Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Teamcoach | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Teamcoach | Freelance | Interim | ZZP

Teamcoach | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Teamcoaches:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Teamcoaches.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

10 Effectieve manieren om als teamcoach succes te boeken

Coaching hoeft geen één-op-één proces te zijn. Net als bij het coachen van een sportteam, gaat het bij het coachen van een werkteam om het aanscherpen van zowel individuele vaardigheden als het talent van de groep als geheel. Bij teamcoaching werkt één coach - een ervaren buitenstaander - samen met een groep managers, leidinggevenden of werknemers. Deze vormen van leiderschap coaching of teamcoaching geeft de leden van de groep de kans om hun huidige capaciteiten te overstijgen.

Het team coaching proces begint met een grondige beoordeling van een team, zodat de coach een diepgaand begrip en afstemming kan ontwikkelen rondom de belangrijkste organisatorische uitdagingen en de huidige teamdynamiek. De teamcoach creëert vervolgens een teamcoaching traject, dat gericht kan zijn op het bereiken van de volgende resultaten:

  • Verhoogd zelfbewustzijn van eigenschappen en gedragingen en hun impact op de teamdynamiek.
  • Vaststelling van leidende principes om de visie en strategie van de organisatie te bereiken.
  • Verbeterde richting, afstemming en betrokkenheid resulterend in een grotere effectiviteit van het team.

Taken en verantwoordelijkheden van een teamcoach

  • Ontwikkelen en implementeren van effectieve coaching strategieën om teams te helpen werk gerelateerde uitdagingen te overwinnen.
  • Identificeren van de sterke punten van zowel individuen als het gehele team en hen adviseren hoe deze sterke punten te gebruiken om uit te blinken in hun loopbaantraject.
  • Het geven van informatie over geschikte teamcoaching trajecten op basis van de vaardigheden, kwalificaties, interesses en ervaring van het team.
  • Het afnemen van tests om de vaardigheden en bekwaamheden van het team als geheel te beoordelen en het geven van feedback op de testresultaten.
  • Het bijhouden van nauwkeurige dossiers over de vorderingen van het team.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een teamcoach

  • HBO diploma in human resource management, psychologie of een aanverwant vakgebied is een pré.
  • Aantoonbare ervaring in jouw vakgebied of een specifieke opleiding voor dit beroep.
  • Gedegen kennis van verschillende banen en carrière paden.
  • Vaardigheid in alle Microsoft Office-toepassingen.
  • Sterke probleemoplossende en analytische vaardigheden.
  • Uitstekende vaardigheden op het gebied van onderzoek, organisatie en tijdsbeheer.
  • Effectieve communicatieve vaardigheden.

Net als bij individuele coaching, moet teamcoaching gericht zijn op resultaten. Effectieve teamcoaches zullen samenwerken met het team om hun relaties, gedeelde ervaringen en interpersoonlijk bewustzijn te gebruiken op een manier die de doelstellingen van het team ondersteunt.

Veel leidinggevenden laten teamcoaching graag over aan professionele consultants. Als jij deze professional bent, zou je naast de vaardigheden en perspectieven die nodig zijn voor één-op-één coaching, deze 10 strategieën moeten toepassen.

1. Concentreer je op het geheel

Een teamcoach kan de bekwaamheid bezitten om individuen op vele manieren te coachen, maar het doel is om het team te leren als geheel te functioneren. Een coach zou manieren moeten vinden voor teamleden om inzicht te verkrijgen en verschillend gedrag te oefenen in de context van het team en zijn doelstellingen. Individuele beoordeling en feedback kunnen een onderdeel zijn van teamcoaching, maar het is altijd gerelateerd aan het verbeteren van de algehele effectiviteit van het team. Om dit te kunnen bereiken moeten coaches de complexe organisatorische dynamiek waarin het team opereert wel volledig in kaart brengen en kunnen begrijpen.

2. Je aanpassen aan het team

De dynamiek van het team creëert vaak onvoorspelbaarheid. Teamcoaches moeten niet verwachten dat zij de richting en de specifieke resultaten van het team bepalen. In plaats daarvan moeten ze bereid zijn om de manier waarop het team werkt te leren kennen en vervolgens dienovereenkomstig te coachen.

3. Het vermogen om grenzen te stellen

Teamcoaches moeten bedreven zijn in het begrijpen, identificeren en beheren van grenzen. Een team coach moet fijn afgestemd zijn op de vele relaties binnen het team. De coach moet binnen minstens 3 relationele eenheden werken: met individuele leden, met het team als geheel, en met de organisatie.

4. Een langetermijnvisie

Teamcoaching heeft niet altijd onmiddellijk resultaat. Andere bedrijfs- en organisatorische behoeften kunnen groot en constant aanwezig zijn, waardoor een coach de groep niet onder druk moet zetten om te veel zaken in rap tempo te veranderen. Als een teamcoach volhardend en geduldig is, zullen het team en de individuen binnen het team effectiever functioneren. Door met het team samen te werken in de context van zijn dagelijkse beroeps uitdagingen, kan de coach nieuwe ideeën introduceren en mogelijkheden zien om de prestaties van het team te verbeteren.

5. Wees duidelijk over prestaties en ontwikkeling

Probeer het leren voor het team als geheel te vergemakkelijken. Zoek manieren waarop jouw teamleden inzicht kunnen verwerven en verschillende gedragingen kunnen oefenen om hun individuele en teamlid effectiviteit te verbeteren. Beoordeel en matig ook hun gedrag. Werk samen en sta open voor beïnvloeding en leren. Deel ook de niet succesvolle strategieën zodat je in het vervolg dezelfde obstakels kunnen vermijden.

6. Duidelijke doelstellingen

Duidelijke doelstellingen definiëren is vrijwel onmogelijk zonder strategische planning. Nadat je de dynamiek van het team in kaart hebt gebracht, is het tijd om te denken in grote lijnen en de leden van het team aan te moedigen om te discussiëren en te brainstormen over manieren om deze langetermijndoelen te bereiken. Dit is een goed moment om gebruik te maken van individuele sterke punten en te vragen om de toewijding, inzet en creativiteit van het team. Zodra de grotere doelen zijn vastgesteld, ontwikkel je een tijdlijn met mijlpalen en ijkpunten om iedereen verantwoordelijk te kunnen houden en te helpen om de samenhang, vooruitgang en prestaties van het team te meten.

7. Beheer conflicten tussen teamleden

Ondanks alle inspanningen om een eensgezind, communicatief team op te bouwen, zullen er onvermijdelijk conflicten ontstaan tussen teamleden. Of het er nu gaat dat bepaalde leden niet aan hun trekken komen of om een geval van pesterij op kantoor, het is nu jouw verantwoordelijkheid om te letten op de interne onrust binnen het team. Zet je in om deze problemen volledig te begrijpen, en voer vervolgens een procedure in om dit soort zaken in de toekomst aan te pakken en te vermijden.

8. Successen vieren

Het vieren van mijlpalen en behaalde doelstellingen is een van de beste manieren om een team op koers, gemotiveerd en geïnspireerd te houden. Probeer niet alleen deze successen te vieren, maar zowel de individuele successen van teamleden als die van de groep. Het benadrukken van persoonlijke prestaties tot professionele winsten en andere overwinningen is een krachtig hulpmiddel voor het ondersteunen van individuele en team motivatie en -moraal.

9. Wederzijds vertrouwen opbouwen

In de kern van alle effectieve coaching relaties ligt een basis van evenwichtig vertrouwen. Hoewel zaken als het bevorderen van transparantie kunnen helpen om dit vertrouwen tot stand te brengen, kun je ook een opendeurbeleid hebben; duidelijk, vriendelijk en niet-oordelend zijn tijdens elk coachingsgesprek; en de moeite doen om het team te laten zien dat je om hen geeft, hen beschouwt als waardevolle leden van het team en een grote belangstelling hebt voor hen en hun succes.

10. Feedback geven

Het is onmogelijk voor mensen om zich te ontwikkelen zonder feedback. Als je team zich niet bewust is van wat ze kunnen verbeteren, stelt het hen niet in staat om te veranderen of om echt voort te bouwen op wat goed gaat. Effectieve en real-time feedback geven is het belangrijkste element om een goede teamcoach te worden.


Heb jij de teamcoaching skills die hierboven genoemd worden en ben je op zoek naar je volgende uitdaging als permanente of tijdelijk coach? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw cv en referenties toe of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Teamcoach inhuren?

Ben jij op zoek naar een freelance teamcoach, interim teamcoach of zzp teamcoach om jouw team te motiveren en effectiever te laten functioneren? Neem dan contact op met Bureau Ad Interim om de juiste coach voor jouw bedrijf of organisatie te vinden.