Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige | Freelance | Interim | ZZP

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

9 feiten over een sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Tijdens complexe zorgsituaties, waarin sprake is van een psychiatrische stoornis, is het belangrijk dat mensen voldoende ondersteuning ontvangen. Hierdoor kunnen deze mensen hun problemen bij de wortel aanpakken om een passende behandeling te krijgen en hun situatie te verbeteren.

Een sociaal psychiatrisch verpleegkundige buigt zich over deze zorgvraag in een specifiek deskundigheidsgebied. Wat kenmerkt dit beroep precies en welke taken en eigenschappen horen erbij? Dat kom je te weten via de volgende feiten over een sociaal psychiatrisch verpleegkundige.

1. Ondersteunt de gevolgen van een psychiatrische stoornis

Een sociaal psychiatrisch verpleegkundige, ook wel aangeduid met SPV, richt zich op het ondersteunen van mensen met een psychiatrische stoornis gedurende complexe zorgsituaties. Hierbij biedt hij of zij begeleiding en behandeling aan cliënten binnen een specifiek gebied van deskundigheid, namelijk de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Niet alleen voert een SPV intakegesprekken met cliënten, waarbij de problemen vastgesteld worden, maar hij of zij maakt ook hypotheses en diagnoses over deze problemen.

Wanneer duidelijk is voor zowel de cliënt als de SPV welke psychiatrische problemen er bestaan, kan een voorstel voor een geschikte behandeling gemaakt worden. Dit wordt vaak uitgevoerd in samenwerking met andere zorgmedewerkers uit andere instanties en disciplines. Naar elke cliënt wordt overigens als individu gekeken, maar daarnaast moet ook de hele sociaal-maatschappelijke context hieromheen betrokken worden in het proces. Een SPV heeft hierbij een coördinerende rol, aangezien ook de familie en vrienden van de cliënt betrokken moeten worden bij de behandeling. Dit kan ook betekenen dat een SPV soms bij iemand thuis op bezoek gaat.

2. Maakt gebruik van verschillende therapeutische technieken

Om cliënten op de beste manier te kunnen helpen bij hun klachten, zetten SPV's diverse middelen en behandelingen in, waaronder de volgende vier technieken.

Cognitieve gedragstherapie

Allereerst kan er binnen dit vakgebied gebruikgemaakt worden van cognitieve gedragstherapie (CGT), wat een vorm van psychotherapie is. Hierbij leert een cliënt met psychische problemen om anders om te gaan met problematische situaties. Deze therapie gaat er vanuit dat problemen in stand gehouden en beïnvloed worden door het gedrag en de gedachten van iemand. Door dit gedrag en deze gedachten onder de loep te nemen, te bespreken en uiteindelijk te veranderen, kunnen psychische klachten overkomen worden. Tijdens een CGT-behandeling werkt een SPV actief samen met een cliënt om klachten te verminderen door twee belangrijke aspecten in iemands handelen te bestuderen en aan te pakken.

Motiverende gespreksvoering

Daarnaast kan motiverende gespreksvoering toegepast worden, oftewel een methode om een cliënt te stimuleren om hulp te zoeken bij problemen of een ongezonde levenswijze. Uit onderzoeken in de verslavingszorg is namelijk gebleken dat motiverende gesprekken voeren effectief werkt bij de bestrijding van verslavingen. Daarnaast kan het werken bij andere problemen, zoals angststoornissen, depressies en opvoedingsproblemen.

Doordat een SPV zich empathisch en motiverend opstelt, raakt een cliënt actiever betrokken bij zijn of haar behandeling, waardoor ook betere resultaten geboekt kunnen worden. Motiverende gesprekken hebben een positief effect op cliënten, doordat ze niet alleen kijken naar de problemen die in hun leven bestaan, maar ook naar mogelijkheden om de situatie te verbeteren.

Probleemoplossende gesprekstechnieken

Het doel van een probleemoplossend gesprek houden, is dat er vastgesteld wordt hoe een cliënt een probleem zelfstandig op kan lossen. Vaak ervaren cliënten met psychische problemen namelijk moeilijkheden in het zelfstandig oplossen van problemen, waardoor ze een duwtje in de juiste richting nodig hebben. Hier zorgt een SPV voor, waardoor een passende oplossing voor elke individuele situatie gevonden wordt.

Systeemtherapie

Tot slot passen SPV's systeemtherapie toe, waarbij naar het hele systeem om een cliënt heen wordt gekeken. Een vorm hiervan is relatietherapie, waarbij de communicatie- en interactiepatronen tussen mensen centraal staan. Immers voelen we ons beter als we ons meer verbonden voelen met onze sociale omgeving. Daarnaast komen veel problemen ook voort uit slechte relaties met mensen in de omgeving. Door middel van systeemtherapie wordt gekeken welke componenten uit de omgeving van iemand leiden tot een bepaald probleem. Zo kan dit probleem bij de wortel aangepakt worden.

3. Biedt begeleiding bij medicatiegebruik

Een SPV heeft een verpleegkundige achtergrond en kan daardoor ook een rol spelen bij het gebruik van medicatie van cliënten, oftewel de farmacotherapie. Dit is de psychologische behandeling van cliënten met medicijnen. Hierbij geeft hij of zij voorlichting over de werking van voorgeschreven middelen en begeleidt daarnaast de cliënt tijdens het gebruik van medicatie. Hierover moet aan de voorschrijvende arts gerapporteerd worden.

4. Vormt een brug tussen cliënt en arts

Door het intensieve contact dat een SPV zowel met een cliënt als met de behandelend arts heeft, vormt hij of zij een brug tussen deze twee partijen. Hierbij wordt onder andere de vooruitgang besproken en welke stappen aan de hand van deze vooruitgang genomen moeten worden. Niet alleen onderhoudt een SPV contact met artsen, maar ook met psychiaters, verpleegkundigen en psychologen.

5. Kan zelfstandig en in een team werken

Een SPV is vaak onderdeel van een team en vult zo de werkzaamheden van psychologen, psychiaters en verpleegkundigen aan, waardoor een integrale behandeling ontstaat. Hij of zij staat veelal in contact met andere disciplines, zoals de gezondheidszorgpsychologie, maatschappelijk werk, psychiatrie en thuiszorg, en dient deze verschillende disciplines goed te coördineren.

Aan de andere kant kan een SPV ook erg op zichzelf staan en een individuele begeleiding geven aan cliënten. Dit maakt het ook een geschikt beroep om op tijdelijke basis te beoefenen, waardoor van verschillende werkomgevingen wordt geproefd. Ga bijvoorbeeld aan de slag als interim sociaal psychiatrisch verpleegkundige, freelance sociaal psychiatrisch verpleegkundige of zzp sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Ben jij een zelfstandige professional en zoek je nog naar de ideale opdrachtgever? Stuur dan je CV op en dan vinden wij de perfecte match voor jou.

6. Heeft veel kennis van het menselijk gedrag en medicijnen

Om als SPV aan de slag te kunnen, moet iemand een Hbo-opleiding tot verpleegkundige hebben afgerond, waarna de post-HBO-opleiding sociaal psychiatrisch verpleegkundige volgt. Met een MBO-diploma Verpleegkundige B is het ook mogelijk om in te stromen bij de HBO-opleiding tot SPV. Tijdens deze studies wordt veel kennis opgedaan van het menselijke gedrag. Diverse methodieken komen hierbij aanbod, zoals de cognitieve gedragstherapie, systeemgericht werken en motiverende gesprekken voeren. Daarnaast leert een SPV hierbij hoe hij of zij begeleiding kan geven bij medicijngebruik van cliënten.

Naast veel kennis moet een SPV ook veel ervaring hebben en sommige instellingen en opdrachtgevers stellen zelfs een eis van minimaal tien jaar aan relevante praktijkervaring. Hierdoor wordt nog meer kennis vergaard over het menselijke gedrag en hoe hier het beste bij ondersteund kan worden.

7. Is analytisch

Een SPV moet tevens over een aantal essentiële eigenschappen beschikken, waaronder een sterk analytisch vermogen. Immers moet hij of zij de situatie van een cliënt analyseren om een passende behandeling voor te stellen en alle aspecten uit de omgeving van de cliënt mee te nemen.

8. Is integer

Vaak wordt tijdens gesprekken met cliënten gevoelige informatie gedeeld, waar een SPV goed mee om moet gaan. Alleen zo kan een cliënt een SPV echt vertrouwen en kan er een eerlijke, oprechte band ontstaan.

9. Biedt een luisterend oor

Sociaal psychiatrisch verpleegkundigen moeten tevens een groot empathisch vermogen hebben, waarbij ze goed naar anderen luisteren. Niet alleen de cliënt moet zich gehoord voelen, maar ook de mensen in hun omgeving en het andere medische personeel dat betrokken is bij de situatie.


Zoek jij als opdrachtgever van een zorginstelling naar een interim sociaal psychiatrisch verpleegkundige? Doe dan een aanvraag bij ons, waardoor we de perfecte kandidaat voor jou vinden.