Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Teamleider Onderwijs | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Teamleider Onderwijs | Freelance | Interim | ZZP

Teamleider Onderwijs | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Teamleiders Onderwijs:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Teamleiders Onderwijs
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

1. De belangrijkste eigenschappen van een teamleider in het onderwijs

Ben je als onderwijsorganisatie op zoek naar een teamleider in het onderwijs? Dan is het zeker geen slecht idee om contact op te nemen met ons bemiddelingsbureau. Het punt is namelijk dat je bij ons terecht kunt voor een interim teamleider onderwijs. Deze kun je als onderwijsorganisatie om verschillende redenen nodig hebben. Misschien functioneert de huidige teamleider binnen een afdeling niet meer goed. Daarnaast kan het ook zijn dat de huidige teamleider verlof heeft. Wat de reden ook is: wij kunnen een goede freelance teamleider onderwijs voor je organisatie vinden. Deze teamleiders voldoen aan de verschillende belangrijke eigenschappen die bij deze functie komen kijken. In dit artikel zullen we even wat dieper ingaan op die verschillende eigenschappen.

2. Effectief communiceren

Een onderwijsorganisatie is een dynamische plek en geen dag is hetzelfde. Om die reden is het als teamleider onderwijs ook zeer belangrijk om in staat te zijn om effectief te communiceren. Een teamleider moet bijvoorbeeld een vergadering vlekkeloos laten verlopen. De gemiddelde docent heeft het namelijk zeer druk en daarom is er niet altijd tijd om alle onderwerpen tijdens een vergadering uitgebreid te behandelen. Een goede teamleider freelance teamleider in het onderwijs is zich daarvan bewust en komt dus gelijk tot de kern.

3. In staat zijn om te motiveren

Een teamleider in het onderwijs moet ook in staat zijn om de mensen binnen het team te motiveren. Werken binnen het onderwijs is immers zwaar en je krijgt als teamleider te maken met verschillende soorten mensen binnen de afdeling. In de eerste plaats krijgt de teamleider in het onderwijs te maken met verschillende beginnende docenten. De eerste jaren als docent zijn erg zwaar en het is dan ook zeer belangrijk dat de docenten begeleid worden en dat je als teamleider in staat bent om ze te motiveren. Dit geldt natuurlijk ook voor docenten die al een langere periode binnen een onderwijsorganisatie actief zijn. Deze docenten kunnen juist onverschillig gedrag vertonen. Ook dan moet een teamleider onderwijs de kracht hebben om ze te motiveren, zodat alles binnen de afdeling op een soepele manier verloopt.

4. Plannen en organiseren

Een teamleider in het onderwijs moet ook goed kunnen plannen en organiseren. Ze hebben namelijk te maken met een grote afdeling. Binnen het onderwijs zijn er altijd weer verschillende activiteiten die moeten worden georganiseerd. Een zzp teamleider onderwijs is voor een groot deel verantwoordelijk voor de planning en de organisatie. Iemand die goed kan plannen moet niet chaotisch in het hoofd zijn. Een teamleider binnen het onderwijs moet dus ook altijd het overzicht zien te behouden. Plannen en organiseren staan in verband met elkaar en moeten allebei op een effectieve manier verlopen. Een zzp teamleider onderwijs weet ook hoe er effectief moet worden gepland.

Daarnaast weet iemand die goed kan plannen en organiseren hoofd- en bijzaken goed van elkaar te onderscheiden. Misschien staat er binnenkort een leuke activiteit op de planning en moet de freelance teamleider onderwijs dit organiseren. Dat is uiteraard hartstikke leuk, maar soms komt er ook iets belangrijkers tussen. Een interim teamleider onderwijs weet op dat soort momenten de juiste prioriteiten te stellen.

5. Verschillende communicatieve vaardigheden

Voor een teamleider in het onderwijs is het heel erg belangrijk om in bezit te zijn van verschillende communicatieve vaardigheden. We kunnen zelfs stellen dat communicatieve vaardigheden het fundament voor deze functie zijn. Als teamleider onderwijs ben je namelijk altijd met mensen in gesprek. Maar welke communicatieve vaardigheden moet een teamleider onderwijs dan bezitten en hoe ziet dit er in de praktijk uit? We zullen nu enkele belangrijke vaardigheden bespreken en ook enkele praktijkvoorbeelden geven.

A. Bemiddeling

In de eerste plaats is het voor een zzp teamleider zeer belangrijk om goed te kunnen bemiddelen. We hadden het eerder in dit artikel al over het gegeven dat een onderwijsinstelling zeer complex van aard is. Er werken mensen met veel verschillende karakters en het kan om die reden ook wel eens botsen. Daarom moet een teamleider onderwijs effectief kunnen bemiddelen, want juist in het onderwijs moet er goed worden samengewerkt. Docenten moeten bijvoorbeeld rapporten bespreken van leerlingen, proefwerken opstellen en ga zo maar verder. Bij eventuele problemen binnen de afdeling moet een teamleider zich dan ook objectief opstellen. Hij of zij moet niet in de verleiding komen om een kant te kiezen, maar de teamleider moet juist boven de partijen staan. Ook moet de teamleider altijd een oplossing bieden.

B. Assertiviteit

Binnen de communicatie is het voor een teamleider ook zeer belangrijke om assertief te zijn. Een interim teamleider onderwijs krijgt namelijk met verschillende groepen mensen te maken binnen een onderwijsinstelling. Een freelance teamleider onderwijs krijgt bijvoorbeeld ook met de directie te maken. Daar moet een teamleider onderwijs veel gesprekken mee voeren en uiteraard moet hij of zij ook het beste voor de afdeling regelen. Assertiviteit in de communicatie is voor de freelance teamleider onderwijs dus belangrijk. Met assertiviteit krijg je namelijk sneller zaken voor elkaar en dat wordt ook op prijs gesteld door de collega's binnen de afdeling.

C. Empathisch

Een teamleider onderwijs heeft ook regelmatig contact met leerlingen. Binnen het onderwijs zijn er veel leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Sommige leerlingen hebben bijvoorbeeld een slechte thuissituatie. Voor veel leerlingen is de teamleider het eerste aanspreekpunt. De freelance teamleider onderwijs moet om die reden ook empathisch ingesteld zijn. Een leerling moet zich op zijn gemak voelen bij de teamleider. Een teamleider moet dus ook altijd een luisterend oor bieden en gepaste actie ondernemen bij eventuele problemen.

D. Aanpassingsvermogen

Een interim teamleider onderwijs moet ook snel kunnen schakelen. Een onderwijsinstelling is immers een zeer dynamische plaats en elke dag zijn er wel weer nieuwe uitdagingen voor de teamleider. De functie is dus ook ideaal voor mensen die gemakkelijk met veranderingen om kunnen gaan. Valt er bijvoorbeeld een docent uit vanwege ziekte? Dan moet een teamleider onderwijs snel communiceren met andere partijen, zodat alle leerlingen op de hoogte zijn van deze uitval.

E. Leiderschapskwaliteiten

De meeste teamleiders binnen het onderwijs moeten leiding geven aan een relatief grote afdeling. Om die reden moet de teamleider ook zijn voorzien van verschillende leiderschapseigenschappen. Integriteit is een belangrijke eigenschap van elke goede leider. De mensen binnen het team moeten de leider kunnen vertrouwen. Een teamleider binnen het onderwijs moet zich dan ook altijd aan de afspraken houden. Daarnaast heb je als teamleider uiteraard ook een voorbeeldfunctie. Iedereen binnen de afdeling moet op dezelfde manier worden behandeld.

Daarnaast moet je als interim teamleider onderwijs ook streng kunnen zijn. Je moet immers niet over je heen laten lopen, want er zijn veel mensen die wat van je willen binnen de afdeling. Je moet hard optreden wanneer dit nodig is, maar uiteraard ook complimenteus en zachtaardig zijn wanneer iemand binnen de afdeling dit heeft verdiend.

F. Gepassioneerd

Een freelance teamleider binnen het onderwijs moet het werk natuurlijk ook leuk vinden om te doen. Hij of zij moet echt gepassioneerd zijn en dit ook uitstralen binnen de afdeling. De besproken vaardigheden zijn namelijk een stuk gemakkelijker te realiseren wanneer de teamleider ook echt geniet van het werk. Het straalt energie uit en iedereen binnen de afdeling gaat dit ook voelen. De sfeer binnen een afdeling is van groot belang. Dit heeft namelijk impact op iedereen binnen de afdeling. Een goede sfeer zorgt meestal ook voor een goede samenwerking. Als teamleider ben je daar de aanjager van.


Interim teamleider onderwijs inhuren?

Heb je als onderwijsinstelling een freelance teamleider onderwijs met de bovenstaande vaardigheden en kwaliteiten nodig? Dan is het zeker geen slecht idee om contact op te nemen met ons bemiddelingsbureau, want we hebben relaties met veel ervaren teamleiders binnen het onderwijs. Uiteraard heeft elke onderwijsinstelling weer andere functie-eisen en wij weten als bemiddelingsbureau gelukkig altijd de juiste persoon op de juiste plaats te zetten. Het is dan ook aan te raden om vrijblijvend contact met ons op te nemen.