Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Tactisch inkoper | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Tactisch inkoper | Freelance | Interim | ZZP

Tactisch Inkoper | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Tactisch Inkopers:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Tactisch Inkopers.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

6 kenmerken van een baan als tactisch inkoper

Een tactisch inkoper is verantwoordelijk voor de inkoop van goederen en diensten. Hierbij brengt hij of zij specifiek de behoeften van klanten in kaart om deze vervolgens naar de juiste inkoopspecificaties te vertalen. Dit omvat tevens het doen van een uitgebreid marktonderzoek en het selecteren van de beste leveranciers. Daarnaast onderhandelt iemand in deze positie over de voorwaarden voor een contract, waarna contracten afgesloten kunnen worden. Wat zijn verder de kenmerken van een functie in de richting van tactische inkoop?

1. De betekenis van tactische inkoop

Een tactische inkoper richt zich voornamelijk op het herkennen, selecteren en contracteren van de beste leveranciers voor een inkoopklus. Daarbij komen diverse taken kijken, zoals het managen, beheren en beoordelen van leveranciers. Over het algemeen kunnen de taken van iemand in deze positie ingedeeld worden in drie stappen.

Inkoopbehoefte specificeren

De taken van dit type inkoper beginnen bij het in kaart brengen van de inkoopbehoefte van een klant of opdrachtgever. Hiervoor wordt met de eindgebruiker overlegd over de benodigde eigenschappen van een dienst of product, het beschikbare budget en de deadline voor de levering. Deze behoeften worden vervolgens vertaald naar een inkoopspecificatie, waarin staat beschreven wat de besproken eisen en wensen zijn.

Leverancier selecteren

Op basis van de inkoopspecificatie wordt er een marktonderzoek verricht om te kijken in hoeverre er voldaan kan worden aan de inkoopbehoefte. Er worden selectiecriteria opgesteld en offertes aangevraagd bij diverse leveranciers. Deze worden met elkaar vergeleken om uiteindelijk de meest geschikte leverancier uit te kiezen.

Contracteren en onderhandelen

Een groot deel van de tijd van een tactisch inkoper gaat naar het onderhandelen met leveranciers. Er moeten namelijk afspraken gemaakt worden over onder andere de kwantiteit en kwaliteit, prijs, betaaltermijn, garanties, kortingen en het leveringsschema. De gemaakt afspraken worden vastgelegd in een bindend contract.

2. Als onderdeel van het inkoopproces

Het inkoopproces bestaat uit verschillende fasen, waaronder de tactische inkoop. Dit proces loopt van het specificeren van de eisen van de klant tot en met het regelmatig evalueren of de leverancier nog aan de eisen voldoet. Het proces bestaat uit de strategische, tactische en operationele fasen:

  • Strategische inkoop: Dit gaat over het formuleren van inkoopuitgangspunten en het optimaal inrichten van een inkoopproces. Daarnaast worden leveranciersrelaties beheerd en wordt de kwaliteit bewaakt.
  • Tactische inkoop: Hierbij worden de behoeften gespecificeerd en leveranciers geselecteerd en gecontracteerd. Activiteiten die hieronder vallen focussen op de leveranciersmarkt en het onderhouden van contacten met klanten.
  • Operationele inkoop: De operationele inkoop betreft het bewaken van contracten en evalueren van het verloop en de naleving van eisen door leveranciers. Hierbij worden inkoopaanvragen aangemaakt, waarnaast producten en diensten worden ontvangen en geregistreerd.

3. Een typische werkdag

Een typische werkdag van een tactisch inkoper start met een volle agenda en takenlijst. Er lopen vaak diverse contracten met grotere leveranciers en het is de taak van de inkoper om zich goed voor te bereiden op onderhandelingen over contracten. Soms moeten er ook keuzes gemaakt worden met betrekking tot het assortiment wanneer er feestdagen aankomen of in het geval van marktveranderingen. Het is namelijk belangrijk om vooruit te kijken en er snel bij te zijn.

Iemand in deze positie richt zich ook op aflopende contracten om nieuwe afspraken te maken over de betaaltermijn, garantie en prijs en deze contracten te verlengen. Misschien is het wel mogelijk om een voordelige deal te sluiten? Hiervoor worden een aantal belangrijke onderhandelpunten op papier gezet, welke ook met de strategisch inkoper worden besproken. Daarnaast richt de inkoper zich op het doen van onderzoek naar de inkoopbehoefte in de markt. Dit gebeurt aan de hand van het beschikbare budget. Hiermee kan een geschikte leverancier geselecteerd worden, waarvoor eerst een aantal offertes worden vergeleken. Uiteindelijk kan zo met de beste partij onderhandeld worden om een contract op te stellen.

4. De werkplek voor tactische inkoop

Elk bedrijf dat iets verkoopt, heeft een inkoper of meerdere inkopers nodig. Daarom is er een breed beschikbaar werkveld voor een tactisch inkoper, maar vaak is deze specifieke inkoopfunctie terug te vinden bij grote organisaties. Kleinere bedrijven maken vaak gebruik van een allround inkoper, terwijl een tactisch inkoper juist onderdeel is van een groot inkoopteam. Hij of zij werkt meestal samen met een strategisch en operationeel inkoper bij grote bedrijven. Voorbeelden van werkplekken zijn bij groothandels, winkels en productiebedrijven. Ook kan iemand met deze functie terecht bij de overheid, zorginstellingen en ziekenhuizen.

5. De doorgroeimogelijkheden

Vanuit een baan als tactisch inkoper zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. Binnen het inkoopteam kunnen stappen gemaakt worden, zoals in de richting van een functie als strategisch inkoper. In dit geval wordt de focus verlegd naar het ontwikkelen van de inkoopstrategie en -visie, naast het opstellen van contracten en onderhandelen met leveranciers. Er zijn dan meer verantwoordelijkheden, wat ook terug te zien is in het salaris van een inkoper.

Het is ook mogelijk om tot een leidinggevende functie door te groeien, zoals inkoopmanager. Hier zijn veel ervaring en leidinggevende capaciteiten voor nodig om een team van inkopers aan te kunnen sturen.

6. Een aantal belangrijke eigenschappen

Een goede tactisch inkoper is bovenal een goede onderhandelaar, omdat het sluiten van aantrekkelijke contracten met leveranciers een van de belangrijkste taken is van deze functie. Dit gaat hand in hand met goede communicatieve vaardigheden, aangezien tactische inkoop gepaard gaat met communiceren met klanten, leveranciers, leidinggevenden en collega's. Een vlotte babbel komt dus van pas, maar een inkoper blijft wel altijd eerlijk en duidelijk. Klanten en leveranciers kunnen namelijk ook afhaken als er niet aan beloftes voldaan kan worden. Tot slot is iemand van de tactische inkoop goed met cijfers en een nauwkeurige werknemer.

Ben jij zo'n nauwkeurige en communicatief vaardige interim tactisch inkoper, freelance tactisch inkoper of zzp tactisch inkoper? Stuur je cv naar ons op en wij gaan op zoek naar de ideale opdrachtgever. Of ben jij juist een opdrachtgever en op zoek naar een geschikte zelfstandige professional op dit gebied? Doe dan een aanvraag en wij maken voor jou een match.