Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Scrum master | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Scrum master | Freelance | Interim | ZZP

Scrum master | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Scrum masters:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Scrum masters
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Scrum Masters leiden product- en softwareontwikkeling teams als dienend leider, werken aan het verhogen van de efficiëntie van het team, en bieden motivatie en begeleiding voor procesverbetering. Hun verantwoordelijkheden omvatten het waarborgen van de waardering van de scrum framework waarden en Agile praktijken die deze ontwikkeling teams moeten volgen. Hieronder valt ook het begeleiden en motiveren van dergelijke teams, het faciliteren van vergaderingen en besluitvormingsprocessen, en het elimineren van team belemmeringen.

Om succesvol te zijn in deze rol, moet je een uitstekende kennis hebben van op Agile praktijken en het vermogen om ontwikkelingsteams effectief te beheren en te begeleiden. Tevens dien je te beschikken over uitstekende interpersoonlijke, project management en probleemoplossende vaardigheden.

Taken en verantwoordelijkheden van een Scrum Master

 • Het gebruik van Agile methodologische waarden, principes en praktijken om oplossingen te plannen, te beheren en op te leveren.
 • Trainen, begeleiden en ondersteunen van scrum teams om Agile waarden, principes en praktijken te volgen.
 • Het bepalen en beheren van taken, problemen, risico's en actie-items.
 • Plannen en faciliteren van scrum evenementen, vergaderingen en besluitvormingsprocessen.
 • Het bewaken van de voortgang en prestaties en het helpen van teams om verbeteringen aan te brengen.
 • Plannen en organiseren van demo's en product/systeem testen.
 • Zorgen voor het juiste gebruik van samenwerkingsprocessen en het wegnemen van belemmeringen voor het scrum team.
 • Bijhouden van project processen, levertijden en financiën.
 • Voorbereiden en presenteren van statusrapporten aan belanghebbenden.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een Scrum Master

 • HBO/WO werk- en denkniveau, opleiding en training in Scrum Methodiek en training.
 • 3+ jaar ervaring als scrum master of in een vergelijkbare rol.
 • Werkende kennis van Agile methodologie, technieken en frameworks, zoals Scrum of Kanban, om oplossingen te leveren.
 • Ervaring met leiderschap en management.
 • Uitstekende interpersoonlijke- en projectmanagementvaardigheden.
 • Sterke communicatie- en presentatievaardigheden.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.

8 tips van succesvolle Scrum Masters + enkele bonus adviezen

1. Bevestig dat de Scrum ceremonies in gebruik zijn

Hoewel het voor de hand liggend klinkt, is het voor een Scrum Master cruciaal om te bevestigen dat alle Scrum ceremonies worden gebruikt door het Scrum team. Met nieuwe teams is het belangrijk om je te concentreren op de basis. Volg de Scrum Handleiding volgens het boekje en inspecteer en pas van daaruit aan, want het is veel moeilijker om sterke processen te ontwikkelen als je niet weet waar je aan begint.

Bij doorgewinterde teams is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze de ceremonies niet hebben opgegeven. Scrum Masters kunnen bijvoorbeeld een ontwikkelingsteam tegenkomen dat collectief heeft besloten geen dagelijkse stand ups meer te doen, omdat ze die tijdverspilling vinden. Maar dagelijkse stand ups hebben waarde en het is de taak van Scrum Masters om ervoor te zorgen dat ze goed worden gehouden, zodat ontwikkelaars de waarde ervan inzien.

Een ander voorbeeld is het houden van een Sprint Retrospective. Als je Sprint Retrospectives niet leiden tot veranderingen en verbeteringen in toekomstige sprints, zal je Scrum team langzaam "afhaken" en uiteindelijk helemaal stoppen met retrospectives. Maar het antwoord is niet om te stoppen met de ceremonie, maar om de anti-patronen die de effectiviteit van je processen ondermijnen te verwijderen. Als er geen ceremonies zijn, zoeken een goede Scrum Masters uit waarom dat zo is. Een van de kerncomponenten van Scrum is inspecteren en aanpassen. Als Scrum ceremonies niet worden gebruikt, is achterhalen waarom dit het geval is, het eerste wat je moet doen.

2. Wees een Coach

Scrum Masters worden soms beschreven als de facilitator van een team en dat is waar, maar je loopt vaak tegen teamleden aan die ofwel onervaren zijn in Scrum zaken of Scrum wel kennen maar niet actief meewerken aan de processen en meetings. Dit is waar je je team actief moet coachen.

Je moet proactief zijn in het helpen van zijn teamleden om de waarde van Scrum ceremonies en meetings te begrijpen. Een ontwikkelaar kan bijvoorbeeld klagen en de stand up tijdverspilling noemen. Een ineffectieve Scrum Master zwicht - misschien om de confrontatie te vermijden - maar goede Scrum Masters gaan in gesprek met de ontwikkelaar, begrijpen waarom hij denkt dat de stand up tijdverspilling is, identificeren het probleem en werken eraan om het op te lossen.

3. Maak de Scrum Ceremonies boeiender

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden om Scrum ceremonies boeiender te maken, en met simpele dingen kom je al een heel eind. Als je stand ups bijvoorbeeld in eigen persoon houdt, overweeg dan om ze buiten te houden als het mooi weer is. Als je asynchrone stand ups houdt die gebaseerd zijn op tekstuele antwoorden, voeg dan nog een vraag toe die je team moet beantwoorden, zoals "Wat is je favoriete film?", of "Wat is het beste boek dat je onlangs hebt gelezen?"

Maar wees ook niet bang om buiten de kaders te denken. Een scrum retrospective waarbij deelnemers niet schrijven, maar moeten tekenen hoe ze de vorige sprint zouden beschrijven, is bijvoorbeeld een goed idee. Dit is niet alleen leuk en nieuw, maar ook onthullend en het leent zich voor het doel van de retrospective - namelijk het identificeren van dingen die moeten veranderen of doorgaan.

Door je team te laten tekenen in plaats van schrijven, doorbreek je het normale patroon, en als je patronen doorbreekt, leer je nieuwe dingen. Een zachtaardige ontwikkelaar die gewend is sprints als overweldigend te ervaren, zegt misschien gewoon "de sprint was prima" of "de sprint was normaal", maar door te tekenen hoe de sprint verliep, onthullen ze misschien meer informatie dan normaal.

4. Zoek naar antwoorden buiten je team

Wanneer je al geruime tijd met een team werkt, kun je er moeite mee hebben om buiten je team te kijken, hetgeen het vinden van de beschikbare oplossingen beperkt. Om je voorsprong te behouden - en om waardevolle inzichten te vinden die je team kunnen helpen kun je:

 • Luisteren naar podcasts of het lezen van blogs en boeken over Scrum-leiderschap
 • Een ander Scrum team een sprint lang schaduwen
 • Vergaderen met andere Scrum Masters en aantekeningen of anekdotes uitwisselen.
 • Je kunt je organisatie ook vragen om je naar Scrum conferenties te sturen of je in te schrijven voor extra trainingen.

5. Ontwikkel een goede relatie met de Product Eigenaar

Scrum Masters en Product eigenaren hebben duidelijk gedefinieerde rollen in de Scrum Gids. Scrum Masters hebben de leiding over het Agile ontwikkelteam. Zij zijn verantwoordelijk voor het vaststellen van Scrum praktijken en processen binnen een team, en helpen iedereen te begrijpen hoe Scrum werkt en wat de waarde ervan is.

Product eigenaren zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het eindproduct dat door het Scrum team wordt ontwikkeld. Zij beheren dus vaak de product backlog en werken samen met zowel het team als de klanten. Maar de werkelijkheid is ingewikkelder, vooral als het gaat om het delegeren van kleinere verantwoordelijkheden en het beslissen wie het laatste woord heeft op bepaalde gebieden.

Er zijn verschillende interpretaties van de twee rollen, dus je moet duidelijk zijn: wat is de verantwoordelijkheid van de Scrum Masters? Wat is de verantwoordelijkheid van de Product eigenaren? Het laatste wat je wilt is dat Scrum Masters en Product Eigenaren die ruzie maken over wat nu precies wiens taak is.

Door de rollen duidelijk te definiëren, gebeuren er twee dingen. Je verlicht veel van de last die een Product Eigenaar meemaakt. Product eigenaren kunnen vaak meer taken gedelegeerd krijgen (of op zich nemen) dan nodig is. Door actief betrokken te zijn - en door te bespreken voor welke taken jij verantwoordelijk wordt - geef je een waardevolle verlichting aan je Product Eigenaar. Je haalt namelijk het ego uit de relatie. Na het bespreken van elkaars rollen is het voor beide partijen gemakkelijker om elkaar de hand te reiken en te helpen elkaar effectiever te maken in hun werk.

6. Ga individueel met je team om

Hoewel processen cruciaal zijn moet je de mensen die het team vormen niet over het hoofd zien. Soms bestaat de misvatting dat deze functie alleen een leidinggevende rol is waarbij je mensen vertelt wat ze moeten doen, in plaats van de tijd te nemen om het team als een groep bestaande uit individuen te leren kennen. Dit is niet waar en het werkt averechts. Een beginnersfout voor Scrum Masters is om zich te gaan richten op het sneller bouwen van betere producten zonder de persoonlijkheden en karakters van de individuen in hun team te leren kennen.

Het risico om mensen over het hoofd te zien is aanzienlijk. Je kunt eindigen met een team dat niet gelukkig is; een team dat gewoon zijn werk doet zonder zich volledig in te leven in het product, met als gevolg dat je niet het beste uit hen haalt. Maar als je een verbintenis creëert met je team als individu, is de kans veel groter dat ze zich ook engageren, wat leidt tot verbeterde processen en een veel aangenamere werkcultuur.

Stel je begint pas met een nieuw team. Wanneer je niet de tijd neemt om met iedereen persoonlijk in gesprek te gaan, zie je misschien ontwikkelaars over het hoofd die zich niet zo op hun gemak voelen in een openbare omgeving, maar die wel veel waardevolle dingen te zeggen hebben. Maar als je hun persoonlijkheid beter begrijpt, kun je de nodige stappen ondernemen om dat probleem te verlichten (d.w.z. hen actief aanmoedigen en hen motiveren om zichzelf te uiten).

7. Wordt niet de probleemoplosser voor je team

Een van de meer controversiële tips is ervoor te zorgen dat je geen probleemoplosser wordt. Scrum Masters willen soms zo graag processen verbeteren dat ze zich verplicht voelen om problemen voor hun team op te lossen, zodat hun ontwikkelaars zich kunnen blijven concentreren op taken die te maken hebben met het bouwen van een beter product.

Maar je kunt op het punt komen dat dat het enige is wat je doet (rondrennen en problemen oplossen). Daardoor wordt het team te afhankelijk van jou, en leren ze niet echt hoe ze die problemen zelf kunnen oplossen. Het teken van een echt goede Scrum Master is dat je kunt verdwijnen (d.w.z. een paar weken op vakantie gaan) terwijl het team doorgaat zonder te merken dat je weg bent. Als dat het geval is, betekent het dat wanneer zich een probleem voordoet, het team er al een gewoonte van heeft gemaakt het zelf op te lossen en meer zelfredzaam te zijn.

8. Gebruik verschillende technieken om het team te coachen in Scrum waarden

Bespreek de Scrum waarden aan het begin van elke sprint, en help individuen begrijpen wat hun rol is en hoe hun rol bijdraagt aan Scrum. Leer je teamgenoten hoe ze zichzelf kunnen organiseren en verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun taken. Gebruik verschillende manieren om feedback te geven, zoals periodieke bijeenkomsten voor voortgangsbeoordelingen en publieke erkenning van uitmuntendheid.

Conclusie

Er bestaat eigenlijk geen eenvoudige checklist om succesvolle Scrum Masters te identificeren. Het zijn echte dienende leiders zonder enige autoriteit, en het is zeer uitdagend om het succes van een Scrum team af te stemmen op de acties van Scrum Masters. Waarschijnlijk zijn sommige Scrum teams succesvol ondanks hun Scrum Masters.

Maar goede Scrum Masters

 • Betrekken het team bij het opzetten van het proces. Uitzonderlijke Scrum Masters zorgen ervoor dat het hele team het geïmplementeerde Scrum proces ondersteunt. De dagelijkse Scrum wordt bijvoorbeeld gepland op een tijdstip dat alle teamleden schikt. Een veelgehoorde klacht over Scrum is de hoeveelheid 'meetings', het betrekken van het team bij de planning van de gebeurtenissen zal op zijn minst enige weerstand voorkomen.
 • Begrijpen teamontwikkeling. Goede Scrum Masters zijn zich bewust van de verschillende fasen die een team doorloopt bij het werken als team. Ze begrijpen de verschillende stadia van teamontwikkeling. Het belang van een stabiele teamsamenstelling is daarom ook duidelijk.
 • Begrijpen dat principes belangrijker zijn dan praktijken. Zonder een solide begrip van de agile principes is elke geïmplementeerde praktijk in principe nutteloos. Het is een lege huls. Een diepgaand begrip van de agile principes door alle betrokkenen zal de kans op succesvol gebruik in de praktijk drastisch vergroten.
 • Herkennen en handelen voordat teamconflicten ontstaan. Goede Scrum Masters herkennen teamconflicten in een vroeg stadium, kunnen verschillende activiteiten toepassen om ze op te lossen, en nog beter, weten hoe ze die conflicten kunnen voorkomen.
 • Durven patronen te verstoren. Goede Scrum Masters begrijpen dat sommige veranderingen alleen zullen plaatsvinden door ontwrichtend te zijn. Ze weten wanneer het nodig is en zijn in staat om voldoende ruis te veroorzaken om een verandering af te dwingen, maar zonder onherstelbare schade te veroorzaken.
 • Zijn zich bewust van 'de geur van de plek'. Uitstekende Scrum Masters kunnen een impact hebben op de cultuur van de organisatie zodat de Scrum teams echt kunnen floreren.
 • Zijn zowel overbodig als gewenst. Uitzonderlijke Scrum Masters hebben de groei van hun teams zodanig ondersteund dat ze hen niet meer dagelijks nodig hebben. Maar door hun bewezen bijdrage worden ze vaak om advies gevraagd. Hun rol is veranderd van een dagelijkse coach en leraar naar een periodieke mentor en adviseur.
 • Hebben vertrouwen in zelforganisatie. Uitzonderlijke Scrum Masters begrijpen de kracht van een zelf organiserend team. "Breng het naar het team" is hun dagelijkse motto. Kenmerken van zelforganiserende teams zijn dat medewerkers hun afhankelijkheid van het management verminderen en het verantwoordelijkheid voor het werk vergroten. Enkele voorbeelden zijn: ze nemen hun eigen beslissingen over hun werk, schatten hun eigen werk in, hebben een sterke bereidheid tot samenwerking en teamleden voelen dat ze samenkomen om een gemeenschappelijk doel te bereiken via release doelen, sprint doelen en teamdoelen.
 • Waarderen ritme. Geweldige Scrum Masters begrijpen de waarde van een vast sprint ritme en doen er alles aan om dat te creëren en te handhaven. Het sprint ritme moet de hartslag van het team worden, die geen energie kost. Iedereen kent de datum, het tijdstip en het doel van elk Scrum evenement. Ze weten wat er verwacht wordt en hoe ze zich moeten voorbereiden. Daarom is een volledige focus op de inhoud mogelijk.
 • Kennen de kracht van stilte. Goede Scrum Masters weten hoe zij echt moet luisteren en zijn comfortabel gedurende een stilte. Niet praten, maar luisteren. Ze zijn zich bewust van de drie niveaus van luisteren en weten ze te gebruiken. Ze luisteren goed naar wat er gezegd wordt, maar ook naar wat er niet gezegd wordt.

Als je kijkt naar de voorgestelde Scrum Master succes patronen, zul je je realiseren dat ze allemaal zijn opgebouwd rond een paar basisprincipes: Zelfmanagement omarmen, Scrum gebruiken voor complexe adaptieve problemen en niet zomaar elk probleem, focussen op kwaliteit, iedereen afstemmen op het grote geheel, het waarom, wat en hoe.


Aan de slag in deze rol?

Ben jij een professionele, gecertificeerde freelance Scrum Master die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe en wij nemen contact op voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.

Scrum Master inhuren?

Heeft jouw ontwikkelingsteam behoefte aan een ervaren interim Scrum Master of zzp Scrum Master die hen kan motiveren en inspireren? Dan kunnen wij helpen! Neem vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim en wij zorgen ervoor dat jij de juiste kandidaat voor de opdracht vindt.