Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Teamleider productie | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Teamleider productie | Freelance | Interim | ZZP

Teamleider productie | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Teamleiders productie:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Teamleiders productie
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

1. Wat is een teamleider productie?

Binnen bedrijven draait de hele organisatie en planning om het produceren van betrouwbare producten of diensten om deze vervolgens aan klanten aan te kunnen aanbieden en een omzet te kunnen genereren. Productieprocessen betrekken veel verschillende partijen en er moeten zodoende diverse belangen behartigd worden.

Om de productie van producten of diensten in goede banen te leiden, is er de functie van een teamleider productie. Dit is iemand die een specifiek team leidt en zorgt voor standaardisatie in het werk. Tevens moet hij of zij streven naar zo veel mogelijk efficiëntie en effectiviteit door het juiste leiderschap te tonen. Waar richten teamleiders in de productie zich op tijdens hun werkdag en welk profiel moet een teamleider productie hebben?

2. Hoe ziet de werkdag van een teamleider productie eruit?

A. Inhoud van de baan

Een teamleider binnen het productieproces van een bedrijf moet de aangeboden productie orders zo efficiënt mogelijk uitvoeren en geeft tevens leiding aan de medewerkers van de productieafdeling of een gedeelte hiervan. Je bent verantwoordelijk voor de planning van de binnenkomende orders en de beschikbare capaciteit, wat allemaal moet gebeuren in samenspraak met de planner of planners. Bovenal houd je je in deze functie bezig met het halen van de afgesproken levertijd, het waarborgen van de kwaliteit en het streven naar een zo hoog mogelijke kwantiteit.

Teamleiders in de productie richten zich op het ontwikkelen, organiseren en plannen van de productie en het productieteam. De veiligheid op deze afdeling bewaken is tevens belangrijk. Immers ben jij als teamleider verantwoordelijk voor de naleving van de Arbo- en Veiligheidsvoorschriften om de gezondheid en het welzijn van de medewerkers te bevorderen. Tevens dien je je te houden aan de milieuvoorschriften, waarnaast je regelmatig functioneringsgesprekken met teamleden houdt.

Als teamleider moet je continu het proces op de productieafdeling trachten te verbeteren, waarbij je een brug slaat tussen het management en de productie. Je kunt beide partijen makkelijk overtuigen van een gedeelde visie en strategie en geeft mensgerichte leiding met een oog op een continue ontwikkeling.

B. Gemiddelde werkdag

Rond acht uur in de ochtend dien je al op de hoogte te zijn van de aantallen die de dag ervoor geproduceerd zijn, oftewel de productie kwantiteit. Deze en nog meer informatie bespreek je met jouw team, wat een team is van specialisten binnen jouw branche en afdeling. Samen met het team ga je vervolgens de dag van start, waarbij iedereen wordt verteld wat zijn of haar rol is die dag. Het is hierbij belangrijk dat vertragingen of valkuilen in het productieproces vroegtijdig opgespoord en afgehandeld worden. Te allen tijden dient de kwaliteit van het geproduceerde product of dienst en de veiligheid op de werkvloer gewaarborgd te worden.

De dag vervolgt zich met een mensgerichte aansturing van een divers team, waarin jij een bepalende, centrale rol bekleedt. Je bent als het ware de leidraad tussen de mens en het uiteindelijke product en hebt de touwtjes goed in handen om prioriteiten te kunnen stellen en bewaken. Dit doe je natuurlijk niet alleen en zodoende voer je overleggen om processen effectiever en efficiënter in te richten.

3. Welke concrete werkzaamheden voert een teamleider productie allemaal uit?

Zoals hierboven is beschreven, is de functie van een teamleider in de productie een uiteenlopende functie die allerlei taken omvat. Hierbij een concrete lijst van werkzaamheden die een teamleider in deze positie op zich moet nemen:

 • Leidinggeven aan een team van professionals en sturen op het ontwikkelen van het zelfsturend vermogen van individuele teamleden. Je moet hen ook kunnen motiveren tot vakmanschap en gepast gedrag.
 • Een brug slaan tussen het management en het productieteam.
 • De geldende veiligheidsnormen naleven en dit ook verwachten van jouw teamleden.
 • Initiëren van ontwikkelings- of verbeteringsacties die gericht zijn op logistieke processen, kwaliteit bevordering en de fysieke werkomgeving.
 • Realiseren van operationele doelstellingen die zijn opgesteld op de afdeling en bijdragen aan de algemene strategie van een bedrijf.
 • Standaardiseren van bepaalde werkzaamheden om het werk te vergemakkelijken en ondersteunen.

4. Werkveld

Als teamleider productie kun je bij diverse organisaties en bedrijven in allerlei soorten branches en sectoren aan de slag. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat mensen met deze positie werken in een fabriek en hier de productie overzien en sturing geven. Binnen zo'n fabriek zijn namelijk veel losse componenten aanwezig die samen verantwoordelijk zijn voor een eindproduct. Ga bijvoorbeeld aan de slag als teamleider in de productie van etenswaren, technische onderdelen of verpakkingsmateriaal.

Op deze werkplekken kun je een vaste aanstelling krijgen, maar je kunt ook tijdelijk voor verschillende opdrachtgevers werken als een interim teamleider productie, freelance teamleider productie of zzp teamleider productie. Zo doe je diverse kennis op en ben je flexibel inzetbaar voor verschillende bedrijven en organisaties.

5. Wat is het profiel van een ervaren teamleider productie?

A. Competenties

Van nature ben jij een coachend, sturend persoon en een echte teamspeler. Daarnaast ga je doelgericht en gestructureerd te werk om de beoogde resultaten ook daadwerkelijk te behalen. Je kunt anderen overtuigen van jouw visie en strategie, maar bent ook in staat om te luisteren naar anderen en hun behoeften en ideeën mee te nemen in het proces. Het is namelijk belangrijk dat je er voor zorgt dat jouw hele team een bijdrage wil en kan leveren aan het eindproduct.

Wanneer er veranderingen of fouten optreden deins jij niet terug, maar pak jij deze met beide handen aan. Immers zie jij het als jouw taak om de efficiëntie en effectiviteit continu te verbeteren. Je kan goed met alle betrokkenen communiceren en weet anderen naadloos te motiveren en overtuigen om het geleverde werk te kunnen afleveren. Daarnaast kun je de nodige werkzaamheden op een dag goed organiseren en plannen en je beschikt over stressbestendigheid. Je moet namelijk kunnen blijven presteren onder druk en in stressvolle situaties.

B. Vaardigheden

Om deze positie bij een bedrijf te kunnen bemachtigen, moet je voorzien zijn van diverse vaardigheden. Je moet ten eerste een geschikte opleiding hebben gevolgd, van een minimaal niveau van MBO of HBO. Een voorbeeld van een goede opleiding is de HBO opleiding Logistiek Management, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Daarnaast vereisen sommige bedrijven specifieke opleidingen, bijvoorbeeld voor het opdoen van technische kennis.

In aanvulling hierop moet je meestal minimaal drie jaar aantoonbare ervaring hebben in een leidinggevende functie. Ook moet je ervaring hebben van technische processen in een omgeving gericht op productieprocessen. Door je besluitvaardigheid en resultaatgerichtheid kun je goed complexe vraagstukken analyseren en zelfstandig of in een team oplossingen genereren. Door het internationale karakter van deze functie moet je ook de Engelse taal goed beheersen.

Tot slot is het steeds vaker voorkomend dat er binnen een bedrijf gewerkt wordt met de lean manufacturing methode voor de optimalisatie van productieprocessen. Dit is zeker geen nieuwe strategie en is dan ook in de historie door diverse succesvolle bedrijven ingezet. De strategie richt zich op drie aspecten. De eerste is het verminderen van verspilling door alle activiteiten onder de loep te nemen en diegene te verwijderen die beslag leggen op middelen zonder waarde toe te voegen. Het tweede aspect legt de nadruk op ongelijkheden in een productieproces, zoals tempowisselingen, door productietijden te reguleren en een evenredige verdeling te bewerkstelligen. Als laatste is er het machine- en/of mancapaciteit aspect, oftewel het boven de capaciteit produceren van een mens of machine wat kan leiden tot een ongezonde werksituatie. Door deze drie aspecten in acht te nemen, kan er op een duurzame, gezonde manier geproduceerd worden.