Stafmedewerker | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Stafmedewerkers:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Stafmedewerkers.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
8 kenmerken van een stafmedewerker
Stafmedewerkers ondersteunen een bepaald vakgebied in een organisatie, waarbij ze gegevens beheren, de administratie verzorgen en allerlei andere diensten verlenen. De baan gaat gepaard met een breed takenpakket, dat sterk afhangt van de organisatie en sector waar iemand met deze functie aan de slag gaat. Het komt onder andere voor in de huisvesting, ICT en het onderwijs. Wat kenmerkt de baan van een stafmedewerker allemaal?
1. Groot en divers takenpakket
Een stafmedewerker, ook wel een staffunctionaris genoemd, krijgt doorgaans te maken met een breed takenpakket. Hij of zij kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de begroting of een deel hiervan, waarnaast op periodieke basis financiële rapportages opgesteld moeten worden. De staffunctionaris kan zich tevens bezighouden met de jaarrekening en andere financiële aspecten van de bedrijfsvoering, zoals bedrijfseconomische analyses uitvoeren, investeringen onderbouwen en ondernemingsplannen doorrekenen. Veelal dient een staffunctionaris ook als aanspreekpunt voor andere medewerkers en hij of zij moet vaak verslag doen van vergaderingen.
Het takenpakket van een staffunctionaris omvat ook het bijdragen aan de ontwikkeling van een functioneel financieel-economisch beleid en procedures. Hij of zij kan zich bezighouden met het realiseren van interne controles en de projectadministratie, evenals het invullen van de functie van een organisatie of werkgever. Deze functie heeft een wisselende invulling, aangezien het afhangt van het vakgebied en de sector waarin iemand actief is. Op het gebied van huisvesting kan een staffunctionaris bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor onderhoudswerkzaamheden en het inkopen van diensten en materialen. Aan de andere kant valt het onderhandelen met leveranciers over het inkopen van producten weer onder facilitaire werkzaamheden.
2. Vier soorten stafrollen
Er zijn allerlei soorten stafrollen die te vervullen zijn in organisaties en bedrijven. Hierbij zijn de volgende vier soorten stafrollen het belangrijkst, welke aan één persoon of meerdere personen kunnen worden toegeschreven:
- Beleidsadviseur: Allereerst is een staffunctionaris een beleidsadviseur, voor een specifieke afdeling of juist voor de organisatie als geheel. Het is belangrijk dat een organisatie binnen bepaalde kaders opereert en een goed beleid is ook van invloed op de kwaliteit van producten en diensten.
- HR-professional: Staffunctionarissen houden zich tevens bezig met het Human Resources (HR) beleid. Ze voeren gesprekken en richten zich op de ontwikkeling van bepaalde kennis en vaardigheden van het personeel.
- Informatiemanager: Als informatiemanager coördineert een stafmedewerker bij informatiestromen in een organisatie. Deze moet voldoen aan de wettelijke eisen, maar het is ook belangrijk dat dit op orde is, omdat werkzaamheden zo soepel kunnen verlopen.
- Informatiebeveiliger: Informatie moet niet alleen op de juiste manier gedeeld worden, een goede beveiliging is tevens essentieel. Dit is belangrijk voor het bewaken van de privacy van gegevens en komt in vrijwel alle sectoren terug.
3. Onder de verantwoordelijkheid van een ander
Een staffunctionaris beschikt over meerdere verantwoordelijkheden, maar valt wel altijd onder de verantwoordelijkheid van een andere werknemer. Stafmedewerkers zijn bijvoorbeeld werkzaam voor politici, zoals een minister. Ook kunnen ze onder de verantwoordelijkheid vallen van een directeur of bankier, waarbij ze een specifieke functie bekleden. Een voorbeeld hiervan is het verslagleggen van vergaderingen, wat hoort bij de functie van een notulist. Het aansturen van een team is daarentegen weer vergelijkbaar met de functie van een coach of manager.
4. In een team
In een organisatie komen vaak meerdere staffunctionarissen voor die in een team samen aan een project of doelstelling werken. Daarentegen verschilt deze functie wel van dat van een projectmedewerker, doordat een staffunctionaris meer verantwoordelijkheden heeft. Hij of zij kan ook op onderzoek uitgestuurd worden en voorverkenning verrichten voor een directeur of bankmanager. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er juridische zaken uitgezocht moeten worden.
5. Mogelijk werkveld
Stafmedewerkers kunnen in allerlei sectoren en bij allerlei bedrijven aan de slag. Ze kunnen zodoende onderdeel zijn van het managementteam van een verzekeraar of bank, maar zijn ook binnen diverse maatschappelijke gebieden werkzaam, zoals de zorg en het onderwijs. Hier werken staffunctionarissen onder andere bij onderwijsinstellingen en zorgcentra. Er zijn tevens staffunctionarissen actief bij woningstichtingen en binnen de politiek, bijvoorbeeld bij een ministerie ter ondersteuning van een minister.
6. Staffunctie in plaats van lijnfunctie
Het gaat hier om een staffunctie, oftewel een functie die niet in de hiërarchische structuur van een organisatie valt. Staffunctionarissen hebben enkel een adviesbevoegdheid, waarbij ze managers adviseren over het nemen van bepaalde beslissingen. Ze kunnen ook als externe expert ingeschakeld worden, bijvoorbeeld via een adviesbureau of als interim stafmedewerker, freelance stafmedewerker of zzp stafmedewerker. Een voorbeeld van een staffunctie is het secretariaat.
Aan de andere kant zijn er ook lijnfunctionarissen, wie betrokken zijn bij het ontwikkelen en implementeren van beleid en besluiten. Ze zijn op alle niveaus in een hiërarchische structuur actief en hebben een beslissingsbevoegdheid. In grote organisaties hebben lijnmanagers niet altijd voldoende specifieke deskundigheid, waardoor ze gespecialiseerde staffunctionarissen gebruiken voor advies. Een afdelingshoofd is een voorbeeld van een lijnfunctie.
7. Energiek en flexibel
Een belangrijk eigenschap van een goede staffunctionaris is een energieke, gedreven houding. In deze functie moet men ook snel schakelen, waardoor een flexibele instelling eveneens goed van pas komt. Immers kan iemand in deze positie voor allerlei taken worden ingeschakeld. Dit betekent ook dat er voldoende kennis aanwezig moet zijn over een vakgebied en specifieke functie. Denk hierbij aan financiële kennis, maar ook aan economische en juridische expertise om optimale ondersteuning en adviezen te geven.
8. Organiserend en resultaatgericht
Daarnaast is het belangrijk om goed te kunnen organiseren en plannen, waarbij een staffunctionaris over uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden beschikt. Stafmedewerkers kunnen goed zelfstandig aan de slag, maar werken tevens veel samen in een team om tot een gezamenlijk doeleinde te komen. Ze zijn nauwkeurig in hun werk en leggen gemakkelijk verbanden, waarbij ze situaties gemakkelijk analyseren. Het resultaat blijft een staffunctionaris altijd voor ogen houden en hij of zij weet deze met overtuigingskracht te behalen.
Zoek jij als opdrachtgever naar een interim stafmedewerker, freelance stafmedewerker of zzp stafmedewerker? Doe bij ons een aanvraag en wij maken de ideale match. Of meld je aan als zelfstandige professional door je cv naar ons op te sturen.