Social Worker | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Social Workers:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Social Workers.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
1. Wat is een social worker?
Mensen ervaren dagelijks allerlei soorten problemen. Dit kunnen kleine problemen zijn die eenvoudig opgelost kunnen worden, maar het kunnen ook dieper gelegen problemen zijn waardoor mensen niet goed kunnen participeren in de maatschappij. Bij dit soort problemen kan een sociaal werker van pas komen.
Iemand in deze positie vormt een laagdrempelige basisvoorziening in een buurt en biedt begeleiding om een positieve gezondheid te stimuleren. Zo kan de mentale en sociale veerkracht van buurtbewoners verbeterd worden. Door middel van een goed gesprek of bepaalde activiteiten wordt dit doel bereikt.
Wat houdt het beroep van een social worker precies in, welke verantwoordelijkheden heeft een sociaal werker en wat zijn belangrijke eigenschappen van iemand met deze functie?
2. Wat houdt het beroep van een social worker eigenlijk in?
Sociaal werk richt zich op het ondersteunen van mensen in het oplossen van problemen in het dagelijks leven, zodat zij weer naar behoren kunnen deelnemen aan de maatschappij. Om deze reden wordt een social worker ook wel een maatschappelijk werker genoemd. Het gaat om een laagdrempelige basisvoorziening in een buurt die mensen begeleidt bij hun belemmeringen om mee te komen. Mensen moeten af en toe geholpen worden om veerkrachtig te zijn en zich onderdeel te voelen van een gemeenschap.
Door een maatschappelijk werker in te schakelen, kan de verbinding met anderen aangewakkerd worden. Met behulp van laagdrempelige aandacht, hulp en ondersteuning in het dagelijks leven kan dit doel bereikt worden, waardoor een ergere situatie wordt voorkomen. Dit zorgt niet alleen voor een verlaging in stress, maar voorkomt ook dat er meer zorg en maatschappelijke kosten noodzakelijk zijn. Tevens voorkomt deze vorm van hulp criminalisering, polarisatie en radicalisering.
Dit beroep kan beoefend worden op plekken waar kwetsbare mensen geholpen worden. Voorbeelden van doelgroepen die door maatschappelijk werkers begeleid worden, zijn:
- Buurtbewoners met bepaalde wensen of ideeën voor een wijk.
- Dak- en thuislozen.
- Gedetineerden en ex-gedetineerden.
- Kinderen met gedragsproblemen.
- Mensen met schulden, psychische problemen of een verstandelijke beperking.
- Ouders die zitten met vragen of problemen omtrent opvoeding.
- Vluchtelingen.
3. Werkgebied van een social worker
De term maatschappelijk werker is een verzamelnaam van diverse disciplines en functies. Mensen in deze positie kunnen zich bezig houden met bijvoorbeeld kinderen- en jongerenwerk, het verlenen van schuldhulp, advies geven aan ouderen, peuterwerk en vluchtelingenwerk. Daarnaast werken ze ook bij commerciële bedrijven, in gevangenissen en bij buurtteams.
Er zijn overigens vaste aanstellingen voor maatschappelijk werkers, maar je kunt in deze functie ook tijdelijk aan de slag als interim social worker, freelance social worker of zzp social worker. Op deze manier kun je kennis opdoen van verschillende gevallen en situaties en stel je je flexibel op voor bedrijven.
4. Welke taken en werkzaamheden horen bij de functie van een social worker?
In hun functie voeren sociaal werkers een aantal belangrijke taken uit, waarvan er een aantal verder uitgelicht zullen worden.
A. Advies, hulp en informatie geven
Allereerst geef je in deze positie advies, hulp en informatie aan kwetsbare doelgroepen, zoals eerder aangegeven. Dit is afhankelijk van de situatie en groep mensen die je begeleidt en kan vanuit buurt- of wijkteams gebeuren, online via websites of vanuit steunpunten. Bij dit laatste kun je denken aan bibliotheken, gemeentehuizen, dorps- of buurthuizen, scholen of wijkcentra. Je bent bovenal makkelijk te bereiken en benaderen, zodat mensen geen drempels ervaren in het zoeken van hulp.
B. Verbinding genereren
Vervolgens is het belangrijk dat maatschappelijk werkers voor verbinding zorgen tussen verschillende doelgroepen of individuen. Dit kan bereikt worden door activiteiten te organiseren en ontmoetingsplekken te ontwikkelen in wijken, zoals dorpshuizen, waar iedereen uit de buurt contacten kan opdoen. Mensen kunnen hier als vrijwilliger optreden, netwerken opbouwen, hun dagelijkse structuur opvullen, ervaringen opdoen en talenten ontwikkelen.
Als professional op het gebied van sociaal werk zorg je voor de benodigde advies en ondersteuning, waarbij je ook vroegtijdig problemen kunt herkennen en bestrijden. Hier moet je vervolgens adequaat op inspelen, zodat een verergering van de problemen wordt voorkomen.
C. Aanspreekpunt vormen
Niet alleen moet jij informatie uitdragen naar een gemeenschap of individuele personen, je moet ook een aanspreekpunt vormen voor bewoners in de buurt. Je moet signalen gemakkelijk oppikken en hier iets mee doen als ze wijzen op problemen. Denk hierbij aan problemen in de leefbaarheid van een buurt of implicaties op het gebied van eenzaamheid, huiselijk geweld, overlast, radicalisering, verslaving en veiligheid. Door als aanspreekpunt te dienen, kun je mensen op een maatschappelijke manier opvangen en ondersteunen.
D. Verantwoordelijkheid stimuleren
Het is binnen deze baan uiterst belangrijk dat je mensen stimuleert om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun problemen. Zo moeten ze dus ook zelf met passende oplossingen voor deze problemen komen. Dit bevordert de zelfstandigheid van mensen en zorgt ervoor dat zij zich ontwikkelen op het gebied van hun oplossingsgerichte vermogen.
Het is namelijk niet goed voor mensen om te afhankelijk te zijn, ze moeten ook zelf mogelijkheden kunnen benutten. Een social worker kan hierbij helpen door belemmerende patronen te doorbreken en samen naar oplossingen te zoeken. Hierbij moeten mensen zelf tot nieuwe inzichten en ander gedrag komen.
E. Op betrokkenheid aansturen
Als laatste is het belangrijk dat maatschappelijk werkers mensen aansturen op betrokkenheid in de gemeenschap. Door mensen actief deel te laten nemen aan de samenleving zijn ze meer betrokken, wat weer bijdraagt aan een positieve gezondheid. Het is belangrijk dat mensen ertoe aangezet worden om sociale contacten te leggen. Dit vergroot namelijk ook de zelfredzaamheid. Als maatschappelijk werker dien je een goede balans te vinden tussen het initiatief nemen en mensen een initiatief laten tonen.
5. Wat zijn belangrijke eigenschappen van een ervaren social workers?
Of je in een vaste aanstelling als maatschappelijk werker werkt of in een tijdelijke functie, er zijn een aantal eigenschappen die vereist zijn in deze positie:
- Communiceren. Allereerst moet iemand in deze functie goed kunnen communiceren, wat in feite het fundament van dit beroep is. Zodoende moet je met allerlei partijen kunnen communiceren, zeker als je een interim social worker, freelance social worker of zzp social worker bent, waarbij je veel verschillende situaties onder handen moet nemen.
- Flexibel. Daarnaast is het belangrijk dat je flexibel bent en kunt meebewegen met groepen waar je mee werkt. Dit kan niet altijd volgens het schema gaan en je moet je op plotselinge veranderingen kunnen aanpassen.
- Inlevingsvermogen. Als social worker moet je je goed in kunnen leven in de mensen waar je mee werkt. Alleen op deze manier kun je erachter komen wat de oorzaken en mogelijke oplossingen voor problemen zijn.
- Methodisch handelen. Tijdens je studie tot maatschappelijk werker leer je al dat je planmatig en systematisch te werk moet gaan. Je moet de juiste methodes toepassen en vooruitgang goed bijhouden.
- Reflecteren. Je moet vervolgens kunnen reflecteren op gemaakte keuzes van mensen en jezelf. Door samen grondig gemaakte keuzes te evalueren kun je gemakkelijker achter knelpunten komen.
- Samenwerken. Niet alleen moet je samen kunnen werken met andere maatschappelijk werkers, je krijgt ook met diverse instanties te maken. Denk hierbij aan zorgorganisaties en de gemeente.
- Stressbestendig. Tot slot moet je om kunnen gaan met stressvolle situaties, waarbij je mensen te alle tijden ondersteuning moet kunnen bieden.