Salarisadviseur | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Salarisadviseurs:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Salarisadviseurs.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
De salarisadviseur: welke 9 aspecten zijn het belangrijkste in zijn rol?
In elk bedrijf en in elke andere organisatie worden salarissen betaald, tenzij de organisatie volledig uit vrijwilligers bestaat natuurlijk. Die salarissen worden niet uit de mouw geschud, maar zijn bepaald, berekend, vastgelegd. In sommige organisaties werkt men met salarisschalen, waarbij iemand precies kan zien wat hij bijvoorbeeld volgend jaar of bij een promotie gaat verdienen of kan gaan verdienen. De salarisadviseur speelt hierin een grote rol. Wat doet hij dan precies? En over welke kwaliteiten en capaciteiten moet hij absoluut beschikken?
1. Salarisgericht opgeleid
Natuurlijk heeft de interim Salarisadviseur een opleiding gevolgd die is gericht op salarisverwerking en bijvoorbeeld alle componenten die een rol spelen bij het tot stand komen van een salaris. Dat kan een opleiding zijn geweest op het gebied van personeelszaken/HR, als daarin maar aandacht is geweest voor beloningsstructuren. Want zonder opleiding in de juiste richting kom je er echt niet als zzp salarisadviseur. Je kan heel veel in de praktijk leren, maar zeker als interimmer moet je gewoon direct hands-on en productief zijn. Studeren en leren doe je van tevoren. Wel is het natuurlijk zo dat hoe meer opdrachten je hebt gedaan als freelance Salarisadviseur, hoe meer ervaring je weer meeneemt naar je volgende opdrachtgever. Al werkende leer je dus.
2. Mensgericht én bedrijfsgericht denken en handelen
Als zzp salarisadviseur werk je voor het individu, die nieuwe medewerker die gaat beginnen of die collega die er al jaren werkt. Je werkt dus mensgericht, maar zeker niet alleen maar. Je werkt immers in opdracht voor je opdrachtgever, dus zeker ook in zijn belang. Het gaat dus ook om belangen afwegen.
3. Financieel-administratief goed onderlegd
Behalve dat je als freelance Salarisadviseur veel met mensen werkt, heb je ook veel te maken met getallen, met gegevens, met data. Je komt er dus niet met alleen mensgerichte kwaliteiten, je moet absoluut ook administratieve feeling hebben. Want alles wat jij doet op salarisgebied heeft financiële gevolgen, voor die collega en voor de organisatie. En uiteraard begrijp jij exact wat die gevolgen zijn of heb je daar in ieder geval een gevoel bij. Indien je niet voldoende expertise hebt (of als er simpelweg collega’s zijn die dat als taak hebben), laat je een correcte doorrekening maken. Mocht je ook nog boekhoudkundige kennis hebben, dan is dat in de ene rol als interim Salarisadviseur mooi meegenomen, in de andere wellicht een must. Want het is wel heel erg handig als je ook salarisjournaalposten kunt opstellen of in ieder geval lezen.
4. Nauwkeurig en discreet werken
Het verrast niemand dat je als salarisadviseur nauwkeurig werkt. Afhankelijk van jouw exacte takenpakket verzamel je bijvoorbeeld gegevens en zorg je ervoor dat ze compleet en correct zijn. Een stukje controle hoort dat dus zeker ook bij. Mogelijk verwerk je ze ook en zorg je ervoor dat alle data op de juiste manier worden opgeslagen, bijvoorbeeld in de stamgegevens. En natuurlijk ga je vertrouwelijk om met al die door jou ontvangen en verwerkte data. Niemand heeft iets te maken met die persoonlijke info en salarisgegevens. Alleen mensen binnen de salarisadministratie en HR kunnen hier toegang toe hebben. Bedenk ook dat je in jouw functie als freelance Salarisadviseur niet alleen te maken hebt met bijvoorbeeld de lonen van mensen van de werkvloer, maar ook met salarisbetalingen van de hoogste functionarissen. En het is een bekend feit dat veel mensen graag willen weten wat zij verdienen, maar die informatie komt nooit of te nimmer bij jou vandaan.
5. Wetten en regelgeving
Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook bij het bepalen en betalen van salarissen ben je als werkgever gebonden aan allerlei wet- en regelgeving. Zo is bijvoorbeeld het Burgerlijk Wetboek (BW) van toepassing. Daarin staat bijvoorbeeld beschreven hoe het zit met vakantie (betaald en onbetaald verlof). In sommige gevallen mag je hiervan afwijken in cao of arbeidsovereenkomst, maar dan staat dat duidelijk vermeld. Uiteraard moet je als zzp Salarisadviseur ook weten hoe het zit met minimumloon en de minimale vakantietoeslag. Heb je die kennis niet direct paraat, dan weet je hem vliegensvlug te vinden. Het spreekt ook voor zich dat er niet wordt gediscrimineerd in arbeidsvoorwaarden, tussen mannen en vrouwen, tussen mensen zonder of met handicap et cetera. De Rijksoverheid geeft over al deze wetten en regels veel en duidelijke informatie.
We noemden even de woorden cao en arbeidsovereenkomst: je hoeft niet in detail te weten hoe deze er uit zien, wel wat er bijvoorbeeld absoluut in moet staan. En natuurlijk kan je vragen hierover beantwoorden danwel jouw (aanstaande) collega doorsturen naar die andere collega die wel over die expertise beschikt.
6. Voorbeeldrol interim Salarisadviseur
Genoeg gepraat nu. Je vraagt je vast of hoe een functieomschrijving voor een Salarisadviseur er ongeveer uit kan zien. Nou, een mooi profiel vind je bijvoorbeeld op de website van Salarisvanmorgen. Deze is zowel te lezen als een vacature voor een junior als voor een meer ervaren salarisadviseur.
7. Zelfstandig en solitair werken
Als zzp Salarisadviseur werk je deels zelfstandig, solitair zelfs. Maar je bent altijd onderdeel van een team, een afdeling, een grote organisatie. En dat betekent dus ook heel veel schakelen en samenwerken met heel veel verschillende soorten mensen. Dat is niet altijd even makkelijk, zeker niet met verschillende belangen en/of karakters. Maar jij bent altijd jezelf, in het belang van jouw cliënt/collega en je opdrachtgever. Je moet dus ook stevig in je schoenen staan en niet over je heen laten lopen. Dienstverlenend kunnen zijn is ook een absolute plus.
8. De administratie voeren
In sommige rollen als zzp Salarisadviseur ben je echter ook een echte salarisadministrateur. Dat betekent dus dat je verantwoordelijkheid draagt voor een juiste en tijdige salarisverwerking en –betaling, elke maand (of vier weken) weer. Je zorgt dat alle mutaties op tijd zijn verwerkt en uiteraard dat alle gegevens van alle medewerkers 100% up-to-date zijn. Want een salaris herrekenen omdat een mutatie niet of te laat is doorgevoerd, kost extra tijd en levert onoverzichtelijke en niet uit te leggen salarisstroken op.
9. Meerdere opdrachtgevers
We hebben het steeds over een opdrachtgever, maar er is ook een andere rol als interim Salarisadviseur mogelijk. Er zijn namelijk ook mogelijkheden om voor meerdere opdrachtgevers te werken. Niet alleen doordat je bijvoorbeeld twee parttime klussen combineert, maar ook door bijvoorbeeld voor een bemiddelings- of uitzendbureau te gaan werken. Je kan je voorstellen dat werken als freelance Salarisadviseur voor een bureau nog leuker en afwisselender is. Geen dag is hetzelfde. Dit vraagt dus wel een grote flexibiliteit. Want terwijl je net de mail van die ene klant hebt beantwoord met een doorgerekend salarisvoorstel, hangt de andere klant aan de telefoon met een vraag over hun salarisadministratie.
Herken jij jezelf?
Misschien lees jij deze blog en denk je van a tot z: dit gaat over mij. Ik ben die ervaren en snel beschikbare interim Salarisadviseur. Of: ik heb net een op dit mooie beroep gerichte opleiding afgerond en wil nu snel aan de slag als freelance Salarisadviseur. Dan moet je zeker niet langer wachten, maar jouw cv snel bijwerken en doorsturen natuurlijk naar Bureau Ad Interim.
Bureau Ad Interim is namelijk altijd op zoek naar beschikbare salarisadviseurs. En hebben we die toffe opdracht niet onmiddellijk voor jou klaarliggen, dan kan dat snel, en sneller dan jij denkt, wél het geval zijn. Ad Interim is namelijk hét bemiddelingsbureau voor zowel opdrachtgevers als interim professionals zoals jij. Niet regio gebonden, maar door heel Nederland. Met jouw inschrijving bij Bureau Ad Interim vergroot je dus absoluut jouw zichtbaarheid en kansen op de markt van salarisadviseurs.