Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Schoolmaatschappelijk Werker | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Schoolmaatschappelijk Werker | Freelance | Interim | ZZP

Schoolmaatschappelijk Werker | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Schoolmaatschappelijk Werkers:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Schoolmaatschappelijk Werkers.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

5 aandachtsgebieden van een schoolmaatschappelijk werker

Met veel leerlingen op school gaat het goed en zij sluiten met minimale hulp van buitenaf hun schoolcarrière af met een diploma. Echter, niet voor iedereen is dit vanzelfsprekend. Sommige kinderen ervaren namelijk beperkingen en hebben meer tijd en aandacht nodig om op school goed mee te kunnen komen. Hier is dan een apart aanbod voor nodig, waar een schoolmaatschappelijk werker zich op richt.

Schoolmaatschappelijk werkers geven ondersteuning en advies bij dit soort leerlingen en kunnen zo problemen snel signaleren en oplossen. In dit proces richten deze maatschappelijk werkers zich op een aantal aandachtsgebieden, waar we in dit artikel op in gaan.

Wat houdt schoolmaatschappelijk werk in?

Schoolmaatschappelijk werk (SMW) richt zich op de ondersteuning en advisering van leerlingen met een beperking die hierdoor moeite hebben om mee te komen op school. SMW'ers betrekken hier ook de ouders of verzorgers van de leerling bij, bijvoorbeeld door hen op school uit te nodigen of op huisbezoek te gaan. Tijdens gesprekken kan dan de juiste vorm van hulpverlening worden vastgesteld voor zowel de leerling als de ouders of verzorgers. Zo vormt de SMW'er de schakel tussen zorg en onderwijs en hij of zij is de vertegenwoordiger van jeugdhulp op scholen.

Waarom schoolmaatschappelijk werk?

Een groot deel van hun leven brengen kinderen door op school, wat het een belangrijke plek maakt om problemen te signaleren. Om de juiste zorg aan leerlingen te kunnen bieden, stellen scholen interne begeleiders aan die zich ontfermen over individuele zorgplannen. Een SMW'er heeft deskundigheid op dit gebied en kan vragen van ouders over de opvoeding behandelen, waarnaast onderwerpen als pesten, faalangst, sociale vaardigheden en verstoorde relaties met ouders aan bod komen. Daarnaast houdt een SMW'er zich bezig met signalen van verwaarlozing of mishandeling en verliesverwerking van leerlingen bij overlijdens of echtscheidingen.

Indien nodig kan een SMW'er ook aanvullende hulpverlening in gang zetten. Dit gebeurt allemaal in samenwerking met de school en ouders en het belangrijkste doel van schoolmaatschappelijk werk is kinderen in staat stellen om zich op een gezonde manier te ontwikkelen. Zo kunnen ze uiteindelijk zonder belemmeringen onderwijs volgen.

Wanneer wordt een schoolmaatschappelijk werker ingeschakeld?

Als een leerkracht of mentor problemen of zorgen signaleert bij een kind, informeert hij of zij allereerst de ouders. Als de problemen aanhouden, kan de leerkracht of mentor de ouders of verzorgers om toestemming vragen om de problemen tijdens een zorgoverleg te bespreken. Indien nodig kan vervolgens een zorgcoördinator ingeschakeld worden. Er kan ook een gezondheidsonderzoek uitgevoerd worden door een jeugdarts of -verpleegkundige, waarna een SMW'er de verdere behandeling uitvoert.

Wat doet een schoolmaatschappelijk werker?

SMW'ers overleggen regelmatig met interne begeleiders, ouders en leerlingen. Hij of zij denkt mee over mogelijke oplossingen voor problemen en geeft individuele begeleiding aan leerlingen, ouders en leerkrachten. Leerkrachten kunnen bijvoorbeeld geadviseerd worden over het omgaan met gedragsproblemen, waarnaast ouders begeleid kunnen worden bij opvoedingsvragen. Tevens kunnen er voorlichting en cursussen of trainingen worden verzorgd in de vorm van praat- en spelgroepen.

Doordat een SMW'er verschillende betrokken partijen betrekt bij de behandeling van de problematiek wordt iedereen vooruit geholpen. Dit is uiteindelijk het meest effectief in het verminderen van obstakels en belemmeringen. Deze speciale vorm van maatschappelijk werk wordt zowel op gewone basisscholen als op het speciaal onderwijs toegepast. Indien een SMW'er een leerling doorverwijst naar externe hulp, zorgt hij of zij persoonlijk voor een goede zorgoverdracht.

Op welke aandachtsgebieden richt een schoolmaatschappelijk werker zich?

Tijdens zijn of haar werk richt een schoolmaatschappelijk werker zich op een aantal aandachtsgebieden. Door hier voldoende aandacht aan te geven, kunnen problemen snel en efficiënt worden opgelost, waardoor een leerling weer optimaal mee kan komen op school.

1. Opvoeding

Een SMW'er staat allereerst stil bij de opvoeding van een leerling. Hiervoor wordt met de ouders van de leerling gepraat, waarbij zij iets vertellen over hun kind en hun rol als opvoeder. Er wordt ook informatie gegeven aan ouders over wat het betekent om ouders te zijn en ze kunnen reflecteren op hun manier van opvoeden. Ook dienen ouders op hun relatie met elkaar en met hun kind te reflecteren om een goed beeld te krijgen van mogelijke knelpunten en spanningen.

2. Preventie

Preventie is een belangrijk onderwerp binnen schoolmaatschappelijk werk, wat soms betekent dat de verwachtingen van een school, leerling, leerkracht of ouder moeten worden bijgesteld. Voor een SMW'er is het belangrijk om problemen vroegtijdig te signaleren en passende oplossingen te ontwerpen. Door deze aanpak kunnen verdere problemen worden voorkomen.

Hiervoor schuift een SMW'er bijvoorbeeld aan in een klas, om de dynamiek waar te nemen en het gedrag van een leerling in kaart te brengen. Er wordt ook met het kind zelf gepraat om zijn of haar verwachtingen te bespreken. Het is in dit proces belangrijk dat een SMW'er voldoende ruimte krijgt om de juiste werkwijze op een leerling af te stemmen en de ideale zorgverlening verder uit te diepen.

3. Vertrouwen

Om een leerling, leerkracht en ouders optimaal te kunnen ondersteunen, is vertrouwen bij alle partijen heel belangrijk. Immers moet gevoelige informatie gedeeld kunnen worden, zodat problemen bij de kern kunnen worden aangepakt. Ook worden SMW'ers zo eerder betrokken bij problemen, wat het makkelijker maakt om preventief te werken. De drempel om hulp te zoeken, moet zo laag mogelijk zijn. Overigens is het wel belangrijk dat het proces niet gehaast wordt. Ouders hebben ook tijd nodig om de situatie en het feit dat er iemand meekijkt te accepteren.

4. Diversiteit

Elke leerling is anders en daarom moet er ook individuele, persoonlijke zorg gegeven worden door een SMW'er. De vraag kan heel eenvoudig en kortdurend zijn, maar er zijn ook complexere gevallen, waarbij meer samenwerking met externe hulpverleners vereist is.

5. Talent

Een schoolmaatschappelijk werker richt zich niet alleen op wat er allemaal fout gaat, maar ook op het ontplooien van talent. Zo worden leerlingen een doel en richting gegeven in het leven.

Ben jij op zoek of ben je zelf een interim schoolmaatschappelijk werker, freelance schoolmaatschappelijk werker of zzp schoolmaatschappelijk werker? Doe bij ons een aanvraag of upload je cv en wij maken de ideale match tussen werkgever en zelfstandige professional.