nieuwe uitdaging.