Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Roosteraar | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Roosteraar | Freelance | Interim | ZZP

Roosteraar | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Roosteraars:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Roosteraars.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

9 tips voor een roosteraar

Veel bedrijven zijn afhankelijk van goed georganiseerde roosters om de dagelijkse werkzaamheden soepel te laten verlopen. Immers moeten werknemers op de hoogte zijn van hun precieze dag- en taakindeling, wat goed op elkaar moet aansluiten. Een roosteraar wordt voor deze taak ingeschakeld, waarbij de onderwijssector een voornaam werkgebied vormt. Hier moeten namelijk continu roosters gemaakt worden voor klassen met leerlingen en studenten, met bijbehorende docenten en professors en lokalen en collegezalen. Wat houdt de baan van een roosteraar precies in en met welke tips kun jij als maker van roosters een optimale invulling geven aan jouw baan?

Wat doet een roosteraar precies?

Een roosteraar wordt ook wel een roostermaker genoemd en bij deze baan kun je bij diverse bedrijven terecht. Zo zijn er bijvoorbeeld roostermakers voor het maken van personeelsroosters. Toch is de meest voorkomende positie voor een roostermaker in het onderwijs, zoals op een middelbare school of op een MBO- of HBO-instelling. Hierbij ben je verantwoordelijk voor het maken van roosters voor de verschillende klassen door middel van een door de onderwijsinstelling beschikbaar gesteld computersysteem. Vaak wordt er voor het maken van roosters ook gebruikgemaakt van speciale roostersoftware.

Het gaat om een zeer gedetailleerd en ingewikkeld beroep, omdat je met veel verschillende groepen en belangen te maken krijgt. Ook moet je rekening houden met beschikbare ruimtes, zoals lokalen, en de beschikbaarheid van docenten en ander personeel. Om de roosters zo efficiënt en optimaal mogelijk samen te stellen, verzamel je allerlei benodigde informatie over het type onderwijs. Daarnaast dien je ook de wensen van het onderwijsbureau, de schooldirectie en de docenten goed in acht te nemen.

Roosteraars moeten tevens voorbereid zijn op onverwachte wendingen en kunnen hier snel op anticiperen. Je moet bijvoorbeeld roosters snel en makkelijk kunnen wijzigen wanneer een docent ziek is of bij andere problemen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het maken van overzichten van roosters en roosteractiviteiten en het beantwoorden van vragen over de roosters. Het is uiteindelijk je doel om een zo perfect mogelijk rooster te maken voor iedereen die betrokken is bij de instelling of organisatie.

Door al deze uiteenlopende taken en de verschillende belangen waarmee je rekening moet houden, is het beroep van een roosteraar een met veel verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk om goed tegen stress te kunnen en perfectionistisch te zijn in het ontwerpen van planningen. Ook laat jij je niet uit het veld slaan als er zich problemen voordoen.

9 Tips voor het maken van efficiënte roosters

1. Controleer eerder gemaakte roosters

Voor zowel roosteraars van onderwijsroosters als van personeelsplanningen is het handig om de eerder gemaakte roosters te bekijken. Hier kun je inspiratie uit opdoen en zo zie je in één opslag wat een efficiënte weekverdeling is en wat voor lessen goed op elkaar aansluiten. De oude roosters zeggen immers veel over waar je op moet letten bij nieuwe roosters.

2. Plan vaste gegevens en periode gegevens in

Een goed beginpunt voor elk rooster is het inplannen van een aantal vaste gegevens, zoals geplande overleggen en besprekingen, harde roosterwensen, langdurige zieke medewerkers en opleidingen. Daarnaast kun je ook de gegevens die specifiek aan een periode zijn verbonden al inplannen. Denk hierbij aan verlof van werknemers, eenmalige overleggen, cursusdagen en andere wensen.

3. Rooster diensten en lessen in

Vervolgens plan je de diensten van verschillende docenten of medewerkers in in het onderwijsrooster of de personeelsplanning. Hierbij moet je allereerst rekening houden met de dienstvorm. Begin met de moeilijkere diensten, zoals weekenddiensten en nachtdiensten bij bedrijven, maar ook de vroege en late diensten overdag. Bij het onderwijs kan er ook verschil zitten tussen de soort lessen, waarbij bijvoorbeeld toetsen en tentamens op gunstige tijden ingeroosterd moeten worden.

Naast de dienstvorm moet je ook kijken naar de contractomvang en flexibiliteit van het personeel. Vaste krachten hebben meer capaciteit, maar vaak ook meer wensen, dus het is handig om hiermee te beginnen. Tevens moet je rekening houden met beperkingen bij de inzet van personeel. Daarna kun je het personeel met een kleiner contract indelen en de gaten kunnen opgevuld worden met beschikbare tijdelijke professionals.

4. Stuur op uren en een eerlijke verdeling

Een vierde tip is dat je moet sturen op uren. Dit betekent dat medewerkers die nog minuren hebben extra ingepland moeten worden, terwijl medewerkers met plusuren juist diensten uitgepland moeten krijgen. Docenten zitten vaak ook vast aan een bepaald aantal uren die zij moeten geven, maar in het geval van invaluren, is het belangrijk om te kijken hoe deze uren efficiënt en kostenbesparend ingedeeld kunnen worden.

Iedere werknemer moet een eerlijk rooster krijgen, bijvoorbeeld een gelijke verdeling van weekend- en nachtdiensten of juist late en drukke diensten. Binnen onderwijsinstellingen zijn er ook gunstige en minder gunstige lestijden, waarmee je rekening moet houden. Hierdoor krijgt elke werknemer, docent en leerling een evenredig rooster.

5. Beperk het aantal openstaande diensten

Veel bedrijven en onderwijsinstellingen kampen met openstaande diensten door de krappe arbeidsmarkt en het alsmaar groeiende personeelstekort in veel sectoren. Dit maakt het voor roosteraars heel belangrijk om goed met openstaande diensten om te gaan. Wanneer hier afspraken over gemaakt worden, kun je bijvoorbeeld sturen op een minimale bezetting, zodat openstaande diensten beperkt worden en alle lessen door kunnen gaan. Daarnaast kun je openstaande diensten spreiden over dagen en kortere diensten laten vervallen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld langere lessen ingepland worden.

6. Bespreek het rooster met alle belanghebbenden

Doordat je met zoveel verschillende belangen rekening moet houden, is het belangrijk om het rooster met hun door te nemen. Zo kun je het bespreken met het onderwijsbestuur en rond laten gaan bij alle leraren om eventueel nog aanpassingen te maken voordat het rooster ingezet wordt. Hierdoor weten werknemers ook waar ze aan toe zijn en zo hebben ze meer inspraak in de planning van hun diensten.

7. Doe genoeg kennis van digitale middelen op

Om alle roosteractiviteiten te ondersteunen, bieden veel bedrijven speciale, digitale software en programma's aan. Dan is het wel belangrijk dat je hier genoeg kennis van hebt. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door regelmatig cursussen te volgen in deze richting om bij te blijven bij de ontwikkelingen op het gebied van applicatie- en systeembeheer. Overigens kunnen deze programma's en systemen ook veel werk voor je uit handen nemen en een goed overzicht bieden van de beschikbare ruimtes en personeelsleden.

8. Wees flexibel

Zoals al is benoemd, kan een rooster door onvoorziene omstandigheden helemaal omgegooid of aangepast moeten worden. Hier moet je als roosteraar niet van schrikken of terugdeinzen. Daarnaast dien je alle wensen en behoeften van de betrokkenen mee te nemen in het proces om een optimaal rooster te maken. Hiervoor is een flexibele instelling vereist. Flexibiliteit is de belangrijkste eigenschap van een goede, ervaren roosteraar, waardoor een rooster ondanks externe uitdagingen toch gemaakt kan worden.

9. Wees creatief

Creativiteit staat op het lijstje met noodzakelijke competenties op nummer twee. Zo kun je als roostermaker ingewikkelde puzzels oplossen en roosters op een creatieve manier samenstellen. Je kunt namelijk creatief omgaan met uitval van werknemers en docenten en gaten in roosters. Ook de verschillende dienstvormen en contracten verwerk jij op een handige manier in de roosters.


Ben jij een flexibele, creatieve interim roosteraar, freelance roosteraar of zzp roosteraar? Of ben jij een opdrachtgever die naar zo'n tijdelijke professional op zoek is om roosters in elkaar te zetten voor het personeel? Dan kun je bij ons terecht door je cv op te sturen of een aanvraag te doen. Vervolgens maken wij de perfecte match.