Thuisbegeleider | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst
Kies uit ervaren en beschikbare Thuisbegeleiders:
- Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als professional bij u in loondienst.
- Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Thuisbegeleiders.
- Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
- No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
- Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
- Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.
5 wetenswaardigheden over een thuisbegeleider
Sommige mensen hebben moeite om structuur en orde aan te brengen in hun leven, waardoor hun gezondheid en zelfredzaamheid in gevaar komt. Dit kan ontstaan door onder andere een psychiatrische aandoening, verstandelijke beperking, verslaving of pedagogische vraagstuk. Door een thuisbegeleider in te schakelen, kunnen mensen bij hun thuis hulp krijgen om weer een actieve en gestructureerde houding te krijgen en het dagelijkse leven op te pakken.
Wat houdt thuisbegeleiding precies in en wie is gebaat bij het krijgen van deze speciale vorm van hulpverlening? En op welke manier gaat een begeleider bij iemand thuis te werk om ondersteuning te bieden? Deze en nog meer vragen worden beantwoord in de volgende wetenswaardigheden over het beroep van een thuisbegeleider.
1. Doel van thuisbegeleiding
Het hoofddoel van begeleiding aan huis is kwetsbare mensen in de samenleving ondersteunen bij het versterken van hun zelfredzaamheid. Dit kan plaatsvinden door structuur en orde aan te brengen in het dagelijkse leven van deze mensen. Als gevolg worden persoonlijke problemen verminderd, waardoor men het leven weer op kan pakken.
Deze interventie is van toepassing op individuele personen en gezinnen die door een beperking, ziekte of andere beperkende omstandigheid niet in staat zijn om op een zelfstandige manier hun gezin of dagelijkse leven draaiende te houden. De situaties die zich hierbij voordoen kunnen erg variëren en de ernst en aard van problemen is ook heel uiteenlopend, evenals de oorzaken en gevolgen ervan.
Door middel van thuisbegeleiding, een vorm van hulpverlening, worden deze mensen weer geactiveerd om structuur aan te brengen in hun dagelijkse leven, zodat ze dit kunnen oppakken. Het kan op deze manier een preventief en langdurend effect hebben op de inrichting van iemands leven. Thuisbegeleiding wordt aangeboden vanuit de Jeugdwet, de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning.
2. Type cliënten
Voor wie is deze soort hulpverlening bestemd? Een thuisbegeleider biedt hulp aan diverse kwetsbare mensen, waarbij ze verantwoordelijkheden niet overnemen, maar samen met de cliënt zorgen voor verbetering. Op deze manier behoudt een cliënt zelf de regie over het eigen leven. Deze begeleiding kan voor allerlei soorten perioden ingezet worden, wat afhangt van de situatie van een cliënt. Onder andere de volgende gevallen komen voor bij thuisbegeleiding:
- Autisme;
- Chronische en progressieve ziekten;
- Dementie;
- Lichamelijke beperkingen;
- Licht-verstandelijke beperkingen;
- Niet-aangeboren hersenletsel;
- Opvoedkundige en pedagogische vraagstukken;
- Overbelasting;
- Psychiatrische aandoeningen;
- Tijdelijke of langdurige psychosociale kwetsbaarheid;
- Verslavingen;
- Zintuiglijke handicaps.
3. Manier van begeleiding
Thuisbegeleiders bieden dus bij iemand thuis hulpverlening om een vervelende situatie langzamerhand te stabiliseren en verbeteren.
1. Organiseren en schoonmaken
Allereerst buigt een begeleider zich samen met een cliënt over de organisatie van het huishouden. Hieronder valt vaak veel opruimen, zowel een letterlijke schoonmaak in huis als het ordenen van de administratie en financiële zaken. Denk bijvoorbeeld aan het overzichtelijk maken van achterstallige betalingen, ongeopende post en de financiën.
2. Ritme opbouwen
Vervolgens is het belangrijk om een dag- en weekritme aan te brengen in iemands leven door uitvoerige gesprekken te voeren over de huidige situatie. Door orde aan te brengen, is iemand meer geneigd om regelmatig actie te ondernemen, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een baan, maar ook om fysiek en mentaal niet stil te blijven staan.
3. (Opvoedkundige) Ondersteuning binnen een gezin
Soms is een gezin uit elkaar gevallen en kan er niet voldoende ondersteuning geboden worden aan kinderen door hun ouders. In het geval van een "uitgeput gezin", bijvoorbeeld doordat een van de ouders aan een zware ziekte lijdt, kan een thuisbegeleider meer aandacht geven aan de kinderen en hun opvoeding. Zo wordt er bijvoorbeeld een praatje gemaakt, troost geboden of voor afleiding gezorgd.
4. Grip krijgen op het leven
Ook kunnen thuisbegeleiders helpen bij het verkrijgen van grip op het leven. Dit is vooral belangrijk wanneer mensen een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt en moeite hebben om het leven weer op de rails te krijgen. In dit geval zorgt thuisbegeleiding voor het inbrengen van realiteit in de situatie, waardoor het dagelijkse leven weer opgepakt kan worden.
5. Passende dagbesteding vinden
Soms is het noodzakelijk dat iemand meer inzicht krijgt in het leren omgaan met een beperking of ziekte. Wanneer iemand helemaal in de put zit door zijn of haar beperking zorgt een thuisbegeleider voor het vinden van een passende dagbesteding. Op deze manier wordt er weer uitdaging geboden in het leven.
6. Sociale contacten maken of herstellen
Tot slot is het belangrijk voor iemand om genoeg sociale contacten te hebben om ook bij de afwezigheid van een begeleider aan huis steun en troost te kunnen vinden. Door een beperking of ingrijpende gebeurtenis kunnen sociale contacten wellicht verwaterd zijn geraakt, maar met de hulp van thuisbegeleiding kan dit weer hersteld worden. Zo wordt een vangnet gecreëerd.
4. Succes van thuisbegeleiding
Naar aanleiding van een procesevaluatie van thuisbegeleiding, waarbij zowel cliënten als professionals naar hun ervaringen zijn gevraagd, blijkt deze manier van hulpverlening een op maat gemaakte oplossing voor kwetsbare mensen in de samenleving. Het kan namelijk op verschillende cliënten toegepast worden, maar is tegelijkertijd aan te passen naar een specifieke situatie. Hierbij wordt vooral de eigen regie van een cliënt gewaardeerd, omdat dit een uitgangspunt is in het dagelijkse leven. Cliënten krijgen door middel van thuisbegeleiding overdeelde persoonlijke aandacht, waardoor ze gericht aan oplossingen kunnen werken. Ook binnen gezinnen kan begeleiding aan huis banden verbeteren en perspectieven begrijpelijk maken.
Thuisbegeleiding blijkt dus een succes om de zorg te ontlasten en cliënten in hun vertrouwde omgeving een handje te helpen om het leven op orde te krijgen. Toch is de bekendheid van thuisbegeleiding bij verwijzers nog te laag. Sommige mensen hebben nog nooit van thuisbegeleiding gehoord, maar zouden er wel veel baat bij hebben. Door meer naamsbekendheid te verkrijgen bij bijvoorbeeld huisartsen, kan het vak van een thuisbegeleider nog meer succes boeken bij het ondersteunen van mensen.
Om een brede inzetbaarheid te verkrijgen, is het worden of inhuren van een interim thuisbegeleider, freelance thuisbegeleider of zzp thuisbegeleider een aantrekkelijke keuze. Op deze manier kunnen uiteenlopende zaken behandeld worden op een professionele manier. Ben jij een opdrachtgever die zoekt naar een bekwame, zelfstandige thuisbegeleider? Doe dan bij ons een aanvraag en we zoeken samen de perfecte match. Of ben jij zo'n bekwame interim thuisbegeleider, freelance thuisbegeleider of zzp thuisbegeleider die nog een geschikte opdrachtgever zoekt? Upload in dat geval je CV en samen vinden we de beste oplossing.
5. Belangrijke competenties
Om succesvol thuisbegeleiding te bieden aan cliënten moet een begeleider aan huis over een aantal onmisbare competenties beschikken. Allereerst dienen thuisbegeleiders een luisterend oor te bieden en de thuissituatie goed te observeren en analyseren. Op deze manier kunnen de problemen vastgesteld worden. Daarnaast moet er dagelijks gecommuniceerd worden met een cliënt, waarbij de begeleider respect heeft voor zijn of haar privacy en wensen. Tevens dient hij of zij zich in te leven in de situatie van de cliënt en de problemen die deze veroorzaakt in het functioneren.
Thuisbegeleiding geven, betekent praktische en psychosociale ondersteuning bieden. Dit omvat bijvoorbeeld cliënten geruststellen, troosten, motiveren, informeren en adviseren tot zij dit weer zelfstandig kunnen. Hierbij wordt wel een bepaalde sturing gegeven door door te vragen en een cliënt te overtuigen en confronteren. Van de observaties en gesprekken worden ook verslagen geschreven, waarnaast overlegd wordt met andere hulpverleners of collega's. Thuisbegeleiders dienen creatief en flexibel te zijn en bovenal resultaatgericht en methodisch te werk te gaan om een cliënt zo snel mogelijk weer op eigen benen te laten staan.