Sociotherapeut | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Sociotherapeuten:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Sociotherapeuten.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
Wat is een sociotherapeut?
Het menselijke gedrag is een bijzondere wereld die specifiek is aan een individu of groep. Binnen de zorg is het belangrijk om het gedrag van cliënten te begrijpen om hier adequaat op te kunnen reageren. Immers kan alleen op deze manier de beste zorg worden verleend aan iemand die zorg nodig heeft. Om deze groepen cliënten op de juiste manier te begeleiden, kan een sociotherapeut ingeschakeld worden.
Iemand met deze functie houdt zich voornamelijk bezig met cliënten in de geestelijke gezondheidszorg en omvat een gespecialiseerd gedragstherapeut. Door middel van het geven van duidelijkheid, structuur en veiligheid kan hij of zij de ideale behandelomgeving creëren voor mensen die in therapie zijn.
Wat is de precieze inhoud van deze baan, welke taken en werkzaamheden komen erbij kijken en welke eigenschappen moet je in huis hebben om sociotherapeut te zijn?
Wat houdt het beroep van een sociotherapeut precies in?
Sociotherapeuten zijn dus gespecialiseerd therapeuten op het gebied van gedrag en zijn vooral werkzaam binnen de GGZ, oftewel de geestelijke gezondheidszorg, om groepen van kwetsbare cliënten op de beste manier te begeleiden. Dit doet zo'n gedragstherapeut niet helemaal alleen, maar juist als onderdeel van een multidisciplinair team. Deze teams bestaan bijvoorbeeld ook uit maatschappelijk werkers, psychiaters en psychologen. Sociotherapeuten dienen hierbij vooral als eerste aanspreekpunt op een afdeling voor cliënten met betrekking tot de normale gang van zaken.
Deze afdelingen zijn gevuld met mensen die lijden aan psychiatrische of psychische problemen, waarvoor ze langdurig behandeld moeten worden en therapie krijgen. Ook binnen de forensische psychiatrie zijn sociotherapeuten werkzaam om te helpen bij de analyse en begeleiding van mensen met gedragsproblemen. Denk hierbij aan het werken met groepen van gedetineerden, waarbij je een terugval kunt voorkomen en ze kunt voorbereiden op een eventuele terugkeer naar de maatschappij.
Het bewaken van een veilige behandel- en leefomgeving voor cliënten in therapie is de hoofdtaak van iemand met dit beroep. Het creëren van een optimaal behandelklimaat is namelijk essentieel om het gedrag van cliënten goed te kunnen observeren en hun veiligheid te waarborgen. Indien hij of zij dit nodig acht, kan een sociotherapeut interveniëren. Overigens moet hij of zij ook evaluerende en organisatorische taken uitvoeren.
De bevindingen die iemand met deze functie opdoet, dragen bij aan de patiëntenadministratie en behandelingsonderdelen. Dit werk beperkt zich niet tot slechts het voeren van therapiesessies, maar gaat ook om de tijd eromheen, zoals de begeleiding van maaltijden en pauzes. Immers zijn deze activiteiten ook onderdeel van het leven van een cliënt. Er wordt overigens zowel met groepen als individuen gewerkt. Dit omvat het voeren van intake gesprekken en het opstellen van behandelplannen.
Een sociotherapeut werkt dus voornamelijk in de GGZ met cliënten die gedragsproblemen ervaren in het dagelijks leven. Dit werk kan op vaste basis uitgevoerd worden, maar het is ook mogelijk om als interim sociotherapeut, freelance sociotherapeut of zzp sociotherapeut te werken. Hierbij stel je je flexibel op voor mogelijke opdrachtgevers en het zorgt ervoor dat je voorzien bent van een rijke uitrusting aan ervaring.
Welke werkzaamheden dienen sociotherapeuten allemaal uit te voeren?
Sociotherapeuten richten zich op het beoefenen van sociotherapie en werken met psychiatrische mensen en personen met gedragsproblemen, oftewel problemen met een psychische aard. Zowel een vaste als een interim sociotherapeut, freelance sociotherapeut of zzp sociotherapeut hebben te maken met de volgende werkzaamheden:
- Allereerst dient iemand in deze functie zich te richten op het creëren van een sociale, veilige omgeving. Hierin kunnen mensen met psychische problemen worden behandeld en zo kunnen ze zich van hun huidige situatie herstellen. Dit is de aard en essentie van het vak sociotherapie.
- Daarnaast ben je het eerste aanspreekpunt voor cliënten. Ze moeten met alles bij jou terecht kunnen en vanaf daar kun je verdere hulp verlenen, zodat zij de beste zorg krijgen.
- Als eerstverantwoordelijke zorg jij voor een evenwichtige invulling in het dagelijks leven van cliënten. Op deze manier kunnen ze deelnemen aan de maatschappij en omgaan met hun gedragsproblemen.
- Dit beroep omvat het geven van groeps- of individuele therapie. Tevens moet je gedrag van cliënten rapporteren en signaleren om vroegtijdig in te grijpen wanneer een situatie verslechtert.
- Indien je het nodig acht, moet je extra hulptroepen inschakelen om de juiste zorg te kunnen bieden.
- Je moet goed kunnen communiceren met andere collega's in de zorg, zoals maatschappelijk werkers, psychiaters en psychologen. Samenwerking bij de diagnose en behandeling van cliënten is essentieel om voor verbetering in de huidige situatie te zorgen. Daarnaast dien je de communicatie met naasten te verzorgen, zodat je een goed beeld krijgt van de situatie en voor een optimale verbetering kunt zorgen.
Wat zijn essentiële competenties van iemand in deze positie?
Voor het succesvol uitvoeren van dit vakgebied moet je de volgende eigenschappen in huis hebben.
1. Analytisch denken
Ten eerste kun jij goed hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden en problemen bij de kern aanpakken. Je bekijkt deze problemen vanuit verschillende oogpunten om objectieve verbanden te kunnen leggen. Zo kun je ook prioriteiten stellen tussen welke zaken meer en minder van belang zijn. Dit doe je zowel op de korte als op de lange termijn om uiteindelijk tot een duidelijke conclusie te komen.
2. Conflicten beheersen
Conflicten moet je goed kunnen herkennen en erkennen om de oorzaak ervan te achterhalen en een eerste stap te doen in de richting van het oplossen van het conflict. De inhoud bepaalt namelijk in grote mate hoe het opgelost kan worden. Hier moet je vervolgens ook over communiceren met alle partijen die erbij betrokken zijn.
3. Creatief
Het is tevens handig om verfrissende ideeën in te brengen om bij vastlopende werkzaamheden met goede oplossingen te komen. Je kunt omdenken en bij veranderde omstandigheden op de werkvloer met ruimdenkende ideeën komen.
4. Goed luisteren
Sociotherapeuten zijn oprecht geïnteresseerd en wijden hun leven aan het helpen van anderen. Ze hebben een goed overzicht van de situatie en zijn op deze manier overal van op de hoogte. Dit wordt gefaciliteerd door goed te luisteren naar een cliënt, maar ook naar zijn of haar omgeving. Zo kunnen aangewezen taken goed aangepakt worden en cliënten kunnen beter geholpen worden bij hun klachten.
5. Samenwerken
Doordat de problemen van cliënten omtrent hun gedrag vaak aan meerdere oorzaken te verbinden zijn, is het ook belangrijk dat een sociotherapeut goed kan samenwerken met alle betrokken partijen. Alleen op deze manier kan er een harmonieus proces opgezet worden, waarbij resultaten aan elkaar worden doorgespeeld en een solide behandeling wordt vastgelegd. De sfeer binnen een team moet ook gewaarborgd blijven, waaronder zaken als het hebben van respect voor elkaar, elkaar willen helpen en meedenken vallen.
6. Stressbestendig
Een andere belangrijke competentie van iemand met deze functie is dat je kunt blijven presteren onder druk. Zelfs als je je in stressvolle, zware tijden bevindt, blijven het werk en de cliënt op nummer één staan. Denk hierbij aan het ervaren van tijdsdruk, extra taken die je op je moet nemen en tegenvallende resultaten. Het moet je niet uitmaken hoeveel je nog moet doen, aangezien je er met je doorzettingsvermogen voor zorgt dat taken op tijd afgerond worden. Dit doe je overigens door duidelijk te communiceren over de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd.